Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 23 mei 2013
gepubliceerd op 08 oktober 2013

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, betreffende de waarborg van de sociale vrede

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2013202841
pub.
08/10/2013
prom.
23/05/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

23 MEI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, betreffende de waarborg van de sociale vrede (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, betreffende de waarborg van de sociale vrede.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 23 mei 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012 Waarborg van de sociale vrede (Overeenkomst geregistreerd op 11 december 2012 onder het nummer 112433/CO/116) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en voorwerp

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werklieden van de ondernemingen welke onder het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid ressorteren. Zij is niet van toepassing in geval van interprofessionele actie, waartoe is besloten door de bevoegde instanties van de ondertekenende organisaties.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst beoogde sociale vrede tussen werkgevers en werklieden en de werksters.

Onder "werklieden" verstaat men : de werklieden en de werksters.

Art. 2.De ondertekenden organisaties verbinden zich er toe al hun invloed aan te wenden opdat zich op alle niveaus een geest van methode, van verzoening en van orde zou ontwikkelen in de sociale betrekkingen.

Art. 3.De ondertekenende organisaties verbinden zich er toe, op alle niveaus, de naleving te verzekeren van alle akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten, met inbegrip van deze, welke zijn gesloten hetzij voor het geheel van de scheikundige nijverheid, hetzij voor de bedrijven van een gewest of van een subsector, hetzij voor één of meerdere ondernemingen.

Zij wenden hiertoe alle middelen aan waarover zij beschikken. HOOFDSTUK II. - Verzoeningsprocedure

Art. 4.§ 1. Indien in het vlak van de onderneming een meningsverschil ontstaat of dreigt te ontstaan tussen de werkgever en de werklieden, moeten hetzij de werkgever, hetzij de werklieden een beroep doen op de vertegenwoordigers van hun respectieve organisaties om op dit niveau de zaak verder te onderzoeken. § 2. Wordt er geen overeenstemming bereikt, dan doet de gerede partij een beroep op de verzoeningsinstantie van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, bij een schriftelijke aanvraag tot de voorzitter van het paritair comité en met een afschrift aan de partijen.

Art. 5.§ 1. Bij een in de notulen bevestigde mislukking van de verzoeningsprocedure welke is voorzien in artikel 4, § 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst of bij ontstentenis van een vergadering van de verzoeningsinstantie binnen een redelijke termijn zoals voorzien in het huishoudelijk reglement van het paritair comité, moet aan de werkgever ingeval van staking, aan de werklieden en aan de syndicale afvaardiging in geval van "lock-out" worden betekend.

Deze aanzeggingstermijn bedraagt zeven kalenderdagen en gaat in op de dag van de betekening bij een ter post aangetekende brief, waarbij de poststempel geldt als bewijs, of op de dag waarop de aanzegging van hand tot hand tegen ontvangstbewijs wordt overhandigd. § 2. De aanzeggingstermijn welke is voorzien in § 1 kan worden verlengd mits de betrokken partijen akkoord gaan. Op straf van nietigheid moet dit akkoord de duur van de verlenging vermelden.

Art. 6.De betrokken partijen verbinden zich ertoe niet over te gaan tot een stakings- of "lock-out"-actie alvorens de aanzeggingstermijn, welke is vastgesteld bij artikel 5, is verstreken.

De ondertekenende organisaties stellen alles in het werk om de verzoeningsprocedure, zoals deze in dit hoofdstuk en in het huishoudelijk reglement van het paritair comité is betaald, na te leven. HOOFDSTUK III. - Voorwaarden tot tegemoetkoming vanwege het "Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid"

Art. 7.§ 1. Een sociaal voordeel wordt toegekend aan de arbeiders die de voorwaarden vervullen welke zijn vastgesteld bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, tot toekenning van een sociaal voordeel, in elke onderneming welke ressorteert onder het voormelde paritair comité waar de sociale vrede wordt geëerbiedigd, alsmede in de veronderstelling dat het beheerscomité van het sociaal fonds of het college van bemiddelaars in deze zin een beslissing treft voor de gevallen welke onderworpen zijn aan de procedure welke beoogd in navolgende artikelen 8 en 9. § 2. Genoemd voordeel wordt vereffend langs het "Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid" om, waarvan de statuten werden vastgesteld bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 1972, gesloten in het Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 2 juni 1972 (Belgisch Staatsblad van 21 juni 1972). § 3. Het bedrag en de toekenningsmodaliteiten van dit voordeel worden bepaald bij collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in heet Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

Art. 8.§ 1. In geval zich in een onderneming een werkonderbreking voordoet, in tegenspraak met de verplichtingen van artikel 3, of zonder dat de bepalingen omschreven in de artikelen 4 tot en met 6 worden nageleefd, kan de directie van de onderneming, uiterlijk 30 dagen na het einde van deze werkonderbreking, schriftelijk het beheerscomité van het sociaal fonds verzoeken om het voordeel, voorzien in artikel 7, in te trekken, hetzij voor alle werklieden, hetzij uitsluitend voor degeen die hebben deelgenomen aan de werkonderbreking onder dergelijke voorwaarden. Dezelfde dag zendt de directie van de onderneming een afschrift van deze brief aan de syndicale afvaardiging en aan de syndicaal- en werkgeversorganisaties die de huidige overeenkomst ondertekend hebben. § 2. Bij ontvangst van de hiervoor genoemde aanvraag en zonder dat het beheerscomité van het sociaal fonds hiertoe hoeft te vergaderen, schort het sociaal fonds de eerstvolgende betaling van het sociaal voordeel op voor de arbeiders (en indu-striële leerlingen) van deze onderneming alsmede de eerstvolgende verzending van de tewerkstellingsattesten vermeld in artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2012 over de toekenning van een sociaal voordeel aan de in artikel 8, § 1 genoemde arbeiders (en industriële leerlingen).

De procedure neemt een aanvang door het verzoek van de werkgever en eindigt hetzij door de beslissing van het beheerscomité of, bij gebreke hiervan, van het college van bemiddelaars. § 3. De vertegenwoordigers van de ondertekenende vakorganisaties kunnen hun opmerkingen laten geworden bij het beheerscomité van het sociaal fonds, binnen dertig dagen na de aanvraag van de werkgever.

Zij zenden dezelfde dag een afschrift ervan aan de directie. § 4. Het beheerscomité, waarbij het verzoek van de directie is aanhangig gemaakt, komt bijeen binnen 60 dagen na de indiening van het verzoek. Na onderzoek van het dossier beslist het over de ontvankelijkheid van het verzoek en van zijn gegrondheid. Bij uitzondering op artikel 15 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 1972 over de oprichting van het "Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid", worden deze beslissingen met éénparigheid van de uitgebrachte stemmen genomen. De leden van het beheerscomité die aan deze of gene zijde direct bij het conflict betrokken, mogen niet aan de beraadslaging of aan de stemming deelnemen, welke leidt tot een beslissing. § 5. Bij gebreke aan een éénparige beslissing van het beheerscomité binnen de 15 dagen van zijn eerste vergadering, wordt het dossier van rechtswege door het beheerscomité aan het college van bemiddelaars van het "Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid" overhandigd. De taak, de samenstelling en de werking van het college van bemiddelaars worden door artikel 9 van deze overeenkomst bepaald. Dit beslist binnen 3 maanden van het aanhangig maken van de zaak. Zijn beslissing is onherroepelijk. Zij wordt ter uitvoering aan de voorzitter van het sociaal fonds overgemaakt alsmede aan alle betrokken partijen, zoals in artikel 9, § 7 voorzien. § 6. Bij gebreke aan een éénparige beslissing van het beheerscomité en bij gebreke aan het aanhangig maken van het college van bemiddelaars binnen de 45 dagen van de eerste vergadering van het beheerscomité, wordt de eerstvolgende uitkering van het sociaal voordeel die opgeschort was, toegekend.

Art. 9.§ 1. Het college van bemiddelaars van het "Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid" wordt door deze collectieve arbeidsovereenkomst opgericht. § 2. Het heeft tot taak elk geschil dat tussen de ondertekenende partijen van deze overeenkomst zou kunnen oprijzen, te beslechten, uitsluitend in de gevallen voorzien in artikel 8. § 3. Het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid stelt om de drie jaar een lijst samen van zes bemiddelaars gekozen onder personaliteiten die een bewezen ervaring en kennis in de sociale en industriële aangelegenheden en van het arbeidsrecht hebben en die waarborgen van onpartijdigheid bieden; § 4. Het college wordt samengesteld uit drie bemiddelaars telkens voor een bepaalde zaak aangeduid. § 5. De belanghebbende ondertekenende organisatie betekend aan de andere ondertekenende partijen van deze overeenkomst haar wil om het geschil op te lossen bij middel van een beslissing van het college van bemiddelaars. De betekening verwijst naar het voorwerp van het geschil. Daarenboven houdt ze de aanduiding in van een bemiddelaar gekozen uit de lijst van bemiddelaars opgesteld zoals beschreven in § 3. In dezelfde betekening wordt de tegenpartij uitgenodigd een tweede bemiddelaar op dezelfde wijze aan te duiden.De aangeduide bemiddelaars die hun opdracht aanvaard hebben stellen op dezelfde wijze een derde bemiddelaar aan die het college zal voorzitten. § 6. Het beheerscomité van het sociaal fonds legt de honoraria vast van de bemiddelaars ten laste van genaamd fonds. De termijnen en de praktische modaliteiten van de zending van het college van bemiddelaars worden door de ondertekenende partijen vastgelegd. Een secretariaat wordt door het beheerscomité van het sociaal fonds ter beschikking gesteld. § 7. Het college heeft tot taak zich uit te spreken over de ontvankelijkheid van het verzoek en over de materialiteit der motieven door de werkgever aangehaald om zijn verzoek tot intrekking van het sociaal voordeel zoals voorzien in artikel 8 te staven. Indien het college het verzoek aanvaardt en gegrond verklaart, wordt de betaling van het sociaal voordeel ingetrokken.

De beslissing van het college wordt door de voorzitter van het college ter uitvoering aan het beheerscomité van het sociaal fonds en aan de ondertekenende partijen bekend.

De ontvangst van deze betekening door de voorzitter van het beheerscomité staat gelijk met een instemming van rechtswege met deze beslissing door het beheerscomité en de ondertekenende partijen, zonder stemming noch beraadslaging.

Het beheerscomité van het sociaal fonds betekent de beslissing van de bemiddelaars aan de betrokken werkers en werksters, aan de syndicale afvaardiging van de onderneming en aan de werkgever. § 8. De procedure volgt de regels, vastgelegd door het beheerscomité.

Het college van bemiddelaars mag overgaan tot alle onderzoekingen die nodig zijn om het dossier samen te stellen. § 9. Het college beslist met enkele meerderheid. De beslissing wordt geschreven, gemotiveerd en ondertekend. Het college beslist door het verzoek te aanvaarden of te verwerpen. De beslissing is onherroepelijk. § 10. Het college is gehouden zijn beslissing te nemen en te betekenen in de 3 maanden die volgen op de aanduiding van de eerste bemiddelaar.

Bij gebreke worden de bemiddelaars ambtshalve van hun opdracht ontheven en de ondertekenende partijen mogen opnieuw bemiddelaars aanstellen. § 11. De zittingen van het college zijn niet openbaar. Zijn beraadslagingen zijn geheim.

Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2013 en is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze heft de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 december 1979, geregistreerd onder het nummer 6040/CO/116, zoals gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 november 1985 en de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 maart 1999, op en vervangt haar.

Zij kan door een éénstemmig akkoord van de ondertekenende organisaties worden herzien en door één van hen worden opgezegd mits een opzeggingstermijn van drie maanden wordt betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid en aan elk van de ondertekenende organisaties.

De opzegging vangt aan op de datum van de verzending van het aangetekend schrijven.

De verzoeken tot sanctie die vóór deze datum ingediend zijn worden volgens de oude procedure behandeld.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 23 mei 2013.

De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

^