Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 27 januari 2006
gepubliceerd op 29 maart 2006

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de classificatie

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2006200209
pub.
29/03/2006
prom.
27/01/2006
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

27 JANUARI 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de classificatie (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de classificatie.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 27 januari 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003 Classificatie (Overeenkomst geregistreerd op 26 september 2003 onder het nummer 67757/CO/121) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters uit de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen ressorteren, K.M.O. en anderen.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op schoonmaakwerkzaamheden betaald door middel van dienstencheques.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op alle arbeiders of werksters in loondienst, met een onbeperkt of tijdelijk contract, voor werkzaamheden die in België worden uitgevoerd, welke ook het vestigingsland van de werkgever weze. HOOFDSTUK II. - Classificatie der functies

Art. 2.De classificatie der functies wordt als volgt vastgesteld : Categorie 1.A. Gewone schoonmaak.

Personeel belast met het schoonmaken van kantoren, laboratoria, scholen, winkels, privé woningen, schouwburgen, administratieve kantoren van algemene, gespecialiseerde en psychiatrische ziekenhuizen en van psychiatrische verzorgingstehuizen, enz.

Personeel belast met de schoonmaak van niet gemedicaliseerde instellingen voor verzorging van de derde leeftijd : - woningen; - service flats; - woningcomplexen met dienstverlening; - rusthuizen - (Katzschaal O en A); - dagcentra; - nachtcentra.

Personeel belast met het reinigen van de carrosserie van elektronische bureauapparaten (interne reiniging van deze apparaten behoort tot de categorie 5).

Categorie 1.B. Personeel belast met de schoonmaak van werkplaatsen, van de productiehallen, en van lokalen die vochtig zijn, van nature stoffig, vettig en olieachtig.

Personeel belast op werkposten die hoofdzakelijk bestaan uit het reinigen van sanitaire inrichtingen.

Onder "hoofdzakelijk" wordt verstaan : meer dan 50 pct. van het geheel van de prestatie op de werkpost. In dat geval, wordt het geheel van de prestatie op de werkpost vergoed in categorie 1.B. Personeel belast met het shamponeren van tapijt met uitzondering van de droge methodes, de kristallisatie, het strippen van vloeren (verwijdering van beschermlagen) en de reiniging van plafonds.

Personeel belast met de schoonmaak van algemene, gespecialiseerde en psychiatrische ziekenhuizen en van psychiatrische verzorgingstehuizen, met uitzondering van de administratieve kantoren.

Personeel belast met de schoonmaak van gemedicaliseerde instellingen voor verzorging van de derde leeftijd : - rust- en verzorgingstehuizen (RVT) (met permanente verzorging - Katzschaal B en C); - acute verzorging; - volgens het soort bedden : geriatrie en V bedden.

Reiniging van laboratoria die bijzondere kenmerken vertonen, die afwijken van onderwijs- of kantoortoestanden valt onder 1.B. Bij wijze van voorbeeld vallen onder 1.B : research-laboratoria voor aids, biologische laboratoria met besmettingsrisico, in tegenstelling tot talenlabo's en labo's sociaal recht die onder 1.A. vallen.

De aangestelden in containerparken maken deel uit van de categorie 1.B. Personeel belast met de schoonmaak van gesloten centra voor illegalen.

Categorie 1.C. Personeel belast met de reiniging van de metro, de premetro, alsook de stelplaatsen en installaties die ervan afhangen, met uitzondering van de administratieve kantoren.

Alsmede personeel belast met de reiniging van automontagehallen en carrosserieateliers, wanneer het reinigingswerk niet tijdens de productie in de autofabriek geschiedt, met uitzondering van administratieve kantoren en personeelsruimtes.

Categorie 1.D. Personeel belast met de reiniging van automontagehallen en carrosserieateliers (zie 1.C. hierboven), wanneer het reinigingswerk geschiedt tijdens de productie in de autofabriek.

Categorie 2.A. Schoonmaak met half-zware inspanning.

Personeel voor het schoonmaken van lokalen waarvoor, wegens de aard van het werk, het gebruikte gereedschap, materieel en de gebruikte machines, een lichaamsinspanning gevergd wordt die zwaarder is dan bij categorieën 1.A, 1.B, 1.C. en 1.D. Het werk in slachthuizen en in de vleesindustrie, zoals het wordt uitgevoerd in slacht- en uitsnijzalen, alsmede in de zones waar ontbeend wordt, waar darmen worden verwerkt en dergelijke, waarbij het personeel arbeidt met een hogedrukreiniger in een wolk van vocht, voorzien van een aangepaste beschermingskleding, valt onder categorie 2.A. Personeel belast met de evacuatie en de verwijdering van boedelstukken na ramp, de bescherming van installaties en machines en het afpompen van bluswater na brand of overstroming.

Categorie 2.B. Schoonmaak van spoorwagens, bussen en vliegtuigen Personeel dat spoorwagons, bussen en vliegtuigen reinigt.

Categorie 2.C. Zelfde werk als dat van categorie 2.B., maar wordt buiten uitgevoerd en op de buitenzijden van de wagons, de bussen en de vliegtuigen.

Categorie 2.D. Personeel dat nieuwe voertuigen ontvet, reinigt en ontsmet.

Categorie 2.E. Personeel voor het ontsmetten.

Categorie 3.A. Lader belast met het deur aan deur ophalen van huishoudelijk en selectief afval, zoals papier, karton, organisch afval, PMD (plastiek, metaal, drankverpakkingen), groot huisvuil, enz. alsmede het personeel belast met het ledigen en reinigen van riolen, septische putten en reservoirs, behalve de personen bedoeld onder 3.C., 3.D. en 3.E. Categorie 3.B. Personeel voor het schoonmaken met half-zware inspanning, dat een zware behandeling vóór het schoonmaken kan vereisen. Hun materieel kan eventueel omvatten : loopplanken, takels, steigers.

Dit is het geval onder meer in de hoogovens, ferrometaalwalserijen, gieterijen, sommige hallen in de zware industrie, enz...

Het gaat natuurlijk om de machinehallen van deze soort nijverheidstakken en niet om hun andere installaties, zoals kantoren, sanitaire en sociale inrichtingen, enz...

Categorie 3.C. Besturen van voertuigen voor het deur aan deur ophalen van huishoudelijk en selectief afval, zoals papier, karton, organisch afval, PMD (plastiek, metaal, drankverpakkingen), groot huisvuil, enz.

Personeel belast met het schoonmaken van openbare straten en pleinen met behulp van een voertuig.

Categorie 3.D. Bestuurder-mecanicien, man of vrouw, van voertuigen die vaste of vloeibare afval ophalen en/of vervoeren : de bestuurder-mecanicien is bekwaam om onderhoud en herstellingen uit te voeren op het chassiscabine, de automechaniek, evenals op alle compacteringssystemen, alle opbouwsystemen voor afvoer, laden, lossen, met inbegrip van pomp- en leidingsystemen.

Categorie 3.E. Besturen van een bull-verdichter op stortplaatsen van huisvuil, voorzien van 4 wielen met weerhaken (machine type "TRASHMASTER").

Categorie 4. Geschoolde ruitenwasserij.

Geschoold personeel met het schoonmaken van ruiten, koepels, ramen, gordijnmuren, verlichtingstoestellen, muren, zolderingen, enz...

De kwalificatie wordt verkregen na een opleidingsperiode. Dit zowel binnen- als buitenwerk, vergt het veelvuldig gebruik van een materieel omvattende ladders van allerlei soort, bruggen en loopplanken met de onderdelen ervan, enz... 4.A. - van 0 tot en met 7 maanden anciënniteit in de ruitenwasserij. 4.B. - van 8 tot en met 11 maanden anciënniteit in de ruitenwasserij. 4.C. - van 12 tot en met 17 maanden anciënniteit in de ruitenwasserij. 4.D. - 18 maanden en meer anciënniteit in de ruitenwasserij.

Categorie 5. Vaklui.

De vaklui worden gesteld onder het regime aangenomen door de paritaire comités die bevoegd zijn voor de bedrijfstakken waaronder hun beroep valt, of in voorkomend geval de bedrijfsminima, met als minimumloon dat van categorie 1.A. Voor chauffeurs uitsluitend belast met het vervoer van personeel worden de volgende garanties gegeven : a) minimumloon is 1.A + 0,25 EUR; b) gunstiger bestaande voorwaarden per 30 april 1991 worden gehandhaafd. Categorie 6.

Personeel tewerkgesteld in de "Car-Wash" ondernemingen die voor hun activiteiten onder het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen ressorteren.

Categorie 7. Personeel voor het schoorsteenvegen. 7.A. - tot 8 maanden anciënniteit in de schoorsteenvegerij. 7.B. - van 9 tot 16 maanden anciënniteit in de schoorsteenvegerij. 7.C. - van 17 tot 24 maanden anciënniteit in schoorsteenvegerij. 7.D. - 25 maanden en meer anciënniteit in de schoorsteenvegerij.

Categorie 8. Industriële reiniging. 1. Beschrijving van de werkzaamheden. Reinigen en in goede staat houden van industriële gebouwen, installaties, reservoirs, leidingen, voertuigen en schepen, waarin begrepen het verwijderen van afval. Behalve bij voorbereidende en/of bijkomstige werken, wordt hierbij gebruik gemaakt van zgn. zwaar materieel, zoals zuigwagens, gemotoriseerde hogedrukinstallaties,...

De werkzaamheden kunnen bevatten : a. zuiveren en oppervlaktewateren. b. ontroesten (schrapen, slijpen, steken, bikken, hakken, staal borstelen, stralen, afbranden...); reinigen onder hoge druk en op andere wijze, aanbrengen van beschermlagen door sausen, teren en verven. c. roetmoppen, ontstenen, verwijderen van bekleding van industriële ketels, alsook het wederopbouwen van industriële ketels en warmtewisselaars.d. metalliseren, bitumeren, solutioneren van metalen oppervlakten.e. slopen en/of weer aanbrengen van isolatiemateriaal, behalve asbest, zie categorie 10.f. open- en dichtleggen, opklaren, vegen en stofvrij maken van ruimen, reservoirs, opslagplaatsen en werkplaatsen in de industrie.g. soppen, slobberen, draineren, uitspuiten, uitpompen, chemisch reinigen, uitzaagselen, uitlappen, uitdrogen, gasvrij maken, enz.op dezelfde plaatsen als f. h. in het kader van de hierboven beschreven werkzaamheden : het verwijderen van afval.2. Categorieën arbeiders (sters). Industriële reiniging zoals hierboven beschreven mag en kan alleen uitgevoerd worden met personeel dat valt onder categorie 8.

Beschrijving van de categorieën : 8.A. Handlanger.

Een handlanger in de industriële reiniging is geen 2de of 1ste operator; hij rijdt niet met zwaar materieel; hij rijdt en bedient de machines niet.

Bij gelegenheid werkt hij met door een ander afgestelde spuit- of zuigkoppen.

Hij helpt bij alle handelingen voor, tijdens en na de taken van industriële reiniging.

Nochtans zullen de arbeiders 8.A. de gelegenheid krijgen om hun bekwaamheid en de opgedane scholing bij de bedrijfsleiding te laten valoriseren om op te klimmen naar categorie 8.B. in functie van de mogelijkheden van het bedrijf.

Deze onderhandeling zal eventueel plaats hebben via de syndicale afvaardiging en bij ontbreken hiervan, door de gewestelijke vakbondssecretarissen die verantwoordelijk zijn voor de bedoelde bedrijfstak. 8.B. Tweede operator. 8.B. 2de operator zonder rijbewijs C. Hij is geen 1ste operator; hij rijdt niet met zwaar materieel; hij bestuurt de machines niet. Bij gelegenheid bedient hij de machines.

Hij helpt bij alle handelingen vóór, tijdens en na de taken van industrieel reinigen.

De werkgever verstrekt de nodige faciliteiten aan de werknemer 8.B. die een rijbewijs C. wenst te halen. 8.B1.

Is in het bezit van rijbewijs C. Moet werken met het rijdend materieel. 8.B2.

Heeft 6 maanden anciënniteit in 8.B1. De overgang van 8.B1. naar 8.B2. wordt door anciënniteit in hetzelfde bedrijf gegarandeerd. 8.B3.

Heeft 6 maanden anciënniteit in 8.B2. De overgang van 8.B2. naar 8.B3. wordt door anciënniteit in hetzelfde bedrijf gegarandeerd. 8.B4.

Heeft 12 maanden anciënniteit in 8.B3. De overgang van 8.B3. naar 8.B4. wordt door anciënniteit in hetzelfde bedrijf gegarandeerd. 8.C. Meewerkende 1ste operator Is in het bezit van een rijbewijs dat geldig is voor voertuigen C en E, met ADR-attest. Hij heeft een effectieve minimumervaring van drie jaar in de functie 8.B4.

Elke operator 8.B4. zal op zijn verzoek een opleiding krijgen die hem de bekwaamheid verstrekt om op een zelfstandige manier werken te kunnen uitvoeren en/of af te maken. Hij beschikt bijgevolg over de algemene kennis van de verschillende reinigingstechnieken, en heeft met succes de gespecialiseerde cursussen gevolgd zowel op technisch als op veiligheidsgebied.

Het behalen van de nodige rijbewijzen maakt deel uit van de vorming.

De arbeidsovereenkomsten en hun bijvoegsels zullen de categorieën vermelden waartoe de arbeiders(sters) behoren.

De eisen voorzien in de omschrijving van de categorie 8.C. zijn minimumeisen en ze vormen één geheel.

De werknemers die gedurende 5 jaar de functie 8.B4 hebben uitgeoefend en die met succes de gespecialiseerde cursussen zowel op technisch als op veiligheidsgebied gevolgd hebben, worden automatisch gepromoveerd van de categorie 8.B4 naar 8.C. Categorie 9. Vuilverbrandingsovens. 9.A. Handlanger.

Arbeider die eenvoudige taken uitvoert, die geen beroepskennis vereisen. - Personeel voor het schoonmaken van de lokalen van de fabriek en haar apparatuur (loshal, stoomketelhal, slakkenhal, administratieve lokalen, enz.) - Hulp aan de technici van de onderhoudsploeg - Verven van apparaten en buizen - Grondwerken Stelsel 37 uren/week. 9.B. Niet-gespecialiseerde arbeider.

Arbeider die bekwaam is om, na een korte vormingsperiode eenvoudige en repetitieve werken uit te voeren. - Besturen van toestellen zoals mechanische borstels, vervoertoestellen voor zware voorwerpen. - Besturen van het schaarmechanisme. - Besturen van voertuigen binnen de fabriek. - Hulp aan de technici van de onderhoudsploeg. - Onderhoud van de omgeving van de fabriek : wegen, grasperken, enz. - Bediening van huisafval losbruggen (rolbruggen) zonder hun onderhoud.

Stelsel 37 uren/week. 9.C. Gespecialiseerde arbeider.

Arbeider die, na een lange vormingsperiode, gedeeltelijk het beroep met rendement uitoefent alsook taken met specifieke kennis en bekwaamheden. - Hulpmecanicien en hulpelektricien : bekwaam de technici in hun onderhoudstaken van de elektromechanische installaties van de fabriek bij te staan, volgens de richtlijnen van het ondernemingshoofd of zijn afgevaardigden. - Arbeider verantwoordelijk voor het toezicht, de bedrijfsvoering en het onderhoud van de waterbehandelingspost, onder de leiding van het ondernemingshoofd of van zijn afgevaardigden. - Besturen van toestellen. - Bediening van huisafval losbruggen (rolbruggen) en het eenvoudig mechanisch onderhoud ervan. - Arbeider die toezicht- en controleronden uitvoert. 9.D. Geschoolde arbeider.

Arbeider die bekwaam is om, onder de leiding van het ondernemingshoofd of van zijn afgevaardigden, het beroep met rendement uit te oefenen en bekwaam is werken uit te voeren die initiatief en vaardigheid vereisen. - Arbeider belast met het onderhoud van de elektromechanische installaties van de fabriek. - Onderhoud van de elektrische installaties van de fabriek. - Arbeider verantwoordelijk voor de herstellingswerken in de werkplaats; bekwaam om stukken met gereedschapsmachines te fabriceren of te reproduceren en laswerken uit te voeren. 9.E. Hooggeschoolde arbeider.

Arbeider die bekwaam is om, op basis van algemene richtlijnen en aanwijzingen afkomstig van plannen, lastenboek of ieder ander beroepsdocument, de werken op een zelfstandige wijze met initiatief, vaardigheid en rendement uit te voeren.

De arbeider moet richtlijnen kunnen geven en het door de arbeiders van de bovengenoemde categorieën uitgevoerde werk kunnen controleren. - Geschoolde arbeider in regeltechniek en automatisatie belast met het onderhoud en het toezicht van de elektromechanische installaties van de fabriek, alsook de regel- en automatisatiekringen. - Arbeider die bekwaam is om alle types van elektrische kringen te identificeren en te herstellen en elke installatie te wijzigen.

Categorie 10. Stortplaatsen 10.A. Handlanger Arbeider die eenvoudige taken uitvoert die geen beroepskennis vereisen. - Personeel voor het schoonmaken van de lokalen, de sites en van hun apparatuur (ontgassingstation, station voor elektrische valorisatie, waterzuiveringstation, technische lokalen, andere administratieve lokalen, enz.). - Hulp aan de technici in het kader van de beheers- en onderhoudswerken. - Gebruik van materiaal voor het aanleggen van terreinen en voor de bedekking van het afval. - Hulp aan de operatoren in het kader van het schoonmaken en het onderhouden van het werfmateriaal. - Onderhoud van de omgeving (wegen, grasperken, enz.). 10.B. Gespecialiseerd handlanger Arbeider die bekwaam is om, na een opleidingsperiode van gepaste duur, eenvoudige en repetitieve werken uit te voeren : - De taken beschreven onder 10.A. - Besturen van machines voor het verplaatsen van materiaal of van afval zoals een tractor met laadbak of tank, gelede vrachtwagen, lader op banden en lader op rupsbanden. - Besturen van lichte samenperstoestellen (< 18 ton). - Onderhoud van het eerste niveau van voornoemde machines. - Hulp aan de technici in het kader van het gebruiken van de technische uitrusting. 10.C. Gespecialiseerde arbeider Arbeider die, na een lange opleidingsperiode, het beroep met rendement uitoefent alsook taken die specifieke kennis en bekwaamheden vereisen : - Hulp-elektromecanicien, hulpmecanicien of hulpelektricien die bekwaam is de technici bij te staan in hun onderhoudstaken van de elektromechanische installaties van de sites volgens de richtlijnen van de bedrijfsleider of zijn afgevaardigden. - Hulp-elektromecanicien, hulpmecanicien of hulpelektricien die bekwaam is de technici bij te staan in hun taken van het besturen en onderhouden van de technische installaties van de sites, volgens de richtlijnen van de bedrijfsleider of zijn afgevaardigden. - Arbeider die de bewaking en de supervisie- en controlerondes uitvoert. 10.D. Operator van toestellen Arbeider die, na een lange opleidingsperiode, het beroep met rendement uitoefent alsook taken die specifieke kennis en bekwaamheden vereisen : - Besturen van machines voor het samenpersen van afval. - Besturen van machines voor het aanleggen van terreinen in taluds of in ophopingen (hydraulische schepper). - Besturen van alle andere machines die op de werf gebruikt worden. - Schoonmaken en onderhouden van alle machines die op de werf gebruikt worden. - Hulp aan de onderhoudstechnici voor alle machines die op de werf gebruikt worden. - Gebruik van materiaal voor het aanleggen van de sites et de bedekking van het afval. 10.E. Geschoolde arbeider Arbeider die bekwaam is om, onder leiding van de bedrijfsleider of zijn afgevaardigden, het beroep met rendement uit te oefenen en bekwaam is werken uit te voeren die initiatief en vaardigheid vereisen : - Technicus belast met het onderhoud van de elektromechanische uitrusting van de sites. - Technicus belast met het besturen en het onderhouden van de technische installaties van de sites. - Technicus die de bewaking en de supervisie- en controlerondes uitvoert. 10.F. Hooggeschoolde arbeider Arbeider die bekwaam is om, op basis van algemene richtlijnen en aanwijzingen afkomstig van plannen, lastenboek of ieder ander beroepsdocument, de werken op een zelfstandige wijze met initiatief, vaardigheid en rendement uit te voeren. Hij moet richtlijnen kunnen geven en het door de arbeiders van de bovenstaande categorieën uitgevoerde werk kunnen controleren. - Geschoolde arbeider in regeltechniek en automatisatie, belast met het onderhoud en het toezicht van de elektromechanische installaties van de stortplaatsen, alsook de regel- en automatisatiekringen. - Arbeider die bekwaam is om alle types van elektrische kringen te identificeren en te herstellen en elke installatie te wijzigen. HOOFDSTUK III. - Duur van de overeenkomst

Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 mei 2003 en is aangegaan voor onbepaalde duur. Zij wordt eventueel opgezegd door een der partijen, mits inachtneming van een opzeggingstermijn van 3 maanden, die niet eerder mag ingaan dan op 1 februari 2004. Opzegging geschiedt bijeen ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen.

Zij vervangt deze van 20 mei 1997 alsook deze die haar wijzigen, betreffende de classificatie, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 4 september 2002.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 27 januari 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

^