Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 15 januari 2010
gepubliceerd op 10 februari 2010

Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Geneeskundige Raad

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2010022075
pub.
10/02/2010
prom.
15/01/2010
ELI
eli/besluit/2010/01/15/2010022075/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

15 JANUARI 2010. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Geneeskundige Raad


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, artikel 28, § 4;

Gelet op de beslissing van de Technische Geneeskundige Raad van 15 september 2009;

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijk Integratie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Het als bijlage bij dit besluit gevoegde huishoudelijk reglement van de Technische Geneeskundige Raad wordt goedgekeurd.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 3.Onze Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 januari 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie, Mevr. L. ONKELINX

Bijlage bij het koninklijk besluit van 15 januari 2010 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Geneeskundige Raad HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE TECHNISCHE GENEESKUNDIGE RAAD De bepalingen betreffende de instelling, de bevoegdheden, de samenstelling, de benoeming van de leden en van de voorzitter, de beslissingsnamen en het noodzakelijke advies van de DGEC, de duur van het mandaat van de leden, het bijeenroepen van een vergadering van de Technische Geneeskundige Raad, die opgenomen zijn in de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 en het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 worden niet hernomen in dit reglement maar zijn onverminderd van toepassing.

Bijeenroeping

Artikel 1.De Technische Geneeskundige Raad komt samen op uitnodiging van de voorzitter, hetzij op diens initiatief, hetzij op verzoek van het Verzekeringscomité, hetzij op vraag van ten minste drie leden.

Wanneer ten minste drie leden een vergadering wensen bijeen te roepen, dienen zij hun vraag schriftelijk of per e-mail aan de voorzitter te richten met vermelding van het onderwerp van vergadering. De vergadering heeft dan plaats binnen de tien werkdagen na het verzoek, op basis van een convocatie die het onderwerp van de vergadering vermeldt.

Art. 2.Alle werkende leden en plaatsvervangende leden worden schriftelijk en per e-mail bijeengeroepen; de schriftelijke convocatie wordt ondertekend hetzij door de voorzitter, hetzij door de secretaris, hetzij door de adjunct-secretaris in afwezigheid van de secretaris.

De uitnodigingen voor de vergadering alsook de documenten worden per post en elektronisch verzonden ten laatste vier werkdagen vóór de datum van de vergadering.

Documenten die na deze verzending tot op de dag vóór de vergadering beschikbaar zijn, worden enkel elektronisch verstuurd.

Op de vergadering worden de documenten die enkel elektronisch werden verstuurd ook in papieren versie beschikbaar gehouden voor de leden.

Art. 3.De personeelsleden van het RIZIV die betrokken zijn bij de te behandelen dossiers, wonen de vergadering bij.

Voorts kan de Raad met het oog op het behandelen van bijzondere technische problemen, ieder persoon van wie zij oordeelt dat hij haar kan voorlichten, ter vergadering uitnodigen.

Zetel

Art. 4.De vergaderingen worden gehouden op de zetel van het RIZIV, Dienst voor geneeskundige verzorging, Tervurenlaan 211, te 1150 BRUSSEL. Agenda

Art. 5.De agenda van de vergaderingen wordt vastgesteld door de voorzitter en wordt opgenomen in de uitnodigingsbrief. Wanneer evenwel een vergadering wordt bijeengeroepen op verzoek van ten minste drie leden, herneemt de agenda in elk geval de punten van het verzoek.

Alleen de aangelegenheden welke op de agenda zijn ingeschreven worden besproken, de volgorde van de behandeling ervan kan worden gewijzigd indien de meerderheid van de leden en/of de voorzitter daartoe de wens uitdrukt.

De Raad kan echter, op verzoek van een lid, onder de in « Stemmingen » bepaalde voorwaarden beslissen een punt in bespreking te brengen dat niet op de agenda voorkomt.

Stemmingen

Art. 6.Alleen de werkende leden en de plaatsvervangende leden die ze vervangen binnen dezelfde groep van de vertegenwoordigers of onderdeel van een groep zijn stemgerechtigd. Een plaatsvervangend lid stemt enkel indien een werkend lid binnen dezelfde groep van de vertegenwoordigers of onderdeel van een groep geen stem uitbrengt.

De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de leden die aan de stemming deelnemen, waarbij geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen.

Bij gelijkheid van stemmen wordt het voorstel verworpen.

Art. 7.In geval van hoogdringendheid kan er een schriftelijke of elektronische procedure plaats hebben voor de stemming. In dat geval worden de agendapunten via e-mail naar alle leden gestuurd. Aan alle leden wordt verzocht hun advies (positief of negatief) binnen een termijn van 5(vijf) werkdagen per kerend e-mail bericht terug te zenden naar het adres : ctm-tgr@riziv.fgov.be Alleen de werkende leden en de plaatsvervangende leden die ze vervangen binnen dezelfde groep van de vertegenwoordigers of onderdeel van een groep zijn stemgerechtigd. Een plaatsvervangend lid stemt enkel indien een werkend lid binnen dezelfde groep van de vertegenwoordigers of onderdeel van een groep geen stem uitbrengt.

De beslissing wordt genomen bij gewone meerderheid van de stemmen. Er wordt geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij gelijkheid van stemmen wordt het voorstel opnieuw voorgebracht op de volgende vergadering.

Secretariaat en notulen

Art. 8.De secretaris en de adjunct-secretaris vormen samen het secretariaat. Zij worden aangewezen door de leidend ambtenaar van de Dienst voor Geneeskundige Verzorging.

Het secretariaat is belast met de reservering van de vergaderzalen, de verzending van de uitnodigingen per brief en per e-mail, alle aspecten met betrekking tot de praktische organisatie van de vergadering en het opstellen van de notulen ervan.

Na akkoord van de voorzitter wordt het ontwerp van de notulen binnen de dertig dagen en in principe vóór de vergadering die volgt op die waarover de notulen gaan, in het Frans en in het Nederlands, aan de leden opgestuurd.

Het ontwerp van de notulen van een vergadering wordt op de volgende vergadering geagendeerd en ter goedkeuring voorgelegd.

De goedkeuring van het ontwerp kan verdaagd worden tot de eerste daaropvolgende vergadering op voorstel van de voorzitter.

Art. 9.De secretaris maakt in de maand september een voorstel van agenda op voor de vergaderingen van de TGR en de werkgroepen voor het volgende jaar.

De aanpassingen en wijzigingen aan deze agenda worden onder de betrokken werkgroepen geregeld.

Het voorstel van agenda wordt meegedeeld aan de voltallige vergadering.

Art. 10.De toewijzing van een dossier aan een bepaalde werkgroep gebeurt, op voorstel van het secretariaat, door de voorzitter van de TGR. Werking van de werkgroepen

Art. 11.De voorzitter van elke werkgroep wordt aangeduid door de voltallige Technische Geneeskundige Raad. Alle leden van deze Raad kunnen deelnemen aan de werkzaamheden van de verschillende werkgroepen.

De personeelsleden van het RIZIV die betrokken zijn bij de te behandelen dossiers, wonen de vergadering bij.

Op uitnodiging van de voorzitter van de werkgroep kunnen externe experten deelnemen aan de besprekingen binnen de werkgroepen. De beslissende besprekingen betreffende een onderwerp dienen echter zonder de externe experten te gebeuren.

De werking van de werkgroepen is dezelfde als deze van de Technische Geneeskundige Raad voor wat betreft het secretariaat en de agendering van de vergaderingen.

Na akkoord van de voorzitter, wordt het ontwerp van notulen binnen de dertig dagen en in principe vóór de volgende vergadering aan de leden verstuurd.

Binnen de Technische Geneeskundige Raad bestaan de volgende werkgroepen : - de werkgroep interpretatie van de nomenclatuur, - de algemene werkgroep die als opdracht heeft de complexe problematieken te behandelen die behoren tot verschillende medische specialiteiten en verschillende domeinen, - de werkgroep klinische biologie, - de werkgroep medische beeldvorming, - de werkgroep huisartsgeneeskunde, - de werkgroep inwendige geneeskunde, - de werkgroep heelkunde.

Elke werkgroep mag ondergroepen aanstellen voor bijzondere opdrachten.

Elke werkgroep kan samen met een andere werkgroep (van de Technische Geneeskundige Raad of van andere technische raden of overeenkomsten-commissies) een interdisciplinaire werkgroep organiseren.

Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 15 januari 2010 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Geneeskundige Raad.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie, Mevr. L. ONKELINX

^