Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 10 september 2009
gepubliceerd op 27 oktober 2009

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2009024335
pub.
27/10/2009
prom.
10/09/2009
ELI
eli/besluit/2009/09/10/2009024335/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

10 SEPTEMBER 2009. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en de andere producten, artikel 2;

Gelet op het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen;

Overwegende de richtlijn 2008/100/EG van de Commissie van 28 oktober 2008 tot wijziging van richtlijn 90/496/EG van de Raad inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, de omrekeningsfactoren en de definities;

Gelet op advies 46.640/3 van de Raad van State, gegeven op 26 mei 2009, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State gecoördineerde op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Artikel 1, 13° van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen wordt vervangen als volgt : « 13° voedingsvezels : de omschrijving van de stof en zo nodig de analysemethoden worden in bijlage II bij dit besluit opgenomen; ».

Art. 2.Artikel 6 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende punten : « - voedingsvezels 2 kcal/g - 8 kJ/g, - erytritol 0 kcal/g - 0 kJ/g. »

Art. 3.In hetzelfde besluit wordt de bijlage vervangen door de bijlage I gevoegd bij dit besluit.

Art. 4.In hetzelfde besluit wordt een bijlage II ingevoegd die als bijlage II is gevoegd bij dit besluit.

Art. 5.Bij wijze van overgangsmaatregel mogen voedingsmiddelen die niet aan de bepalingen van dit besluit voldoen, in de handel gebracht worden tot en met 30 oktober 2012, mits ze voldoen aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.

Art. 6.De Minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 10 september 2009.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

« Bijlage I bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen Bijlage I bij het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen Vitaminen en mineralen die kunnen worden vermeld en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

VITAMINES

ADH

Vitamine A (retinol) (µg)

800

Vitamine D (calciferol) (µg)

5

Vitamine E (uitgedrukt in alfa-tocoferol) (mg)

12

Vitamine K (fytomenadion) (µg)

75

Vitamine C (L-ascorbinezuur) (mg)

80

Vitamine B1 (thiamine) (mg)

1,1

Vitamine B2 (riboflavine) (mg)

1,4

Vitamine B3 (niacine) (mg)

16

Vitamine B6 (pyridoxine) (mg)

1,4

Vitamine M (foliumzuur) (µg)

200

Vitamine B12 (cyano-cobalamine) (µg)

2,5

Vitamine H (biotine) (µg)

50

Vitamine B5 (pantotheenzuur) (mg)

6


MINERALEN

ADH

Kalium (mg)

2000

Chloride (mg)

800

Calcium (mg)

800

Fosfor (mg)

700

Magnesium (mg)

375

Ijzer (mg)

14

Zink (mg)

10

Koper (mg)

1

Mangaan (mg)

2

Fluoride (mg)

3,5

Seleen (µg)

55

Chroom (µg)

40

Molybdeen (µg)

50

Jood (µg)

150


In de regel moet voor het bepalen van wat een significante hoeveelheid is, per 100 g of 100 ml, dan wel per verpakking indien deze slechts één portie bevat, van 15 % van de in deze bijlage aangegeven aanbevolen dosis worden uitgegaan. » Gezien om gevoegd te worden bij het koninklijk besluit van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

« Bijlage II bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen Bijlage II bij het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen Omschrijving van het begrip voedingsvezel en analysemethoden, bedoeld in artikel 1, 13° Omschrijving van het begrip voedingsvezel : Voor de toepassing van dit besluit wordt onder « voedingsvezels » verstaan koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen worden en tot de volgende categorieën behoren : - eetbare koolhydraatpolymeren die van nature voorkomen in levensmiddelen zoals die worden geconsumeerd; - eetbare koolhydraatpolymeren die langs fysische, enzymatische of chemische weg uit grondstoffen voor levensmiddelen zijn verkregen en een gunstig fysiologisch effect hebben dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd; - eetbare synthetische koolhydraatpolymeren met een gunstig fysiologisch effect dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd. » Gezien om gevoegd te worden bij het koninklijk besluit van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

^