Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 12 juni 2002
gepubliceerd op 30 oktober 2002

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en uurlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
2002012736
pub.
30/10/2002
prom.
12/06/2002
ELI
eli/besluit/2002/06/12/2002012736/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

12 JUNI 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en uurlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en uurlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen.

Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 juni 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de voedingsnijverheid Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2000 Beroepsclassificatie en uurlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen (Overeenkomst geregistreerd op 23 mei 2000 onder het nummer 54969/CO/118.03) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerij, banketbakkerij (met uitzondering van het Paritair Subcomité 118.05) en verbruikszalen bij een banketbakkerij. § 2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld. § 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen (m/v) onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand. HOOFDSTUK II. - Beroepsclassificatie

Art. 2.Benaming van de functies. 1. Technische functies Categorie 1 : - beginnend arbeider zonder scholing; - handlanger; - broodsnijder en/of inpakker.

Categorie 2 : - derde arbeider.

Categorie 3 : - tweede arbeider.

Categorie 4 : - geschoold arbeider.

Categorie 5 : - ploegbaas.

Categorie 6 : - chef-bakker en/of -banketbakker. 2. Diverse functies Categorie 7 : - arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal. Categorie 8 : - arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten.

Categorie 9 : - gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte.

Categorie 10 : - vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet, met andere dan manuele bediening.

Categorie 11 : - magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder.

Categorie 12 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "B".

Categorie 13 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestelling die geld int. 3. Onderhouds- en herstellingsfuncties Categorie 14 : - beginnend mecanicien of elektricien. Categorie 15 : - geschoold mecanicien of elektricien.

Categorie 16 : - elektromecanicien.

Art. 3.Beschrijving en voorwaarden van de functies.

Categorie 1 : - beginnend arbeider zonder scholing : arbeider zonder enige kennis van de stiel, die kleine werkjes uitvoert en inspanningen levert om zich de bakkers- en/of banketbakkersstiel eigen te maken. - handlanger : arbeider zonder enige kennis van de stiel en zonder enige specifieke kennis die geen functie uitoefent in het raam van het productieproces. - broodsnijder en/of inpakker : arbeider belast met het snijden en/of het inpakken van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten.

Categorie 2 : - derde arbeider : arbeider die vervuld heeft en/of in het bezit is van : - hetzij twee jaar ervaring heeft als beginnend arbeider zonder scholing categorie 1; - hetzij de volledige middenstandsopleiding en/of het beroepsonderwijs doch zonder certificaat tengevolge van één of meer mislukkingen in algemene vakken; - hetzij het certificaat van drie jaar succesvolle middenstandsopleiding; - hetzij het certificaat van vier jaar succesvolle beroepsopleiding van lager secundair onderwijs.

Categorie 3 : - tweede arbeider : - hetzij de derde arbeider met twee jaar ervaring in de bakkers- en/of banketbakkersstiel categorie 2; - hetzij de bankwerker in de bakkerij.

Categorie 4 : - geschoold arbeider : - hetzij de arbeider met twee jaar ervaring in de stiel als tweede arbeider en bekwaam om de verschillende functies van banketbakker uit te oefenen; - hetzij de kneder en/of ovenman in de bakkerij.

Categorie 5 : - ploegbaas : geschoold arbeider die verantwoordelijk is voor minstens twee arbeiders en/of productielijnen. Deze functie behelst het eventueel opnemen van bestellingen en de opstelling van de productielijsten.

Categorie 6 : - chef-bakker en/of -banketbakker : geschoold arbeider met minstens vijf jaar ervaring als ploegbaas en/of met minstens twee ploegbazen en/of verantwoordelijken van productielijnen onder zijn gezag en/of bekwaam om het geheel van functies in een bakkers- en/of banketbakkersproductieruimte te leiden.

Categorie 7 : - arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal : arbeider belast met het net houden van de lokalen en van het klein materiaal.

Categorie 8 : - arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten : zelfde functie als categorie 7; de arbeider heeft de bijkomende opdracht de productiemachines en de gebouwen in het algemeen proper te houden.

Categorie 9 : - gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte : arbeider die minder dan 50 pct. taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het verkooppersoneel en die meer dan 50 pct. taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het personeel van de productieruimte.

Categorie 10 : - vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet met andere dan manuele bediening : arbeider belast met de besturing van een vorkheftruck en/of van een transpallet met andere dan manuele bediening.

Categorie 11 : - magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder : arbeider belast met het stockeren en/of het voorbereiden van de bestellingen en/of het opvolgen van de grondstoffen nodig bij het vervaardigen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, rauw, half-afgewerkt en/of afgewerkt.

Categorie 12 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "B" : arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het leveren van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten. Bij gelegenheid mag hij geld innen.

Categorie 13 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestellingen : arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het leveren van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, belast met de ronden voor thuisbestellingen en die het geld int bij de leveringen.

Categorie 14 : - beginnend mecanicien of elektricien : - hetzij technische opleiding niveau A3; - hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A3.

Categorie 15 : - geschoold mecanicien of elektricien : - hetzij technische opleiding niveau A2; - hetzij categorie 14 met één jaar ervaring in de bakkerij- en/of banketbakkerijsector; - hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A2.

Categorie 16 : - elektromecanicien.

Commentaar

Art. 4.§ 1. De functie van categorie 9 doet geen afbreuk aan de functie van het verkooppersoneel in de kleinhandel van het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel. § 2. Er is wel te verstaan dat de classificatie van de chauffeurs in categorie 12 en 13 gebonden is aan het type camion dat de chauffeur bestuurt en dat ofwel het bezit van een rijbewijs B, ofwel het bezit van een rijbewijs C vereist. HOOFDSTUK III. - Barema's Uurlonen

Art. 5.§ 1. Op 1 september 1999 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders : De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Deze minimumuurlonen worden verhoogd met 3 BEF per uur op 1 maart 2000 en 4 BEF per uur op 1 september 2000. § 2. Conventionele verhogingen.

Ongeacht de arbeidsduurregeling worden de werkelijk betaalde lonen in de onderneming als volgt verhoogd : - 3 BEF per uur op 1 september 1999; - 3 BEF per uur op 1 maart 2000; - 4 BEF per uur op 1 september 2000.

Art. 6.Er kan afgeweken worden van de loonsverhogingen van 3 BEF op 1 maart 2000 en van 4 BEF op 1 september 2000 door de toekenning van andere voordelen mits het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst.

De bovenstaande verhogingen werden op sectoraal vlak vastgesteld op basis van een gemiddeld uurloon van 350 BEF. Op ondernemingsvlak kunnen door middel van het sluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst uiterlijk op 1 maart 2000, nieuwe voordelen overeengekomen worden indien het gemiddeld loon berekend op de loonmassa op 31 december 1998 hoger ligt dan dit gemiddeld loon van 350 BEF per uur.

In geen geval kan afgeweken worden van de minimumlonen, verhoogd zoals voorzien in artikel 5.

Instaplonen

Art. 7.Gedurende de eerste zes maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, geldt een instaploon ten bedrage van 90 pct. van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

De periodes van tewerkstelling in de onderneming vóór 1 juni 1999 worden in mindering gebracht op deze zes maanden. De periode van zes maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

Eens deze periode van zes maanden overschreden is, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 pct. van het product bestaande uit 26 maal het normaal uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

De instaplonen kunnen niet ingeroepen worden voor de toepassing van artikel 10 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen, studenten en het jongerenbarema voor de beginnende arbeider zonder scholing voorzien in artikel 10 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Plaatsvervangende arbeiders

Art. 8.Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere catégorie tijdelijk te vervangen, heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuwe functie.

Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

Extra arbeiders

Art. 9.Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen. De arbeider als "extra" werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 pct. van dit uurloon.

Jongerenbarema

Art. 10.De minimumuurlonen bepaald in artikel 5 zijn ook van toepassing op de arbeiders jonger dan 21 jaar, met uitzondering van de beginnende arbeiders zonder scholing van categorie 1, die het vak van bakker-banketbakker wensen aan te leren.

Voor deze laatsten moeten de lonen voor de arbeiders jonger dan 21 jaar als volgt worden aangepast, op basis van het loon van de arbeider van categorie 1 : - 20 jaar : 97,5 pct.; - 19 jaar : 90 pct.

Uurlonen van de studenten

Art. 11.Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 5 vermelde minimumlonen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld HOOFDSTUK IV. - Koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen

Art. 12.De bij deze collectieve arbeidsovereenkomst vastgestelde minimumuurlonen, alsook de werkelijk betaalde lonen in de onderneming worden gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 april 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, tot koppeling van de lonen aan het indexcijfer der consumptieprijzen. Zij stemmen overeen met de stabilisatieschijf 100,81 inbegrepen - 104,88 niet inbegrepen, zoals deze voortvloeit uit de toepassing van voormelde collectieve arbeidsovereenkomst. HOOFDSTUK V. - Geldigheidsduur

Art. 13.De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 12 november 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 18 juni 1998 (Belgisch Staatsblad van 24 september 1998).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 september 1999 en treedt buiten werking op 31 december 2000. Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

Commentaar A. Voor wat betreft de toepassing van de artikelen 5 en 6 van de huidige overeenkomst verwijzen de sociale partners naar de overgangsregeling opgenomen in het verslag van de Geschillencommissie van 17 september 1997 (geschil 5) dat als volgt luidt : « Advies van de Commissie : Het akkoord inzake de classificatie en de hiermee verbonden barema's is duidelijk wat dit betreft. De barema's die gebonden zijn aan de nieuwe functieclassificatie zijn minimumlonen in voege vanaf 1 januari 1997. In geen geval zijn zij van toepassing op de in de ondernemingen aan de arbeiders werkelijk betaalde lonen. In de eventualiteit dat het loon voor een functie van de vroegere classificatie voordeliger is dan het loon van de functie in de nieuwe classificatie, blijft het loon van de vroegere classificatie verworven. Buiten de indexeringen die het gevolg zijn van de verhoging van de index van de consumptieprijzen, zal dit loon echter begrensd worden en dit tot op het moment dat het loon van de nieuwe classificatie geëvenaard is. » .

B. De bepaling voorzien in punt A. geldt uitsluitend voor de ondernemingen die bij de invoering van de nieuwe classificatie op 1 januari 1997 (koninklijk besluit van 18 juni 1998 - Belgisch Staatsblad van 24 september 1998) deze overgangsregeling hebben toegepast.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 juni 2002.

De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX

^