Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 19 maart 2004
gepubliceerd op 19 maart 2004

Koninklijk besluit betreffende de bereiding en het op de markt brengen van voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie en federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2004011150
pub.
19/03/2004
prom.
19/03/2004
ELI
eli/besluit/2004/03/19/2004011150/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

19 MAART 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bereiding en het op de markt brengen van voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, inzonderheid op artikelen 2 en 4, § 1;

Gelet op de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument, inzonderheid op artikel 14, § 1;

Gelet op het koninklijk besluit van 27 februari 1981 betreffende de fabricage en het in de handel brengen van confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop gewijzigd bij het koninklijk besluit van 13 december 1989;

Gelet op het koninklijk besluit van 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen;

Gelet op de richtlijn 2001/113/EG van de Raad van 20 december 2001 inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei, en -marmelade, alsmede kastanjepasta;

Gelet op het advies van de Raad voor het Verbruik gegeven op 16 maart 2003;

Gelet op het advies van de Hoge Raad van Zelfstandigen en K.M.O., gegeven op 25 maart 2003;

Gelet op advies 38.985/1 van de Raad van State, gegeven op 30 oktober 2003, met toepassing van artikel 84, § 1, 1ste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voordracht van Onze Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid, Onze Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid, Onze Minister van Middenstand en Landbouw en Onze Minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame ontwikkeling, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : HOOFDSTUK I. - Toepassingsveld

Artikel 1.§ 1. Dit besluit is van toepassing op voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei, en -marmelade, alsmede kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop. § 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° jam of confituur : het voldoende gegeleerde mengsel van suikers, pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten en water. De hoeveelheid pulp en/of moes die gebruikt wordt voor de bereiding van 1000 g eindproduct bedraagt niet minder dan : a) 350 g in het algemeen;b) 250 g voor rode bessen, lijsterbessen, duindoornbessen, zwarte bessen, rozenbottels en kweeperen;c) 160 g voor cashewappelen;d) 150 g voor gember;e) 60 g voor passievruchten. Voor jam of confituur van citrusvruchten mag de hele vrucht, gesneden in repen en/of in schijven, gebruikt worden; 2° extra jam of extra confituur : het voldoende gegeleerd mengsel van suikers, niet-geconcentreerde pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten en water. De hoeveelheid pulp en/of moes die gebruikt wordt voor de bereiding van 1000 g eindproduct, bedraagt niet minder dan : a) 450 g in het algemeen;b) 350 g voor rode bessen, lijsterbessen, duindoornbessen, zwarte bessen, rozenbottels en kweeperen;c) 250 g voor gember;d) 230 g voor cashewappelen;e) 80 g voor passievruchten. Extra jam of extra confituur van rozenbottels en extra jam zonder pitten of extra confituur zonder pitten van frambozen, braambessen, zwarte bessen, bosbessen en rode bessen mogen geheel of gedeeltelijk uit niet-geconcentreerd moes van deze vruchten zijn verkregen.

Voor extra jam of extra confituur van citrusvruchten mag de hele vrucht, gesneden in repen en/of schijven, gebruikt worden.

Voor de bereiding van extra jam of extra confituur mogen de volgende vruchten enkel worden gebruikt indien ze niet vermengd zijn met andere vruchten : appelen, peren, pruimen met vastzittende pit, meloenen, watermeloenen, druiven, pompoenen, komkommers en tomaten; 3° gelei : het voldoende gegeleerde mengsel van suikers en sap en/of waterig extract van één of meer vruchtensoorten, waarbij de voor de bereiding van 1000 g eindproduct gebruikte hoeveelheid sap en/of waterig extract niet kleiner mag zijn dan de voor de bereiding van jam of confituur vastgestelde hoeveelheid. De betrokken hoeveelheden worden berekend na aftrek van de voor de bereiding van de waterige extracten gebruikte hoeveelheid water; 4° extra gelei : het voldoende gegeleerde mengsel van suikers en van sap en/of waterig extract van één of meer vruchtensoorten, waarbij de voor de bereiding van 1000 g eindproduct gebruikte hoeveelheid sap en/of waterig extract niet kleiner mag zijn dan de voor de bereiding van extra jam of extra confituur vastgestelde hoeveelheid. De betrokken hoeveelheden worden berekend na aftrek van de voor de bereiding van de waterige extracten gebruikte hoeveelheid water.

Voor de bereiding van extra gelei mogen de volgende vruchten enkel worden gebruikt indien ze niet vermengd zijn met andere vruchten : appelen, peren, pruimen met vastzittende pit, meloenen, watermeloenen, druiven, pompoenen, komkommers en tomaten; 5° marmelade : het voldoende gegeleerde mengsel van water, suikers en één of meer van de volgende uit citrusvruchten verkregen producten : pulp, moes, sap, waterig extract en schillen. De voor de bereiding van 1000 g eindproduct gebruikte hoeveelheid citrusvruchten bedraagt niet minder dan 200 g, waarvan ten minste 75 g afkomstig is van het endocarpium; 6° geleimarmelade : het product dat geen onoplosbare stoffen bevat behalve eventueel geringe hoeveelheden fijngesneden schil;7° kastanjepasta : het op de geschikte consistentie gebrachte mengsel van water, suikers en ten minste 380 g kastanjemoes van Castanea sativa per 1000 g eindproduct;8° smeerbare vruchtenstroop of -siroop : het gegeleerde voedingsmiddel dat wordt verkregen door het koken van geconcentreerd sap van gekookte peren of van geconcentreerd sap van gekookte appelen of van een mengsel van die sappen waaraan al of niet suikers en/of geconcentreerd sap van gekookte suikerbieten zijn toegevoegd. Voor de bereiding van 1000 g eindproduct moet : a) bij toevoeging van suikers of van suikers en geconcentreerd sap van gekookte suikerbieten, een hoeveelheid vruchten worden gebruikt die niet minder bedraagt dan 4000 g;b) bij toevoeging van uitsluitend geconcentreerd sap van gekookte suikerbieten, een hoeveelheid vruchten worden gebruikt die niet minder bedraagt dan 1500 g. § 3. 1° Het refractometrisch bepaalde gehalte aan oplosbare droge stof van de onder § 2, 1° tot en met 7° omschreven producten dient ten minste 60 % te bedragen, behalve voor producten waarin de suikers geheel of gedeeltelijk door zoetstoffen zijn vervangen.

Het refractometrisch bepaalde gehalte aan oplosbare droge stof van extra jam of extra confituur en van extra gelei mag begrepen zijn tussen 40 % en 60 % mits er wordt voldaan aan de voorwaarden vermeld in § 2, 2° en 4°.

Voor mengsels worden de minimumgehalten, die onder § 2, 1° tot en met 6° voor de verschillende vruchtensoorten worden voorgeschreven, verminderd naar evenredigheid van de gebruikte percentages;2° het refractometrisch bepaalde gehalte aan oplosbare droge stof van het onder 8° omschreven product dient ten minste 70 % te bedragen. § 4. Dit besluit is niet van toepassing op producten die bestemd zijn voor de vervaardiging van fijn bakkerswerk, banketbakkerswerk en biscuits. HOOFDSTUK II. - Toegestane grondstoffen

Art. 2.§ 1. In het kader van dit besluit wordt verstaan onder de volgende grondstoffen : 1° a) vruchten : verse, gezonde, onaangetaste vruchten waaraan geen wezenlijke bestanddelen zijn onttrokken, die de juiste graad van rijpheid hebben bereikt en die zijn schoongemaakt, gebruiksklaar gemaakt en van onzuiverheden zijn ontdaan. Voor de toepassing van dit besluit worden tomaten, eetbare delen van rabarberstelen, wortelen, zoete aardappelen, komkommers, pompoenen en (water)meloenen gelijkgesteld met vruchten; b) gember : de eetbare wortelstokken van de gemberplant, hetzij vers of geconserveerd;2° (vruchten)pulp : het eetbare gedeelte van de gehele vrucht, eventueel geschild of van pitten ontdaan, dat in stukken kan zijn gesneden of geplet, maar niet tot moes is verwerkt;3° (vruchten)moes : het eetbare gedeelte van de gehele vrucht, zo nodig geschild of van pitten ontdaan, dat tot moes is verwerkt door zeven of een soortgelijk procédé;4° waterig (vruchten)extract : het waterig extract van vruchten dat alle in water oplosbare bestanddelen van de gebruikte vruchten bevat, behalve de stoffen die bij toepassing van goede bereidingspraktijken onvermijdelijk verloren gaan;5° suikers : de suikers waarvan het gebruik is toegestaan, zijn : a) suiker zoals omschreven in het koninklijk besluit van 15 januari 1975 betreffende suikers;b) fructosestroop;c) de aan de vruchten onttrokken suikers;d) bruine suiker. § 2. 1° De producten omschreven in § 1, 1° tot en met 4° mogen de volgende behandeling ondergaan : a) warmte- of koudebehandelingen;b) vriesdrogen;c) concentratie, in zoverre zij daarvoor technisch geschikt zijn;d) met uitzondering van de bij de bereiding van "extra" producten gebruikte grondstoffen : het gebruik van zwaveldioxide (E 220), of zouten daarvan (E 221, E 222, E 223, E 224, E 226 en E 227), als hulpmiddel bij de bereiding van de producten omschreven in artikel 1, § 2, 1°, 3°, 5°, 6° en 7°, mits het maximum gehalte zoals bepaald in hoofdstuk III, B van de bijlage van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen niet wordt overschreden;2° abrikozen en pruimen die bestemd zijn voor de bereiding van jam of confituur, mogen ook op een andere wijze dan door vriesdrogen worden gedehydreerd;3° schillen van citrusvruchten mogen in pekel worden geconserveerd;4° gember mag worden gedroogd of in stroop geconserveerd. HOOFDSTUK III. - Toegestane ingrediënten

Art. 3.§ 1. De volgende ingrediënten mogen aan alle in artikel 1, § 2 omschreven producten worden toegevoegd : 1° honing, zoals omschreven in het koninklijk besluit van 28 mei 1975 betreffende honing, ter vervanging, geheel of gedeeltelijk, van de suikers;2° voor consumptie geschikte oliën en vetten, bestemd om schuimvorming tegen te gaan;3° vloeibare pectine;4° gedistilleerde dranken;5° wijn en likeurwijn;6° noten;7° aromatische kruiden;8° specerijen;9° vanille en vanille - extract;10° vanilline. § 2. De hierna vermelde ingrediënten mogen uitsluitend worden toegevoegd aan de daarbij vermelde producten, zoals die in artikel 1, § 2 zijn omschreven : 1° vruchtensap : aan jam (confituur);2° sap van citrusvruchten : aan jam (confituur), extra jam (extra confituur), gelei en extra gelei, die uit andere vruchten bereid zijn;3° sap van rode vruchten : aan jam (confituur) en extra jam (extra confituur) die worden bereid uit rozenbottels, aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen, pruimen en rabarber;4° sap van rode bieten : aan jam (confituur) en gelei die bereid worden uit aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen en pruimen;5° etherische oliën van citrusvruchten : aan marmelade en geleimarmelade;6° schillen van citrusvruchten : aan jam (confituur), extra jam (extra confituur), gelei en extra gelei;7° bladeren van Pelargonium odoratissimum : aan uit kweeperen bereide jam (confituur), extra jam (extra confituur), gelei en extra gelei;8° geconcentreerd sap van gekookte pruimen, van gedroogde pruimen, dadels of vijgen, en van gekookte rozijnen : aan smeerbare vruchtenstroop of -siroop mits de toegevoegde hoeveelheid niet hoger ligt dan het vijfde van de gebruikte hoeveelheid geconcentreerd sap van gekookte appelen en/of peren. § 3. Bovenstaande bepalingen gelden onverminderd de bepalingen vastgelegd in het koninklijk besluit van 12 maart 1991 betreffende de toevoegsels die in voedingsmiddelen mogen gebruikt worden. HOOFDSTUK IV.. - Bepalingen inzake de etikettering en de handelspraktijken

Art. 4.Het koninklijk besluit van 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen is op de in artikel 1, § 2 omschreven producten van toepassing, met in achtneming van het volgende : 1° de in artikel 1, § 2, 1° tot en met 7° opgenomen benamingen mogen uitsluitend gebruikt worden voor de daar genoemde producten en moeten in de handel worden gebruikt ter aanduiding van die producten. De benamingen "jam" of "confituur" en "gelei" mogen echter worden gebruikt ter aanduiding van respectievelijk "extra jam" of "-confituur" en "extra gelei".

De benaming "gelei" mag, in afwijking van hetgeen in 1°, 1ste lid is bepaald, naar gebruik gebezigd worden ter aanduiding van voedingsmiddelen die uiteraard niet kunnen verward worden met de voedingsmiddelen die zijn opgesomd in artikel 1, § 2, 6° en 7°.

De in artikel 1, § 2 gebruikte benamingen mogen evenwel, overeenkomstig de handelsgebruiken, ook worden gehanteerd ter nadere aanduiding van andere producten die niet kunnen worden verward met de in artikel 1, § 2 omschreven producten; 2° de producten bedoeld in artikel 1, § 2, 8° mogen uitsluitend en moeten bij het in de handel brengen ervan, worden aangeduid met de benaming "-stroop of -siroop", rekening houdend met de bepalingen van het besluit van de Regent van 15 mei 1945 betreffende de eetwaren, gemaakt of bereid met vruchten of plantaardige stoffen en soortgelijke eetwaren;3° de in artikel 1, § 2, 1° tot en met 7° opgenomen benamingen dienen te worden aangevuld met de aanduiding van de gebruikte vruchtensoort of -soorten, in afnemende volgorde van het gewichtsaandeel van de gebruikte grondstoffen. Voor producten, die zijn bereid uit drie of meer vruchtensoorten, mag de aanduiding van de gebruikte vruchtensoorten evenwel worden vervangen door de vermelding "verscheidene vruchtensoorten", een soortgelijke vermelding of de vermelding van het aantal gebruikte vruchtensoorten; 4° de benaming van de producten bedoeld onder artikel 1, § 2, 8° moet aangevuld worden met de benaming van de vruchtensoort of -soorten waarvan de gebruikte, geconcentreerde, gekookte vruchtensappen afkomstig zijn en, in voorkomend geval, met het woord "suikerbieten" indien geconcentreerd sap van gekookte suikerbieten is toegevoegd.De grondstoffen moeten worden opgesomd in afnemende volgorde van het gewichtsaandeel van de gebruikte grondstoffen; 5° op de etikettering dient het gehalte aan vruchten van het eindproduct te worden vermeld met de woorden "bereid met ... g vruchten per 100 g", in voorkomend geval na aftrek van het gewicht van het water dat gebruikt is voor de bereiding van de waterige extracten; 6° op de etikettering dient het totaal gehalte aan suikers te worden vermeld met de woorden "totaal gehalte aan suikers ... g per 100 g", waarbij het vermelde cijfer de refractometrisch bepaalde waarde van het eindproduct bij 20 °C aangeeft met een tolerantie van plusminus 3 refractometrische graden.

Deze vermelding hoeft evenwel niet te worden aangebracht indien een bewering inzake de voedingswaarde van suikers overeenkomstig het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen op de etikettering is vermeld; 7° de in 1°, derde en vierde lid, bedoelde vermeldingen dienen, in duidelijk zichtbare letters, in hetzelfde gezichtsveld als de benaming te worden aangebracht;8° wanneer het residuele gehalte aan zwaveldioxide meer dan 10 mg/kg bedraagt, dient de aanwezigheid daarvan, in afwijking van artikel 4, §§ 2, 3, en 4 van het koninklijk besluit van 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen, op de lijst van ingrediënten te worden vermeld. HOOFDSTUK V. - Algemene bepalingen

Art. 5.Het in de handel brengen van de in artikel 1, § 2 omschreven producten vanaf 12 juli 2003 is toegestaan, voor zover zij aan de omschrijvingen en voorschriften vervat in dit besluit voldoen.

Het in de handel brengen van de in artikel 1, § 2 omschreven producten die niet voldoen aan de omschrijvingen en voorschriften vervat in dit besluit, wordt verboden met ingang van 12 juli 2004.

Producten die niet aan de omschrijvingen en voorschriften vervat in dit besluit voldoen, maar die vóór 12 juli 2004, overeenkomstig het koninklijk besluit van 27 februari 1981 betreffende de fabricage en het in de handel brengen van confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop zijn geëtiketteerd, mogen in de handel worden gebracht zolang de voorraad strekt. HOOFDSTUK VI. - Slotbepalingen

Art. 6.Het koninklijk besluit van 27 februari 1981 betreffende de fabricage en het in de handel brengen van confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop, zoals gewijzigd door het koninklijk besluit van 13 december 1989, wordt opgeheven.

Art. 7.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 8.Onze Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid, Onze Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid, Onze Minister van Middenstand en Landbouw en Onze Minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame ontwikkeling zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 19 maart 2004.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid, Mevr. F. MOERMAN De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE De Minister van Middenstand en Landbouw, Mevr. S. LARUELLE De Minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame ontwikkeling, Mevr. F. VAN DEN BOSSCHE

^