Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 26 januari 2014
gepubliceerd op 16 mei 2014

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 mei 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheids-inrichtingen en -diensten, betreffende de invoering en de werking van de mobiele equipe

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2014200063
pub.
16/05/2014
prom.
26/01/2014
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

26 JANUARI 2014. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 mei 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheids-inrichtingen en -diensten, betreffende de invoering en de werking van de mobiele equipe (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 13 mei 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende de invoering en de werking van de mobiele equipe.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 26 januari 2014.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 mei 2013 Invoering en werking van de mobiele equipe (Overeenkomst geregistreerd op 3 juli 2013 onder het nummer 115952/CO/330) Deze collectieve arbeidsovereenkomst legt de principes vast voor de verdeling van de jobs over de instellingen van de sector, het statuut van en het kader voor de werking van de mobiele equipe. HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de rustoorden voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen, die genieten van bijkomende tewerkstelling met als doelstelling het organiseren van een mobiele equipe.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Art. 2.Definitie De mobiele equipe is een equipe van werknemer(s) die niet gebonden is aan een architectonische, structurele of functionele eenheid en die het mogelijk maakt om in de woon-zorgeenheden een onmiddellijke vervanging te verzekeren in geval van een afwezigheid of een kortstondige versterking in geval van plots verhoogde werklast.

Art. 3.Algemene doelstellingen De mobiele equipe heeft als algemene doelstellingen : - de onmiddellijke vervanging van het afwezig verplegend en verzorgend personeel voor een beperkte duur; - het verminderen van de werklast; - het verminderen van de arbeidsflexibiliteit door het stabieler maken van de uurroosters. HOOFDSTUK II. - Financiering, verdeling en beheer van de tewerkstellingen

Art. 4.De bijkomende tewerkstellingen worden gerealiseerd door middel van verschillende financieringsbronnen vanaf 2010 : - de Fiscale Maribel voor onder andere het toenmalige "pilootproject mobiele equipe" (ongeveer 179 VTE); - de jobs van het RIZIV "mini-akkoord 2011" (ongeveer 105 VTE); - de Fiscale Maribel in 2012 (ongeveer 100 VTE); - de bijkomende RIZIV tewerkstellingen in 2013 (ongeveer 467 VTE).

Art. 5.Vanaf de datum van ondertekening van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt bij de toekenning van het aantal jobs voor de mobiele equipes rekening gehouden met volgende verhouding :

Aantal VTE zorgpersoneel in de instelling/ Nombre d'ETP personnel de soins dans l'institution

Aantal VTE mobiele equipe toe te kennen aan de instellinig/ Nombre d'ETP à attribuer à l'institution pour l'équipe mobile

15-30

1

31-50

1,5

> 50

2


Voor de berekening van het aantal VTE zorgpersoneel gebruikt het Fonds Sociale Maribel 330 de gegevens die aangeleverd worden door de bevoegde diensten van het RIZIV. De toekenningen gebeuren rekening houdend met de beschikbare financiering.

Art. 6.De verdeling, het beheer en de opvolging van de jobs gebeurt door het Fonds Sociale Maribel 330.

Het fonds hanteert daarbij bijkomende objectieve criteria voor de verdeling van jobs binnen de budgettaire context.

Er zal door het Fonds Sociale Maribel 330 aan het RIZIV een lijst overgemaakt worden van de instellingen in de sector die tewerkstellingen toegekend krijgen voor de mobiele equipe en waarvoor de financiering gebeurt via het RIZIV (artikel 4, 2e en 4e gedachtestreep).

Art. 7.De mobiele equipe bestaat enkel uit verpleegkundigen, zorgkundigen of reactivatiepersoneel. HOOFDSTUK III. - Werking van de mobiele equipe

Art. 8.Prioriteiten in de toewijzing De drie eerste prioriteiten voor de toewijzing van de mobiele equipe zijn de volgende : 1. de onmiddellijke vervanging van onvoorzien afwezige werknemers. Onder "onmiddellijke vervanging" wordt verstaan : de vervanging van de onvoorziene afwezigheid, wegens ziekte of wegens een dwingende reden tot maximaal de eerste 5 dagen afwezigheid; 2. de onmiddellijke vervanging van geplande afwezigheden van korte duur met een maximale vervangingsperiode van 5 dagen;3. buitengewone vermeerdering van de werklast. De volgorde van de prioriteiten 2. en 3. kan omgedraaid worden door het overlegorgaan.

Art. 9.Sociaal overleg § 1. Het overlegorgaan, met name de ondernemingsraad, bij ontstentenis een lokaal paritair comité bestaande uit de werkgever en de syndicale afvaardiging, of bij ontstentenis het CPBW, is bevoegd voor het opvolgen van de mobiele equipe. § 2. De ondernemingsraad, bij ontstentenis voormeld lokaal overlegcomité bestaande uit de werkgever en de syndicale afvaardiging, bij ontstentenis van syndicale afvaardiging, het CPBW, ontvangt daartoe een jaarlijks kwalitatief en kwantitatief verslag over de werking, de verdeling, de samenstelling van de mobiele equipe, de redenen van de vervangingen en in voorkomend geval de redenen van de niet-vervangingen

Art. 10.Uurroosters Voor de leden van de mobiele equipe worden specifieke uurroosters vastgelegd. Zij beschikken bij voorkeur over een vast- of cyclisch uurrooster. Deze uurroosters worden overeengekomen in het overlegorgaan en opgenomen in het Arbeidsreglement van de instelling.

De leden van de mobiele equipe kunnen werken tijdens weekdagen, in het weekend en tijdens avonduren. Zij kunnen geen volledige nachtdienst presteren.

Commentaar : De sociale partners sluiten niet uit dat in de toekomst leden van de mobiele equipe wel nachtarbeid onder de vorm van een volledige nachtshift kunnen presteren. Dit zal afhangen van de evolutie van het aantal werknemers werkzaam in de mobiele equipes en het aantal instellingen met een mobiele equipe.

Art. 11.Werkingsreglement § 1. Vóór de start van de mobiele equipe zal het overlegorgaan, zoals bepaald in artikel 10, een werkingsreglement opstellen.

Dit reglement bevat : - het aantal werknemers van de mobiele equipe, hun functie, contractuele arbeidstijd en hun namen; - de uurroosters van de mobiele equipe; - de verantwoordelijke voor het opstellen van het uurrooster van de leden/werknemers van de mobiele equipe; - de toewijzingsprioriteiten; - het aantal en de namen afdelingen/diensten binnen de instelling waar de mobiele equipe kan functioneren; - de functie van de werknemers die kunnen vragen om de mobiele equipe in te schakelen; - de naam en de functie van de verantwoordelijke die beslist over de dagelijkse inzet van de mobiele equipe; - de inhoud van de jaarlijkse evaluatie. § 2. Als de instelling niet beschikt over een sociaal overlegorgaan moet zij een kopie van het werkingsreglement en het evaluatie rapport opsturen naar de regionale vakbondsverantwoordelijken van de in het paritair comité vertegenwoordigde representatieve werknemersorganisaties. De regionale vakbondsverantwoordelijken hebben 14 dagen de tijd om hun eventuele bemerkingen over te maken. HOOFDSTUK IV. - Slotbepalingen

Art. 12.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 13 mei 2013 en is afgesloten voor onbepaalde duur. Ze vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 september 2012 betreffende de invoering en de werking van de mobiele equipe (registratienummer 111908/CO/330).

Zij kan worden opgezegd door elk der ondertekenende partijen, met een opzegtermijn van drie maanden, gericht bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 26 januari 2014.

De Minister van Werk, M. DE CONINCK

^