Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 04 september 2002
gepubliceerd op 08 oktober 2002

Koninklijk besluit tot vaststelling van het model van het formulier voor aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezingen van de Federale Wetgevende Kamers voor de Belgen die in het buitenland verblijven

bron
ministerie van binnenlandse zaken en ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en internationale samenwerking
numac
2002000671
pub.
08/10/2002
prom.
04/09/2002
ELI
eli/besluit/2002/09/04/2002000671/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

4 SEPTEMBER 2002. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het model van het formulier voor aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezingen van de Federale Wetgevende Kamers voor de Belgen die in het buitenland verblijven


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het Kieswetboek, inzonderheid op artikel 180bis, § 1, ingevoegd door de wet van 7 maart 2002;

Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 24 juni 2002;

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Onze Minister van Buitenlandse Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Het formulier dat de Belgen die in het buitenland verblijven, moeten invullen om hun inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers te verzoeken, stemt overeen met het model dat in bijlage van dit besluit voorkomt.

Art. 2.Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Onze Minister van Buitenlandse Zaken zijn belast, ieder wat hem betreft, met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 4 september 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE De Minister van Buitenlandse Zaken, L. MICHEL

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers LEES AANDACHTIG DE INSTRUCTIES DIE IN BIJLAGE VAN DIT FORMULIER VOORKOMEN ALVORENS DIT IN TE VULLEN Naam : . . . . .

Voornaam : . . . . .

Geboortedatum : . . . . . Geboorteplaats : . . . . .

Adres : . . . . .

Postcode :.................... Gemeente : . . . . .

Land : . . . . .

Benaming van de diplomatieke of consulaire beroepspost : . . . . .

Ik wens mijn stem als volgt uit te brengen : |B( per briefwisseling |B( persoonlijk in België |B( bij volmacht in België |B( persoonlijk in de diplomatieke of consulaire post waar ik ingeschreven ben |B( bij volmacht in de diplomatieke of consulaire post waar ik ingeschreven ben Ik wens ingeschreven te worden op de kiezerslijst van de gemeente : . . . . . . . . . . [Indien u per brief of persoonlijk wenst te stemmen, gelieve het adres te vermelden waarnaar uw stembiljet of uw oproepingsbrief gestuurd moet worden, als dat verschillend is van bovenvermeld adres : Adres : . . . . .

Postcode : .................... Gemeente : . . . . .

Land : . . . . . ] Ik verklaar de Belgische nationaliteit te hebben en het stemrecht niet verloren te hebben.

Datum : Handtekening : P.S. : als de in het buitenland verblijvende Belgische kiezer gekozen heeft voor de stemming bij volmacht, wordt hij verzocht de volmacht die bij dit formulier gevoegd is, in te vullen.

Identificatienummer van het Rijksregister |B( |B( |B( |B( |B( |B( - |B( |B( |B( - |B( |B( (in te vullen door de diplomatieke of consulaire beroepspost of door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, alvorens naar de Belgische kiesgemeente te sturen) Gezien om gevoegd te worden bij Ons besluit van 4 september 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE De Minister van Buitenlandse Zaken, L. MICHEL

Richtlijnen voor de kiezer 1. Wie is kiezer? Om een formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer te ontvangen, moet de persoon van Belgische nationaliteit die in het buitenland verblijft, ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters die bijgehouden worden in de diplomatieke of consulaire beroepsposten. Om kiezer te zijn, moet men de Belgische nationaliteit hebben, minstens achttien jaar zijn op de dag van de verkiezing, en niet uit zijn kiesrechten ontzet zijn.

Opmerking : beroepsprocedure Het is de diplomatieke of consulaire beroepspost, waar de persoon van Belgische nationaliteit die in het buitenland verblijft, is ingeschreven, die de kiesbevoegdheidsvoorwaarden controleert.

Wanneer de diplomatieke of consulaire beroepspost weigert een in het buitenland verblijvende Belg te erkennen als kiezer, betekent hij schriftelijk zijn met redenen omklede beslissing aan de betrokkene en deelt een afschrift van deze beslissing, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, mede aan de Belgische gemeente waarin de betrokkene de wens heeft uitgedrukt als kiezer te worden ingeschreven.

Een beroepsprocedure tegen deze beslissing wordt bij artikel 180bis, § 5, van het Kieswetboek georganiseerd. Een uittreksel van dit artikel alsook van de artikelen 28 tot 39 van het Kieswetboek gaat als bijlage bij deze richtlijnen. ! Voor elke Belg die ingeschreven is in de consulaire bevolkingsregisters en voldoet aan de kiesbevoegdheidsvoorwaarden, is de stemming VERPLICHT. 2. Voor welke verkiezingen? De verkiezing van de leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de verkiezing van de Senaat.3. De registratie als kiezer. Door dit inschrijvingsformulier kiest de Belgische kiezer die in het buitenland verblijft, uit de 589 Belgische gemeenten de gemeente waar hij/zij wenst ingeschreven te worden als kiezer. ! Het formulier moet worden opgesteld in de taal van de gekozen gemeente. ! De vrouwelijke kiezers moeten het formulier invullen met hun meisjesnaam.

Het is de gekozen gemeente die de oproepingsbrief zal opsturen via de diplomatieke of consulaire post waar de kiezer ingeschreven is. 4. De stemwijzen (hoe kan u stemmen?) De in het buitenland verblijvende Belg kan zijn stem op vijf verschillende manieren uitbrengen: persoonlijk in België, bij volmacht in België, persoonlijk in de consulaire post waar hij/zij ingeschreven is, bij volmacht in de consulaire post waar hij/zij ingeschreven is, of per briefwisseling.a) Persoonlijke stemming in België Als u ervoor kiest naar een stembureau in België te gaan, zal u een oproepingsbrief ontvangen op het adres dat u vermeld hebt op dit formulier, minstens vijftien dagen vóór de verkiezing (1).Op die brief zal u verzocht worden om op de dag van de verkiezing in België te komen om uw stemplicht te vervullen in de gemeente die u gekozen zou hebben op dit formulier. b) Stemming bij volmacht in België Als u kiest voor de stemming bij volmacht, moet u behalve het inschrijvingsformulier de daarbij gevoegde volmacht invullen. U kan om het even welke kiezer in België aanwijzen. Uw gemeente van aansluiting zal echter die zijn waar uw gemachtigde ingeschreven is als kiezer.

Vb. : Als u een kiezer van Gent kiest om uw stem in uw plaats uit te brengen, zal Gent onvermijdelijk de gemeente zijn waar u als kiezer ingeschreven zal worden.

U moet u vergewissen van de keuze van de persoon van wie u de naam op de volmacht schrijft.

Zijn aanvaarding van de volmacht zal immers voortvloeien uit zijn aanwezigheid op de dag van de verkiezing in het stembureau dat hem door zijn oproepingsbrief aangewezen zal worden.

De als gemachtigde aangewezen persoon zal, als bijlage bij zijn eigen oproepingsbrief, een uittreksel van de volmacht ontvangen dat hem machtigt in uw naam te stemmen. c) Persoonlijke stemming in de consulaire post Als u deze stemwijze kiest, kan u uw stem uitbrengen in de diplomatieke of consulaire post waar u ingeschreven bent. Daartoe zullen er één of meerdere stembureaus gevormd worden in de bedoelde diplomatieke of consulaire post.

U zal tevens een oproepingsbrief ontvangen, minstens vijftien dagen vóór de verkiezing (2).

De stemming in de Belgische consulaire beroepsposten vindt plaats op zaterdag in de Lid-Staten van de Europese Unie en op vrijdag voor de andere landen. d) Stemming bij volmacht in de consulaire post Door deze stemwijze kiest u als gemachtigde een Belgische kiezer die ingeschreven is in de consulaire bevolkingsregisters van dezelfde diplomatieke of consulaire beroepspost als die waar uzelf ingeschreven bent. De gemeente waar u als kiezer wenst ingeschreven te worden, moet daarentegen niet noodzakelijk dezelfde zijn als die van uw gemachtigde.

Uw gemachtigde zal, als bijlage bij zijn eigen oproepingsbrief, een uittreksel van de volmacht ontvangen die hem machtigt om in uw naam te stemmen. e) Stemming per briefwisseling Als u ervoor kiest per briefwisseling te stemmen, ontvangt u op het adres dat u opgegeven heeft, een kiesomslag die een stembiljet, een retouromslag, een identificatieformulier en een verklarende nota bevat.Met dit stembiljet kan u uw stem in het buitenland uitbrengen.

Deze documenten zullen u ten laatste op de twaalfde dag vóór de dag van de verkiezing gestuurd worden.

Opdat het stembiljet opgenomen zou worden, moet het ten laatste op het sluitingsuur van de stembureaus in België toekomen.

De retouromslag vermeldt het adres van het hoofdbureau van de kieskring waarin uw gemeente van aansluiting gelegen is voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het adres van het hoofdbureau van de provincie waarin uw gemeente van aansluiting gelegen is voor de verkiezing van de Senaat.

Gezien de door de procedure van de stemming per briefwisseling voorziene termijnen erg kort zijn, is het belangrijk navraag te doen om te weten of de postverbindingen tussen uw land van verblijf en België de terugzending van uw stembiljet tijdig in België kunnen verzekeren.

Als het antwoord op deze vraag onzeker is, is het misschien beter om een andere stemwijze te kiezen.

Dit formulier moet behoorlijk ingevuld ten laatste op ............................. worden teruggestuurd naar de diplomatieke of consulaire post waar de persoon met de Belgische nationaliteit die in het buitenland verblijft, ingeschreven is. _______ Nota's (1) Bij vervroegde verkiezingen zal u uw oproepingsbrief minstens 10 dagen vóór de verkiezing ontvangen. (2) Bij vervroegde verkiezingen ontvangt u uw oproepingsbrief minstens 10 dagen vóór de verkiezing.

^