Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 19 april 2006
gepubliceerd op 15 juni 2006

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 februari 2005, gesloten in het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de ondernemingscontracten

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2006201199
pub.
15/06/2006
prom.
19/04/2006
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

19 APRIL 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 februari 2005, gesloten in het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de ondernemingscontracten (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 2 februari 2005, gesloten in het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de ondernemingscontracten.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 19 april 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 februari 2005 Ondernemingscontracten (Overeenkomst geregistreerd op 7 maart 2005 onder het nummer 74128/CO/327.01)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in aanvulling op de regelgeving inzake ondernemingscontracten uitgevaardigd door het "Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap".

Indien de regelgeving van de bevoegde overheid met betrekking tot de ondernemingscontracten wijzigt, kan deze collectieve arbeidsovereenkomst aangepast worden aan de nieuwe regelgeving.

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de beschutte werkplaatsen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en op de werknemers die zij tewerkstellen.

Onder "werknemers" verstaat men : zowel de mannelijke als vrouwelijke arbeiders en bedienden.

Onder "werkgevers" verstaat men : de beschutte werkplaatsen.

Onder "klanten" verstaat men : de ondernemingen, met inbegrip van andere beschutte werkplaatsen, verstaan die verbonden zijn door een "ondernemingscontract" met de beschutte werkplaats.

Art. 3.Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "ondernemingscontract" verstaan : "een contract waarbij een beschutte werkplaats zich ertoe verbindt om bij een klant, tegen een vergoeding, een werk uit te voeren.

Er is geen band van ondergeschiktheid.

De werknemer van de beschutte werkplaats blijft onder het gezag, leiding en toezicht van zijn werkgever, het is te zeggen de beschutte werkplaats. » .

De tewerkstelling van werknemers onder de vorm van ondernemingscontracten blijft onderworpen aan de algemene normen inzake welvoeglijkheid en beroepsbekwaamheid van de werknemers.

De wettelijke voorschriften inzake preventie en bescherming van de werknemers moeten strikt nageleefd worden. De werkgever is en blijft integraal verantwoordelijkheid voor alle veiligheids- en preventie- en beschermingsvoorschriften.

De ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk en/of de syndicale afvaardiging van de beschutte werkplaats oefenen hun volledige bevoegdheid uit ten aanzien van de werknemers tewerkgesteld in een ondernemingscontract en krijgen hiertoe de nodige faciliteiten (onder andere werkplaatsbezoeken) en dit in overleg met de directie van de beschutte werkplaats.

Art. 4.Bij het afsluiten van een ondernemingscontract : - zal de syndicale delegatie opgericht in de beschutte werkplaats zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht; - zullen de leden van de ondernemingsraad en de leden van het comité voor preventie en bescherming op de werkplaats opgericht in de beschutte werkplaats, hiervan op de hoogte gebracht worden op de eerstvolgende vergadering.

Hiertoe worden volgende elementen meegedeeld aan de hand van in bijlage gevoegd informatieformulier. 1. de volledige identiteit van de klant;2. de voorziene duur van het contract;3. een algemene omschrijving van het werk met vermelding van de eventuele bijkomende risico's verbonden aan de uitoefening ervan;4. de plaats waar het werk wordt uitgevoerd;5. het voorziene aantal personen van de beschutte werkplaats die worden tewerkgesteld;6. de afspraak met de klant dat de voorwaarden inzake veiligheid en gezondheid worden gerespecteerd, alsmede de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst;7. de waarborg van structurele begeleiding (zoals in de eigen beschutte werkplaats gebeurt) door ervaren en/of gekwalificeerde doelgroepbegeleiders, verbonden door een arbeidsovereenkomst met de werkgever.8. de geldende arbeidstijden en arbeidsregimes. Fundamentele wijzigingen aan een van deze elementen zullen worden meegedeeld aan de ondernemingsraad of bij ontstentenis daarvan het comité voor preventie en bescherming, of bij ontstentenis daarvan, de syndicale delegatie, op een volgende vergadering.

Art. 5.Voor de werknemers tewerkgesteld in het kader van een ondernemingscontract gelden in principe dezelfde wettelijke bepalingen als deze van toepassing bij de werkgever.

Art. 6.Vanaf het ogenblik dat er wordt afgeweken van de binnen de beschutte werkplaats geldende begin- en eindtijd van de werktijd en de reële verplaatsingstijd, geldt de vrijwilligheid.

Indien er meer arbeid gepresteerd wordt, dan de normale arbeidstijd van de werknemer, wordt dit beschouwd als overwerk.

Indien de reële verplaatsingstijd van de werknemer per dag toeneemt ingevolge het ondernemingscontract, wordt het supplement aan verplaatsingstijd beschouwd als arbeidstijd, zijnde meeruren.

In principe zorgt de beschutte werkplaats voor verplaatsing van en naar de plaats waar het ondernemingscontract wordt uitgevoerd en voor de kost van het door haar georganiseerde vervoer.

Art. 7.Net zoals in de beschutte werkplaats krijgen de werknemers de nodige opleiding en instructies om de taken in functie van het ondernemingscontract op een veilige en aanvaardbare wijze uit te voeren.

Art. 8.De werknemer die deelneemt aan een ondernemingscontract mag als gevolg hiervan niet minder verdienen dan indien hij in de beschutte werkplaats aan het werk zou zijn (cfr. individueel arbeidscontract).

Art. 9.De werkgevers verbinden er zich toe om in de individuele arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, geen bepaling op te nemen die een principieel akkoord tot tewerkstelling onder de vorm van ondernemingscontracten zou inhouden die buiten de normale arbeidstijd van de werknemer gaat.

Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst mag geen afbreuk doen aan in de onderneming bestaande overeenkomsten die gunstiger zijn voor de werknemer.

Art. 11.Elke betwisting betreffende de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst kan voor het verzoeningsbureau worden gebracht door de meest gerede partij.

Art. 12.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde tijd en treedt in werking op 1 februari 2005.

Zij kan worden opgezegd door elke partij mits een opzegtermijn van 6 maanden wordt betekend via een per post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

Gezien om te worden bij het koninklijk besluit van 19 april 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 februari 2005 met betrekking tot de ondernemingscontracten INFORMATIEDOCUMENT Dit document betreft de informatieplicht ten aanzien van het in de instelling bestaande overlegorgaan overeenkomstig artikel 4 van deze overeenkomst. 1. de volledige identiteit van de klant 2.de voorziene duur van het contract 3. een algemene omschrijving van het werk met vermelding van de eventuele bijkomende risico's verbonden aan de uitoefening ervan 4.de plaats waar het werk wordt uitgevoerd 5. het voorziene aantal personen van de beschutte werkplaats die worden tewerkgesteld 6.de afspraak met de klant dat de voorwaarden inzake veiligheid en gezondheid worden gerespecteerd, alsmede de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst 7. de waarborg van structurele begeleiding (zoals in de eigen beschutte werkplaatsen gebeurt) door ervaren en/of gekwalificeerde doelgroepbegeleiders, verbonden door een arbeidsovereenkomst met de werkgever 8.de geldende arbeidstijden en arbeidsregimes Meegedeeld aan de : 1.1. ondernemingsraad 1.2. comité voor preventie en bescherming op het werk 1.3. vakbondsafvaardiging Op . . . . .

Handtekening werkgever Handtekening overlegorgaan Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 april 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

^