Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 28 november 2008
gepubliceerd op 23 december 2008

Koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage aan het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties voor het aanmaken van een studie over de voedingswaarde-etikettering en een studie over het zoutgehalte van de voedingsproducten

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2008024519
pub.
23/12/2008
prom.
28/11/2008
ELI
eli/besluit/2008/11/28/2008024519/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

28 NOVEMBER 2008. - Koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage aan het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (O.I.V.O.) voor het aanmaken van een studie over de voedingswaarde-etikettering en een studie over het zoutgehalte van de voedingsproducten


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 17 juli 1991, artikelen 55 tot 58;

Gelet op de wet van 1 juni 2008 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2008, programma 25.54.1;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 15 oktober 2008;

Overwegende dat het O.I.V.O. een ruime ervaring heeft in het kader van de consumentenbescherming, in het bijzonder op het gebied van de consumptiegewoonten en het gedrag van de consumenten, en van de veiligheid van de voedingsmiddelen voor de consumenten;

Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid;

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Er wordt een toelage van tweeënveertigduizend euro (42.000 EUR) toegekend aan het O.I.V.O. voor het aanmaken van een studie over de voedingswaarde-etiketering en een studie over het zoutgehalte van de voedingsproducten.

Art. 2.De modaliteiten voor de uitvoering van deze studies, die maximum één jaar zullen duren, zijn vastgesteld overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art. 3.De toelage zal aangerekend worden ten laste van de basisallocatie 54.14.33.52 van de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2008.

Art. 4.Die toelage zal op het bankrekeningnummer 091-0017788-66 van het O.I.V.O. worden gestort als volgt : een eerste schijf van dertigduizend euro (30.000 EUR) zal worden gestort na kennisgeving van dit besluit en op grond van een schuldverklaring van het O.I.V.O.; het saldo van de toelage zal worden vereffend na de beëindiging van de studies, op voorlegging van het eindrapport voor elke opdracht die in de bijlage is beschreven en van een schuldverklaring die een overzicht bevat van de opgelopen kosten en van het originele exemplaar van de vereiste stavingsdocumenten (facturen, loonfiches, etc.).

De schuldverklaringen moeten door de algemeen directeur van het O.I.V.O. worden ondertekend en voor waar en echt worden verklaard. Die stukken moeten worden voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid, ter attentie van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding, Dienst Voedingsmiddelen, Dierenvoeders en andere Consumptieproducten, Victor Hortaplein 40, bus 10, 1060 Brussel.

Art. 5.De Minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 28 november 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

Bijlage Studies « Voedingswaarde-etikettering » en « samenstelling van de voedingsproducten » Het OIVO wordt belast met het uivoeren van : - een kwantitatieve studie onder de bevolking over de perceptie van een voedingswaarde-etikettering; - een evaluatiestudie van het zoutgehalte in de voedingsproducten.

Studie voedingswaarde-etikettering Deze studie wil de meest geschikte vorm van voedingswaarde-etikettering identificeren die het best aan de behoeften van de bevolking tegemoetkomt. In die optiek staat het O.I.V.O. in voor het uitdenken, organiseren en uitvoeren van een kwantitatieve enquête bij 400 personen die verantwoordelijk zijn voor de gezinsaankopen op basis van de documenten die door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu overgemaakt werden. Het O.I.V.O. zal een analyse maken van de perceptie en het begrip van verschillende modellen van voedingswaarde-etikettering (feitelijke informatie, informatie met vooraf bepaald oordeel, combinatie van verschillende systemen), van de te vermelden gegevens, van de plaats waar de informatie moet staan en van het type betrokken consument.

Er zal een eindrapport in drie exemplaren worden ingediend bij de bevoegde administratie, die deze stukken uiterlijk tegen 30 september 2009 in haar bezit moet hebben.

Studie samenstelling van de voedingsproducten Deze studie wil de evolutie meten van het zoutgehalte van verschillende voedingsproducten en bereide gerechten (kruidenierszaak, bereide schotels die in de winkel te koop zijn, fastfood, enz.) op basis van de gegevens die aan de consument worden overgemaakt en van de producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Er worden twee metingen uitgevoerd op een pakket van voedingswaren dat werd samengesteld in samenwerking met de bevoegde administratie op basis van de meest betekenisvolle sectoren in termen van gezondheidsimpact of van gedragswijziging.

Er zal een eindrapport in drie exemplaren ingediend worden. De bevoegde administratie moet die stukken tegen uiterlijk 30 september 2009 in haar bezit hebben.

Gezien om gevoegd te worden bij het koninklijk besluit van 28 november 2008 houdende toekenning van een toelage aan het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (O.I.V.O.) voor het aanmaken van een studie over de voedingswaarde-etiketering en een studie over het zoutgehalte van de voedingsproducten.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

^