Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 12 augustus 2008
gepubliceerd op 18 september 2008

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, houdende de invoering en de toepassing van de functieclassificatie

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2008013183
pub.
18/09/2008
prom.
12/08/2008
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

12 AUGUSTUS 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, houdende de invoering en de toepassing van de functieclassificatie (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, houdende de invoering en de toepassing van de functieclassificatie.

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Nice, 12 augustus 2008.

ALBERT Van Koningswege : ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de audiovisuele sector Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007 Invoering en toepassing van de functieclassificatie (Overeenkomst geregistreerd op 22 januari 2008 onder het nummer 86429/CO/227)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers tewerkgesteld in de ondernemingen die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité van de audiovisuele sector.

Met "bedienden" worden de mannelijke en de vrouwelijke bedienden bedoeld.

Onder "bedienden" wordt in deze collectieve arbeidsovereenkomst verstaan : de "gebaremiseerde bedienden" en "gebaremiseerde bediendefuncties".

Art. 2.De bedienden worden ingedeeld in zes klassen op basis van de beschrijvingen van de 54 referentiefuncties. Het klassemodel bevindt zich in bijlage 1 bij deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 3.De inschaling in één van de zes klassen, van de concrete functie zoals uitgeoefend door de bediende in de onderneming moet gebeuren overeenkomstig de terzake geldende procedures, vervat in deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 4.Het paritair comité is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de functieclassificatie en de functieclassificatieprocedures en neemt terzake alle beslissingen. § 1. Daartoe worden op het vlak van de het paritair comité twee werkgroepen opgericht, namelijk : de sectorale expertencommissie functieclassificatie en de sectorale beroepscommissie. De samenstelling en de werking van die commissies worden geregeld in de bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. § 2. De procedures die moeten gevolgd worden bij de invoering en het onderhoud van de functieclassificatie zijn deze die beschreven zijn in de bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Deze procedures gelden eveneens bij de aanwerving van bedienden nadat de nieuwe functieclassificatie in de onderneming werd ingevoerd.

Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking vanaf 1 januari 2008.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor een onbepaalde tijd. Zij kan door elk van de partijen geheel of gedeeltelijk worden opgezegd mits een opzegging van drie maand, betekend aan de voorzitter van het Paritair Comité van de bedienden van de audiovisuele sector en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 augustus 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

Bijlage 1 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, houdende de invoering en de toepassing van de functieclassificatie Functieniveau matrix PC 227 Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 augustus 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

Bijlage 2 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, houdende de invoering en de toepassing van de functieclassificatie Het paritair comité is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de functieclassificatie en de functieclassificatieprocedures.

Het paritair comité kan bij agendering van het functieclassificatiethema aangevuld worden door (maximum) acht ad hoc aangeduide experten; 4 van werkgevers- en 4 van werknemerszijde.

I. Commissies Er worden in het Paritair Comité voor de bedienden van de audiovisuele sector 2 werkgroepen opgericht : een sectorale expertencommissie en een sectorale beroepscommissie. Een reglement van interne orde regelt de werkzaamheden van de sectorale experten- en beroepscommissie. Dit reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het paritair comité. 1. Sectorale expertencommissie De sectorale expertencommissie werkt in opdracht van het paritair comité en volgt het classificatieproject technisch op. Samenstelling : - maximaal 4 classificatiedeskundigen-werkgevers; - maximaal 4 classificatiedeskundigen-werknemers; - een afgevaardigde van het Orba-systeem kan als deskundige worden geraadpleegd.

De voorzitter van het paritair comité neemt het voorzitterschap waar van deze werkgroep.

De dossiers die dienen te worden voorgelegd aan de sectorale experten worden gecentraliseerd bij de voorzitter van het Paritair Comité voor de bedienden van de audiovisuele sector, Ernest Blérotstraat 1, te 1070 Brussel.

Technische opdrachten worden overgemaakt aan de sectorale expertencommissie. De sectorale expertencommissie bezorgt het uitgewerkt dossier terug aan het paritair comité, dat de beslissing neemt.

In het het paritair comité kan besloten worden dat volgende opdrachten overgemaakt worden aan de sectorale expertencommissie : - het uitschrijven van nieuwe referentiefuncties; - nazicht van de weging uitgevoerd door Orba-systeemhouder; - het indelen van de nieuwe referentiefuncties in de klassen; - het aanpassen of schrappen van bestaande referentiefuncties.

De sectorale expertencommissie wordt samengeroepen op het moment dat er dossiers aanhangig gemaakt worden door werkgevers- of werknemersvertegenwoordigers van organisaties die zetelen in het paritair comité. De sectorale expertencommissie onderzoekt de dossiers en beslist unaniem over het definitieve advies met betrekking tot de voorgelegde dossiers. 2. Sectorale beroepscommissie Samenstelling : - maximaal 4 classificatiedeskundigen-werkgevers; - maximaal 4 classificatiedeskundigen-werknemers.

Het voorzitterschap wordt waargenomen door de voorzitter van het paritair comité.

De beroepsdossiers worden gecentraliseerd bij de voorzitter van het Paritair Comité voor de bedienden van de audiovisuele sector, Ernest Blérotstraat 1, te 1070 Brussel.

Deze commissie wordt samengeroepen op moment dat beroepsdossiers aanhangig gemaakt worden door werkgever- of werknemersvertegenwoordiging van organisaties die zetelen in het paritair comité. Deze beroepscommissie onderzoekt het beroepsdossier en beslist unaniem over het definitieve advies van indeling van de functie in een specifieke sectorklasse.

Bij ontstentenis van een unaniem advies wordt het dossier met de respectievelijke adviezen van de verschillende classificatiedeskundigen die zetelen in de sectorale beroepscommissie overgemaakt aan het paritair comité.

II. Procedures A. Toepassing van de sectorale functieclassifiatie in de bedrijven Met het oog op de toepassing van de sectorale functieclassificatie in de ondernemingen stelt het paritair comité een handleiding ter beschikking met alle nuttige informatie. Eveneens wordt de handleiding gepubliceerd op : www.mediarte.be. 1. Informatiedoorstroming via de werkgevers naar de bedienden De werkgever is ertoe gehouden op gepaste wijze aan de hand van een door het paritair comité ter beschikking gestelde handleiding de betrokken bedienden van de inhoud van de sectorale classificatie op de hoogte te brengen en over deze materie te overleggen : via de Ondernemingsraad, - bij ontstentenis via de syndicale afvaardiging, - bij ontstentenis via het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk, - bij ontstentenis via aanplakking in alle bedrijfszetels van een bericht dat de plaats vermeldt waar de handleiding en de referentiefuncties kunnen geraadpleegd worden en/of de informatie omtrent de classificatie consulteerbaar is op het intranet. De werkgever is verantwoordelijk voor de toepassing van de informatieprocedure en de invoering van de nieuwe functieclassificatie in de onderneming. Hij pleegt hierover voorafgaandelijk overleg met de werknemersvertegenwoordiging.

Indien er een geschil ontstaat in een onderneming zonder gestructureerde overlegorganen kan er een individuele of collectieve klacht geadresseerd worden ter attentie van de voorzitter van het paritair comité op het volgend adres : voorzitter Paritair Comité voor de audiovisuele sector, FOD Werk, Ernest Blérotstraat 1, te 1070 Brussel. De voorzitter heeft het recht om alle nodige informatie in verband met de functieclassificatie op te vragen bij de werkgever. 2. Inventarisatie en inschaling van bedrijfsfuncties. De sectorale functieclassificatie is gebaseerd op referentiefuncties waarbij de functietitel slechts geldt als indicatie.

Elke functie dient ingeschaald te worden op basis van de concrete functie-inhoud in de onderneming in vergelijking met de functie-inhoud van de referentiefunctie. Functie-inhouden moeten vergeleken worden en niet enkel de functietitels.

Het is aan te bevelen dat er functiebeschrijvingen op bedrijfsvlak worden opgemaakt mochten deze niet voorhanden zijn. De bedrijfsfunctie kan op dezelfde wijze beschreven worden als de referentiefuncties van de sectorale classificatie.

De functiebeschrijvingen vormden de basis van de functiewaarderingen en bijhorende functieclassificatie voor de audiovisuele sector. Deze functiebeschrijvingen hebben niet de ambitie om een totaalbeeld te geven van de sector. Ze zijn wel bedoeld als referentiekader voor zoveel mogelijk functies in de sector.

De beschreven referentiefuncties werden gewogen door de systeemhouder, adviesbureau Optimor.

De functie-inhoud van deze referentiefuncties werd geëvalueerd met de specifieke verantwoordelijkheden (niet meer, niet minder) en in die specifieke context (niet breder, niet smaller).

De functiewegingen werden paritair bewaakt door de classificatiedeskundigen van de werkgevers- en werknemersorganisaties. 3. Kies de best passende sectorale referentiefunctie(s) bij de bedrijfsfunctie Kies de referentiefunctie(s) die qua belangrijkste taken en verantwoordelijkheden het best past(en) voor vergelijking met de bedrijfsfunctie.4. Vergelijk de inhoud van de bedrijfsfunctie met de inhoud van de sectorale referentiefunctie(s) Bij de vergelijking van de functie-inhoud zijn verschillende hypothesen mogelijk : a) De bedrijfsfunctie stemt volledig overeen met de referentiefunctie : indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort.b) De bedrijfsfunctie wijkt minimaal af van de referentiefunctie : indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort. Het gaat hier om volgende gevallen : - de uitoefening van de functie in de onderneming omvat minder of meer activiteiten zonder dat daardoor de algemene doelstelling van de functie, zoals beschreven in de referentiefunctie, wordt aangetast. - de afwijkingen bij één of meerdere beoordelingscriteria (kennis, verantwoordelijkheid, leidinggeven enz.) zijn minimaal, zodat deze op zichzelf niet niveaubepalend zijn voor de functie. c) De bedrijfsfunctie wijkt in ernstige mate af van de referentiefunctie : de essentie ervan wordt aangetast. In dit geval moet de werkgever de intrinsieke waarde van de functie zoals uitgeoefend in de onderneming achtereenvolgens vergelijken met een referentiefunctie van dezelfde klasse, van een lagere klasse en van een hogere klasse.

Het resultaat van deze vergelijking geldt als inschaling voor de afwijkende functie. d) De functie in de onderneming werd niet opgenomen in de sectorale functieclassificatie : In dit geval moet de werkgever in de bestaande sectorale functiebeschrijvingen een functie zoeken waarvan de intrinsieke waarde overeenstemt met de niet opgenomen functie.Indien een dergelijke functie bestaat, dan wordt de nieuwe functie in dezelfde klasse ondergebracht.

Bestaat een dergelijke functie niet, dan wordt deze nieuwe functie overgemaakt : aan de voorzitter van het Paritair Comité van de audiovisuele sector, Ernest Blérotstraat 1, te Brussel.

Een hulpinstrument bij de indeling van de bedrijfsfunctie (cf c) en d) ) kan de niveaumatrix zijn.

Een functieniveaumatrix kan in geval er geen passende referentiefunctie in de sectorclassificatie te vinden is, de indeling van de bedrijfsfunctie vergemakkelijken.

Op basis van de functievereisten waaruit de functieniveaumatrix is opgebouwd kunnen op een objectieve en correcte wijze op ondernemingsvlak de concrete functies worden toegewezen aan een bepaalde klasse.

Doelstelling van de functieniveaumatrix is aan de hand van de systeemcriteria de kenmerken per klasse algemeen (generiek) te beschrijven.

U vindt de matrix achteraan deze bijlage. 5. Werkgever informeert medewerker over de indeling De werkgever deelt aan alle bedienden individueel schriftelijk (per brief of email) mee in welke klasse de bedrijfsfunctie is ingedeeld en met welke referentiefunctie(s) de bedrijfsfunctie is vergeleken. De bedrijfsfunctie en -klasse wordt vermeld op het individueel jaarloonoverzicht en eventueel op de maandelijkse loonbrief.

Elke medewerker moet inzage hebben in de gevolgde indelingsprocedure en moet ingelicht worden over de mogelijkheid tot beroep tegen de indeling.

B. Beroepsprocedure Elke bediende die van oordeel is dat de werkgever zijn functie verkeerd heeft ingeschaald kan tegen de inschaling beroep aantekenen.

Een model van beroepsformulier vindt u na het schema van de beroepsprocedure.

De beroepsprocedure verloopt als volgt : Fase A : intern beroep De bediende maakt zijn bezwaar schriftelijk kenbaar bij de hiërarchische leiding, de personeelsverantwoordelijke of de directie, naargelang de geplogenheden in het bedrijf.

Het bezwaar is slechts ontvankelijk indien het voldoende toegelicht is.

De werkgever is ertoe gehouden de bezwaren die geldig kenbaar werden gemaakt te bespreken met de desbetreffende bediende binnen een termijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de indiening van de klacht.

Indien nodig kan daarna een bijkomend gesprek plaats vinden waarbij zowel de bediende als de werkgever zich bij de bespreking desgewenst laten bijstaan door één syndicaal afgevaardigde en/of één vertegenwoordiger van de representatieve werkgevers- of werknemersorganisatie waarbij hij aangesloten is.

Ingeval er bij dit overleg een akkoord tot stand komt tussen de werkgever en de bediende is het dossier opgelost.

Bij niet akkoord tussen partijen kan een extern beroep ingediend worden (fase B ).

Fase B : extern beroep Indien geen akkoord tot stand kwam tijdens fase A heeft de bediende de mogelijkheid om via zijn werkgever in hoger beroep te gaan bij de sectorale beroepscommissie.

In dat geval moet de bediende zijn beroep schriftelijk kenbaar maken aan zijn werkgever.

De werkgever beschikt over een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf voormelde schriftelijke mededeling om het hoger beroep kenbaar te maken bij de sectorale beroepscommissie (zie punt 3.1. samenstelling pagina.....) via één van de werkgeversorganisaties die zetelen in het paritair comité met name : VOTP (VLAAMSE ONAFHANKELIJKE TELEVISIE PRODUCENTEN) Vilain XIII-straat 53-55 1000 BRUSSEL Tel 02-643 01 35 - Fax 02-643 01 39 VOTF (VLAAMSE ONAFHANKELIJKE TELEVISIE - FACILITAIRE BEDRIJVEN) Rijweg 126 3020 HERENT Tel. 016-23 27 52 FEBELAV (FEDERATION BELGE DES ENTREPRISES AUDIOVISUELLES) P/A VLAAMSE MEDIA MAATSCHAPPIJ Medialaan 1 1800 VILVOORDE Tel 02-255 38 62 - Fax 02-253 36 13 Het dossier bestaat uit : een goedgekeurde functiebeschrijving (of met opname van bemerkingen van partij(en) indien er geen concensus is over de inhoud van de functiebeschrijving) en een gemotiveerde beroepsaanvraag.

Beroepsaanvragen moeten geadresseerd worden aan de voorzitter van het Paritair Comité van de audiovisuele sector, Ernest Blérotstraat 1, te 1070 Brussel.

Indien de werkgever nalaat de voorzitter van het paritair comité te informeren binnen de gestelde termijn, kan de bediende zelf via een vertegenwoordiger van zijn vakorganisatie het beroep indienen bij de voorzitter van het paritair comité.

De voorzitter maakt het dossier over aan de sectorale beroepscommissie.

Binnen de 6 maanden nadat de klacht aanhangig werd gemaakt bij de voorzitter van het paritair comité doet de sectorale beroepscommissie een voor alle partijen bindende uitspraak en informeert de voorzitter.

De betrokken werkgever en werknemer worden via de voorzitter van het paritair comité schriftelijk ingelicht over die uitspraak. Indien de functie in een andere klasse wordt ingedeeld geldt die andere indeling vanaf de eerste van de maand die volgt op de schriftelijke indiening van de klacht, zoals voorzien in fase A. Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 augustus 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

^