Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 07 mei 2000
gepubliceerd op 05 oktober 2000

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, tot wijziging van de statuten van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen"

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
2000012374
pub.
05/10/2000
prom.
07/05/2000
ELI
eli/besluit/2000/05/07/2000012374/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

7 MEI 2000. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, tot wijziging van de statuten van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen" (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op de beslissing van 28 november 1963 en 6 februari 1964 van het Gewestelijk Paritair Comité der haven van Antwerpen, « Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen » genaamd, tot instelling van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 7 juli 1964;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, tot wijziging van de statuten van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen".

Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 7 mei 2000.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 7 januari 1958, Belgisch Staatsblad van 7 februari 1958. Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Koninklijk besluit van 7 juli 1964, Belgisch Staatsblad van 15 juli 1964.

Bijlage Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, « Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen » genaamd Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997 Wijziging van de statuten van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen" (Overeenkomst geregistreerd op 18 november 1997 onder het nummer 46008/CO/301.01)

Artikel 1.De statuten van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen" worden op de hiernavolgende wijze gewijzigd.

Art. 2.Artikel 4, § 1, 3° wordt als volgt gewijzigd : « Bedrag : - Tijdens de periode van 1 januari 1997 tot en met 31 december 1998 zal de bestaanszekerheidsvergoeding (werkloosheidsvergoeding en aanwezigheidsvergoeding samen) steeds 66 pct. van het vigerend basisloon bedragen. - Indien de overheid maatregelen treft waardoor de hoofdvergoeding voor werkloosheid zou verminderen, zal het bedrag van de aanwezigheidsvergoeding die op dat ogenblik door het fonds wordt uitbetaald, onveranderd blijven tot en met 31 december 1998. ».

Art. 3.Artikel 4, § 7 wordt als volgt gewijzigd : « 1. Bijkomende ziektevergoeding : Ingeval van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval van gemeen recht kent het fonds tijdens de eerste dertig kalenderdagen een bijkomende ziektevergoeding per werkdag in het vijfdagenweekstelsel toe. Deze vergoeding is een percentage van het feestdagloon van de beroepscategorie waartoe de arbeider behoort.

De bijkomende ziektevergoeding is gelijk aan 25,88 pct. van het feestdagloon begrensd tot de loongrens ziekte- en invaliditeitsverzekering en 85,88 pct. van het gedeelte van het feestdagloon dat de loongrens ziekte- en invaliditeitsverzekering overschrijdt.

Indien de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid werd vergoed op basis van artikel 27 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, is er voor die dag geen recht op de bijkomende ziektevergoeding.

Wanneer de arbeidsongeschiktheid minder dan acht kalenderdagen duurt, is er voor de eerste werkdag geen recht op de bijkomende ziektevergoeding.

Wanneer de arbeidsongeschiktheid meer dan zeven kalenderdagen duurt is er voor de eerste werkdag enkel recht op de bijkomende ziektevergoeding wanneer betrokkene meer dan acht dagen werkloos was tijdens een periode van éénentwintig kalenderdagen vóór de aanvang van de arbeidsongeschiktheid.

Wanneer de arbeidsongeschiktheid meer dan zeven kalenderdagen duurt en betrokkene minder dan negen dagen werkloos was tijdens een periode van éénentwintig kalenderdagen vóór de aanvang van de arbeidsongeschiktheid, wordt de bijkomende ziektevergoeding voor de eerste vijf te vergoeden werkdagen verhoogd met een bedrag gelijk aan 17,18 pct. van het feestdagloon van de beroepscategorie waartoe de arbeider behoort.

De bijkomende ziektevergoeding is slechts verschuldigd indien de arbeider sedert tenminste dertig kalenderdagen erkend is als havenarbeider.

Een arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval van gemeen recht, ontstaan binnen een termijn van minder dan veertien kalenderdagen na het einde van een vorige arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval van gemeen recht, wordt aangezien als een voortzetting van de vorige, behoudens bewijs van het tegendeel. 2. Gewaarborgd week- en maandloon in geval van arbeidsongeschiktheid ingevolge arbeidsongeval of beroepsziekte Het fonds wordt ten overstaan van belanghebbenden belast met het geheel van de verplichtingen betreffende het behoud van het normaal loon zoals zij voortvloeien uit de bepaling van artikel 54 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en uit de collectieve arbeidsovereenkomst nr.12bis van 26 februari 1979, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende het toekennen van een gewaarborgd maandloon aan de arbeiders in geval van arbeidsongeschiktheid ingevolge arbeidsongeval of beroepsziekte en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 11 januari 1974, met dien verstande dat de toepasselijkheid van deze bepaling beoordeeld wordt niet in functie van de effectieve dienst van de belanghebbende bij één bepaalde werkgever, doch in functie van de inschrijving der betrokkenen in het havenbedrijf. De uitbetaling van de vergoedingen valt ten laste van het fonds en geschiedt door het fonds. ».

Art. 4.In artikel 16 worden de bepalingen "1 januari 1995 tot en met 31 december 1996" vervangen door "1 januari 1997 tot en met 31 december 1998".

Art. 5.In artikel 16ter worden de bepalingen "voor de periode van 2 jaar, ingaande op 1 januari 1995" vervangen door "tijdens de periode van 1 januari 1997 tot en met 31 december 1998".

Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in voege op 1 januari 1997. De bepalingen van artikel 3 hebben dezelfde geldigheids- en opzeggingsvoorwaarden als de statuten.

De overige artikelen houden op van toepassing te zijn op 1 januari 1999.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 7 mei 2000.

De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX

^