Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 19 mei 2004
gepubliceerd op 28 juni 2004

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende de vakbondspremie

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2004200937
pub.
28/06/2004
prom.
19/05/2004
ELI
eli/besluit/2004/05/19/2004200937/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

19 MEI 2004. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende de vakbondspremie (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende de vakbondspremie.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 19 mei 2004.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de binnenscheepvaart Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2002 Vakbondspremie (Overeenkomst geregistreerd op 9 januari 2003 onder het nummer 65019/CO/139)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de huidige en gewezen werknemers (onder "werknemers" wordt zowel de mannelijke als de vrouwelijke werknemer bedoeld) en van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart.

Art. 2.a) De in artikel 1 bedoelde werknemers hebben recht op een vakbondspremie indien zij op het tijdstip van de uitbetaling : - tenminste één jaar lid zijn van één van de representatieve werknemersorganisaties die vertegenwoordigd zijn in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en in de Nationale Arbeidsraad; - en in het personeelsregister van één van de in artikel 1 bedoelde werkgevers zijn ingeschreven. b) De in artikel 1 bedoelde gewezen werknemers hebben eveneens recht op de vakbondspremie mits zij het bewijs leveren dat zij tijdens de periode na hun laatste tewerkstelling bij een in artikel 1 bedoelde werkgever en 31 december van het jaar waarop de premie betrekking heeft tewerkgesteld waren bij een werkgever die onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart ressorteert.

Art. 3.Vanaf 1 januari 2002 wordt het bedrag van de jaarlijkse vakbondspremie vastgesteld op 122,00 EUR per rechthebbende.

Art. 4.De vakbondspremie wordt door de representatieve werknemersorganisaties uitbetaald op een door de raad van bestuur van het "Fonds voor de rijn- en binnenscheepvaart" te bepalen tijdstip.

Art. 5.Ter financiering van deze vakbondspremie zijn de werkgevers een bijdrage van 0,64 EUR per gewerkte en/of hiermee gelijkgestelde dag en per in artikel 1 bedoelde werknemer verschuldigd aan het "Fonds voor de rijn- en binnenscheepvaart".

Voor de werkgevers die hun loonsaangiften bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid indienen in het stelsel van de vijfdagenweek wordt het aantal opgegeven dagen verhoogd met de breuk 6/5e begrensd tot een maximum van 25 dagen per maand en per werknemer.

De werkgevers aangesloten bij de "Dienst der Maatschappelijke Zekerheid Binnenscheepvaart", waargenomen door de "Bijzondere Verrekenkas voor Gezinsvergoedingen der Ondernemingen voor Binnenscheepvaart", Arenbergstraat 24 te 2000 Antwerpen, vallen onder dezelfde toepasssing.

Voor de werkgevers die hun loonsaangiften opstellen in het stelsel van de zesdagenweek blijft het aantal opgegeven dagen gehandhaafd zonder dat dit aantal een maximum van 25 dagen per maand en per werknemer overschrijdt.

Alle bepalingen inzake wijze en tijdstip van betaling en alle maatregelen in geval van wanbetaling, zoals voorzien bij artikel 14 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2002, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten, zijn van kracht.

Het bedrag van de werkgeversbijdrage en vakbondspremie kan elk jaar op 1 januari door de raad van bestuur van het "Fonds voor de Lijn- en binnenscheepvaart" worden herzien.

Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2002 en is gesloten voor onbepaalde tijd.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst verduidelijkt, specificeert de doelstelling en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 april 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende getrouwheidspremie, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 25 november 2001, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 29 december 2001.

Elk van de ondertekenende partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van zes maanden in acht wordt genomen. Deze opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart en aan elk van de ondertekenende partijen betekend en heeft uitwerking de derde werkdag na de datum van verzending.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2004.

De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE

^