Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 12 maart 2013
gepubliceerd op 07 augustus 2013

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, betreffende de charter van sociale stabiliteit

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2013201061
pub.
07/08/2013
prom.
12/03/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

12 MAART 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, betreffende de charter van sociale stabiliteit (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de non-ferro metalen;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, betreffende de charter van sociale stabiliteit.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 maart 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de non-ferro metalen Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2012 Charter van sociale stabiliteit (Overeenkomst geregistreerd op 20 maart 2012 onder het nummer 108971/CO/105) Preambule Onderstaande collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten rekening houdend met de volgende overwegingen : - het sluiten van overeenkomsten geeft de werkgevers(organisaties) en de vakbonden een belangrijke bevoegdheid in het bepalen van de loon- en arbeidsvoorwaarden; - deze overeenkomsten worden gesloten in een geest van wederzijdse rechten en plichten; - deze overeenkomsten houden dan ook in dat : - tijdens de duurtijd van de aangegane akkoorden op geen enkel niveau eisen van collectieve aard gesteld of ondersteund worden die de aangegane verbintenissen uitbreiden; - de ondertekenaars deze overeenkomsten naleven en alles in het werk stellen om ze te doen naleven op elk niveau; - de in de collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen basisprincipes gelden zowel voor de organisaties als voor de individuele leden ervan.

De werkgevers- en vakbondsorganisaties hebben de verantwoordelijkheid deze procedures te doen naleven; - ingeval van een inbreuk of een dreigende inbreuk op de sociale vrede, zullen de werkgevers- en vakbondsorganisaties samen of apart optreden en daartoe de gepaste middelen gebruiken. Afdeling 1. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de non-ferro metalen en op de werklieden die zij tewerkstellen.

Onder "werklieden" wordt verstaan : de werklieden en de werksters. Afdeling 2. - Doel

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel : - te voorzien in een aantal basisbeginselen van sociaal overleg en sociale vrede; - de bestaande sectorale regels betreffende geschillenbehandeling en verzoening te actualiseren en te coördineren. Afdeling 3. - Voorwerp

Art. 3.§ 1. Uitgangspunt Het sociaal overleg draagt in ruime mate bij tot sociale stabiliteit.

Sociale stabiliteit is noodzakelijk voor een gunstige sociaaleconomische ontwikkeling. De afspraken opgenomen in deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben tot doel het sociaal overleg te ondersteunen. Tegelijk veronderstelt dit dat genomen afspraken nageleefd worden en dat procedures worden gevolgd om problemen op te lossen zonder dat ze ontaarden tot conflicten.

Alle partners in het sociaal overleg, op alle niveaus, moeten op de hoogte zijn van deze principes, ze naleven en ze doen naleven.

Elke organisatie zal deze principes kenbaar maken door adequate informatie en vorming van zijn leden zodat elkeen het beschouwt als een essentieel onderdeel van zijn lidmaatschap. § 2. Drie basisprincipes - respect voor sociaal overleg en zijn spelers, dit wil zeggen erkenning van de waarde van volwaardig en permanent sociaal overleg op de verschillende niveaus elk, met zijn opdrachten en bevoegdheden, en met wederzijds respect voor de personen die dit overleg moeten waar maken. Werkgevers en vakbonden geven blijk van rechtvaardigheid, billijkheid en verzoening; - respect voor sociale vrede, dit wil zeggen dat de ondertekenende partijen zich ertoe verbinden om geen eisen voor te leggen, noch te steunen, op welk niveau dan ook, die tot gevolg zouden hebben de lasten voorzien door het sociale programmatieakkoord te verzwaren tot op het einde van dit akkoord; - respect van overlegprocedures voor behandeling van problemen, dit wil zeggen problemen worden besproken en opgelost via overleg, met indien nodig verschillende stappen in cascadevorm. Pas na het doorlopen van deze procedure kunnen stakingsacties als ultiem middel gebruikt worden. Afdeling 4. - Verzoeningsprocedure

Art. 4.Algemeen § 1. Collectieve geschillen of dreigende collectieve geschillen worden onderzocht door de werkgevers(organisaties) en vakbonden en indien nodig onderworpen aan de verzoeningsprocedure om te vermijden dat deze geschillen aanleiding zouden geven tot werkonderbrekingen of andere actievormen die een impact hebben op de normale uitvoering van het werk. § 2. De procedures zijn strikt van toepassing en bepalen de voorwaarden, de termijnen en de stadia om de collectieve geschillen te behandelen. § 3. De opeenvolgende stadia zijn voor de behandeling van collectieve geschillen zijn (zonder dat één van de stappen kan worden overgeslagen) : 1. bespreking van het geschil op ondernemingsvlak tussen de directie en de interne vakbondsafvaardiging;2. tussenkomst van en bespreking met de externe vertegenwoordigers van de vakbondsorganisaties en, indien toepasselijk, van de wergeversorganisaties;3. voorlegging van het geschil aan het nationaal verzoeningsbureau of bemiddeling van de voorzitter;4. stakingsaanzegging van 7 werkdagen, die aanvangt de dag na de betekening. Bij gebreke aan een syndicale afvaardiging, kan onmiddellijk worden overgegaan naar stap 2. § 4. Het stakingsrecht wordt door de noodzakelijke naleving van deze procedure niet in het gedrang gebracht. § 5. De verantwoordelijken van de vakbondsorganisaties : - roepen geen acties uit die in overtreding zijn met deze regels; - erkennen geen acties die in overtreding zijn met deze regels.

Art. 5.Nationaal verzoeningsbureau en bemiddeling § 1. Bevoegdheid Het nationaal verzoeningsbureau van het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, is bevoegd voor de collectieve geschillen die één of meerdere ondernemingen betreffen die onder haar bevoegdheid vallen.

Naargelang de aard van het geschil dat wordt voorgelegd, doet het nationaal verzoeningsbureau uitspraak : a) hetzij over de passende interpretatie die moet worden gegeven aan de tekst van een bestaan akkoord of norm;b) hetzij over de oplossing die aan het conflict dient te worden gegeven : deze oplossing kan het karakter van vergelijk hebben. Wanneer het een oplossing voorziet, kan het nationaal verzoeningsbureau het in termen van aanbevelingen aan de partijen formuleren of, in geval van een door de partijen bereikt ontwerpakkoord na zijn tussenkomst, vaststellen dat er zo een einde zou worden gesteld aan het geschil. § 2. Procedure In overeenstemming met artikel 4, § 3, zullen de volgende stappen van de procedure gevolgd worden : 1. Het collectief geschil wordt in de eerste plaats met het oog op een oplossing op ondernemingsvlak besproken tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging voor de arbeiders.Indien er geen vakbondsafvaardiging is voor de arbeiders in de onderneming, kan onmiddellijk worden overgegaan naar stap 2. 2. Wanneer dit overleg binnen een redelijke termijn tot geen oplossing leidt die voor beide partijen aanvaardbaar is, wordt onmiddellijk beroep gedaan op de tussenkomst van de bevoegde vertegenwoordigers van de in het paritair comité vertegenwoordigde representatieve werkgeversorganisatie, waarvan de onderneming lid is, en representatieve werknemersorganisaties. Deze tussenkomst gaat door, op initiatief van de meest gerede partij die de andere partij zal verwittigen, met vermelding van het juiste voorwerp van het collectief geschil en op een plaats die in gemeenschappelijk akkoord is bepaald.

Wanneer een onderneming geen lid is van een in het paritair comité vertegenwoordigde werkgeversorganisatie vraagt de meest gerede partij de verzoening aan door het voorwerp van het collectief geschil schriftelijk kenbaar te maken aan de voorzitter van het paritair comité, conform de procedure bepaald in deze collectieve arbeidsovereenkomst. 3. Indien deze tussenkomst geen einde stelt aan het collectief geschil of indien deze tussenkomst niet kan doorgaan, zal dit onmiddellijk in een door de partijen opgesteld en ondertekend proces-verbaal worden vastgesteld.Het voorwerp van het geschil, het al dan niet lokale karakter ervan en de respectievelijke standpunten van de partijen zullen hierin uiteengezet en gecommentarieerd worden. Dit proces-verbaal zal onverwijld aan de voorzitter van het paritair comité worden overgemaakt.

Binnen een periode van 7 werkdagen na ontvangst van voornoemd proces-verbaal kan de voorzitter : a) hetzij het geschil ambtshalve aan het nationaal verzoeningsbureau voorleggen.Deze procedure wordt in ieder geval weerhouden indien het geschil, wat ook het niveau weze waarop het is gerezen, van aard is rechtstreeks of onrechtstreeks sectorale belangen aan te tasten; b) hetzij de vertegenwoordigers van de betrokken werkgevers en werknemers bijeenroepen op plaatselijk of regionaal vlak teneinde op dat niveau het onderzoek van het geschil voort te zetten in één of meerdere zittingen die zullen plaatsgrijpen onder zijn voorzitterschap of onder het voorzitterschap van een door hem aangeduid bemiddelaar en in een gemeenschappelijk te bepalen lokaal. De geschillen die geen oplossing zouden gekregen hebben langs de procedure zoals in b) voorzien, kunnen eventueel nog, binnen de kortst mogelijke termijn, aan het nationaal verzoeningsbureau worden voorgelegd.

Indien de voorzitter het nationaal verzoeningsbureau bijeenroept, wordt het hogervermeld proces-verbaal aan de leden van het nationaal verzoeningsbureau toegestuurd.

Het nationaal verzoeningsbureau behandelt het collectief geschil zo mogelijk in één enkele zitting. Wanneer het conflict zich beperkt tot een onderneming of tot een groep ondernemingen en beroep gedaan wordt op het nationaal verzoeningsbureau, betekent dit het laatste stadium van de conventionele verzoeningsprocedure.

Nochtans, wanneer het conflict door het nationaal verzoeningsbureau als klaarblijkelijk van algemeen belang voor de sector wordt erkend, zal paritair kunnen beslist worden het aan het nationaal paritair comité voor te leggen.

Het nationaal verzoeningsbureau zal al de bemiddelings- of verzoeningsmiddelen waarover het beschikt gebruiken, door elk voorstel of elke suggestie, die van de betrokken partijen of van het nationaal verzoeningsbureau zelf uitgaat, te onderzoeken.

Indien de voorzitter in akkoord met alle partijen oordeelt dat niet alle verzoeningsmiddelen aangewend werden, kan hij beslissen de verzoening verder te zetten tijdens een latere zitting van het nationaal verzoeningsbureau, die in beginsel binnen de zeven werkdagen bijeengeroepen wordt, tenzij partijen unaniem een andere termijn overeenkomen.

Van elke vergadering van het nationaal verzoeningsbureau wordt een proces-verbaal opgesteld.

Het proces-verbaal vermeldt de juiste oorzaak van het collectief geschil, de korte samenvatting van de besprekingen, de bijzonderheden van het tot stand gekomen akkoord en, in geval van onenigheid, de precieze standpunten van de partijen op het ogenblik waarop deze onenigheid wordt vastgesteld.

De voorzitter zorgt ervoor dat de leden die bijeenkomen om kennis te nemen van een collectief geschil, vóór de opening van een vergadering al de notulen van de vroegere vergaderingen betreffende het onderzocht geschil in hun bezit hebben. 4. Pas na afloop van bovengenoemde procedure kan een stakingsaanzegging ingediend worden.De aangezegde acties kunnen slechts aangevat worden mits respect van een aanzeggingstermijn van minimum zeven werkdagen, die aanvangt de dag na de betekening.

De betekening van de stakingsaanzegging gebeurt door inschrijving op het proces verbaal van het verzoeningsbureau ofwel door overhandiging van een schrijven van de werknemersorganisatie(s) aan de werkgever.

Een aanzegging tot staking zal niet kunnen betekend worden, zonder dat de in deze overeenkomst voorziene procedure werd aangewend en uitgeput.

Enkel de verantwoordelijke vakbondsorganisaties zijn gemachtigd te belissen een stakingsaanzegging in te dienen, overeenkomstig hun eigen regels van werking, onder meer wat betreft de informatie en de raadpleging van de betrokkenen.

Tijdens de duur van de aanzeggingstermijn tot staking, en ten laatste bij het uitbreken van deze staking, komen de partijen, ter plaatse en in het gemeenschappelijk belang, overeen welke bewaringsmaatregelen er dienen genomen te worden met het oog op het voorkomen van vernietiging of beschadiging van installaties of goederen, het vermijden van vertragingen in de werkhervatting, of het uitvoeren van de door overmacht of een onvoorziene noodzakelijkheid vereiste taken.

Tijdens de duur van de aanzeggingstermijn tot staking en, gebeurlijk, tijdens de periode van stopzetting van het werk die eruit zal volgen, kunnen de partijen op ieder ogenblik beroep doen op een nieuwe tussenkomst van de verzoeningsinstanties die door onderhavige overeenkomst zijn voorzien op de verschillende niveaus en volgens de door deze overeenkomst bepaalde modaliteiten.

Indien een akkoord wordt bereikt door de partijen, hetzij op hun initiatief, hetzij door tussenkomst van een verzoeningsinstantie, kan de werkhervatting slechts worden verdaagd, behoudens om technische redenen,of omwille van interne syndicale regels van informatie en raadpleging van de werknemers.

De stakingen of lock-outs waartoe wordt overgegaan zonder dat de bepalingen van deze overeenkomst, meer bepaald van artikel 5, § 2, werden eerbiedigd, zullen niet voor regelmatig worden gehouden en als dusdanig niet worden gesteund, behoudens niet-toepassing van collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten op nationaal, gewestelijk of ondernemingsniveau door de partij tegen wie de staking of lock-out is gericht. § 3. Samenstelling van het nationaal verzoenings-bureau Het nationaal verzoeningsbureau is samengesteld uit de voorzitter of de ondervoorzitter, de secretaris en tenminste vier leden van het nationaal paritair comité, gekozen buiten de rechtstreeks bij het geschil betrokken partijen, voor de helft tussen de effectieve of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigen en voor de helft tussen de effectieve of plaatsvervangende leden die de werknemers vertegenwoordigen.

Onverminderd de bepalingen van artikel 5, § 2, alinea 3, b), vergadert het nationaal verzoeningsbureau op uitnodiging van zijn voorzitter.

De uitnodiging geeft het voorwerp van het geschil aan en de betrokken onderneming of ondernemingen; zij wordt gericht aan de beroepsorganisaties die in het nationaal paritair comité zijn vertegenwoordigd, met het verzoek tot elkeen zijn afvaardiging samen te stellen en de betrokken partijen in te lichten over tijdstip en plaats van de vergadering. Afdeling 5. - Bijzondere procedures

Art. 6.Bijzondere procedure in geval van staking zonder het volgen van de hierboven vermelde verzoeningsprocedure. § 1. Indien zich in een onderneming een gehele of gedeeltelijke staking voordoet zonder dat de verzoeningsregels bepaald in de voorgaande artikelen werden gerespecteerd, verbinden de representatieve organisaties er zich toe om dadelijk alles in het werk te stellen om de onregelmatige staking te stoppen en de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst te doen naleven. § 2. De representatieve werkgeversorganisatie, waarvan de onderneming lid is, zal na kennisname van het conflict onmiddellijk bij de in het paritair comité vertegenwoordigde representatieve werknemersorganisaties tussenkomen. § 3. De representatieve werknemersorganisaties nemen alle mogelijke maatregelen om onmiddellijk en ten laatste binnen een periode van één werkdag de werkhervatting tot stand brengen en om de procedure te doen naleven. § 4. De representatieve werknemersorganisaties verbinden zich ertoe dergelijke acties niet te erkennen, noch financieel te steunen. § 5. Voor ondernemingen die geen lid zijn van een representatieve werkgeversorganisatie in het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, gelden uitsluitend de bepalingen voorzien in afdelingen 1 tot en met 4 en 6 tot en met 8 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. § 6. De sancties tegen onregelmatige stakingen zijn onderdeel van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 2011, gesloten in het paritair comité, met registratienummer 104540, inzake syndicale waarborgen.

Art. 7.Bijzondere procedure in geval van éénzijdige beslissing van de werkgever die een overtreding of een niet-toepassing is van een collectieve overeenkomsten gesloten op nationaal, provinciaal, regionaal of ondernemingsvlak § 1. Wanneer een werknemersorganisatie doet gelden dat een éénzijdige beslissing van een werkgever een overtreding of niet-toepassing van een collectieve overeenkomst gesloten op nationaal, provinciaal, regionaal of ondernemingsvlak, of van een wettelijke of reglementaire bepaling uitmaakt, wordt de representatieve werkgeversorganisatie, waarvan de onderneming lid is, hiervan onmiddellijk op de hoogte gebracht. § 2. De representatieve werkgeversorganisatie zal, alle mogelijke maatregelen nemen om de beslissing van de werkgever onmiddellijk, en uiterlijk de volgende werkdag te laten opschorten. De representatieve werkgeversorganisatie verbindt er zich toe om dergelijke beslissingen niet te ondersteunen. § 3. Het collectief geschil zal vervolgens behandeld worden volgens de procedure opgenomen in afdeling 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. § 4. Voor ondernemingen die geen lid zijn van een representatieve werkgeversorganisatie in het Paritair Comité voor de non-ferro metalen, gelden uitsluitend de bepalingen voorzien in afdeling 1 tot en met 4 en 6 tot en met 8 van deze collectieve arbeidsovereenkomst

Art. 8.Spoedprocedure in het kader van de toepassing van nationale sectorakkoorden In geval van ernstig collectief geschil of betwisting betreffende de toepassing van nationale sectorakkoorden verbinden de representatieve organisaties er zich toe om binnen de 48 uur de nodige stappen te ondernemen om te vermijden dat de eerbiediging van deze akkoorden in het gedrang zou komen. Afdeling 6. - Lock-out

Art. 9.De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn eveneens van toepassing in geval van lock-out.

Indien een lock-out zich voordoet zonder dat de bepalingen van deze overeenkomst gerespecteerd zijn, zal de representatieve werkgeversorganisatie alles in het werk stellen om het werk uiterlijk de volgende werkdag te laten hervatten, en, indien de werkhervatting binnen die tijdsspanne niet heeft plaatsgevonden, zal zij geen ondersteuning bieden aan de betrokken werkgever. Afdeling 7. - Opheffingsbepaling

Art. 10.De collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 1993 inzake de verzoeningsprocedure, gesloten in het paritair comité, met registratienummer 35278, wordt opgeheven vanaf de in werking treding van deze collectieve arbeidsovereenkomst. Afdeling 8. - Duur

Art. 11.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en is geldig vanaf 1 januari 2012.

Zij kan door elk van de partijen opgezegd worden mits een opzegging van drie maand, per aangetekende brief toegezonden aan de voorzitter van het paritair comité en aan de ondertekenende organisaties.

De organisatie die het initiatief tot de opzegging neemt, verbindt zich ertoe de redenen ervan aan te geven en gelijktijdig amendementsvoorstellen in te dienen, waarover de ondertekenende organisaties de verbintenis aangaan deze binnen de termijn van een maand na ontvangst in het paritair comité te bespreken.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 maart 2013.

De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

^