Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 23 juni 2003
gepubliceerd op 27 juni 2003

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen

bron
federale overheidsdienst justitie
numac
2003009556
pub.
27/06/2003
prom.
23/06/2003
ELI
eli/besluit/2003/06/23/2003009556/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

23 JUNI 2003. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen


VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het koninklijk besluit dat wij U ter ondertekening voorleggen strekt ertoe de bepalingen van de wet van 16 januari 2003 tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister en tot oprichting van erkende ondernemingsloketten te implementeren. Bijgevolg dient hiertoe het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen gewijzigd te worden. 1. Wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het wetboek van vennootschappen Voormelde wet van 16 januari 2003 voorziet in een rechtspersonenregister en omschrijft het als een « deelverzameling van de Kruispuntbank Ondernemingen omvattende de gegevens van de in de Kruispuntbank van Ondernemingen geregistreerde rechtspersonen ».Het ontwerp zwijgt echter over hoe dit begrip verder zal moeten worden ingevuld; dit dient aldus te gebeuren door wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het wetboek van vennootschappen.

De wijzigingen aan dit besluit zijn de volgende : Het besluit voorziet in de creatie van het rechtspersonenregister. In dit register dat door de griffies van de rechtbanken van koophandel zal worden beheerd, zullen volgende rechtspersonen worden opgenomen : - de Belgische en buitenlandse handelsvennootschappen; - de Belgische en buitenlandse burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen; - de dossiers bijgehouden van de buitenlandse vennootschappen die in België een openbaar beroep op het spaarwezen willen doen in de zin van artikel 438 van het Wetboek van vennootschappen maar er geen bijkantoor hebben; - de Europese economische samenwerkingsverbanden; - de landbouwvennootschappen.

De openbare instellingen die een statutaire opdracht vervullen van commerciële, financiële of industriële aard, en bedoeld worden in artikel 1, eerste lid, 3°, van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen evenals een register van de ondernemingen waarop deze wet van toepassing is in uitvoering van haar artikel 1, eerste lid, 4°, zullen vanaf 1 juli 2003 door de Nationale Bank van België worden beheerd.

Hierbij gelden volgende principes : a) Elke eerste neerlegging gaat verplicht gepaard gaan met een inschrijving in het rechtspersonenregister.Hierbij zullen een aantal basisgegevens dienen te worden opgegeven zoals : 1° de naam van de rechtspersoon, en eventueel haar afgekorte benaming of letterwoord;2° de rechtsvorm van de rechtspersoon voluit geschreven;in geval van een coöperatieve vennootschap, moet worden verduidelijkt dat het een coöperatieve vennootschap met onbeperkte of met beperkte aansprakelijkheid betreft, in het geval omschreven in Boek X van het Wetboek van vennootschappen, wordt de toevoeging « met sociaal oogmerk » vermeld; 3° het adres van de zetel;is die zetel niet in België gevestigd, het adres van de statutaire zetel in het buitenland en het adres van een vestigingseenheid naar keuze in België; 4° in voorkomend geval het bedrag van het maatschappelijk kapitaal, of indien het een coöperatieve vennootschap of een beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal betreft, het minimumbedrag van het maatschappelijk kapitaal;5° de oprichtingsdatum van de rechtspersoon;6° de domiciliëring en het nummer van een rekening waarvan de rechtspersoon houder is bij een in België gevestigde kredietinstelling die geen gemeentelijke spaarkas is en waarop de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen van toepassing is;7° De precieze identiteit van de personen die gemachtigd zijn de rechtspersoon te besturen en te verbinden;8° In voorkomend geval, de precieze identiteit van de bestuurder, directeur of zaakvoerder, belast met het dagelijks bestuur van de naamloze vennootschappen, de commanditaire vennootschappen op aandelen, de coöperatieve vennootschappen, de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, de vennootschappen onder firma, de gewonen commanditaire vennootschappen, alsook van de Europese economische samenwerkingsverbanden en van de economische samenwerkingsverbanden met een handelsdoel;9° de datum van ontbinding wanneer de rechtspersoon voor een bepaalde tijd is aangegaan;10° het begin en het einde van het boekjaar;11° de datum van de jaarvergadering. Deze gegevens zullen worden ingebracht door de griffiers op basis van de hen overgemaakte formulieren I en II. Het besluit voorziet eveneens dat de instrumenterende notarissen rechtstreeks en op elektronische wijze, bij de neerlegging van authentieke akten deze gegevens zullen kunnen inbrengen, wat op termijn een aanzienlijke werklastbesparing voor de griffies zal opleveren. Een ministerieel besluit zal in de toekomst de technische normen bepalen zodat de notarissen in een latere faze tot deze elektronische inschrijving kunnen overgaan.

De griffier of notaris vermelden vervolgens bij de inschrijving het ondernemingsnummer dat zij ontvangen van de Kruispuntbank van Ondernemingen alsmede de datum van de neerlegging van de akte. Zij bezorgen de betrokken rechtspersoon een elektronische kopie of een fotokopie van de inschrijving of wijziging, alsmede een ontvangstmelding van de neergelegde akte. b) Neerlegging van de akten van de hiervoren vermelde rechtspersonen zal zowel in papiervorm als elektronisch kunnen gebeuren.De ter griffie bijgehouden dossiers zullen zowel uit een papieren als uit een elektronisch gedeelte kunnen bestaan. Indien de neerlegging op papierwijze geschiedt wordt de huidige werkwijze grotendeels gehandhaafd. De te bekendmaken papieren akten zullen daarna worden doorgestuurd naar het Belgisch Staatsblad waar ze zullen worden gescand en alzo elektronisch worden bekendgemaakt. Deze elektronische bekendmakingen zullen vervolgens worden gelinkt aan de gegevens van de inschrijving in het rechtspersonenregister. De elektronisch neergelegde akten zullen uiteraard onmiddellijk in die vorm door het Belgisch Staatsblad kunnen worden bekendgemaakt. Een ministerieel besluit zal de technische voorwaarden waaronder deze eleKtronische neerlegging kan aanvaard worden verder bepalen. c) Er zal voor de bekendmaking nog slechts 1 formulier gebruikt worden, nl.formulier I dat eveneens voor een eerste inschrijving zal dienen. d) Voor de elektronische neerlegging en inschrijving zal bij ministerieel besluit een bijzondere regeling worden uitgewerkt voor wat de betaling betreft.e) Tenslotte, wanneer hetzij de zetel, hetzij het bijkantoor dat bepalend is geweest voor de plaats waar het dossier moest worden neergelegd, van een rechtsgebied naar een ander wordt overgebracht moet het dossier bedoeld in artikel 2 van de ene griffie naar de andere overgezonden binnen vijftien dagen te rekenen vanaf de neerlegging van de wijzigende akte van de rechtspersoon op de griffie van de rechtbank waar het register met die inschrijving zich bevindt. De materiële overzending geschiedt door toedoen van de griffier van de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waarbinnen hetzij de zetel, hetzij het bijkantoor dat bepalend is geweest voor de plaats waar het dossier moest worden neergelegd zich bevond. De elektronische overzending gebeurt automatisch vermits men in een geïntegreerd elektronisch netwerk opereert.

Het besluit houdt volledig rekening met het advies nr. 35.062/2 van 5 juni 2003 de Raad van State. Evenwel merkt de Raad op dat het besluit enerzijds minder gegevens opvraagt dan voorzien in artikel 6, § 1, van voormelde wet van 16 januari 2003. De reden hiervoor is dat de overige gegevens welke niet door huidig besluit worden opgevraagd, zullen opgevraagd worden bij het ondernemingsloket tijdens de inschrijving in het handelsregister. Al deze aldus in de Kruispuntbank Ondernemingen samengebrachte gegevens voldoen derhalve aan het voorschrift van voormeld artikel 6, § 1. Anderzijds merkt de Raad op of het opvragen van de in artikel 9, tweede lid, 4°, 10 en 11°, bepaalde gegevens terzake is, gelet op het feit dat er een eenmalige inzameling is van gegevens. Hierop kan geantwoord worden dat deze gegevens in eerste instantie vallen onder artikel 6, § 1, 8°. Daarnaast maken de gegevens die neergelegd worden in de akte, niet rechtstreeks deel uit van de door de Kruispuntbank verzamelde gegevens.Tenslotte zijn de in de akte vervatte gegevens in de huidige stand van de technologie nog niet rechtstreeks elektronisch exploiteerbaar, wat noodzakelijk maakt dat ze apart tijdens de inschrijving worden opgevraagd.

Ik heb de eer te zijn, Sire, Van Uwe Majesteit, de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar, De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN

ADVIES 35.062/2 VAN DE AFDELING WETGEVING VAN DE RAAD VAN STATE De Raad van State, afdeling wetgeving, tweede kamer, op 13 maart 2003 door de Minister van Justitie verzocht hem, binnen een termijn van ten hoogste een maand, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het wetboek van vennootschappen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 augustus 1964 betreffende het inwerkingstellen en de uitvoering van de op 20 juli 1964 gecoördineerde wetten op het handelsregister", heeft op 5 juni 2003 het volgende advies gegeven : Rekening houdend met het tijdstip waarop dit advies gegeven wordt, vestigt de Raad van State de aandacht op het feit dat, wegens het ontslag van de regering, de bevoegdheid van deze laatste beperkt is tot het afhandelen van de lopende zaken. Dit advies wordt evenwel gegeven zonder dat wordt nagegaan of dit ontwerp in die beperkte bevoegdheid kan worden ingepast, aangezien de afdeling wetgeving geen kennis heeft van het geheel van de feitelijke gegevens welke de regering in aanmerking kan nemen als zij te oordelen heeft of het vaststellen of wijzigen van een verordening noodzakelijk is.

Onderzoek van het ontwerp Algemene opmerking Het ontwerp van koninklijk besluit dat voor advies aan de afdeling Wetgeving is voorgelegd is nagenoeg gelijk aan het ontwerp dat onderzocht is in advies 34.896/2, uitgebracht op 17 februari 2003 (1).

In dat advies heeft de afdeling Wetgeving onder meer het volgende opgemerkt : « 2. Een aantal bepalingen van het ontwerp zijn hoe dan ook voorbarig. 2.1. Het ontworpen artikel 9, § 1 (artikel 4 van het ontwerpbesluit), voorziet in het geval dat een rechtspersoon nog niet ingeschreven is ("immatriculée" in de Franse lezing van het ontwerp) in de Kruispuntbank van Ondernemingen en voor de eerste maal een akte, een uittreksel van een akte, een proces-verbaal of een stuk indient om te worden gevoegd in het dossier dat wordt bijgehouden ter griffie van de rechtbank van koophandel (waarvan sprake is in het ontworpen artikel 2). In dat geval bepaalt het ontworpen artikel 9, § 1 : - welke gegevens moeten worden vermeld bij de inschrijving; - dat de instrumenterende notaris of, indien er geen is, de griffie van de rechtbank van koophandel de rechtspersoon moet inschrijven in het rechtspersonenregister van de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Voorts bepaalt het ontworpen artikel 9, § 3, dat de laatstgenoemden de wijzigingen in de opgetekende gegevens moeten inschrijven. (1) Alleen zijn in de Franse tekst van artikel 4 van het ontwerp (ontworpen artikel 9) de woorden "immatriculation" en "est immatriculée" vervangen door de woorden "inscription" en "est inscrite". Uit het oogpunt van die aspecten moet het ontworpen artikel 9 onderzocht worden in het licht van artikel 7 van de wet van 16 januari 2003. Dat artikel schrijft voor : « Na advies van de in artikel 26 bedoelde coördinatiecommissie, wijst de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de overheden, administraties en diensten aan die, betreffende de categorieën van ondernemingen die Hij aanduidt en volgens de functionele verdeling die Hij vastlegt, belast zijn met de eenmalige inzameling en het actualiseren van de gegevens bedoeld in artikel 6 » (2). Uit die bepaling volgt dat de Koning in globo en met inachtneming van de voorgeschreven voorafgaande vormvereisten moet bepalen welke gegevens worden verzameld en bijgehouden, door wie zulks wordt gedaan en voor welke categorieën van ondernemingen.

Er bestaat evenwel nog geen ontwerp van koninklijk besluit in die zin, te meer daar de coördinatiecommissie zelf nog niet is geïnstalleerd.

Het ontworpen artikel 9 is derhalve voorbarig in zoverre het regels bevat die vooruitlopen op wat vooraf moet worden bepaald bij het koninklijk besluit waarvan sprake is in artikel 7 van de wet van 16 januari 2003. Die regels moeten dan ook uit het ontwerpbesluit worden weggelaten.

Een soortgelijke opmerking moet worden gemaakt in verband met de artikelen 5 en 19 van het ontwerpbesluit. » Na dat advies 34.896/2 is een ontwerp van koninklijk besluit "houdende aanwijzing van de overheden, administraties en diensten die, betreffende bepaalde categorieën van ondernemingen, belast zijn met de eenmalige inzameling en het actualiseren van de gegevens bedoeld in artikel 6 van de wet van 16 januari 2003 houdende oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, modernisering van het handelsregister, oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen", waarvan artikel 7 van de genoemde wet van 16 januari 2003 de rechtsgrond is, voor advies voorgelegd aan de afdeling Wetgeving van de Raad van State en onderzocht in advies 35.253/1, dat op 27 mei 2003 is uitgebracht. In dat ontwerp van koninklijk besluit wordt echter noch de instrumenterende notaris noch de griffie van de rechtbank van koophandel belast met enige taak betreffende de inschrijving van vennootschappen in het rechtspersonenregister van de Kruispuntbank van Ondernemingen. (2) De gegevens waarvan sprake is in artikel 6 zijn die welke moeten worden vermeld bij de inschrijving van een onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen.Op te merken valt dat de gegevens opgesomd in het ontworpen artikel 9, § 1, die vermeld moeten worden bij de inschrijving, slechts gedeeltelijk samenvallen met die waarvan sprake is in artikel 6 van de wet van 16 januari 2003. In het ontwerp worden met name niet vernoemd : "de rechtstoestand" van de onderneming (artikel 6, § 1, 4°), "de door de onderneming uitgeoefende economische activiteiten"(artikel 6, § 1, 7°) en "de aanduiding van de toelatingen en vergunningen waarover de onderneming beschikt of de hoedanigheden waaronder deze gekend is bij de verschillende overheden, administraties en diensten" (artikel 6, § 1, 9°).

Indien bijgevolg het genoemde ontwerp van koninklijk besluit niet aangevuld wordt met een specifieke bepaling waarbij de instrumenterende notaris en de griffie van de rechtbank van koophandel gemachtigd worden op te treden in de procedure voor de inschrijving van vennootschappen in het rechtspersonenregister van de Kruispuntbank van Ondernemingen, moet artikel 4 van het onderhavige ontwerpbesluit, waarin sprake is van het optreden van die instanties in die inschrijvingsprocedure, vervallen, en moeten artikel 5 en de formulieren I en II gevoegd bij het onderhavige ontwerpbesluit worden aangepast.

Indien daarentegen het genoemde ontwerp van koninklijk besluit wordt aangevuld met de bovengenoemde specifieke bepaling, moet de steller van het onderhavige ontwerp van koninklijk besluit rekening houden met artikel 6, § 1, van de genoemde wet van 16 januari 2003, waarin een beperkende opsomming wordt gegeven van de gegevens die vermeld moeten worden bij de inschrijving van een rechtspersoon in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Uit dat oogpunt doet het ontworpen artikel 9, § 1, tweede lid, twee problemen rijzen: - enerzijds wordt verzuimd daarin bepaalde gegevens genoemd in artikel 6, § 1, van de genoemde wet van 16 januari 2003 te vermelden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de nauwkeurige aanduiding van de adressen van verschillende vestigingseenheden in België (artikel 6, § 1, 2°), de rechtstoestand van de onderneming (artikel 6, § 1, 4°), de identificatiegegevens van de oprichters (artikel 6, § 1, 6°), de economische activiteiten uitgeoefend door de onderneming (artikel 6, § 1, 7°), de aanduiding van de toelatingen en vergunningen waarover de onderneming beschikt of de hoedanigheden waaronder deze gekend is bij de verschillende overheden, administraties en diensten (artikel 6, § 1, 9°) en de verwijzingen naar de bij de griffies van de rechtbanken neergelegde stukken van de rechtspersonen en naar de jaarrekeningen en balansen neergelegd bij de Nationale Bank van België (artikel 6, § 1, 10°); - anderzijds rijst de vraag of de vermelding van de gegevens genoemd in het ontworpen artikel 9, § 1, tweede lid, 4°, 10° en 11° relevant is. Die gegevens staan immers in het uittreksel van de oprichtingsakte van de rechtspersoon dat overeenkomstig de artikelen 69 en 70 van het Wetboek van vennootschappen ter griffie van de rechtbank van koophandel moet worden neergelegd, en, krachtens artikel 6, § 1, 10°, van de genoemde wet van 16 januari 2003 moet de inschrijving de verwijzingen naar dat stuk omvatten, waarbij uiteraard, overeenkomstig de geest van de genoemde wet van 16 januari 2003 die voorziet in een eenmalige inzameling van gegevens betreffende de rechtspersonen, de toegang tot die gegevens gewaarborgd moet worden via de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Bijzondere opmerkingen Aanhef In het eerste lid behoort te worden vermeld dat de artikelen 67 en 84 van het Wetboek van vennootschappen respectievelijk bij de artikelen 64 en 66 van de genoemde wet van 16 januari 2003 gewijzigd zijn. Ook moeten de artikelen 101 en 102 van het Wetboek van vennootschappen worden vermeld, die de rechtsgrond vormen van de artikelen 12 tot 18 van het ontwerpbesluit.

Wat het derde lid betreft, moet, zoals de afdeling Wetgeving heeft opgemerkt in haar eerder benoemde advies 34.896/2, « (...) de steller van het ontwerp in de aanhef van het ontwerpbesluit duidelijk alle overige bepalingen aangeven die benevens de artikelen 64 en 66 van de voornoemde wet van 16 januari 2003 de rechtsgrond van het besluit kunnen vormen".

Dispositief Artikel 6 1. In het ontworpen artikel 11 moet een bepaling worden opgenomen waarin uitdrukkelijk wordt gesteld dat de nieuwe formulieren die bij het voorliggende ontwerpbesluit zijn gevoegd de huidige formulieren van het besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen vervangen.2. Bovendien moeten die nieuwe formulieren in de vorm van bijlagen bij het ontwerpbesluit worden gevoegd.Wanneer er meer dan één formulier is, moet iedere bijlage in de ontworpen bepaling waarin ze wordt vermeld met een nummer aangeduid worden ("bijlage A bij dit besluit").

Op iedere bijlage moet ook vermeld worden dat ze een bijlage vormt bij het besluit met opgave van het opschrift daarvan ("Bijlage A bij het koninklijk besluit van... betreffende... : Aanvraagformulier I tot inschrijving en tot bekendmaking in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad ").

Aan het einde van de bijlagen moet het volgende worden vermeld : "Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van... betreffende... », en ze moeten voorzien worden van dezelfde datum en handtekening als die welke op de regeling staan waarbij ze gevoegd worden.

Artikel 7 In het ontworpen artikel 12, § 2, zijn de verwijzingen naar de onderverdelingen van artikel 11 onnauwkeurig en zelfs verkeerd. Ze moeten worden herzien.

Artikel 13 In het ontworpen artikel 175, § 1, eerste lid, moeten de woorden "de vennootschappen en de ondernemingen" vervangen worden door de woorden "de rechtspersonen", met het oog op het gebruik van een eenvormige terminologie in de hele ontworpen regeling.

Artikel 17 Krachtens het ontworpen artikel 180, § 2, is de Nationale Bank van België ermee belast de mededeling van de neerlegging van de stukken "door toedoen van de Kruispuntbank van Ondernemingen, (over te zenden) aan het bestuur van het Belgisch Staatsblad , dat deze mededeling bekendmaakt overeenkomstig artikel 73 van het Wetboek van de vennootschappen".

De vraag rijst of het de bedoeling is met dit artikel onrechtstreeks de Nationale Bank van België op te dragen aan de Kruispuntbank van Ondernemingen gegevens mee te delen die daar geregistreerd zullen worden. Indien dat de bedoeling is van de steller van het ontwerp moet diens aandacht erop worden gevestigd dat die opdracht alleen op grond van artikel 7 van de genoemde wet van 16 januari 2003 aan de Nationale Bank van België kan worden toegekend, wat bijgevolg eerst een aanpassing vergt van het ontwerp van koninklijk besluit dat onderzocht is in het genoemde advies 35.253/1.

Artikel 19 Dit artikel wijzigt artikel 3 van het koninklijk besluit van 18 augustus 1964 betreffende het inwerking stellen en de uitvoering van de op 20 juli 1964 gecoördineerde wetten betreffende het handelsregister. Die wijziging houdt evenwel geen rekening met het ontwerp van koninklijk besluit "betreffende de inschrijving van handels- en ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen" dat onderzocht is in advies 35.508/1, uitgebracht op 27 mei 2003. Artikel 9, 1°, van dat ontwerp van koninklijk besluit heft met ingang van 1 juli 2003 het genoemde koninklijk besluit van 18 augustus 1964 op. Artikel 19 van het onderhavige ontwerpbesluit moet bijgevolg vervallen.

Artikel 20 Dit artikel moet worden aangevuld met de vermelding van de datum van inwerkingtreding van het besluit.

Wat dat betreft dient rekening te worden gehouden met artikel 3, § 1, van het koninklijk besluit van 15 mei 2003 tot bepaling van de inwerkingtreding van sommige bepalingen van de genoemde wet van 16 januari 2003. Krachtens dat artikel treden de artikelen 64 en 66 van de genoemde wet van 16 januari 2003, waarbij respectievelijk de artikelen 67, § 2, en 84, § 2, van het Wetboek van vennootschappen worden gewijzigd, in werking op 1 juli 2003. Bijgevolg moet in principe die datum vermeld worden.

De kamer was samengesteld uit : De heer Y. Kreins, kamervoorzitter;

De heer J. Jaumotte en Mevr. M. Baguet, staatsraden;

Mevr. A.-C. Van Geersdaele, toegevoegd griffier.

De nota van het Coördinatiebureau werd uitgebracht door de heer P. Brouwers, referendaris.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst werd nagezien onder toezicht van de heer J. Jaumotte.

De griffier, A.-C. Van Geersdaele.

De voorzitter, Y. Kreins.

23 JUNI 2003. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het Wetboek van vennootschappen inzonderheid op de artikelen 67 en 84, gewijzigd bij de wet van 16 januari 2003, 73, 88, 101, 102 en 103;

Gelet op de wet van 12 juli 1989 houdende verscheidene maatregelen tot toepassing van Verordening (EEG) nr. 2137/85 van de Raad van 25 juli 1985 tot instelling van Europese economische samenwerkingsverbanden inzonderheid op artikel 4;

Gelet op de wet van 16 januari 2003 tot oprichting van een Kruispuntbank van ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister en tot oprichting van erkende ondernemingsloketten;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 15 januari 2003;

Gelet op de akkoordbevinding van Onze Minister van Begroting, gegeven op 6 februari 2003;

Gelet op het besluit van de Ministerraad van 28 februari 2003, over het verzoek van de Raad van State om advies te geven binnen een termijn van een maand;

Gelet op het advies 35.062/2 van de Raad van State, gegeven op 5 juni 2003, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voordracht van Onze Minister van Justitie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Artikel 1 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen wordt vervangen door wat volgt : « Onverminderd de bepalingen van artikel 173, worden alle akten, uittreksels van akten, processen-verbaal en stukken waarvan de openbaarmaking wordt opgelegd door het Wetboek van vennootschappen en door de wet van 12 juli 1989 houdende verscheidene maatregelen tot toepassing van Verordening (EEG) nr. 2137/85 van de Raad van 25 juli 1985 tot instelling van Europese economische samenwerkingsverbanden neergelegd bij de griffies van de rechtbanken van koophandel en opgenomen in de artikel 2 opgesomde dossiers of elektronisch neergelegd in de vorm en volgens de modaliteiten vastgesteld door de Minister van Justitie. »

Art. 2.Artikel 2 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het wetboek van vennootschappen wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 2.Ter griffie van elke rechtbank van koophandel worden de dossiers bijgehouden van : 1° de Belgische handelsvennootschappen, waarvan de zetel in het rechtsgebied van de rechtbank is gelegen en van de buitenlandse handelsvennootschap waarvan een bijkantoor in het rechtsgebied van de rechtbank is gevestigd;2° de Belgische burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen, waarvan de zetel in het rechtsgebied van de rechtbank is gelegen, en van de buitenlandse burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen, waarvan een bijkantoor in het rechtsgebied van de rechtbank is gevestigd;3° de Europese economische samenwerkingsverbanden waarvan de zetel in het rechtsgebied van de rechtbank is gelegen, alsook van de Europese economische samenwerkingsverbanden waarvan de zetel in een andere Staat is gelegen en die een vestiging hebben in het rechtsgebied van die rechtbank;4° de landbouwvennootschappen die hun zetel hebben gevestigd in het rechtsgebied van de rechtbank van koophandel. Ter griffie van de rechtbank van koophandel te Brussel worden de dossiers bijgehouden van de buitenlandse vennootschappen die in België een openbaar beroep op het spaarwezen willen doen in de zin van artikel 438 van het Wetboek van vennootschappen maar er geen bijkantoor hebben.

Het dossier kan geheel of gedeeltelijk elektronisch zijn. »

Art. 3.De artikelen 3 tot 8 van hetzelfde besluit worden opgeheven.

Art. 4.Artikel 9 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 9.§ 1. Wanneer een rechtspersoon voor het eerst een bij het in artikel 2 bedoelde dossier te voegen akte, uittreksel van een akte, proces-verbaal of document neerlegt, wordt hij door de instrumenterende notaris, zo niet door de griffie van de rechtbank van koophandel ingeschreven in het rechtspersonenregister van de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Bij de inschrijving worden volgende gegevens vermeld : 1° de naam van de rechtspersoon, en eventueel haar afgekorte benaming of letterwoord;2° de rechtsvorm van de rechtspersoon voluit geschreven;in geval van een coöperatieve vennootschap, moet worden verduidelijkt dat het een coöperatieve vennootschap met onbeperkte of met beperkte aansprakelijkheid betreft, in het geval omschreven in Boek X van het wetboek van vennootschappen, wordt de toevoeging « met sociaal oogmerk » vermeld; 3° het adres van de zetel;is die zetel niet in België gevestigd, het adres van de statutaire zetel in het buitenland en het adres van een vestigingseenheid naar keuze in België; 4° in voorkomend geval het bedrag van het maatschappelijk kapitaal, of indien het een coöperatieve vennootschap of een beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal betreft, het minimumbedrag van het maatschappelijk kapitaal;5° de datum van de oprichtingsakte van de rechtspersoon 6° het nummer van een rekening waarvan de rechtspersoon houder is bij een in België gevestigde kredietinstelling die geen gemeentelijke spaarkas is en waarop de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen van toepassing is;7° de precieze identiteit van de personen die gemachtigd zijn de rechtspersoon te besturen en te verbinden of te vereffenen;8° in voorkomend geval, de precieze identiteit van de bestuurder, directeur of zaakvoerder, belast met het dagelijks bestuur van de naamloze vennootschappen, de commanditaire vennootschappen op aandelen, de coöperatieve vennootschappen, de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, de vennootschappen onder firma, de gewonen commanditaire vennootschappen, alsook van de Europese economische samenwerkingsverbanden en van de economische samenwerkingsverbanden met een handelsdoel.9° de datum van ontbinding wanneer de rechtspersoon voor een bepaalde tijd is aangegaan;10° het einde van het boekjaar;11° de datum van de jaarvergadering. De griffier of notaris vermelden bij de inschrijving het ondernemingsnummer dat zij ontvangen van de Kruispuntbank van Ondernemingen alsmede de datum van de neerlegging van de akte, uittreksel van een akte, proces-verbaal of document. § 2. Wanneer een van de vermeldingen van de inschrijving niet meer in overeenstemming is met de werkelijke toestand, moet de rechtspersoon binnen een maand na wijziging van de toestand, de wijziging van haar inschrijving vragen.

De betreffende wijziging wordt medegedeeld mits vermelding van het ondernemingsnummer van de rechtspersoon. § 3. Voor de opgaven tot inschrijving of tot wijziging van de inschrijving worden de formulieren I en II (bijlagen A en B bij dit besluit), gebruikt, waarvan het model bij dit boek is gevoegd en die verkrijgbaar zijn ter griffie van de rechtbanken van koophandel of op de internetsite van de Federale Overheidsdienst Justitie. De inschrijving of wijziging door notarissen geschiedt elektronisch volgens de modaliteiten vastgesteld door de Minister van Justitie.

Iedere inschrijving of wijziging wordt gedagtekend en ondertekend door haar organen, een bijzonder gemachtigde of de notaris.

Een inschrijving van een Europees economisch samenwerkingsverband wordt, ondertekend door haar leden, een bijzonder gemachtigde of de notaris. »

Art. 5.Artikel 10 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « Art 10. Het ondernemingsnummer van de rechtspersoon wordt vermeld op alle in het dossier op te nemen stukken.

De griffier viseert al de stukken die in het materiële deel van de dossiers moeten worden opgenomen, geeft ze een volgnummer en bergt ze er in op. De griffier houdt een inventaris bij van de stukken. Deze inventaris vermeldt voor ieder neergelegd stuk het volgnummer, het onderwerp en de neerleggingsdatum.

De stukken die in het elektronische deel van de dossiers worden opgenomen, krijgen een volgnummer. Een inventaris van de stukken die het elektronische deel bevat, wordt automatisch bijgehouden. Deze inventaris vermeldt voor ieder neergelegd stuk het volgnummer, het onderwerp en de neerleggingsdatum.

De notaris of de griffier bezorgen de betrokken rechtspersoon een elektronische kopie of een fotokopie van de inschrijving of wijziging alsmede een ontvangstmelding van de neergelegde akte, uittreksel van een akte, proces-verbaal of document. »

Art. 6.Artikel 11 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 11.§ 1. De akten, uittreksels van akten en stukken die in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad moeten worden bekendgemaakt, worden neergelegd ter griffie samen met een afschrift. Indien een akte, een uittreksel van een akte of een stuk betrekking heeft op een verrichting die door verschillende rechtspersonen moeten worden bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad , dan moeten er zoveel neerleggingen met bijgevoegd afschrift geschieden als er betrokken rechtspersonen zijn.

De akten en stukken die in de vorm van een mededeling in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad moeten worden bekendgemaakt, worden neergelegd in één exemplaar.

De tekst van de mededelingen wordt in één exemplaar neergelegd. § 2. Elk neergelegd papieren stuk moet aan de volgende voorwaarden beantwoorden : 1° op wit of ivoorkleurig papier van goede kwaliteit zijn opgesteld;2° 297 millimeter lang en 210 millimeter breed zijn (Formaat A4);3° alleen op de voorzijde beschreven zijn;4° per neergelegd bescheid slechts eenzelfde taal gebruiken;5° getypt, gedrukt of gefotokopieerd zijn, uitsluitend in zwarte letters met een scherp contrast tussen tekst en papier en duidelijk leesbaar zijn;6° naargelang het geval, ondertekend zijn door de notaris die de akte opmaakt of door personen die bevoegd zijn om de rechtspersoon tegenover derden te vertegenwoordigen, waarbij de naam en de hoedanigheid van de ondertekenaars dienen te worden vermeld;7° bovenaan elk blad een horizontale strook van ten minste 20 millimeter open laten. Het in 3° van vorig lid bedoelde vereiste geldt niet voor expedities van authentieke akten, evenmin als voor de vermelding van de naam en handtekening van de ondertekenaars.

Het in 6° van het eerste lid bedoelde vereiste geldt niet voor de tekst van de mededelingen.

Bovenaan elk neergelegd stuk worden vermeld : 1° de naam van de rechtspersoon zoals die in de statuten voorkomt;2° de rechtsvorm, in geval van een coöperatieve vennootschap, moet worden verduidelijkt dat het een coöperatieve vennootschap met onbeperkte of met beperkte aansprakelijkheid betreft;in het geval omschreven in Boek X van het wetboek van vennootschappen, wordt de toevoeging « met sociaal oogmerk » vermeld; 3° de nauwkeurige aanwijzing van de zetel (postcode, gemeente, straat, nummer, eventueel busnummer);4° het ondernemingsnummer;5° het precies onderwerp van de bekendmaking, wanneer het stuk moet worden bekendgemaakt. Het 4° is niet van toepassing op papieren akten en uittreksels van akten met betrekking op de oprichting van de rechtspersoon. § 3. In de afschriften bestemd voor het Belgisch Staatsblad , van akten, uittreksels van akten en stukken bedoeld in de artikelen 67, 68, 74, 173, 179, § 2, 195, § 2, 342, 513, § 4, en 644 van het Wetboek van vennootschappen, in de artikelen 6 en 7, § 1, van de wet van 12 juli 1989 houdende verscheidene maatregelen tot toepassing van de Verordening (EEG) nr. 2137/85 van de Raad van 25 juli 1985 tot instelling van Europese economische samenwerkingsverbanden en in de tekst van de mededelingen mag met niets zijn geschrapt noch verbeterd.

Hiervoor wordt het formulier I gebruikt waarvan het model bij dit boek is gevoegd en dat verkrijgbaar is op de internetsite van het Belgisch Staatsblad of in gedrukte vorm ter griffie van de rechtbanken van koophandel.

De neerlegging van akten, uittreksels van akten en stukken bedoeld in het eerste lid dient niet door mededeling in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt wanneer die akten, uittreksels van akten en stukken zelf in deze bijlagen worden bekendgemaakt.

Wanneer verschillende stukken waarvan de neerlegging door mededeling in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad dient te worden bekendgemaakt, tegelijk worden neergelegd, volstaat één enkele mededeling waarin het onderwerp van elk onderscheiden stuk nauwkeurig wordt vermeld.

De mededeling van de neerlegging ter griffie van een expeditie of van een dubbel van de akten bedoeld in de artikelen 67, § 1, en 74, 1°, van het Wetboek van vennootschappen, evenals van de authentieke of onderhandse volmachten, van het bankattest en van de verslagen die tegelijk met deze akten worden neergelegd in toepassing van de artikelen 68, 219, 307, 308, 311, 313, 444, 449, 582, 596, 602, 603, 657 en 783 van hetzelfde Wetboek, komt na de vermelding van de naam en hoedanigheid van de ondertekenaars onderaan de akte of het uittreksel van een akte bestemd voor bekendmaking in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad .

Hetzelfde geldt voor de mededeling van de neerlegging van een expeditie of een dubbel van de akten bedoeld in de artikelen 6, § 1, tweede lid, en 7, § 1, 1°, van de wet van 12 juli 1989 houdende verscheidene maatregelen tot toepassing van de Verordening (EEG) nr. 2137/85 van de Raad van 25 juli 1985 tot instelling van Europese economische samenwerkingsverbanden, alsmede van de authentieke of onderhandse volmachten die tegelijk met deze akten worden neergelegd overeenkomstig artikel 6, § 1, vierde lid, van dezelfde wet. § 4. Paragraaf 2, eerste lid, 1°, 2°, 3°, 4° en 7°, van dit artikel is niet van toepassing op de akten, uittreksels uit akten en stukken bedoeld in artikel 1, eerste lid, neergelegd door de buitenlandse vennootschappen, door de buitenlandse economische samenwerkingsverbanden of door de Europese economische samenwerkingsverbanden waarvan de zetel in het buitenland gevestigd is, behalve indien deze stukken betrekking hebben op de in België gevestigde bijkantoren van deze vennootschappen of samenwerkingsverbanden. § 5. De verbetering van een vergissing in een in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad bekendgemaakte akte, uittreksel van een akte of stuk wordt neergelegd en bekendgemaakt overeenkomstig de voorgaande paragrafen.

De verbetering van een vergissing in een stuk waarvan de neerlegging werd bekendgemaakt door mededeling in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad , gebeurt door neerlegging ter griffie, overeenkomstig de voorgaande paragrafen, van één of meer verbeterde of bijkomende bladen, waarop " verbetering " is vermeld. Zij worden gevoegd bij een blad waarop de gegevens bedoeld in paragraaf 2, vierde lid, van dit artikel zijn vermeld alsook de aanduiding van het stuk waarop de verbetering betrekking heeft. De verbeterde of bijkomende bladen worden in het dossier bewaard.

De neerlegging van verbeterde of bijkomende bladen wordt door uittreksel in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. »

Art. 7.Artikel 12 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 12.§ 1. Onverminderd de elektronische neerlegging bepaald in artikel 1, gebeuren neerleggingen door overlegging ter griffie.

Mogen evenwel per gewone of aangetekende brief aan de griffie worden toegezonden : 1° de akten en stukken waarvan de neerlegging door mededeling wordt bekendgemaakt;2° de tekst van de mededelingen;3° de akten, uittreksels van akten, verklaringen en stukken die in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad moeten worden bekendgemaakt, op voorwaarde dat zij maximaal vijftien bladen beslaan. § 2. De ter griffie neer te leggen stukken worden slechts in ontvangst genomen als de bepalingen van artikel 9 en 11, §§ 1 en 2, § 3, tweede lid, in acht werden genomen en als de kosten van bekendmaking betaald zijn op de in § 3 van dit artikel voorgeschreven wijze. § 3. De kosten voor de bekendmaking in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van akten, uittreksels van akten, stukken en mededelingen worden betaald met een cheque op naam van het Belgisch Staatsblad , getrokken op een in België gevestigde kredietinstelling die geen gemeentelijke spaarkas is en waarop de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen van toepassing is of met een postassignatie. De betalingsmiddelen worden bij het voor het Belgisch Staatsblad bestemde stuk gevoegd.

Wanneer de neerlegging geschiedt op elektronische wijze, wordt de wijze van betaling van de bekendmakingskosten vastgesteld door de Minister van Justitie. »

Art. 8.Artikel 14, tweede lid van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « De zendingen bestaan uit de op dezelfde dag in ontvangst genomen afschriften en exemplaren en de daarop betrekking hebbende mededelingen; zij worden verzonden hetzij bij een ter post aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs overhandigd, hetzij door teletransmissie wanneer die documenten op elektronische wijze werden neergelegd. »

Art. 9.Artikel 15 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 15.De griffies en de door de Minister aangeduide dienst houden, ieder wat hem betreft, een staat bij waarin de datum van verzending wordt aangetekend van de stukken die naar het Bestuur van het Belgisch Staatsblad worden toegezonden of overhandigd. »

Art. 10.Artikel 19 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 19.Wanneer aan de griffie een integraal afschrift wordt gevraagd, worden de uittreksels uit de in artikel 2 bepaalde dossiers afgegeven op een fotokopie of beschikbaar gesteld op elektronische wijze bij de Kruispuntbank van ondernemingen. »

Art. 11.Artikel 21 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 21.Wanneer hetzij de zetel, hetzij het bijkantoor dat bepalend is geweest voor de plaats waar het dossier moest worden neergelegd, van een rechtsgebied naar een ander wordt overgebracht wordt het dossier bedoeld in artikel 2 van de ene griffie naar de andere overgezonden binnen vijftien dagen te rekenen vanaf de neerlegging van de wijzigende akte van de rechtspersoon op de griffie van de rechtbank waar het register met die inschrijving zich bevindt. De materiële overzending geschiedt door toedoen van de griffier van de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waarbinnen hetzij de zetel, hetzij het bijkantoor dat bepalend is geweest voor de plaats waar het dossier moest worden neergelegd zich bevond. »

Art. 12.Artikel 174 van hetzelfde besluit, wordt vervangen als volgt : «

Art. 174.Op de eerste bladzijde van de neergelegde jaarrekening of geconsolideerde jaarrekening worden vermeld : 1° de naam van de rechtspersoon zoals die in de statuten voorkomt;2° de rechtsvorm;in geval van een coöperatieve vennootschap, moet worden verduidelijkt dat het een coöperatieve vennootschap met onbeperkte of met beperkte aansprakelijkheid betreft; in het geval omschreven in Boek X van het Wetboek van vennootschappen, wordt de toevoeging « met sociaal oogmerk » vermeld; 3° de nauwkeurige aanwijzing van de zetel (straat, nummer, eventueel busnummer, postcode, gemeente);4° het ondernemingsnummer;5° het precies onderwerp van de bekendmaking;6° de begindatum en de afsluitingsdatum van het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.»

Art. 13.Artikel 175 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 175.§ 1. Onverminderd de bepalingen van het artikel 177, zijn de rechtspersonen die hun jaarrekening moeten opmaken overeenkomstig de schema's bepaald bij titel I, hoofdstuk III, afdelingen II en III van dit boek, verplicht voor de neerlegging van hun jaarrekening en van de tegelijk hiermee neer te leggen stukken, een door de Nationale Bank van België uitgegeven standaardformulier te gebruiken, dat ter beschikking wordt gesteld op haar Internetsite. Dit standaardformulier wordt door de Nationale Bank van België aan de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen aangepast, na overleg met de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. Het bestaan van een nieuwe uitgave wordt in het Belgisch Staatsblad meegedeeld.

Het standaardformulier genoemd "Volledig schema" wordt gebruikt door de rechtspersonen bedoeld in het eerste lid, met uitzondering van die welke de mogelijkheid bepaald door artikel 82, § 2, van dit besluit benutten om het standaardformulier genoemd "Verkort schema" te gebruiken.

Het gebruik van dit standaardformulier is evenwel niet verplicht voor jaarrekeningen waarvan alle of een aantal gestandaardiseerde bladen zijn opgemaakt met een computerprogramma. Deze mogelijkheid mag slechts worden gebruikt indien de aldus opgemaakte bladen dezelfde voorstelling hebben en dezelfde rubrieken en codecijfers vermelden als het standaardformulier en afgedrukt zijn met een inkjet- of laserdrukker.

Niet dienstige bladen van het standaardformulier worden niet neergelegd. Op het eerste blad wordt het nummer vermeld van de niet dienstige bladen die niet werden neergelegd.

Het eerste lid is niet van toepassing op de jaarrekening neergelegd door buitenlandse vennootschappen of door Europese economische samenwerkingsverbanden waarvan de zetel in het buitenland gevestigd is, tenzij de jaarrekening betrekking heeft op de in België gevestigde bijkantoren van deze vennootschappen of samenwerkingsverbanden. § 2. De rechtspersonen die hun jaarrekening niet moeten opmaken overeenkomstig de schema's bepaald door titel I, hoofdstuk III, afdelingen II en III van dit boek, moeten voor de neerlegging van hun jaarrekening en van de stukken die tegelijk hiermee moeten worden neergelegd, gebruik maken van het eerste blad van het in het § 1 bedoelde en " Volledig schema " genoemde standaardformulier, met weglating van de vermeldingen met betrekking tot het aantal neergelegde gestandaardiseerde bladen en het nummer van de niet neergelegde gestandaardiseerde bladen.

Hetzelfde geldt : 1° voor de neerlegging van de jaarrekening bedoeld in § 1, vijfde lid;2° voor de neerlegging van de geconsolideerde jaarrekening en van de tegelijk hiermee neer te leggen stukken. Het eerste blad van het in § 1 bedoelde en " Verkort schema " genoemde standaardformulier wordt evenwel gebruikt door de rechtspersonen die in aanmerking komen voor het verlaagde openbaarmakingstarief, overeenkomstig artikel 178, § 3, van dit besluit. »

Art. 14.Artikel 176 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 176.Elk op papier neergelegd stuk bedoeld in artikel 173 moet aan de volgende voorwaarden beantwoorden : 1° op wit of ivoorkleurig papier van goede kwaliteit zijn opgesteld;2° 297 millimeter lang en 210 millimeter breed zijn (formaat A4);3° alleen op de voorzijde beschreven zijn;4° slechts eenzelfde taal gebruiken voor het geheel van de tegelijk neergelegde stukken;5° getypt of gedrukt zijn, uitsluitend in zwarte letters met een scherp contrast tussen tekst en papier en duidelijk leesbaar zijn;6° eigenhandig ondertekend zijn door personen die bevoegd zijn om de rechtspersoon tegenover derden te vertegenwoordigen, waarbij de naam en de hoedanigheid van de ondertekenaars dienen te worden vermeld;7° bovenaan elk blad een horizontale strook van tenminste 20 millimeter open laten.8° bovenaan elk blad het ondernemingsnummer van de rechtspersoon vermelden. De stukken bedoeld in het eerste lid worden zo mogelijk getypt of gedrukt in een lettertype dat optisch kan worden gelezen (OCR.) ».

Art. 15.Artikel 177, § 2, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « § 2. De neerlegging op informatiedrager wordt uitgevoerd hetzij door afgifte of verzending van een diskette, overeenkomstig artikel 179, hetzij door teletransmissie.

De neerlegging door teletransmissie is echter onderworpen aan de voorafgaande toestemming van de Nationale Bank van België.

De neerlegging op informatiedrager moet voldoen aan de technische voorwaarden die de Nationale Bank van België vaststelt voor respectievelijk het " Volledig schema " en het " Verkort schema ".

Deze technische voorwaarden worden door de Nationale Bank van België medegedeeld aan eenieder die ze schriftelijk aanvraagt en worden ter beschikking gesteld op de website van de Nationale Bank van België.

Vanaf 1 april 2003 kunnen alleen in euro opgestelde jaarrekeningen op informatiedrager worden neergelegd.

Iedere jaarrekening moet het voorwerp uitmaken van een afzonderlijke diskette of een afzonderlijk geïnformatiseerd bericht.

Op de diskette dient een etiket te worden aangebracht met de vermelding van : 1°. het ondernemingsnummer van de rechtspersoon; 2°. de afsluitingsdatum van de jaarrekening; 3°. het type van het gebruikte standaardschema; 4°. de vermelding " verbetering ", in het geval bedoeld in artikel 181 van dit besluit. »

Art. 16.In artikel 178, § 4, eerste lid, 1°,van hetzelfde besluit, worden de woorden « op een in artikel 1 van het koninklijk besluit nr. 56 van 10 november 1967 bedoelde kredietinstelling » vervangen door de woorden « op een in België gevestigde kredietinstelling die geen gemeentelijke spaarkas is en waarop de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen van toepassing is ».

Art. 17.In artikel 180 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 2 wordt vervangen als volgt : « § 2.Binnen de elf werkdagen die volgen op de datum van de aanvaarding van de neerlegging van de stukken, maakt de Nationale Bank van België de mededeling van deze neerlegging over : - door toedoen van de Kruispuntbank van Ondernemingen, aan het Bestuur van het Belgisch Staatsblad , dat deze mededeling bekendmaakt overeenkomstig artikel 73 van het Wetboek van de vennootschappen; - aan de neerleggende rechtspersoon. »; 2° paragraaf 3 wordt geschrapt.

Art. 18.In artikel 182 van hetzelfde besluit, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in, § 1, tweede lid, worden de woorden « mecanografisch nummer » vervangen door de woorden « code »;2° in § 2, eerste lid, worden de woorden « vennootschap of onderneming » vervangen door de woorden « rechtspersoon ».

Art. 19.De formulieren I, II, III, IV, V en VI waarvan het model gevoegd is bij hetzelfde besluit, worden vervangen door de formulieren die bij dit besluit zijn gevoegd.

Art. 20.Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2003.

Art. 21.Onze Minister van Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit Gegeven te Brussel, 23 juni 2003.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN

Bijlage A bij het koninklijk besluit van 23 juni 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 23 juni 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN

Bijlage B bij het koninklijk besluit van 23 juni 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 23 juni 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN

^