Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 15 februari 1999
gepubliceerd op 17 december 1999

Koninklijk besluit tot goedkeuring van wijzigingen in de statuten van de gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA », gevestigd te Antwerpen

bron
ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu
numac
1999022936
pub.
17/12/1999
prom.
15/02/1999
ELI
eli/besluit/1999/02/15/1999022936/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van wijzigingen in de statuten van de gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA », gevestigd te Antwerpen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971, inzonderheid op artikel 53;

Gelet op het koninklijk besluit van 21 december 1971 houdende uitvoering van sommige bepalingen van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971, inzonderheid op artikel 3, §§ 2 en 3;

Gelet op de verzoekschriften van 28 juni 1993, 2 augustus 1994, 3 juli 1995, 29 juli 1996 en van 19 juni 1998 van de gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA » waarvan de zetel gevestigd is te Antwerpen, tot goedkeuring van wijzigingen aan haar statuten.

Gelet op de beslissingen van 25 mei 1993, 25 mei 1994 en van 10 juni 1998 van de buitengewone algemene vergadering en de beslissing van 26 juni 1995 en van 4 juli 1996 van de algemene vergadering van de gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA », te Antwerpen, waarbij zij de wijzigingen aan haar statuten aanneemt.

Gelet op het advies van het Beheerscomité van het Fonds voor arbeidsongevallen van 18 mei 1995, 18 december 1995, 20 januari 1997 en van 21 september 1998.

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.De wijzigingen aangebracht aan en opgenomen in de statuten van de gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA » bij beslissing van 25 mei 1993, van 25 mei 1994 en van 10 juni 1998 van de buitengewone algemene vergadering en bij beslissing van 26 juni 1995 en van 4 juli 1996 van de algemene vergadering, worden goedgekeurd.

Art. 2.Een gecoördineerde tekst van de statuten zoals tot op heden gewijzigd, wordt gevoegd als bijlage bij dit besluit.

Art. 3.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.

Art. 4.Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 februari 1999.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN

Bijlage Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen arbeidsongevallen « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA », gevestigd te Antwerpen Statuten Begripsomschrijvingen In de statuten wordt verstaan onder : Gemeenschappelijke Verzekeringskas : de « Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA », opgericht in 1905 en gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen bij koninklijk besluit van 18 mei 1905 en bij koninklijk besluit van 29 mei 1961 voor de dienst van haar eigen renten.

De wet : de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971, alsook alle uitbreidingen, wijzigingen en uitvoeringsmaatregelen ervan.

Het lid : de natuurlijke persoon of rechtspersoon, die met de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de overeenkomst sluit en als verzekerde en verzekeraar deelneemt in de activiteiten van de vereniging van onderlinge verzekering.

De begunstigde : de persoon of personen ten gunste van wie het lid de verzekering krachtens de wet sluit.

Het arbeidsongeval : het arbeidsongeval of het ongeval op de weg naar of van het werk.

Benaming, zetel, doel, duur van de vereniging

Artikel 1.Benaming, zetel De Gemeenschappelijke Verzekeringskas van Bouwwerk, Handel en Nijverheid APRA heeft haar maatschappelijke zetel te Antwerpen, Frankrijklei 64/68. Bij beslissing van de raad van bestuur mag de zetel in een andere plaats van de agglomeratie Antwerpen gevestigd worden. Worden als leden aanvaard de natuurlijke personen of de rechtspersonen die personeel tewerkstellen.

Artikel 2.Doel Als Gemeenschappelijke Verzekeringskas, voorzien door de wet, heeft zij tot doel : 1. aan de door een arbeidsongeval getroffen werknemer van haar leden of aan de rechthebbenden van de getroffene de bij de wet bepaalde vergoedingen te waarborgen;2. tussen de leden, ten voordele van de getroffenen en op kosten van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, een medische, farmaceutische, verplegings- en revalidatiedienst in te richten, zoals voorzien door de wet;3. voor de technische en psychologische voorkoming van arbeidsongevallen een dienst in te richten;4. de dienst te verzekeren van de renten, die verschuldigd zijn in geval van overlijden of van bestendige arbeidsongeschiktheid van een werknemer van de leden;5. op verzoek van een lid en mits uitdrukkelijke vermelding in de bijzondere voorwaarden, de betaling te waarborgen van de vergoedingen die overeenstemmen met een basisloon dat het wettelijk maximum overschrijdt en die berekend worden op de bij de wet bepaalde basis.

Artikel 3.Duur van de vereniging De Gemeenschappelijke Verzekeringskas is gesticht voor een onbepaalde duur en kan ontbonden worden op de wijze bepaald in deze statuten.

Aansluiting van nieuwe leden

Artikel 4.Aansluiting Vooraleer nieuwe leden door de raad van bestuur mogen aanvaard worden, moeten zij de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de gevraagde inlichtingen op een daartoe bestemde vragenlijst verschaffen. De aansluiting als lid van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas geschiedt bij het tot stand komen van de wilsovereenstemming die wordt vastgelegd door de ondertekening door het lid alsmede door twee bestuurders, of door de directeur-generaal, of door een daartoe bijzonder gemachtigd bediende, van een overeenkomst, die onder meer bevat de schriftelijke verbintenis vanwege het lid de statuten van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas na te leven en de verklaring van aanvaarding door deze laatste. Ieder lid ontvangt de statuten, die een geheel vormen met de overeenkomst en de algemene voorwaarden van de verzekering uitmaken.

Deze aansluiting zal eerst uitwerking hebben op de aanvangsdatum van de verzekeringsovereenkomst. Ze wordt samen met de verzekeringsovereenkomst beëindigd.

In geen geval kan de dekking met terugwerkende kracht verleend worden.

Artikel 5 Hij die als lid wordt voorgesteld zal als nieuw lid voorlopig mogen aanvaard worden door de raad van bestuur tot de eerstvolgende algemene vergadering, na storten van zijn inkomtaks en provisionele bijdrage.

Het bedrag van deze inkomtaks wordt telkens door de raad van bestuur bepaald met het oog op de bestaande waarborg-, reserve- en voorzieningsfondsen, de aard van de bedrijvigheid door de voorgestelde persoon uitgeoefend en de bijdragen door hem te betalen.

Gewaarborgd risico

Artikel 6.Gewaarborgd risico De Gemeenschappelijke Verzekeringskas waarborgt de betaling van de vergoedingen aan de getroffen begunstigden of hun rechthebbenden overeenkomstig de bepalingen van de wet. Indien bij dodelijk ongeval of bij bestendige werkkrachtvermindering de vergoeding wordt vervangen door een lijfrente, zal de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het voor die rente vereist kapitaal vormen bij haar erkende rentedienst. De verzekering is evenwel beperkt tot alle begunstigden die deel uitmaken van de categorie werknemers of van de bedrijfszetel waarvoor het lid de verzekeringsdekking gevraagd heeft, overeenkomstig artikel 49, lid 8, van de wet.

Artikel 7 De Gemeenschappelijke Verzekeringskas verbindt zich ertoe, aan de getroffene of aan zijn rechthebbenden zonder uitzondering of voorbehoud en niettegenstaande ieder vervalbeding, alle vergoedingen die bij de wet zijn vastgesteld, te betalen en dit tot de verzekeringsovereenkomst een einde neemt.

Artikel 8 De Gemeenschappelijke Verzekeringskas is echter de bij de wet bepaalde vergoedingen niet verschuldigd wanneer het ongeval door de begunstigde of de rechthebbenden opzettelijk is veroorzaakt.

Artikel 9 Binnen de voorwaarden en de perken van de wet treedt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas in alle rechten, vorderingen en rechten van verhaal van de begunstigden of hun rechthebbenden tegen de verantwoordelijke van het arbeidsongeval. Alleen zij heeft de leiding van de geschillen.

Artikel 10 De Gemeenschappelijke Verzekeringskas waarborgt in geen enkel geval het lid, zijn aangestelden en lasthebbers tegen veroordelingen die het karakter van een persoonlijke straf hebben.

Duur van de aansluiting, ontslagneming en uitsluiting van de leden

Artikel 11.Duur De duur van de aansluiting is niet langer dan één jaar. Behalve wanneer één der partijen zich ertegen verzet door een aangetekend schrijven dat minstens drie maanden voor de vervaldag van de overeenkomst ter post is afgegeven, wordt ze stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar. In afwijking hiervan mag de duur drie jaar bedragen voor de aansluiting van leden die op het ogenblik van het afsluiten of de verlenging van de overeenkomst tien of meer personen tewerkstellen of die een loonvolume van meer dan tien maal het maximum basisjaarloon bedoeld bij artikel 39 van de wet laten verzekeren.

Wat ook de duur van de overeenkomst is, deze duur moet, indien nodig, verlengd worden met de periode die de datum van het ingaan van de overeenkomst scheidt van 1 januari van het jaar dat erop volgt.

Artikel 12.Niet-tewerkstelling van personeel Wanneer een lid geen aan de wet onderworpen personen meer tewerkstelt, brengt hij de Gemeenschappelijke Verzekeringskas hiervan zonder verwijl op de hoogte, met opgave van de precieze datum waarop de activiteit van deze personen eindigt.

Behoudens strijdige overeenkomst wordt het lidmaatschap door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas per aangetekende brief verbroken op de datum waarop zij er kennis van heeft, evenwel ten vroegste op de datum waarop het lid geen personeel meer in dienst heeft. Als het lid voor het verstrijken van de nog lopende verzekeringstermijn, te rekenen vanaf de datum van de verbreking, evenwel opnieuw aan de wet onderworpen personeel in dienst neemt, moet hij een nieuwe aansluiting vragen bij de Gemeenschappelijke Verzekeringskas voor een periode die ten minste gelijk is aan deze nog niet verstreken periode. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas verzekert niet de arbeidsongevallen die overkomen aan werknemers die in dienst komen bij de werkgever die opnieuw personeel tewerkstelt, voor het sluiten van de nieuwe aansluitingsovereenkomst, waarvan sprake in de vorige alinea.

Artikel 13.Verandering van lid 1. Overlijden van het lid. In geval van overgang van het verzekerde belang ten gevolgd van het overlijden van het lid, gaan de rechten en verplichtingen die het gevolg zijn van het lidmaatschap over op de nieuwe houder van dat belang.

De nieuwe houder van het verzekerde belang en de Gemeenschappelijke Verzekeringskas kunnen evenwel kennis geven van de beëindiging van de overeenkomst, de eerste bij een ter post aangetekende brief, binnen drie maanden en veertig dagen na het overlijden, de tweede bij een ter post aangetekende brief, binnen drie maanden te rekenen vanaf de dag waarop hij kennis heeft gekregen van het overlijden. 2. Faillissement van het lid. In geval van faillissement van het lid blijft de verzekering bestaan ten voordele van de massa van de schuldeisers, die jegens de Gemeenschappelijke Verzekeringskas instaan voor de betaling van de bijdragen die nog moeten vervallen na de faillietverklaring.

Niettemin hebben de Gemeenschappelijke Verzekeringskas en de curator van het faillissement het recht de overeenkomst op te zeggen.

Evenwel kan de opzegging van de overeenkomst door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas slechts gebeuren ten vroegste drie maanden na de faillietverklaring, terwijl de curator van het faillissement dit slechts kan gedurende de drie maanden na de faillietverklaring. 3. Gerechtelijk akkoord met boedelafstand door het lid. In geval van gerechtelijk akkoord met boedelafstand door het lid blijft de verzekering bestaan ten voordele van de massa van schuldeisers zolang niet alle activa te gelde gemaakt zijn door de vereffenaar. Deze laatste en de Gemeenschappelijke Verzekeringskas kunnen evenwel bij onderling akkoord de overeenkomst beëindigen.

De bijdrage wordt betaald door de vereffenaar en behoort tot de voorschotten die bij voorrang afgenomen worden van het onder de schuldeisers te verdelen bedrag. 4. Andere hypothesen van verandering van lid. In geval van behoud van de activiteit maar van verandering van natuurlijke persoon of rechtspersoon, ongeacht de juridische vorm of om iedere andere reden dan die welke bij de punten 1, 2 en 3 van dit artikel beoogd worden, verplichten het lid, of zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden zich ertoe de overeenkomst door hun opvolgers te laten voortzetten.

Bij niet-naleving van die verplichting kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas van het lid of van zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden en afgezien van de vervallen bijdragen, een opzeggingsvergoeding eisen die gelijk is aan de laatste jaarlijkse bijdrage. De overeenkomst vervalt dan op de datum van die verandering of die overname.

De Gemeenschappelijke Verzekeringskas mag evenwel de overdracht van de overeenkomst weigeren en ze opzeggen. In dat geval moet de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de dekking van de huidige overeenkomst verstrekken tot hel verstrijken van een termijn van 45 dagen die begint te lopen op de dag waarop de aangetekende opzeggingsbrief, die door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan het lid is gericht, bij de post werd afgegeven. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas heeft dan nog recht op de vervallen bijdragen die overeenstemmen met de gedekte periodes.

Artikel 14.Beëindiging en opzegging van de overeenkomst 1. De overeenkomst wordt van rechtswege beëindigd : 1.op de datum van de definitieve stopzetting van de activiteiten van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas; 2. op de datum waarop de Gemeenschappelijke Verzekeringskas niet meer gemachtigd is overeenkomstig de wet.2. De overeenkomst wordt zowel door het lid als door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas opgezegd bij een ter post aangetekende brief.3. Indien het lid of de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de bij artikel 11 beoogde stilzwijgende verlenging willen vermijden, zeggen zij de overeenkomst op per bij ter post aangetekende brief ten minste drie maanden voor het verstrijken van de lopende verzekeringstermijn.4. De overeenkomst kan in geval van aanpassing van het tarief of wijziging van de verzekeringsvoorwaarden door het lid worden verbroken volgens de bij artikel 25 bepaalde regels.5. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas behoudt zich het recht voor de overeenkomst per aangetekende brief op te zeggen : 1.in geval van verzwijgen of onjuist meedelen van gegevens over het risico volgens de bij artikel 26 bepaalde voorwaarden; 2. in geval van een aanmerkelijke en blijvende wijziging van het risico volgens artikel 27;3. in geval van niet-tewerkstelling van het personeel, volgens artikel 12;4. in alle bij artikel 13 beoogde gevallen van verandering van lid;5. bij niet-betaling door het lid van de bijdragen of aanhorigheden volgens artikel 24, of bij gebrek aan loonaangiften binnen de bij de verzekeringsovereenkomst vastgestelde termijn volgens artikel 21 en onverminderd de bepalingen van deze artikelen;6. in geval van ernstige tekortkoming inzake preventie volgens artikel 29 en onverminderd de bepalingen van dat artikel;7. in de gevallen waarin de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het verhaal kan instellen waarin voorzien is bij artikel 33;8. in de gevallen van niet-naleving van de artikelen 22 en 30 tot regeling voor de Gemeenschappelijke Verzekeringskas van een recht van controle op het verzekerde risico en de loonaangiften. 6. In de gevallen beoogd bij punt 5 van dit artikel, met uitzondering van punt 5.5, moet de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de dekking van de lopende overeenkomst blijven verstrekken tot het verstrijken van een termijn van een maand die begint te lopen op de dag volgend op de dag waarop de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het lid, bij een ter post aangetekende brief, in kennis stelt van de opzegging van de overeenkomst.

In het geval beoogd bij punt 5.5 van dit artikel, zijn de in artikel 24 vermelde termijnen van toepassing.

De Gemeenschappelijke Verzekeringskas betaalt de bijdragen terug betreffende de verzekeringsperiode die volgt op de datum van inwerkingtreding van de opzegging. 7. Behoudens afwijking in de bijzondere voorwaarden, behoudt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas zich het recht voor de overeenkomst na het zich voordoen van een ongeval op te zeggen.Het lid beschikt over hetzelfde recht.

Het lid heeft evenwel niet het recht de overeenkomst na het zich voordoen van een ongeval op te zeggen, indien de overeenkomst gesloten werd voor een duur van 3 jaar met een lid waarvan het jaargemiddelde van het personeelsbestand meer dan honderd bedraagt of die een loonvolume laten verzekeren van meer dan honderd maal het maximum basisjaarloon bedoeld bij artikel 39 van de wet.

De opzegging geldt pas na het verstrijken van het lopende verzekeringsjaar, zonder dat die termijn korter mag zijn dan drie maanden te rekenen van de afgifte bij de post van de aangetekende brief waarin de opzegging betekend wordt. De opzegging geschiedt ten laatste een maand na de eerste uitbetaling van de dagelijkse vergoeding aan de getroffene of de weigering tot uitbetaling van de schadevergoeding. 8. De bepalingen van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst zijn van toepassing wat de voorwaarden, modaliteiten en termijnen betreft volgens welke het lid of de Gemeenschappelijke Verzekeringskas een einde maakt aan de overeenkomst in zoverre erin niet van de wet wordt afgeweken. Gevolg van het verlies van lidmaatschap

Artikel 15.Gevolg van het verlies van lidmaatschap Het verlies van lidmaatschap, om welke reden ook, leidt tot het verlies van alle rechten op de eigen middelen en de reserves van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

Het lid dat zijn lidmaatschap verliest ingevolge de toepassing van de punten 5.5, 5.6, 5.7, 5.8 van artikel 14, verliest tevens zijn aandeel in het eventueel batig saldo van het boekjaar.

Vaststelling en inning van de bijdragen

Artikel 16.Bijdrage van het lid Elk jaar stelt de raad van bestuur het tarief van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas vast. Op basis van dat tarief wordt de bijdrage van elk lid berekend.

Artikel 17.Aard van de bijdrage 1. De bijdrage is forfaitair of wordt na het vervallen van de termijn afgerekend.2. De forfaitaire bijdrage wordt bij het sluiten van de overeenkomst vastgesteld.Ze is vooruit betaalbaar op de bij de bijzondere voorwaarden vermelde vervaldag.

Artikel 18.Berekening van de bijdrage Behoudens bijzondere bepalingen in de overeenkomst wordt de bijdrage, met uitzondering van de forfaitaire bijdrage, berekend op basis van het loon van de begunstigden.

Met het loon van de begunstigden wordt bedoeld het brutoloon zonder enige afhouding, met inbegrip van alle voordelen. Het loon mag geenszins lager zijn dan het gewaarborgd gemiddeld maandelijks minimumloon of dan het inkomen vastgesteld door de in de onderneming gesloten overeenkomst of door de in de Nationale Arbeidsraad, in het Paritair Comité of Subcomité, of in enig ander paritair orgaan gesloten collectieve overeenkomst, die al dan niet door een koninklijk besluit algemeen verbindend is verklaard.

De als vakantiegeld aan arbeiders uitgekeerde sommen hoeven niet vermeld te worden op de bij artikel 20 bedoelde loonaangifte. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas vervangt ze door het bij de wetgeving inzake jaarlijkse vakantie vastgestelde percentage.

De aanvullende vakantiebijslagen en alle bedragen die een bestanddeel zijn van het loon maar niet rechtstreeks door het lid worden betaald, worden in voorkomend geval in de vorm van een percentage aangegeven.

Voor de personeelsleden van minder dan 18 jaar en voor de leerjongens, zelfs niet bezoldigde wordt de bijdrage berekend op basis van het gemiddelde loon van de meerderjarige werknemers van de beroepscategorie waartoe ze zouden behoren bij hun meerderjarigheid of bij het verstrijken van de leerovereenkomst, tenzij het werkelijke loon hoger is dan het loon van de meerderjarige werknemers.

Voor personen van wie het loon uit fooien bestaat, moet het aangegeven loon overeenstemmen met het werkelijke loon, zonder lager te zijn dan het voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen in aanmerking genomen forfaitaire loon.

Wanneer het jaarloon hoger is dan het wettelijk maximum basisloon, wordt het voor de berekening van de bijdragen slechts ten belope van dat maximum in aanmerking genomen.

De bijdrage wordt bepaald door het loonbedrag met de op elk van de risico's in het bedrijf toepasselijke bijdragevoet te vermenigvuldigen.

De bijdragen, zelfs de forfaitaire, worden verhoogd met iedere belasting, taks, en retributie onder enigerlei naam door enige overheid vastgesteld of vast te stellen.

Artikel 19.Provisionele bijdrage Wanneer de bijdrage na vervallen termijn afgerekend wordt, is bij vooruitbetaling een provisionele bijdrage betaalbaar op de bij de bijzondere voorwaarden aangeduide vervaldagen en voor de eerste keer bij de inwerkingtreding van de overeenkomst.

Behoudens strijdige overeenkomst moet de provisionele bijdrage binnen de 30 dagen van de uitnodiging tot betaling worden betaald.

Die bijdrage is gelijk aan het bij de bijzondere voorwaarden vastgestelde bedrag van de bijdrage die bij schatting overeenstemt met die welke na verlopen termijn betaald zal worden. Ze wordt berekend op grond van de door het lid tijdens het voorafgaande jaar betaalde lonen of, als zijn onderneming pas opgericht is, volgens een in gemeen overleg gemaakte schatting.

De provisionele bijdrage wordt aangepast telkens als de laatste definitieve bijdrage 20 % hoger of lager ligt dan de laatst gekende provisionele bijdrage.

De provisionele bijdrage wordt aangerekend op de betaling van de gehele of van een deel van de definitieve bijdrage.

Artikel 20.Aangifte van het loon De lonen worden aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aangegeven door het lid of zijn lasthebber, bij voorkeur door middel van de loonstaat die zij hem elk jaar toestuurt of bij het verstrijken van een kortere termijn die bij de bijzondere voorwaarden vastgesteld is.

Het lid of zijn lasthebber verplichten er zich toe aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de loonstaat binnen de maand volgend op het einde van elke verzekeringsperiode terug te sturen.

Artikel 21.Ontstentenis van loonaangifte Bij niet-naleving van artikel 20 kan, na een termijn voor aanmaning bij aangetekende brief, ambtshalve een afrekening worden gemaakt, berekend door de lonen die gediend hebben als basis voor de berekening van de vorige bijdrage, met 50 % te verhogen of wanneer het om de eerste afrekening gaat, door de bij het sluiten van de overeenkomst aangegeven lonen met 50 % te verhogen.

Die ambtshalve afrekening geschiedt onverminderd het recht van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas om de aangifte te eisen of de betaling te verkrijgen op basis van de werkelijke lonen ten einde de rekening van het lid te regulariseren. Wanneer het lid deze verplichting niet naleeft, kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas een einde maken aan de overeenkomst onder de voorwaarden van punt 5 van artikel 14.

Artikel 22.Controle op de loonaangifte De Gemeenschappelijke Verzekeringskas behoudt zich het recht voor de verzekerde onderneming te bezoeken, de aangiften van het lid of van zijn lasthebber te controleren en zelfs om zich in zijn plaats te stellen om de loonaangifte op te maken.

Ten dien einde verbindt het lid zich ertoe alle bescheiden en individuele rekeningen, die voor de sociale of fiscale controle worden voorgelegd, ter beschikking van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas of van haar afgevaardigden te stellen; de Gemeenschappelijke Verzekeringskas beschikt over deze mogelijkheid gedurende drie jaar na het einde van de overeenkomst.

Indien het lid deze verplichting niet nakomt, kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas een einde maken aan de overeenkomst onder de voorwaarden bepaald in punt 5 van artikel 14.

De met die controle belaste personen zijn tot strikte geheimhouding gehouden.

In geval de loonaangifte onjuistheden zou bevatten, beschikt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, die de begunstigden moet vergoeden op basis van het bij wet vastgestelde loon, over hetzelfde verhaal op het lid als dat wat in artikel 26 is bepaald.

Artikel 23.Wijze van bijdragebetaling De bijdrage is haalbaar. Het verzenden van het verzoek om betaling aan het lid heeft dezelfde waarde als het aan huis of op zijn maatschappelijke zetel aanbieden van de kwitantie.

De definitieve bijdrage is betaalbaar binnen dertig dagen van de uitnodiging tot betaling.

Wanneer de bijdrage niet rechtstreeks aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas wordt betaald, is de bijdragebetaling aan de verzekeringsproducent die houder is van de door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas opgestelde kwitantie, bevrijdend.

Hierbij is de geldigheidsdatum ofwel die van afgifte van die kwitantie, of wel die waarop een van de financiële rekeningen van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas of van de gevolmachtigde producent gecrediteerd is.

Artikel 24.Niet-betaling van de bijdrage 1. Niet-betaling van de bijdrage. Niet-betaling van de bijdrage op de vervaldag kan grond opleveren tot schorsing van de dekking of tot opzegging van de overeenkomst mits het lid in gebreke is gesteld. 2. Aanmaning tot betaling. De ingebrekestelling bedoeld in 1 geschiedt bij een ter post aangetekende brief.

Daarbij wordt aangemaand om de bijdrage te betalen binnen de termijn bepaald in de ingebrekestelling. Die termijn mag niet korter zijn dan vijftien dagen, te rekenen vanaf de dag volgend op de afgifte ter post van de aangetekende brief De ingebrekestelling herinnert aan de vervaldag van de bijdrage en aan de gevolgen van niet-betaling binnen de gestelde termijn. 3. Uitwerking van de schorsing van de dekking of van de opzegging van de overeenkomst. De schorsing van de dekking of de opzegging van de overeenkomst hebben slechts uitwerking na het verstrijken van een termijn die niet korter mag zijn dan vijftien dagen, te rekenen vanaf de dag volgend op de afgifte ter post van de aangetekende brief.

Als de dekking geschorst is, wordt als gevolg van de betaling van de achterstallige bijdragen door het lid, in voorkomend geval vermeerderd met de intresten, een einde gemaakt aan die schorsing.

De Gemeenschappelijke Verzekeringskas die haar verplichting tot het verlenen van dekking geschorst heeft, kan de overeenkomst opzeggen indien zij zich dat recht in de ingebrekestelling heeft voorbehouden; in dat geval wordt de opzegging van kracht na het verstrijken van een termijn die niet korter mag zijn dan vijftien dagen te rekenen vanaf de eerste dag van de schorsing.

Indien de Gemeenschappelijke Verzekeringskas zich in de ingebrekestelling de mogelijkheid om de overeenkomst op te zeggen niet heeft voorbehouden, kan de opzegging slechts geschieden mits een nieuwe aanmaning is gedaan overeenkomstig de bij punt 2 van dit artikel vermelde bepalingen. 4. Gevolgen van de schorsing ten aanzien van de nog te vervallen bijdragen. De schorsing van de dekking doet geen afbreuk aan het recht van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de later nog te vervallen bijdragen te eisen op voorwaarde dat het lid in gebreke werd gesteld overeenkomstig punt 2 van dit artikel. In dit geval herinnert de ingebrekestelling aan de schorsing van de waarborg.

Het recht van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas wordt evenwel beperkt tot de bijdragen voor twee opeenvolgende jaren. 5. Bij laattijdige betaling van de definitieve of provisionele bijdrage, is vanaf de dag van de in de punt 1 van dit artikel genoemde ingebrekestelling, verwijlintrest verschuldigd tegen de discontovoet van de Nationale Bank vermeerderd met 2 %.6. Zolang de schorsing duurt, blijft het lid ertoe gehouden de lonen krachtens de overeenkomst aan te geven en stuurt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan het lid de afrekeningen van de bijdragen.7. In geval van schorsing van de dekking beschikt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegenover het lid over een vordering tot terugbetaling van alle sommen die hij zal hebben moeten betalen of reserveren krachtens artikel 6. Tariefverhoging, wijziging verzekeringsvoorwaarden

Artikel 25.Tariefverhoging en wijziging van de verzekeringsvoorwaarden Indien de Gemeenschappelijke Verzekeringskas haar tarief verhoogt of de verzekeringsvoorwaarden wijzigt, heeft zij het recht het tarief van de huidige overeenkomst te verhogen vanaf de volgende jaarlijkse vervaldag.

Het lid kan niettemin, onverminderd de bepalingen van de artikelen 26 en 27 de overeenkomst verbreken binnen de 30 dagen van de berekening van de verhoging of de wijziging. In dat geval zal de overeenkomst ten vroegste op de volgende jaarlijkse vervaldag een einde nemen op voorwaarde dat een termijn van ten minste drie maanden deze vervaldag scheidt van de betekening van de verhoging of wijziging. Is dit laatste niet het geval, dan worden de gevolgen van de overeenkomst verlengd voorbij de jaarlijkse vervaldag voor de tijd nodig om de termijn van drie maanden te vervolledigen.

De mogelijkheid tot opzegging voorzien in de tweede alinea bestaat niet wanneer de tariefaanpassing of de wijziging van de verzekeringsvoorwaarden voortvloeit uit een wettelijke of reglementaire bepaling.

Verzekerd risico, wijziging van risico

Artikel 26.Verzekerd risico Het lid is verplicht bij het sluiten van de overeenkomst alle hem bekende omstandigheden nauwkeurig mee te delen die hij redelijkerwijs moest beschouwen als gegevens die van invloed kunnen zijn op de beoordeling van het risico door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

Ten opzichte van het lid is de verzekering dus beperkt tot het risico voortvloeiend uit de activiteit beschreven in de overeenkomst of de bijvoegsels ervan, op grond van zijn verklaringen.

Wanneer een opzettelijk verzwijgen of opzettelijk onjuist meedelen van gegevens over het risico de Gemeenschappelijke Verzekeringskas misleidt bij de beoordeling van het risico, is de overeenkomst nietig.

De bijdragen die vervallen zijn tot op het ogenblik waarop de Gemeenschappelijke Verzekeringskas kennis gekregen heeft van het opzettelijk verzwijgen of onjuist meedelen van gegevens, komen haar toe.

Wanneer de Gemeenschappelijke Verzekeringskas een onopzettelijk verzwijgen of onopzettelijk onjuist meedelen van gegevens vaststelt, stelt zij, binnen een termijn van een maand, te rekenen vanaf de dag waarop zij hiervan kennis heeft gekregen, voor de overeenkomst te wijzigen met uitwerking op de dag waarop zij kennis heeft gekregen van dat verzwijgen of onjuist meedelen. Indien de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het bewijs levert dat zij het risico nooit zou hebben verzekerd, kan zij de overeenkomst opzeggen binnen dezelfde termijn.

Indien het voorstel tot wijziging van de overeenkomst wordt geweigerd door het lid of indien, na het verstrijken van de termijn van een maand te rekenen vanaf de ontvangst van dit voorstel, dit laatste niet aanvaard wordt, kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de overeenkomst opzeggen binnen vijftien dagen.

Wanneer zij de overeenkomst niet heeft opgezegd, noch een wijziging heeft voorgesteld binnen de hierboven bepaalde termijnen, kan zij zich nadien niet meer beroepen op feiten die haar bekend waren.

Indien een arbeidsongeval zich voordoet en het lid voornoemde verplichte mededeling niet gedaan heeft dan moet de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de bij de wet bepaalde prestaties aan de begunstigde toekennen.

In dat geval, wanneer het ontbreken van de kennisgeving aan het lid kan worden verweten, beschikt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas over een vordering tot terugbetaling van haar prestaties naar verhouding tussen de betaalde bijdrage en de bijdrage die het lid had moeten betalen indien hij het risico correct had medegedeeld.

Wanneer de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het bewijs levert dat zij het risico waarvan de werkelijke aard door het schadegeval aan het licht komt in geen geval verzekerd zou hebben, heeft deze vordering tot terugbetaling betrekking op alle prestaties die door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan de begunstigde uitgevoerd zijn na aftrek van alle betaalde bijdragen.

Indien het lid met bedrieglijk opzet gehandeld heeft, heeft de vordering tot terugbetaling betrekking op alle prestaties die door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan de begunstigde uitgevoerd zijn.

In dat geval komen de bijdragen, die vervallen zijn tot op het ogenblik waarop de Gemeenschappelijke Verzekeringskas kennis gekregen heeft van de fraude, haar toe als schadevergoeding.

Artikel 27.Wijziging van het verzekerd risico 1. Vermindering van het risico. Wanneer in de loop van de overeenkomst het risico dat het ongeval zich voordoet, aanzienlijk en blijvend verminderd is en wel zo dat de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, indien die vermindering bij het sluiten van de overeenkomst had bestaan, onder andere voorwaarden zou hebben verzekerd, is zij verplicht een overeenkomstige vermindering van de bijdrage toe te staan vanaf de dag waarop zij van de vermindering van het risico kennis heeft gekregen.

Indien de contractanten het over de nieuwe bijdrage niet eens worden binnen een maand na de aanvraag tot vermindering door het lid, kan deze laatste de overeenkomst opzeggen. 2. Verzwaring van het risico.1. Het lid heeft de verplichting in de loop van de overeenkomst en onder de voorwaarden van artikel 26, eerste lid, de nieuwe omstandigheden of de wijzigingen van de omstandigheden aan te geven die van aard zijn om een aanmerkelijke en blijvende verzwaring van het risico dat het ongeval zich voordoet, te bewerkstelligen. Het lid moet met name aangifte doen van elk atoom- of oorlogsrisico waaraan het personeel van de onderneming zou worden blootgesteld.

Wanneer in de loop van de overeenkomst het risico dat het ongeval zich voordoet, zo verzwaard is dat de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, indien die verzwaring bij het sluiten van de overeenkomst had bestaan, op andere voorwaarden zou hebben verzekerd, moet zij binnen een termijn van een maand, te rekenen vanaf de dag waarop zij van de verzwaring kennis heeft gekregen, de wijziging van de overeenkomst voorstellen met terugwerkende kracht tot de dag van de verzwaring.

Indien de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het bewijs levert dat zij het verzwaarde risico in geen geval zou hebben verzekerd, kan zij de overeenkomst opzeggen binnen dezelfde termijn.

Indien het voorstel tot wijziging van de overeenkomst wordt geweigerd door het lid of indien, bij het verstrijken van een termijn van een maand te rekenen vanaf de ontvangst van dit voorstel, dit laatste niet wordt aanvaard, kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de overeenkomst opzeggen binnen vijftien dagen.

Indien de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de overeenkomst niet heeft opgezegd noch binnen de hierboven bepaalde termijnen een wijziging heeft voorgesteld, kan zij zich later niet meer beroepen op de verzwaring van het risico. 2. Indien zich een ongeval voordoet voordat de wijziging van de overeenkomst of de opzegging van kracht is geworden, en indien het lid de verplichting van punt 2.1 van dit artikel heeft vervuld, dan dient de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de bij de wet bepaalde prestaties toe te kennen. 3. Als een ongeval zich voordoet en het lid de bij punt 2.1 van dit artikel bedoelde verplichting niet is nagekomen, dient de Gemeenschappelijke Verzekeringskas eveneens de bij de wet bepaalde prestaties toe te kennen.

In dat geval, wanneer het ontbreken van de kennisgeving aan het lid kan worden verweten, beschikt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas evenwel over een vordering tot terugbetaling van haar prestaties naar de verhouding tussen de betaalde bijdrage en bijdrage die het lid had moeten betalen indien de verzwaring in aanmerking was genomen. In de veronderstelling dat de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het bewijs aanbrengt dat zij het verzwaarde risico in geen geval verzekerd zou hebben, heeft vordering tot terugbetaling betrekking op alle betalingen door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan de begunstigden na aftrek van alle betaalde bijdragen.

Indien het lid met bedrieglijk opzet gehandeld heeft, komen de bijdragen, vervallen tot op het ogenblik waarop de Gemeenschappelijke Verzekeringskas kennis heeft gekregen van het bedrieglijk verzuim, haar bovendien toe als schadevergoeding.

Territoriale uitgestrektheid Artikel 28 De dekking geldt voor de hele wereld voor zover de Belgische wetgeving op het ogenblik van het ongeval van toepassing is of blijft overeenkomstig de internationale overeenkomsten.

Voorkoming van ongevallen, verplichtingen Artikel 29 Het lid verbindt er zich toe alle passende maatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen, op zijn minst die welke vastgesteld zijn in de reglementaire en contractuele bepalingen betreffende de bescherming, de veiligheid en de gezondheid van de werkplaatsen.

Indien het lid weigert de voorgeschreven verbeteringen aan te brengen aan een toestand die reglementair of contractueel als gebrekkig moet beschouwd worden, of wanneer de algemene regels inzake veiligheid niet nagekomen zijn, kan een verhoging van de bijdrage van 15 % worden opgelegd.

In dat geval kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas eveneens de overeenkomst opzeggen onder de bij punt 5.6 van artikel 14 vermelde voorwaarden.

Een grove schuld in de betekenis van artikel 8 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, is de zware tekortkoming tegenover de wetsbepalingen inzake preventie waarvan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas het lid specifiek en vooraf van in kennis heeft gesteld.

In dat geval beschikt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegenover het lid over een vordering tot terugbetaling van alle prestaties die aan de begunstigden zijn uitgekeerd.

Recht op bezoek van de verzekerde onderneming Artikel 30 De Gemeenschappelijke Verzekeringskas behoudt zich het recht voor de staat van de werkplaatsen en van het materieel, de exploitatievoorwaarden en in het algemeen alle factoren die het risico kunnen beïnvloeden, te controleren.

Met dat doel hebben de afgevaardigden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas vrije toegang tot de onderneming.

Het lid is er op verzoek van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas bovendien toe gehouden haar een kopie van het jaarlijks verslag van de Dienst voor Veiligheid, Gezondheid en Verfraaiing der werkplaatsen te sturen, waarin de graden van frequentie en van ernst van de drie laatste dienstjaren bepaald worden.

Indien het lid deze verplichtingen niet nakomt, kan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas een einde maken aan de overeenkomst onder de voorwaarden van punt 5.8 van artikel 14.

De Gemeenschappelijke Verzekeringskas en haar afgevaardigden zijn tot strikte geheimhouding gehouden.

Medische, farmaceutische en verplegingsdienst Artikel 31 In toepassing van en binnen de bepalingen van de wet heeft de Gemeenschappelijke Verzekeringskas op eigen kosten en ter ontlasting van haar leden een medische, farmaceutische en verplegingsdienst ingericht, waarvan de begunstigden van een arbeidsongeval verplicht zijn gebruik te maken.

Op straf van aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas geleden schade is het lid ertoe gehouden hiervan in het arbeidsreglement melding te maken.

Procedure

Artikel 32.Procedure Het beheer van de ongevallen en het beheer van de geschillen omtrent de ongevallen zijn uitsluitend de taak van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas. Bijgevolg zal het lid zich onthouden van iedere erkenning van aansprakelijkheid, van iedere betaling of belofte van betaling, zowel ten aanzien van de begunstigden als ten aanzien van de voor het ongeval aansprakelijke derde. Het lid kan slechts met de voor het ongeval aansprakelijke derden een dading treffen zo de Gemeenschappelijke Verzekeringskas vooraf haar goedkeuring heeft gegeven. Bij ontstentenis van die goedkeuring zijn alle handelingen, initiatieven of dadingen van het lid niet tegenstelbaar aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas is niet verplicht de strafrechtelijke gedingen te volgen, noch de straffen of de kosten die daaruit voortvloeien ten laste te nemen. Het lid is wel verplicht de Gemeenschappelijke Verzekeringskas hiervan vooraf in kennis te stellen, zohaast hij weet dat hij vervolgd zal worden. Het lid moet alle gerechtelijke en buitengerechtelijke documenten die op het ongeval betrekking hebben aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas bezorgen onmiddellijk na de kennisgeving, de berekening of de terhandstelling. In geval van verzuim moet het lid de Gemeenschappelijke Verzekeringskas vergoeden voor het geleden nadeel.

Aangifte van ongevallen Artikel 33 Onverminderd iedere andere door de wet voorgeschreven mededeling alsook de mogelijkheden voor de getroffene of diens rechthebbenden om het ongeval ook aan te geven, moet het lid aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas : 1. op de wijze en binnen de termijnen door of krachtens de wet gesteld aangifte doen van elk ongeval dat aanleiding kan geven tot toepassing van de wet;2. elke verduidelijking en inlichting geven betreffende de aard en de omstandigheden van het aangegeven ongeval.In voorkomend geval zal er voorbehoud gemaakt worden nopens de toepassing van de wet. Het lid moet de afgevaardigden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas die ermee gelast zijn de omstandigheden van de ongevallen te onderzoeken, in zijn onderneming toelaten en hen toestaan met dit doel elk personeelslid te ondervragen; 3. binnen de 24 uren alle brieven, exploten of dagvaardingen betreffende het ongeval overmaken;4. eventueel schriftelijk geven;5. elk geneeskundig getuigschrift moet in de kortst mogelijke tijd naar de Gemeenschappelijke Verzekeringskas opgestuurd worden. Indien het lid één van de voornoemde verplichtingen niet nakomt en er daardoor een nadeel ontstaat voor de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, kan deze een vordering tot terugbetaling van zijn prestatie tot beloop van het door hem geleden nadeel instellen op het lid. Indien het lid met bedrieglijk opzet één van de voornoemde verplichtingen niet is nagekomen, heeft de vordering tot terugbetaling betrekking op alle prestaties die de Gemeenschappelijke Verzekeringskas uitgevoerd heeft voor de begunstigde.

Waarborgsom Artikel 34 Voor de samenstelling van de door de wet opgelegde waarborgen wordt de raad van bestuur gemachtigd binnen het kader van de wet om het even welke samenstellingwijze aan te wenden.

Artikel 35 In geval van gevraagde bijstortingen wordt het aandeel van elk lid in deze waarborgsom bepaald door de raad van bestuur, in evenredigheid met het bedrag van de betaalde of te betalen bijdragen voor het lopende boekjaar. De betaling dient te gebeuren binnen dezelfde termijnen als bepaald in artikel 23 betreffende de bijdragen. Bij niet-betaling zijn dezelfde regels van toepassing als bepaald in artikel 24 inzake de niet-betaling van bijdragen.

Artikel 36 Het aandeel in de waarborgsom is betaalbaar op de zetel van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas. De betalingen van de bijdragen alsook van het aandeel in de waarborgsom zullen in alle omstandigheden door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas gerechtelijk kunnen gevorderd worden.

Persoonlijke verbintenissen of waarborgkapitaal Artikel 37 Er bestaat geen solidariteit tussen de leden. Zij zijn slechts aansprakelijk tot beloop van hun verbintenissen voortvloeiend uit deze statuten.

Nochtans kan elk lid verplicht worden, buiten de jaarlijkse bijdragen, een bijkomende bijdrage te betalen tot maximum beloop van 2 maal zijn jaarlijkse bijdragen. Dit maximum maakt het door de wet vastgesteld waarborgkapitaal uit.

Zo de Gemeenschappelijke Verzekeringskas verplicht is beroep te doen op deze persoonlijke verbintenissen van de leden zullen door de raad van bestuur de nodige sommen vastgesteld worden, om bij aangetekend schrijven van de leden gevorderd te worden. De betaling dient te gebeuren binnen dezelfde termijnen als bepaald in artikel 23 betreffende de betaling van de bijdragen. Bij wanbetaling zijn dezelfde regels als bepaald in artikel 24 inzake de niet-betaling van bijdragen van toepassing.

Voor het inroepen van de persoonlijke verbintenissen van de leden zal er rekening gehouden worden met artikel 59.

Voorzieningsfonds Artikel 38 Worden in een bijzonder voorzieningsfonds gestort : 1. alle inkomtaksen door voorgestelde leden betaald, wanneer de wettelijke vereiste waarborgsom volstort is;2. elk verbeurd verklaard aandeel van uitgesloten leden in het batig saldo, voorzien door artikel 59. De raad van bestuur beslist over de aanwending van de gelden uit dit voorzieningsfonds. Hij mag tevens beslissen dat er voorlopig geen stortingen meer gedaan worden in dit fonds en dat hoger voorziene posten gestort worden in het bijkomend reservefonds.

Reservefondsen Artikel 39 De Gemeenschappelijke Verzekeringskas zal de volgende reservefondsen samenstellen : 1. een voorlopig wiskundig reservefonds voor de uitbetaling van de vergoedingen in geval van bestendige arbeidsonbekwaamheid tot de datum van het vestigen van het kapitaal van de lijfrenten, alsook voor het gebeurlijk vestigen van dit kapitaal.De roerende waarden van dit reservefonds worden te Antwerpen bewaard, behoudens andere schikkingen door de minister toegelaten, en zullen worden uitgezet zoals voorgeschreven door de wet; 2. een gemeen bijkomend reservefonds. Daarin wordt gestort : - de sommen, bij beslissing van de raad van bestuur voor dit reservefonds bestemd in plaats van voor het voorzieningsfonds; - de giften en legaten aan de Gemeenschappelijke Verzekeringskas gedaan; - de sommen die de raad van bestuur, mits goedkeuring door de algemene vergadering, beslist heeft in dit fonds te storten.

Voor het verwerpen van deze beslissing is in de algemene vergadering een meerderheid van 2/3 der aanwezige stemmen vereist. Dit gemeen bijkomend reservefonds zal opgevoerd worden tot 15 % van het totaal van de reserve voor de te regelen ongevallen en van de voorlopig wiskundige reserve. Nochtans wanneer dit gemeen bijkomend reservefonds het bedrag van 20 000 000 BEF zal bereikt hebben, zal de raad van bestuur aan de algemene vergadering mogen voorstellen dit gemeen bijkomend reservefonds niet verder aan te vullen.

Bestuur Artikel 40 Het bestuur van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas is toevertrouwd aan : A. de algemene vergadering;

B. de raad van bestuur.

A. Algemene vergadering.

Artikel 41 De algemene vergadering bestaat uit al de leden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas. Ieder lid, dat op de vergadering aanwezig is, heeft het recht op één stem. Om stemgerechtigd te zijn zal het lid een aanwezigheidslijst ondertekenen en op de vergadering zijn verzekeringsovereenkomst tonen aan twee daartoe aangestelde leden van de raad van bestuur. Mits voorlegging van een schriftelijke volmacht en van de verzekeringsovereenkomst van de volmachtgever kan een lid zich laten vertegenwoordigen door een ander lid. Niemand mag meer dan één lid vertegenwoordigen. De regelmatig samengestelde vergadering vertegenwoordigt het geheel van de leden en haar beslissingen zijn bindend voor alle leden.

Artikel 42 De algemene vergadering heeft plaats ten zetel van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de laatste dinsdag van de maand mei om 15 uur. Zij wordt bijeengeroepen per omzendbrief of door bericht ingelast in twee dagbladen van Antwerpen. De voorzitter of ondervoorzitter of een lid van de raad van bestuur neemt het voorzitterschap van de algemene vergadering waar.

Artikel 43 De algemene vergadering is gelast met de goedkeuring van de jaarrekening, de gebeurlijke ontbinding van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas en de benoeming van de vereffenaars, de gebeurlijke wijziging van de statuten en de algemene belangen van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, namelijk alle vragen haar door de raad van bestuur onderworpen. Hiervoor mag de raad van bestuur op ieder ogenblik de algemene vergadering bijeenroepen per omzendbrief met vermelding van de agenda, minstens drie dagen op voorhand. De raad van bestuur moet zulke oproeping doen op schriftelijk verzoek van 100 leden.

Artikel 44 Behoudens tegenstrijdig beding in de statuten, beslist de algemene vergadering ongeacht het aantal aanwezige leden, met eenvoudige meerderheid van de stemmen. Tien leden mogen de geheime stemming vragen wanneer er persoonlijke aangelegenheden ter sprake komen.

Artikel 45 Geen wijziging mag aan deze statuten aangebracht worden, tenzij op voorstel van de raad van bestuur. Voor de wijziging van de statuten dient de helft van de leden aanwezig te zijn op de algemene vergadering, zo niet wordt minstens veertien dagen later een tweede vergadering bijeengeroepen die beslissingen nemen mag ongeacht het aantal aanwezige leden. In ieder geval moet de wijziging door de 2/3 van de uitgebrachte stemmen beslist worden.

De wijziging van de statuten moet door de Koning goedgekeurd worden.

Artikel 46 De notulen van de algemene vergadering worden genoteerd door de directeur-generaal, die het ambt van secretaris waarneemt.

Zij worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden bewaard in een afzonderlijk register op de zetel van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

Deze notulen worden goedgekeurd door de raad van bestuur in zijn eerstvolgende zitting en ondertekend door de voorzitter en de directeur-generaal.

B. Raad van bestuur Artikel 47 De raad van bestuur van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas is samengesteld uit minstens acht leden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas die door de algemene vergadering als bestuurders aangesteld worden op voorstel van de raad van bestuur. Het mandaat van bestuurder is van drie jaar. Zij zijn herbenoembaar.

Andere bestuurders, ook buiten de leden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, zijn benoembaar. Hun aantal is beperkt tot twee.

Artikel 48 Het mandaat van de leden van de raad van bestuur is van 3 jaar en gaat in op de dag na de zitting van de algemene vergadering die hen benoemde. De aftredende leden zijn herbenoembaar. Indien een van deze bestuurders sterft of ontslag neemt, wordt door de raad van bestuur tijdens haar eerstvolgende zitting in zijn vervanging voorzien om zijn mandaat te voleindigen. Deze aanstelling moet door de eerstvolgende algemene vergadering bekrachtigd worden.

Artikel 49 De leden van de raad van bestuur benoemen onder hen een voorzitter en een ondervoorzitter om de voorzitter bij afwezigheid te vervangen. In geval van afwezigheid van de voorzitter en van de ondervoorzitter duidt de raad een van zijn leden aan om de functie van voorzitter te vervullen. Bij staking van stemmen is deze van de dienstdoende voorzitter beslissend.

Artikel 50 De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. De bestuurders kunnen zich door een van hun collega's laten vertegenwoordigen. De besluiten worden met meerderheid van stemmen getroffen. Elke aanwezige of vertegenwoordigde bestuurder heeft slechts één stem. Geen enkele bestuurder kan meer dan één collega vertegenwoordigen.

Artikel 51 Tijdens de uitoefening van hun mandaat hebben de bestuurders recht op presentiegeld. Het bedrag van het presentiegeld wordt bepaald door de algemene vergadering en geboekt als algemene onkosten. Buiten de verbintenis welke de bestuurders als lid van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aangaan, zijn zij enkel aansprakelijk voor het trouw vervullen van hun mandaat. De raad van bestuur bepaalt de vergoedingen verbonden aan de verschillende machtigingen welke hij verleent. De vergoedingen worden bij de algemene onkosten ingeschreven.

Artikel 52 De raad van bestuur vergadert minstens drie maal per jaar. Hij kan daarenboven altijd, zo het belang van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas dit vergt, door de directeur-generaal of zijn voorzitter bijeengeroepen worden. De meerderheid van de raad van bestuur zal deze oproeping kunnen eisen.

Artikel 53 De directeur-generaal woont de vergaderingen van de raad van bestuur bij, doch zonder stemrecht, en fungeert er als secretaris.

De notulen van de vergaderingen worden genoteerd door de secretaris.

Zij worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden bewaard op de zetel van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

Artikel 54 Buiten de bevoegdheid uitdrukkelijk bij deze statuten aan de raad van bestuur toegekend, bezit de raad de meest uitgebreide machten om alle daden van bestuur en beschikking te stellen met het oog op de verwezenlijking van het maatschappelijk doel.

De raad is onder meer gemachtigd de nodige leningen te doen voor het vervolledigen van de waarborgsom en stelt de voorwaarden van deze leningen vast. Hij regelt en heeft het toezicht over het gebruik van de gelden door de Gemeenschappelijke Verzekeringskas geïnd.

De raad stelt de algemene uitgaven vast, ontvangt inkomsten en kapitalen, doet de betaling met of zonder indeplaatsstelling, verleent de machtiging om in rechte te verschijnen als eiser of verweerder - vervolging of benaarstiging van de directeur-generaal - aanvaardt legaten en giften of verzaakt er aan, neemt hypothecaire inschrijvingen en geeft er handlichting van, kiest scheidsrechters, gaat dadingen aan en handelt in een woord ten beste van de belangen van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

Hij regelt de medische, farmaceutische en verplegingsdienst. De raad van bestuur benoemt de directeur-generaal, de directeurs, de onderdirecteurs en de gevolmachtigden, die buiten de leden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas mogen benoemd worden en regelt hun jaarwedde.

Artikel 55 De raad van bestuur gelast een directeur-generaal met het dagelijks bestuur en vertrouwt hem de maatschappelijke handtekening toe voor de daden van zijn bestuur.

Enkel wanneer hij een grove fout begaan heeft in de uitoefening van zijn ambt of wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid zal hij kunnen afgesteld worden. In geval van ziekte of belet zal hij, met goedkeuring van de raad van bestuur, een plaatsvervanger mogen aanstellen.

Artikel 56 De directeur-generaal vertegenwoordigt de Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegenover derden, hij voert de beslissingen van de raad van bestuur uit.

Hij staat aan het hoofd van het personeel, dat hij benoemt en ontslaat met de goedkeuring van de raad van bestuur. Hem is het toezicht van de burelen toevertrouwd. In uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur stelt hij in naam van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, zowel als eiser en/of als verweerder, iedere rechtsvordering of andere vordering in, volgt ze en steunt ze, zonder dat hij tegenover derden het bewijs moet leveren van een voorafgaande beslissing van de raad van bestuur. Daartoe kan hij volmacht verlenen.

Hij heeft het recht alle vergaderingen en de raden van bestuur bij te wonen. Krachtens zijn afvaardiging is hij gelast met de boekhouding, het sluiten van de rekeningen en het innen van de bijdragen.

Hij stort in de financiële inrichtingen, aangeduid door de raad van bestuur, alle sommen die de noodwendigheid van de dienst overtreffen.

Hij ontvangt van het bestuur van de spoorwegen, de posterijen en de telegraaf alle zendingen, aangetekende of verzekerde brieven, geeft er ontlasting van en ondertekent de briefwisseling. Hij kan hiervoor ook leden van het stafpersoneel opdracht geven.

Artikel 57 De raad van bestuur zal eventueel aan een van zijn leden de maatschappelijke handtekening mogen verlenen, alsook de macht om de Gemeenschappelijke Verzekeringskas in rechte te vertegenwoordigen.

Alle akten, overeenkomsten en welkdanige stukken ook, uitgaande van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas, dragen de handtekening van twee bestuurders of van de directeur-generaal ingevolge zijn afvaardiging.

Nochtans zullen alle checks of mandaten op de geldbewaarders van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas de gezamenlijke handtekening moeten dragen van minstens twee personen die moeten zijn, hetzij een bestuurder, directeur, onderdirecteur of bediende daartoe gemachtigd door de raad van bestuur.

Raadgevend comité Artikel 58 Een raadgevend comité kan opgericht worden door de raad van bestuur.

Dit comité wordt samengesteld door leden van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas die door de raad van bestuur worden aangesteld. Het raadgevend comité zal op vraag van de raad van bestuur of van de directeur-generaal advies geven over wijziging van statuten, relaties met de leden en in het algemeen over socio-economische onderwerpen die de Gemeenschappelijke Verzekeringskas en haar leden aanbelanden.

Het raadgevend comité vergadert op verzoek van de raad van bestuur of van de directeur-generaal maar ten minste eens per jaar.

De aanstelling van de leden van het comité geldt voor drie jaar en gaat in de dag na de zitting van de raad van bestuur die hen benoemde.

Ieder jaar treedt een derde van de leden af. De aftredende leden zijn herbenoembaar.

De leden vergaderen onder voorzitterschap van de voorzitter van de raad van bestuur die steeds lid is van het comité. De directeur-generaal woont de vergaderingen bij.

De raad van bestuur kan beslissen dat de leden van het comité recht hebben op vergoedingen van hun kosten.

Jaarrekening Artikel 59 Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. Er zullen jaarlijks door de zorgen van de raad van bestuur een algemene balans en een algemene resultatenrekening opgemaakt worden, overeenkomstig de wettelijke beschikkingen.

Deze rekeningen hebben niet tot doel een batig resultaat ten voordele van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas vast te stellen maar enkel te bepalen welke sommen gebeurlijk terug aan de leden zullen uitgekeerd worden als zijnde het niet gebruikte deel van de bijdrage zoals de uitslag bewezen heeft.

Het resultaat van het boekjaar bestaat uit het verschil tussen, enerzijds, het bedrag van de inkomsten, en, anderzijds, de schadelast, met inbegrip van de sommen die overeenkomstig de wet in de reserve zijn opgenomen, de algemene kosten, de afschrijvingen en andere lasten van de gemeenschappelijke kas.

Mocht de Gemeenschappelijke Verzekeringskas na zijn resultatenrekening aldus te hebben vastgesteld, met een tekort sluiten, dan zal dit tekort op de volgende wijze gedragen worden : 1. door het bijkomend reservefonds;2. door het voorzieningsfonds;3. bij ontoereikendheid of ontstentenis van deze reserve- en voorzieningsfondsen zullen de leden gehouden zijn het tekort aan te vullen, in evenredigheid met hun gestorte of te storten bijdragen voor het in aanmerking komende dienstjaar, tot uitputting van hun persoonlijke verbintenis omschreven in artikel 37 van deze statuten. Het gebeurlijk batig saldo van de resultatenrekening, vastgesteld na hogergemelde berekening, zal verdeeld worden tussen de leden, na voorafneming van de sommen die bij beslissing van de raad van bestuur in toepassing van punt 2 van artikel 39 in het gemeen bijkomend reservefonds gestort worden, binnen de perken van en volgens de verdelingswijze voorgeschreven door de wet en na goedkeuring van de rekeningen door de algemene vergadering.

Na voormelde regeling van de rekeningen zal de raad van bestuur de algemene jaarrekening van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas opmaken, mits op het credit van de resultatenrekening ook de bijstortingen door de leden gedaan of te doen ingevolge voorgaande bepalingen zullen gebracht worden.

Artikel 60 De ontwerpen van de resultatenrekening en het ontwerp van de algemene jaarrekening van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas door de directeur-generaal opgesteld, worden uiterlijk een maand vóór de jaarlijkse algemene vergadering aan de bestuurders van de raad van bestuur, vermeld in artikel 47, en vervolgens aan deze raad onderworpen. Na onderzoek en goedkeuring of gebeurlijke wijzigingen onderwerpt de raad van bestuur deze jaarrekening aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

Ontbinding en vereffening Artikel 61 Tot de ontbinding van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas mag slechts beslist worden door de algemene vergadering in de vormen bedongen voor de wijziging van de statuten en bijgevolg mits goedkeuring door de Koning. De Gemeenschappelijke Verzekeringskas is van rechtswege ontbonden op de datum waarop zij ophoudt gemachtigd te zijn voor de arbeidsongevallenverzekering. In dit geval worden de overeenkomsten vanaf die datum ambtshalve verbroken.

Artikel 62 Onverminderd de aanduiding van de persoon of personen met het waken over de vrijwaring van de belangen van de leden, de getroffenen en de rechthebbenden overeenkomstig de wet, zal ingeval van vereffening de algemene vergadering drie vereffenaars, waaronder de directeur-generaal, benoemen en tevens hun bezoldiging regelen.

Artikel 63 Daar de Gemeenschappelijke Verzekeringskas wegens haar eigen aard geen winsten kan maken, zal het zuiver overschot van de vereffening, na aftrek van de nodige bedragen voor de nog te regelen ongevallen, voor het kwijten van de schulden en voor de betaling van de vereffeningkosten, uitgekeerd worden aan de leden, die op de dag van de ontbinding sedert ten minste één jaar aangesloten waren bij de Gemeenschappelijke Verzekeringskas.

De verdeling zal geschieden naar evenredigheid van het bedrag van de nettobijdragen, betaald door ieder van de leden gedurende de laatste tien boekjaren van het bestaan van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas. Niettemin kan de algemene vergadering beslissen een gedeelte van de overblijvende gelden te bestemmen tot sociale of menslievende doeleinden.

Algemene bepalingen Artikel 64 Om geldig te zijn moeten de mededelingen of berichtgevingen, die voor de Gemeenschappelijke Verzekeringskas bestemd zijn, op haar zetel gedaan worden. Deze van de Gemeenschappelijke Verzekeringskas aan het lid worden geldig gedaan aan het adres dat in de overeenkomst voorkomt of dat het lid naderhand schriftelijk zou medegedeeld hebben.

Artikel 65 Alle betwistingen ontstaan tussen de leden en de Gemeenschappelijke Verzekeringskas zullen uitsluitend door de rechtbanken van Antwerpen beslecht worden. Deze bepaling geldt niet voor de betwistingen betreffende de vergoeding van de schade voortspruitende uit arbeidsongevallen, waarvoor de regels van gemeen recht gelden.

Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 15 februari 1999.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN

^