Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 29 maart 2019
gepubliceerd op 12 april 2019

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2017010196
pub.
12/04/2019
prom.
29/03/2019
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

29 MAART 2019. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 29 maart 2019.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de voedingsnijverheid Collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015 Invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen (Overeenkomst geregistreerd op 3 maart 2016 onder het nummer 132064/CO/118) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de koffiebranderijen en hun arbeiders. § 2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld. § 3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is niet van toepassing indien er op ondernemingsniveau een collectieve arbeidsovereenkomst getekend werd die een analytische functieclassificatie inhoudt. Indien er twee of meer vakbonden vertegenwoordigd zijn in de onderneming, dient de collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend te worden door minstens twee van deze vakbonden.

Paritaire commentaar : Per 1 januari 2016 is dit het geval voor Jacobs Douwe Egberts BE in Grimbergen. HOOFDSTUK II. - Begrippenkader

Art. 2.Voor de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder : 1° "taak" : een reeks van verrichtingen en/of handelingen die nodig is voor en gericht is op het met resultaat uitoefenen van een gedeelte van de functie;2° "functie" : het geheel van bijeenhorende taken en verantwoordelijkheden dat aan een arbeider binnen een bedrijf is opgedragen;3° "referentiefunctie" : een functie die afgeleid is uit een sectorale analyse en die als vergelijkingspunt fungeert bij de indeling van een functie in een functieklasse.De exhaustieve lijst van de referentiefuncties zoals opgenomen in de sectorale functieclassificatie (bijlage 1), hun beschrijving (bijlage 2) en de functiematrix (bijlage 3) maken integraal deel uit van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst; 4° "ORBA-methode" : analytische methode om functies te analyseren en te waarderen;5° "functieweging" : de weging van elke referentiefunctie op basis van de ORBA-methode;6° "functieklasse" : alle referentiefuncties die op basis van hun weging vallen binnen éénzelfde van de 8 wegingsintervallen;7° "beroepscommissie" : een paritair samengestelde commissie van functiewaarderingsdeskundigen, eventueel bij gestaan door een externe deskundige van de ORBA-methode.Deze laatste kan niet eerder betrokken geweest zijn in een vroegere fase van de beschrijving van de functies. HOOFDSTUK III. - Sectorale functieclassificatie

Art. 3.§ 1. De referentiefuncties werden beschreven en gewogen volgens de ORBA-methode. § 2. De referentiefuncties werden na weging op basis van de toegekende ORBA-punten in 8 functieklassen ingedeeld, met als resultaat de sectorale functieclassificatie opgenomen in bijlage 1. HOOFDSTUK IV. - Toepassing van de functieclassificatie op ondernemingsvlak

Art. 4.§ 1. De werkgever zal iedere arbeider een bedrijfsfunctie en functieklasse toewijzen. § 2. Voor elke arbeider zal de inhoud van de reële functie vergeleken worden met de inhoud van de referentiefuncties. De titel van de functie is slechts een indicatie. § 3. Indien na zorgvuldige en objectieve vergelijking blijkt dat de kerntaken van een functie voor het geheel of het overgroot deel, dit is voor minstens 80 pct., samenvallen met deze van een referentiefunctie, wordt de bedrijfsfunctie in de overeenstemmende functieklasse ondergebracht. § 4. Indien na zorgvuldige en objectieve vergelijking blijkt dat de kerntaken van de functie wel of voor een groot deel, dit is voor minstens 20 pct., afwijken van deze van een referentiefunctie, maar wel samenvallen met kerntaken van meerdere referentiefuncties, zal de werkgever de volgende werkwijze volgen : - Beschrijving van de kerntaken van de functie aan de hand van de vragenlijst die beschikbaar is bij de sociale partners; - Punt per punt vergelijking van de kerntaken van deze bedrijfsfuncties, met de kerntaken van de meest vergelijkbare referentiefuncties. § 5. De reële functies worden naar analogie met de aangehaalde referentiefuncties ingedeeld in één van de acht functieklassen zoals vermeld in de sectorale functieclassificatie (bijlage 1).

Art. 5.§ 1. De arbeider die meerdere functies uitoefent die onder dezelfde functieklasse vallen, wordt ingedeeld in dezelfde functieklasse. § 2. De arbeider die regelmatig meerdere functies uitoefent die onder verschillende functieklassen vallen, wordt in de functieklasse ingedeeld die overeenstemt met de hoogste functie, op voorwaarde dat deze functie, gemiddeld genomen, gedurende minstens 33 pct. van de tijd per week of per productiecyclus uitgeoefend wordt.

Paritaire commentaar : In de bedrijven met een syndicale afvaardiging zal deze bepaling, rekening houdend met de realiteit van de onderneming en haar organisatie, onderwerp zijn van lokaal overleg. § 3. De arbeider die occasioneel meerdere functies uitoefent die tot verschillende functieklassen behoren, blijft in de functieklasse ingedeeld die overeenstemt met zijn gebruikelijke functie. HOOFDSTUK V. - Communicatie

Art. 6.§ 1. De ondernemingsraad en, bij gebreke hiervan, de vakbondsafvaardiging, alsook de arbeiders worden geïnformeerd over functies, en de indeling in de functieklassen. § 2. De werkgever deelt aan elke arbeider de referentiefunctie(s) mee uit de lijst van de referentiefuncties (bijlage1) op basis waarvan hij in zijn functieklasse werd ingedeeld alsook diens functieklasse. Deze mededeling dient te gebeuren bij de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst, of bij aanwerving en bij elke wijziging van de functie. § 3. De functie en de functieklasse van de arbeider worden vermeld op diens loonfiche. HOOFDSTUK VI. - Beroepsprocedure

Art. 7.§ 1. De arbeider die in beroep wenst te gaan tegen de classificatie van zijn functie, kan binnen de maand na bekendmaking van zijn indeling door de werkgever zijn bezwaar kenbaar maken bij de werkgever. Hij kan zich laten bijstaan door een vakbondsafgevaardigde en eventueel door de regionale vakbondssecretaris.

Dit artikel doet geen afbreuk aan de soevereine beoordelingsbevoegdheid van de arbeidsrechtbank bij een eventueel later geschil. § 2. Indien de werkgever en de betrokken arbeider, eventueel bijgestaan door een vakbondsafgevaardigde of regionale vakbondssecretaris, niet tot een akkoord komen, kan één of beide partijen beroep doen op de beroepscommissie. § 3. Deze commissie stelt een onderzoek in en laat zich informeren door de betrokken arbeider, de vakbondsafgevaardigde, de hiërarchische leiding en de werkgever. Zij brengt eventueel een bezoek aan de werkplek. § 4. Op grond van de ingewonnen informatie waardeert zij op basis van de ORBA-methode de functie en deelt zij de functie in, in een functieklasse. Het besluit van de commissie is definitief en kan alleen voor de arbeidsrechtbank aangevochten worden. HOOFDSTUK VII. - Bepaling van het loon

Art. 8.Het loon van de arbeider wordt bepaald op basis van de opeenvolgende collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden in de koffiebranderijen. HOOFDSTUK VIII. - Onderhoud van de functies

Art. 9.De ondertekenaars verbinden zich ertoe te waken over de actualisatie van de functieclassificatie en indien nodig over te gaan tot onderhoud van de functies. HOOFDSTUK IX. - Sociale vrede

Art. 10.De syndicale organisaties verbinden zich er toe om tot einde 2017 geen andere eisen te stellen met betrekking tot de functieclassificatie dan de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, noch op niveau van de deelsector noch op niveau van de ondernemingen. HOOFDSTUK X. - Inwerkingtreding

Art. 11.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2016. § 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde duur. Elke partij kan die laten beëindigen mits betekening van een opzeggingsperiode van 12 maanden bij een ter post aangetekende brief, opgestuurd naar de voorzitter van het paritair comité. § 3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 maart 1980 van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, tot vaststelling van de beroepsclassificaties van de werklieden en werksters tewerkgesteld in de koffiebranderijen (6999/CO/118).

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 maart 2019.

De Minister van Werk, K. PEETERS

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen Sectorale functieclassificatie arbeiders Functieclassificatie (op functienummer gerangschikt per klasse)

Functienummer -

Functiebenaming -

Activiteitscode -

PC 118 -

00.06.07

Technieker automatiseringsprocessen

T

8 (130 - 149,5 ORBA)

00.06.09

Technieker koel/warmte

T


03.06.03

Spuitgiettechnicus

A


00.06.02

Mechanieker

T

7 (110 - 129,5 ORBA)

00.06.03

Technieker productie(lijn)

T


00.06.04

Elektricien

T


00.09.01

Ploegverantwoordelijke productie

T


00.09.02

Ploegverantwoordelijke conditionering

T


00.10.04

Drukker

A


03.04.02

Operator brander (geautomatiseerd)

A


03.05.03

Lijncoördinator

A


03.06.01

Technieker buitendienst

A


00.06.06

Operator waterzuivering

T

6 (90 - 109,50 ORBA)

00.06.08

Lasser, buizenfitter, monteerder

T


00.08.03

Magazijnier grondstoffen

T


00.08.04

Magazijnier verpakkingsmaterialen

T


00.08.05

Magazijnier afgewerkte producten

T


03.04.01

Operator brander (traditioneel)

A


03.05.02

Operator inpak insteller

A


03.08.01

Chauffeur besteller

A


00.06.01

Magazijnier wisselstukken

T

5 (70 - 89,5 ORBA)

00.07.01

Productielaborant

T


00.07.02

Kwaliteitscontroleur

T


00.09.03

Ploegverantwoordelijke laden en lossen

T


03.04.03

Operator maalderij

A


03.08.02

Chauffeur

A


00.08.01

Heftruckchauffeur magazijnen

T

4 (60 - 69,5 ORBA)

00.08.02

Heftruckchauffeur intern transport

T


03.03.01

Storter menger

A


03.04.04

Operator spuitgieterij

A


03.04.05

Machineoperator

A


00.05.05

Palletiseerder (automatisch)

T

3 (50 - 59,5 ORBA)

00.08.06

Orderbereider

T


03.03.02

Storter

A


03.05.01

Operator verpakkingslijn

A


00.05.04

Palletiseerder (manueel)

T

2 (40 - 49,5 ORBA)

00.07.03

Schoonmaker (vloeren, lokalen, sanitair)

T


00.07.04

Reiniger productiemachines

T


00.10.01

Kantinemedewerker

A


03.05.04

Productiemedewerker

A


00.05.01

Inpakker (manueel)

T

1 (30 - 39,5 ORBA)


Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 maart 2019.

De Minister van Werk, K. PEETERS

Bijlage 2 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen Sectorale functieclassificatie arbeiders Functieclassificatie (op functienummer gerangschikt per klasse) - Techniek, productie, logistiek, algemeen, leidinggevend

Functie- nummer -

functiebenaming -

Activiteitscode -

PC 118 -

A posteriori, indicatieve typering (dit is een hulpmiddel en vervangt de classificatie niet) -

00.06.07

Technieker automati- seringsprocessen

T

8 (130 - 149,5 ORBA)

Gespecialiseerde techniekers en procesverbeteraars.

00.06.09

Technieker koel/warmte

T


03.06.03

Spuittechnicus

A


00.06.02

Mechanieker

T

7 (110 - 129,5 ORBA)

Techniekers : gericht op het oplossen van 80 pct. van de storingen, voor complexere problemen kan men terecht bij gespecialiseerde (interne of externe) techniekers.

Procesoperatoren : instellen en besturen van een samengesteld productieproces (= het geheel van verschillende opeenvolgende processtappen) vanuit een centrale werkpost/controlekamer.

Superviseren van het productieproces.

Magazijnbeheerders : leiding geven, operationeel magazijninrichting- en organisatie, voorraadbeheer, afroepen/bestellen,...

Leidinggevenden : meewerkende ploegcoördinatoren gericht op het dagdagelijks realiseren met de ploeg van de opgedragen planning.

00.06.03

Technieker productie(lijn)

T


00.06.04

Elektricien

T


00.09.01

Ploegverantwoordelijke productie

T


00.09.02

Ploegverantwoordelijke conditionering

T


00.10.04

Drukker

A


03.04.02

Operator brander (geautomatiseerd)

A


03.05.03

Lijncoördinator

A


03.06.01

Technieker buitendienst

A


00.06.06

Operator waterzuivering

T

6 (90 - 109,50 ORBA)

Vakspecialisten : gericht op één vakgebied of één type van installatie (onderdeel).

Lijnoperators : instellen en bedienen van een lijn (= een geheel van onderling verbonden machines). Dit betekend onder meer meerdere bewerkingen en complexe instellingen.

Logistiek : instaan voor dagelijks magazijnbeheer, de goederenbehandeling en de administratieve werking. Of : extern vervoer van gereed product met klantcontacten.

00.06.08

Lasser, buizenfitter, monteerder

T


00.08.03

Magazijnier grondstoffen

T


00.08.04

Magazijnier verpakkingsmaterialen

T


00.08.05

Magazijnier afgewerkte producten

T


03.04.01

Operator brander (traditioneel)

A


03.05.02

Operator inpak insteller

A


03.08.01

Chauffeur besteller

A


00.06.01

Magazijnier wisselstukken

T

5 (70 - 89,5 ORBA)

Onderhoudsmedewerkers : uitvoeren van ondersteunende, weinig complexe onderhoudstaken (smeren, reinigen wisselstukken).

Machineoperators : instellen en bedienen van één complexe machine (meerdere instellingen) of onderdeel van een grotere installatie.

Logistiek : goederenbehandeling (innemen, opslaan, uitgeven en registreren van goederen).

00.07.01

Productielaborant

T


00.07.02

Kwaliteitscontroleur

T


00.09.03

Ploegverantwoordelijke laden en lossen

T


03.04.03

Operator maalderij

A


03.08.02

Chauffeur

A


00.08.01

Heftruckchauffeur magazijnen

T

4 (60 - 69,5 ORBA)

Ondersteunende productiefuncties waarbij gebruik gemaakt wordt van eenvoudige machines met weinig instellingen.

Ondersteunende logistieke functies waarbij gebruik gemaakt wordt van gemotoriseerde transportmiddelen (niet-routinematig verplaatsen van goederen).

00.08.02

Heftruckchauffeur intern transport

T


03.03.01

Storter menger

A


03.04.04

Operator spuitgieterij

A


03.04.05

Machineoperator

A


00.05.05

Palletiseerder (automatisch)

T

3 (50 - 59,5 ORBA)

Ondersteunende productiefuncties waarbij gebruik gemaakt wordt van eenvoudige machines (geen instellingen).

Ondersteunende logistieke functies waarbij gebruik gemaakt wordt van handbediende of gemotoriseerde transportmiddelen (in een vast patroon verplaatsen van goederen, zonder magazijntaken).

00.08.06

Orderbereider

T


03.03.02

Storter

A


03.05.01

Operator verpakkingslijn

A


00.05.04

Palletiseerder (manueel)

T

2 (40 - 49,5 ORBA)

Handmatige functies : uitvoeren van manuele taken gebruik makend van (hand)gereedschappen.

00.07.03

Schoonmaker (vloeren, lokalen, sanitair)

T


00.07.04

Reiniger productiemachines

T


00.10.01

Kantinemedewerker

A


03.05.04

Productiemedewerker

A


00.05.01

Inpakker (manueel)

T

1 (30 - 39,5 ORBA)

Handmatige functies : uitvoeren van manuele taken van repititieve aard.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 maart 2019.

De Minister van Werk, K. PEETERS

Bijlage 3 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de invoering van een functieclassificatie in de deelsector koffiebranderijen Paritair Comité voor de voedingsnijverheid - koffiebranderijen ORBA - functiebeschrijving

Functie : Kantinemedewerker

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 00.10.01


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Algemene diensten


Plaats in de organisatie

Directe chef : Human Resources Manager of algemeen kantoorverantwoordelijke.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Verstrekken van drank, snacks en lichte maaltijden aan medewerkers en bezoekers en het ordelijk en rein houden van gemeenschappelijke vergaderlokalen, personeelsrefter en andere sociale ruimtes, zodat wordt bijgedragen aan een functionele en aangename werkomgeving voor de medewerkers.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Verstrekken van dranken, snacks, brood, soep en lichte maaltijden aan medewerkers en bezoekers in de refter. - Toezien en zorgen voor orde en netheid in refter en de tijdige bevoorrading van drank en algemene keukenbenodigdheden. - Toezien op en zorgen voor orde en netheid vergaderlokalen, gemeenschappelijke cafetariaruimtes. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Bespreken van werkzaamheden met directe chef of medewerkers secretariaat, doorgeven van bestellingen. Beantwoorden van vragen van personeelsleden en gasten over aanbod, prijzen.

Specifieke handelingsvereisten

- Werken met courant keukenmateriaal zoals bestek, oven, grill, kookplaat. - Aandacht bij serveren en afrekenen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Verstrekken van dranken, snacks, brood, soep en lichte maaltijden aan medewerkers en bezoekers in de refter zodat deze onder de beste condities beschikbaar zijn voor consumptie ter plaatse. Hiertoe onder meer : - doorgeven van bestelling aan de aankoopdienst; - opwarmen van gerechten; - bereiden van eenvoudige koude gerechten; - klaarzetten van lunchbenodigdheden aan selfservice buffet; - serveren van lunchichte maaltijden tijdens vergaderingen; - afrekenen.

- Toezien en zorgen voor orde en netheid in refter en de tijdige bevoorrading van drank en algemene keukenbenodigdheden zodat een aangename en nette omgeving gewaarborgd wordt. Dit houdt onder andere in : - verwijderen van achtergelaten afval; - afwassen gebruikt materiaal; - schoonmaken van vloer en tafel; - controleren en aanvullen voorraad drank, doorgeven bestelling aan de aankoopdienst.

- Toezien op en zorgen voor orde en netheid vergaderlokalen, gemeenschappelijke cafetariaruimtes, zodat deze in de beste condities maximaal beschikbaar zijn. Dit houdt onder andere in : - verwijderen van achtergelaten materiaal na gebruik vergaderzalen; - afruimen, in orde zetten van tafels en stoelen; - zorgen voor koffie en fruitsappen; - controleren voorraad koffie, thee, enz. en andere keukenbenodigdheden; - bijbestellen via administratieve medewerker aankoopdienst.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van het gebruikte materiaal; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Uitoefenen van kracht bij het tillen van bakken. - Langdurig staan. Inspannende houding bij schoonmaakwerkzaamheden. - Hinder van dampen en omgaan met reinigingsmiddelen. - Kans op letsel door contact met hete materialen en snijden aan glaswerk.

Functie : Drukker

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 00.10.04


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Algemene diensten


Plaats in de organisatie

Directe chef : Hoofd verpakkingsafdeling met diverse operatoren, ploegleiders en interne planningsverantwoordelijke.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Bedrukken van verpakkingsmateriaal, papier en/of karton ten behoeve van het verpakken van binnen de onderneming geproduceerde producten.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van het drukorder. - Afstellen van de rotatiedrukpers. - Uitvoeren van het drukorder. - Reinigen van drukpers. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit.

Sociale interactie

- Signaleren van problemen met drukplaten en clichés aan marketingafdeling of andere interne opdrachtgevers. Signaleren van vertragingen aan planningsdienst. Bespreken van technische problemen met machinefabrikant.

Specifieke handelingsvereisten

- Manueel instellen van machineonderdelen. Bedienen van controlepanelen. Manipuleren van stapels karton of papier. Occasioneel besturen van een heftruck. - Aandacht is vereist bij het controleren van het drukwerk en bij het afstellen van de drukpers. Alert zijn op kwaliteitsafwijkingen. - Onderscheiden van kleuren en kleurnuances in het drukwerk ten behoeve van een correcte weergave ervan.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van het drukorder zodanig dat inzicht wordt verkregen in de uit te voeren opdracht en dat de beschikbaarheid van alle nodige materialen verzekerd is. Dit houdt onder meer in : - kennis nemen van de drukopdracht, bespreken van druktechnische specificatie met interne opdrachtgever; - controleren van de beschikbaarheid juiste karton of papier, kwaliteit en hoeveelheden; - controleren van de beschikbaarheid van alle clichés, drukplaten en controleren op eventuele technische fouten; - controleren van de beschikbaarheid van de juiste inkt en aanmaken van inkten.

- Instellen van de rotatiedrukpers zodat de drukopdracht op een correcte wijze kan worden uitgevoerd. Dit houdt onder meer in : - ingeven van de basisgegevens van de drukopdracht in de computer: densiteit inkten, zijmarges, voormarges,...; - afstellen van de drukplaten en het vochtwerk via het bedieningspaneel en controleren; - instellen van het antismetpoeder en bijregelen; - instellen van droogoven; - monteren van te bedrukken rollen, folie of papier; - controleren van de instelling van jet oprolapparaat; - controleren van de voor- en zijmarges (register) en bijregelen via bedieningspaneel; - controleren van het drukwerk op scharren, vuil, stand druk, enz.; - beoordelen van de kwaliteit van de proefdruk, laten goedkeuren door leidinggevende en/of in overleg beslissen tot opstart.

- Uitvoeren van het drukorder zodat de gevraagde hoeveelheden binnen de gestelde verwachting van kwaliteit kunnen bezorgd worden aan de inpakafdelingen. Hiertoe onder meer : - toezien op en verzekeren van een continue toevoer van papier of film, toezien op een vlotte doorvoer doorheen de drukpers; - controleren visueel van het drukwerk en drukproces op regelmatige basis : kleur, vuil, drooglopen, inktwaterbalans, inktfijnheid, wrijfvastheid; - beoordelen van afwijkingen en bijregelen van instellingen; - afvoeren van gedrukte rollen; - aanbrengen van palletfiche met ordergegevens, ingeven van ordergegevens in geautomatiseerd opvolgingssysteem.

- Reinigen van drukpers zodat een optimale technische conditie van de installatie verzekerd wordt. Dit houdt onder meer in : - demoneren en monteren van onderdelen; - kuisen van clichés na gebruik; - reinigen van onderdelen met reinigingsproducten; - spelen van leidingen; - manueel afstellen van onderdelen; - verwijderen van karton- en/of papierresten en proper houden werkomgeving.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - verwijderen van karton- en/of papierresten, proper houden werkomgeving; - signaleren van recidive kwaliteitsproblemen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften en veiligheidsvoorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Uitoefenen van kracht bij manipuleren clichés en aanvoer papier en/of karton. - Hinder van warme omgeving tijdens zomerseizoen. - Hinder van inktgeur. - Kans op zich snijden aan de rakels van de rakelkamer bij reiniging van de machine.

Functie : Storter menger

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.03.01


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Ontvangst grondstoffen


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke magazijn inkomende goederen met diverse magazijnwerkers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Zorgen voor de bevoorrading van de koffiebrandinstallatie(s), aanvullen van silo's in de juiste verhouding met ongebrande koffiebonen volgens productieplanning.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van de uit te voeren opdracht. - Aanvoeren van balen ruwe koffie naar inkapstations. - Manueel ledigen van aangevoerde zakken in stortbak of op rooster. - Opstarten en opvolgen van de installatie. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Uitwisselen van informatie met magazijnverantwoordelijke en bij afwezigheid met productieleider.

Specifieke handelingsvereisten

- Manueel openzetten van afvoerkanalen of via gebruik van bedieningspaneel. Besturen van heftruck. - Aandacht bij het uit elkaar houden van partijen grondstoffen en de juiste volgorde bij het storten.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van de uit te voeren opdracht zodat deze op een correcte wijze kan uitgevoerd worden. Dit houdt onder andere in : - nakijken van planning; - berekenen van de benodigde hoeveelheden koffie in functie van de opgegeven melange op basis van de beschikbare productiefiche; - maken van een schematisch overzicht van de volgorde en de hoeveelheid van de soort per soort te storten koffie.

- Aanvoeren van balen ruwe koffie naar inkapstations volgens ontvangen planning zodat een vlotte eigen werkuitvoering verzekerd wordt.

Hiertoe onder meer : - ophalen uit magazijn met behulp van heftruck van balen groene koffie, rekening houdend met FIFO-principe en geblokkeerde partijen; - zorgen voor goede tussentijdse opslag aan installatie met duidelijke scheiding van soort; - inscannen of registreren van voorraadgegevens op voorbereide invuldocumenten.

- Manueel ledigen van aangevoerde zakken in stortbak of rooster in de juiste volgorde zodat silo's tijdig gevuld worden. Hiertoe onder meer : - trekken van zakken op rooster of tillen van zakken met behulp van takelinstallatie; - opensnijden van zakken met mes en leegstorten; - manueel mengen met behulp van een schop; - verzamelen van lege zakken en afvoeren; - registreren van voorgeschreven productiegegevens, tijden, hoeveelheden, silo's, lotnummers, enz. op invuldocumenten.

- Opstarten en opvolgen van de installatie zodat de groene koffie op de voorgeschreven wijze gestockeerd wordt. Dit houdt onder andere in : - starten van installatie via schakelbord; - kiezen van de juiste silo's; - instellen van heftafel; - visueel opvolgen van de doorvoer, signaleren van problemen aan leidinggevende.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - nemen van stalen en signaleren van visuele kwaliteitsafwijkingen grondstoffen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - zorgvuldig registreren van productiegegevens onder andere in functie van traceerbaarheid gebruikte partijen.

Bezwarende omstandigheden

- Veelvuldige krachtuitoefening bij manueel manipuleren van balen koffie (balen + 50 kg, circa 3 uur). - Veelvuldig werken in gebogen houding. - Hinder van stof, lawaai en tempodruk. - Kans op letsel door heftruckverkeer, kans op verwonding door gebruik mes.

Functie : Storter

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.03.02


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Ontvangst grondstoffen


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke magazijn inkomende goederen met diverse magazijnwerkers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Aanvullen van silo's met ongebrande koffiebonen volgens productieplanning.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Aanvoeren van balen ruwe koffie naar inkapstations. - Manueel ledigen van aangevoerde zakken in stortbak of op rooster. - Opstarten en opvolgen van de installatie. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Uitwisselen van informatie met magazijnverantwoordelijke en bij afwezigheid met productieleider.

Specifieke handelingsvereisten

- Manueel openzetten van afvoerkanalen of via gebruik van bedieningspaneel. Besturen van heftruck. - Aandacht bij het uit elkaar houden van partijen grondstoffen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Aanvoeren van balen ruwe koffie naar inkapstations volgens ontvangen planning zodat een vlotte eigen werkuitvoering verzekerd wordt.

Hiertoe onder meer : - nakijken van ontvangen planning; - ophalen uit magazijn met behulp van heftruck van balen groene koffie, rekening houdende met FIFO-principe en geblokkeerde partijen; - zorgen voor goede tussentijdse opslag aan installatie; - inscannen of registeren van voorraadgegevens op voorbereide invuldocumenten.

- Manueel ledigen van aangevoerde zakken in stortbak of rooster zodat silo's tijdig gevuld worden. Hiertoe onder meer : - trekken van zakken op rooster of tillen van zakken met behulp van takelinstallatie; - opensnijden van zakken met mes en leegstorten; - verzamelen van lege zakken en afvoeren; - registreren van voorgeschreven productiegegevens, tijden, hoeveelheden, silo's, lotnummers, enz. op invuldocumenten.

- Opstarten en opvolgen van de installatie zodat de groene koffie op de voorgeschreven wijze gestockeerd wordt. Dit houdt onder andere in : - starten van installatie via schakelbord; - kiezen van de juiste silo's; - instellen van heftafel; - visueel opvolgen van de doorvoer, signaleren van problemen aan leidinggevende.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - nemen van stalen en signaleren van visuele kwaliteitsafwijkingen grondstoffen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - zorgvuldig registreren van productiegegevens onder andere in functie van traceerbaarheid gebruikte partijen.

Bezwarende omstandigheden

- Veelvuldige krachtuitoefening bij manueel manipuleren van balen koffie (balen + 50 kg, circa 3 uur). - Veelvuldig werken in gebogen houding. - Hinder van stof, lawaai en tempodruk. - Kans op letsel door heftruckverkeer, kans op verwonding door gebruik mes.

Functie : Operator brander (traditioneel)

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.04.01


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Algemene bedrijfsverantwoordelijke.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Branden van groene koffie met behulp van een niet-geautomatiseerde mechanische installatie en deze ter beschikking stellen voor verdere verwerking, malen en/of distributie naar de consument.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Samenstellen van mengelingen van groene koffiebonen. - Bedienden, controleren en regelen van de branderij-installatie. - Uitvoeren van het intern logistiek transport. - Bewaken van de goede technische (mechanische) werking van de installaties. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning, signaleren van uitvoeringsproblemen en technische problemen aan bedrijfsverantwoordelijke.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen van mechanische branderij-installatie, manueel bedienen van kleppen of via het gebruik van bedieningspanelen. Gebruik van elektrisch transpallet. Hanteren van mes. - Attent zijn op brand- en ontploffingsgevaar. - Herkennen van geuren en kleuren (brandgraad).

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Samenstellen van mengelingen van groene koffiebonen zodat een vlotte toevoer naar de koffiebrander verzekerd wordt. Hiertoe onder meer : - nakijken van ontvangen opdrachten en mengvoorschriften; - ophalen uit voorraad met behulp van takelinstallatie of transpallet van balen groene koffie, rekening houdende met FIFO-principe en eventueel geblokkeerde partijen; - opensnijden zakken, signaleren van eventuele kwaliteitsafwijkingen; - storten van zakken in invultrechter van menginstallatie of buffersilo's.

- Bedienen, controleren en regelen van de branderij-installatie teneinde groene koffie te roosteren tot kwalitatief goede koffie. Dit houdt onder andere in : - vullen trommelbrander vanuit buffersilo's of manueel; - regelen van warmtoevoer, controleren temperatuurverloop in functie van gewenst eindresultaat en gebruikte koffievariëteit(en); - nemen van monsters, beoordelen voortgang proces op basis van geur- en kleurwaarneming, aanpassen van hitte en duur (brandgraad); - storten van gebrande koffie in koelbak en laten koelen door bedienen mechanisch roerwerk.

- Uitvoeren van het intern logistiek transport zodat de gebrande koffie op een correcte wijze zonder kwaliteitsverlies ter beschikking komt voor verdere verwerking. Hiertoe onder meer : - sturen van gebrande koffie via intern transportsysteem naar maalinstallatie; - afzakken van gebrande koffie; - vullen van buffercontainers; - afvoeren naar tussenopslag voor verdere verwerking en/of ontgassing.

- Bewaken van de goede technische (mechanische) werking van de installaties zodat stilstanden omwille van technische problemen tot een minimum beperkt worden. Hiertoe onder meer : - noteren van stilstanden omwille van technische problemen, bijhouden logboek, noteren van bijzonderheden; - visueel inspecteren van de goede technische werking van installaties, trommels, ventilatoren aandrijfsysteem, neerslag stof, filters; - bewaken brandgevaar, veiligstellen installatie bij brand of dreigend brandgevaar; - tijdig signaleren van technische storingen; - uitvoeren van routineonderhoud zoals kuisen van onderdelen of filters.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - signaleren van visuele kwaliteitsafwijkingen grondstoffen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - zorgvuldig registreren van productiegegevens onder andere in functie van traceerbaarheid gebruikte partijen grondstof.

Bezwarende omstandigheden

- Frequente krachtuitoefening bij het manipuleren van balen koffie. - Inspannende houding, staan, bukken, reiken bij uitvoering van bepaalde werkzaamheden. - Hinder van CO, warmte, occasioneel reuk, stof en lawaai. - Kans op letsel door het werken in nabijheid van draaiende machineonderdelen, kans op letsel door uitglijden of vallen. Kans op letsel door brand of ontploffing.

Functie : Operator brander (geautomatiseerd)

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.04.02


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Transformatie


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke transformatie met diverse operatoren.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Instellen, bedienen van de branderij-installatie en uitvoeren van de verschillende brandopdrachten volgens de ontvangen specificaties zodat gebrande koffie tijdig in de juiste hoeveelheden en kwaliteit ter beschikking is voor verdere verwerking en verpakking.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden en inplannen van de productieorders. - Bedienen, controleren en regelen van de brandinstallatie. - Uitvoeren van voorgeschreven registraties. - Bewaken van de goede technische werking van de geautomatiseerde installaties. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning bij productieplanner. Signaleren van uitvoeringsproblemen aan lijnverantwoordelijken. Informeren van technische medewerkers omtrent technische storingen.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen en instellen van machines bij de installatie of aan controlepaneel. - Attent zijn voor brand- en ontploffingsgevaar. - Uitvoeren van kleurenmetingen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden en inplannen van de productieorders zodat deze op een goede en efficiënte wijze kunnen worden uitgevoerd. Hiertoe onder meer : - nakijken van de productieplannen en ontvangen brandorders; - bepalen van de volgorde van uitvoering van de brandorders; - controleren van de voorraadniveaus van de silo's; - bepalen van de inzet van apparatuur, onder andere van de branders; - opstarten van de installaties en controleren van de basisparameters.

- Bedienen, controleren en regelen van de brandinstallatie zodat alle ontvangen brandorders tijdig en correct worden uitgevoerd. Dit houdt onder andere in : - intrekken, samenstellen van de juiste mengeling groene koffie batch per batch; - opvolgen van geautomatiseerd brandproces op synoptische borden of scherm; - nemen van tussentijdse stalen, beoordelen kleur, bijregelen van temperatuur, vochtigheid, snelheden; - signaleren en laten blokkeren van niet-conforme productie; - sturen van gebrande koffie naar juiste silo.

- Uitvoeren van voorgeschreven registraties zodat een sluitende kwaliteitsopvolging, productopvolging en productieopvolging mogelijk is. Hiertoe onder meer : - bijhouden van kwaliteitscontrolelijsten; - registeren, noteren en ingeven van lotnummers; - opnemen en registeren van voorraden.

- Bewaken van de goede technische werking van de installaties zodat stilstanden omwille van technische problemen tot een minimum beperkt worden. Hiertoe onder meer : - noteren van stilstanden omwille van technische problemen, bijhouden logboek, noteren van bijzonderheden; - visueel inspecteren van de goede technische werking installatie, trommels, ventilatoren aandrijfsysteem, neerslag stof, filters; - bewaken brand- en ontploffingsgevaar, veilig stellen van installatie bij brand of dreigend brandgevaar; - tijdig signaleren van technische storingen; - uitvoeren van routineonderhoud zoals kuisen van onderdelen of filters.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - nemen van stalen gebrande koffie en uitvoeren van kwaliteitstesten, onder andere kleurmeting, vochtmeting; - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bijzondere omstandigheden

- Hinder van CO, lawaai, stof en soms warmte en occasioneel reuk. - Kans op letsel door uitglijden of vallen en letsels bij brand en ontploffing.

Functie : Operator maalderij

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.04.03


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke transformatie met diverse operatoren.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Instellen, bedienen van de maalderij-installatie en uitvoeren van de verschillende opdrachten volgens de ontvangen specificaties zodat gemalen koffie tijdig in de juiste hoeveelheden en kwaliteit ter beschikking is voor afvul en verpakking.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van de uit te voeren werkzaamheden. - Uitvoeren van de maalopdrachten. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning bij productieplanner. Overleggen met de verpakkingsafdeling. Signaleren van uitvoeringsproblemen aan ploeg- of bedrijfsverantwoordelijke. Informeren van technische medewerkers omtrent technische storingen.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen en instellen van machines bij de installatie of aan controlepaneel.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van de uit te voeren werkzaamheden zodat deze op een goede efficiënte wijze kunnen worden uitgevoerd. Hiertoe onder meer : - nakijken van productieplanning; - controleren van de juiste instellingen van de installaties, kiezen en instellen van de juiste maalgraad; - demonteren, monteren en kuisen van onderdelen bij overgang naar decafeïne koffie; - informeren naar prioriteit maalopdrachten bij conflicterende keuzes onder andere in functie van ontgassingtijden en planning inpak.

- Uitvoeren van de maalopdrachten zodat gemalen koffie binnen de opgegeven specificatie tijdig ter beschikking is voor afvul. Dit houdt onder andere in : - bevoorraden van de installatie met gebrande koffie door middel van een instructiepaneel; - bijmengen (indien voorzien) van aroma's overeenkomstig de productievoorschriften; - opvolgen van de procesvoortgang; - controle steekproefsgewijs van gemalen koffie op maalgraad en stampvolume, registeren van resultaten op checklijsten; - opslaan van gemalen koffie in verplaatsbare containers; - sturen van gemalen koffie naar verpakkingslijnen, rekening houdend met planning inpak en tijdsindicatoren; - bewaken van de ontgassingstermijnen.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - signaleren van visuele kwaliteitsafwijkingen grondstoffen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - zorgvuldig registeren van voorgeschreven productiegegevens onder andere in functie van traceerbaarheid gebruikte grondstoffen.

Bezwarende omstandigheden

- Hinder van CO, stof, sterke geuren (bij toevoeging aroma's) en lawaai.

Functie : Operator spuitgieterij

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.04.04


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke conditionering met diverse inpakoperatoren, lijnoperatoren, operator-instellers, operators spuitgietmachines.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Aanmaken van voorraad van plastiekvormen ten behoeve van afvul van koffie.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van de uit te voeren opdracht. - Bewaken van de goede werking van de toegewezen spuitgietmachines. - Controleren van de kwaliteit van de productie. - Zorgen voor een vlotte afvoer en nabewerking van de productie. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning bij productieplanner. Signaleren van uitvoeringsproblemen aan ploegverantwoordelijke. Informeren van technische medewerkers omtrent technische storingen.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen van controlepanelen. Veelvuldig handmatig manipuleren van producten. Bedienen van transpallet. - Aandacht is vereist bij constante visuele kwaliteitscontrole.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van de uit te voeren opdracht zodat deze volgens de opgegeven specificaties kan worden uitgevoerd. Hiertoe onder meer : - controleren van de aanvoer van de juiste granulaatsoort; - mengen van granulaten met juiste kleursoort; - controleren machineopstelling, onder andere typenummer matrijzen, toevoer koelwater; - controleren randapparatuur, onder andere afvoerbanen; - kiezen van vooraf geprogrammeerde werkingscyclus uit keuzemenu; - opstarten en visueel controleren goede werking.

- Bewaken van de goede werking van de toegewezen spuitgietmachines teneinde een ongestoorde productievoortgang te waarborgen Dit houdt onder andere in : - toezien op een constante automatische bevoorrading van granulaten en/of additieven; - occasioneel manueel bijvullen van granulaten en/of additieven; - uitvoeren van beperkte routinematige technische interventie zoals kuisen van spuitkoppen, controleren op mogelijke lucht- of waterlekken; - uitschakelen installatie volgens voorgeschreven procedure bij einde opdracht; - veiligstellen machine bij machinealarm, verwittigen technicus; - registeren van productiegegevens, noteren grondstofverbruik, aantallen, stilstanden.

- Controleren van de kwaliteit van de productie zodat conformiteit met voorgeschreven productkwaliteitsstandaard verzekerd word. Hiertoe onder meer : - constant visueel opvolgen output machines; - nemen van voorgeschreven steekproeven en controleren van maatvoering en gewicht; - invullen van kwaliteitschecklijsten; - verwittigen van technicus bij kwaliteitsproblemen.

- Zorgen voor een vlotte afvoer en nabewerking van de productie teneinde een ongestoorde productieflow te handhaven. Hiertoe onder meer : - stapelen van product in containers-dozen of plaatsen op transportband; - afknippen van plastiekresten; - wegbrengen of laten wegbrengen van productie naar buffervoorraad of magazijn.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - zorgvuldig registeren van productiegegevens onder andere in functie van traceerbaarheid.

Bezwarende omstandigheden

- Occasionele krachtinspanning bij aanvoeren van grondstoffen. - Occasioneel inspannende houding bij stapelwerkzaamheden of inspectie op moeilijk bereikbare plaatsen. - Hinder van lawaai, warmte en occasioneel reuk. - Kans op letsel door contact met bewegende of warme machineonderdelen.

Functie : Machineoperator

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.04.05


Datum : 16 mei 2013

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke productie met diverse operatoren en ondersteunende productiemedewerkers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Bedienen van een losstaande of een in de lijn geïntegreerde enkelvoudig machinale installatie.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Zorgen voor en/of controleren van de aanvoer van de koffie en aanvullende benodigde grondstoffen. - Bedienen en/of bewaken van de aangewezen machines of lijnonderdelen. - Controleren en bewaken van diverse productiegegevens op controlelijsten. - Ordelijk en rein houden van de werkomgeving.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning met de ploegverantwoordelijke productie. Signaleren van ontbrekende grondstoffen aan de magazijnier.

Signaleren van technische storingen aan lijnoperator, ploegverantwoordelijke en/of techniekers.

Specifieke handelingsvereisten

- Aandacht hebben bij het opvolgen van kritische productieparameters. - Bedienen van installaties en manipuleren van bedieningspanelen.

Bedienen van transpallet, stapelaar en diverse manueel bediende interne transportmiddelen. Hanteren van kleine handgereedschappen ten behoeve van het monteren/demonteren van onderdelen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Zorgen voor en/of controleren van de aanvoer van koffie en aanvullende benodigde grondstoffen zodat de opdrachten volgens planning of afspraak kunnen worden uitgevoerd. Hiertoe onder meer : - zich informeren inzake de opdracht bij de ploegverantwoordelijke en nakijken van de planning met specificaties van uit te voeren orders; - aanvoeren van koffie en andere benodigde grondstof met transpallet, stapelaar of manueel bediend intern transportmiddel uit het magazijn; - controleren van voorraadniveaus van aanvoersilo's en signaleren van tekorten.

- Bedienen en/of bewaken van de aangewezen machines of lijnonderdelen zodat een correcte werkuitvoering wordt gerealiseerd en een correcte bevoorrading van de volgende werkposten verzekerd wordt. Dit houdt onder andere in : - verwisselen van eenvoudig verwisselbare mechanische onderdelen; - opstarten van de machine en geautomatiseerde aanvoer, manueel storten van koffie in aanvoertrechters; - regelen van de snelheden in functie van de aanvoer of eventuele verwerkingsproblemen en aanpassen van andere parameters op aangeven van de verantwoordelijke; - bewaken van enkele kritische technische procesparameters, bijregelen binnen de vooraf afgesproken grenzen alsook signaleren van problemen aan de verantwoordelijke; - bewaken van de kwaliteit van de verwerkte koffie, omschrijven en signaleren van problemen aan de verantwoordelijke; - stockeren tussentijds van verwerkte productie in recipiënten of zenden van verwerkt product naar juiste productie- of afvullijn via bediening van het controlepaneel.

- Controleren en registreren van allerlei productiegegevens op controlelijsten zodat een correcte productieopvolging en traceerbaarheid van alle gebruikte producten verzekerd wordt. Hiertoe onder meer : - noteren van lotnummers van de gebruikte grondstoffen; - registreren van diverse parameters; - wegbrengen van stalen naar het labo.

- Ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieuregels. Dit omvat onder andere : - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - bewaken van de veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Bezwarende omstandigheden

- Beperkt uitoefenen van kracht bij het verplaatsen van grondstoffen. - Inspannende houding gedurende een beperkt gedeelte van de werktijd. - Kans op letsel door contact met bewegende machineonderdelen.

Functie : Operator verpakkingslijn

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.05.01


Datum : 16 mei 2013

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke conditionering met diverse operatoren, lijnoperatoren en operatoren-instellers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Meewerken aan het afvullen en verpakken van koffie op al dan niet geautomatiseerde afvul- en verpakkingslijnen zodat het gereed product volgens de gestelde normen en eisen tijdig ter beschikking komt.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van de uit te voeren opdrachten. - Bewaken van de goede werking van de toegewezen werkstations. - Controleren van de kwaliteit van de verpakkingen. - Zorgen voor een goede afvoer van de productielijnen. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Zich informeren over de planning bij lijnoperator. Signaleren van uitvoeringsproblemen aan lijnoperator.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen van controlepanelen. Veelvuldig handmatig manipuleren van producten. Bedienen van transpallet. - Aandacht is vereist bij constante visuele kwaliteitscontrole.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van de uit te voeren opdrachten zodat deze volgens de opgegeven specificaties kan uitgevoerd worden. Hiertoe onder meer : - controleren netheid installaties; - kiezen van vooraf geprogrammeerde instelling uit keuzemenu; - visueel controleren of alle benodigde materialen en andere hulpmiddelen beschikbaar zijn; - monteren van folie, filterdoek, enz.

- Bewaken van de goede werking van de toegewezen werkstations op de lijn zodat een vlotte productievoortgang verzekerd wordt. Dit houdt onder andere in : - inbrengen en bijvullen van verpakkingsmateriaal; - controleren, visueel van de goede werking van de verschillende machineonderdelen, onder andere vulstations, lasapparaat, weegschaal, printer, etiketteermachine, metaaldetectieapparatuur; - reageren op alarmen, stilleggen machine, verwittigen lijnoperator; - verhelpen routineproblemen zoals rechtzetten omgevallen verpakkingen.

- Controleren van de kwaliteit van de verpakkingen zodat conformiteit met de voorgeschreven productkwaliteitsstandaard verzekerd wordt.

Hiertoe onder meer : - controleren, visueel van verpakkingen op basis van voorgeschreven steekproeven; - signaleren van kwaliteitsafwijkingen.

- Zorgen voor een goede afvoer van de productielijnen zodat een vlotte productieflow blijvend verzekerd wordt. Hiertoe onder meer : - inpakken, manueel van verpakte eindproducten in dozen; - klaarzetten van palletten; - aanbrengen van de juiste identificatie op palletten; - zenden van verpakt product naar de juiste palletiseerinstallatie via bediening controlepaneel of verplaatsen van tussenschotten; - signaleren van problemen met automatische afvoerlijnen aan lijnverantwoordelijke.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Occasionele krachtinspanning bij aanbrengen van verpakkingsmaterialen (folie en dergelijke). - Occasioneel inspannende houding bij stapelwerkzaamheden of inspectie op moeilijk bereikbare plaatsen. - Hinder van lawaai. - Kans op letsel door contact met bewegende machineonderdelen.

Functie : Operator inpak insteller

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.05.02


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Conditionering


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke conditionering met diverse operatoren, lijnoperatoren en operatoren-instellers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Instellen van een deel van een verpakkingslijn en opvolgen van de toegewezen werkposten zodat de productie op de lijn tijdig en correct uitgevoerd wordt.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Treffen van alle voorbereidingen voor de opstart van de productiewerkzaamheden op toegewezen deel van lijn. - Zorgen voor het continu goed functioneren van de toegewezen delen van installatie. - Uitvoeren van voorgeschreven kwaliteitsbewakende maatregelen. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, algemene kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Bespreken van productieproblemen met lijnoperator, voorstellen maken voor technische oplossingen. Registreren van diverse productiegegevens volgens een vastliggend schema.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen van controlepanelen. Hanteren van handgereedschappen voor het ombouwen en/of instellen van productieapparaten. - Aandachtig opvolgen van productie zowel wat de kwaliteit van de productie betreft als wat de goede technische werking van de machines betreft.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Treffen van alle voorbereidingen voor de opstart van de productiewerkzaamheden op toegewezen deel van lijn zodat alles tijdig bedrijfsklaar. Hiertoe onder meer : - meehelpen aan ombouwen van de lijn, monteren en demonteren van machineonderdelen, aanpassen van transportbanen; - monteren van folie, filterdoek en dergelijke; - instellen van basis procesparameters in sturingsapparatuur aan de hand van recepturen en productiegegevens, instellen van gewichten, snelheden, temperatuur, drukken, enz. aan de hand van voorschriften en informatie lijnoperator; - aanpassen gegevens labelprinters; - controleren van de hoeveelheden, kwaliteit en overeenstemming met opgegeven specificaties van alle benodigde verpakkingsmateriaal; - testen van de goede werking van kritische componenten op de lijn, onder andere metaaldetectie, automatische controle gewichten, enz.

- Zorgen voor het continu goed functioneren van de toegewezen delen van installatie zodat opdrachten op een correcte wijze worden uitgevoerd. Dit houdt onder andere in : - controleren van de goede uitvoering van alle processtappen; - optimaliseren snelheid of aanpassen van werkingssnelheid lijn in functie van verwerkingsproblemen; - analyseren van operationele storingen, onder andere op basis van melding operatoren; - controleren van uitvoeringsparameters op controlescherm; - oplossen van storingen in samenwerking met collega technici, assisteren bij het vervangen en herstellen van machineonderdelen zoals persluchtcilinders, ventielen, geleiders; - signaleren van slijtage of noodzakelijk onderhoud; - maken van voorstellen om terugkerende uitvoeringsproblemen op te lossen; - herstarten machine na stilstand.

- Uitvoeren van voorgeschreven kwaliteitsbewakende maatregelen teneinde een constante productkwaliteit mee te helpen verzekeren : - uitvoeren van kwaliteitstests, visueel en met behulp van meetapparatuur, afmetingen, gewichten zuurstofgraad, luchtdichtheid, kleur, vervaldatum enz.; - nemen van productiestalen voor labo, uitwisselen informatie rond vastgestelde kwaliteitsproblemen met kwaliteitsverantwoordelijke; - blokkeren niet-conforme productie en/of tijdelijk stilleggen van productierun; - afsluiten, reinigen van installaties volgens voorgeschreven procedures, controleren uitgevoerde reiniging door derden; - attenderen van ondersteunende of tijdelijke medewerkers op bijzondere (HACCP) hygiëneregels in een voedingsbedrijf.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, algemene kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Krachtinspanning bij aanbrengen verpakkingsmaterialen. - Inspannende houding bij uitvoeren van herstellingen, inspecties op moeilijke bereikbare plaatsen. - Hinder van lawaai. - Kans op verwonding door contact met draaiende machineonderdelen.

Functie : Lijncoördinator

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.05.03


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Transformatieproces


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke conditionering met diverse operatoren, lijnoperatoren en operatoren-instellers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Instellen van de verpakkingslijn(en), opvolgen van de goede technische werking van deze lijn(en), bewaken van de diverse productieprocessen teneinde er voor te zorgen producten te produceren volgens de opgegeven productieplanning binnen de vooropgestelde kwaliteits- en rendementseisen.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Productieklaar maken van diverse types van inpaklijnen aan de hand van ontvangen productieplanning. - Geven van werkinstructies aan en opleiden van de operatoren. - Instaan voor een vlotte logistieke flow van alle goederen. - Instaan voor de algemene technische controle op de toegewezen lijnen. - Instaan voor de productkwaliteit en het respecteren van alle voorgeschreven kwaliteitsbewakende maatregelen. - Bijhouden en/of opvolgen, controleren van allerlei data in geautomatiseerde systemen of op papier. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Geven van operationele aanwijzingen aan operatoren. - Overleggen inzake planning met productieverantwoordelijke. Bespreken van productieproblemen en voorstellen formuleren voor het bijsturen van werkprocessen. Registreren van diverse productiegegevens volgens een vastliggend schema. Opleiden van operatoren.

Specifieke handelingsvereisten

- Bedienen van controlepanelen. Hanteren van handgereedschappen voor het ombouwen en/of instellen van productieapparaten. - Aandachtig opvolgen van productie zowel wat de kwaliteit van de productie betreft als wat de goede technische werking van de machines betreft.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Productieklaar maken van diverse types van inpaklijnen aan de hand van ontvangen planningsgegevens zodat een kwalitatieve productie met een optimale productiviteit mogelijk wordt. Hiertoe onder meer : - omstellen door vervangen van mechanische onderdelen, in- of uitschakelen van delen van de lijnen bij verandering van product; - instellen met behulp van centrale processturing en/of lokale regeleenheden van parameters in geautomatiseerde regelsystemen volgens algemene werkinstructies; - aanpassen van productieparameters binnen gekende grenzen in functie van productvariatie; - geven van opdrachten aan operatoren-instellers voor het aanpassen en instellen van delen van de lijn; - opstarten productie en controleren bij aanvang van de productie of alle installaties correct functioneren.

- Geven van werkinstructies aan en opleiden van de operatoren zodat een optimale inzet en werkverdeling gerealiseerd wordt. Dit houdt onder andere in : - toewijzen van werkposten, geven van operationele richtlijnen aan operatoren; - functioneren als eerste aanspreekpunt voor de andere operatoren binnen de eigen ploeg, verduidelijken van procedures, wijzen op aandachtspunten en nieuwe procedures; - introduceren, verzorgen van praktische opleiding aan nieuwe operatoren.

- Instaan voor een vlotte logistieke flow van alle goederen zodat een optimale efficiëntie bereikt wordt. Hiertoe onder meer : - openzetten productieorder, activeren aanvoer; - opvolgen van geproduceerde hoeveelheden, signaleren van tekorten of overproductie; - toezien op de tijdige aanvoer van verpakkingsmateriaal, signaleren van dreigende tekorten; - controleren overeenstemming gegevens op verpakkingsmateriaal en gegevens productieplanning; - toezien op de tijdige afvoer van afgewerkt product en correct gebruik van palletlabels.

- Instaan voor de algemene technische controle op de toegewezen lijnen zodat stilstanden vermeden worden en kwalitatieve werkuitvoering verzekerd wordt. Hiertoe onder meer : - superviseren van de goede algemene technische werking van alle lijnen tijdens de productie; - oplossen van operationele storingen en bijregelen van machines in productie; - uitvoeren van periodieke controles op kritische punten op de lijnen, bijsturen door middel van instructies aan de operatoren of aanpassen parameters.

- Instaan voor de productkwaliteit en het respecteren van alle voorgeschreven kwaliteitsbewakende maatregelen zodat ten allen tijde een optimale kwaliteit verzekerd is. Hiertoe onder meer : - nemen of laten nemen van productstalen; - oplossen van kwaliteitsafwijkingen gesignaleerd door operatoren; - meewerken aan het analyseren van weerkerende problemen; - beoordelen van kwaliteitsafwijkingen, blokkeren en/of stilleggen productierun; - nemen van corrigerende technische maatregelen op basis feedback testresultaten labo; - attenderen van ondersteunende of tijdelijke medewerkers op bijzondere (HACCP) hygiëneregels in een voedingsbedrijf.

- Bijhouden en/of opvolgen, controleren van allerlei data in geautomatiseerde systemen of op papier teneinde de uitvoering van de opdrachten, rendementen en voorraden op een correcte wijze te kunnen controleren en een vlotte informatiestroom naar het management te garanderen : - noteren van stilstanden, bijhouden kwaliteitscontrolelijsten, verzamelen van productiegegevens, onder andere noteren van afvalhoeveelheden, openzetten productieorder, activeren aanvoer; - ingeven en controleren van batchnummers.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - zorgen voor ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Inspannende houding bij uitvoeren van herstellingen, inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen. - Hinder van lawaai. - Kans op verwonding door contact met draaiende machineonderdelen.

Functie : Productiemedewerker

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.05.04


Datum : 16 mei 2013

Functiereeks : Conditionering


Plaats in de organisatie

Directe chef : Ploegverantwoordelijke conditionering met diverse operatoren en inpakkers/sters.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Uitvoeren van manuele taken en assisterende werkzaamheden aan wisselende werkposten, zoals toezien op een vlotte doorstroom van de productie of andere enkelvoudige activiteiten.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Assisteren van de operatoren bij de aanvoer en de controle op grondstoffen. - Bewaken op aangeven van de operatoren van de productievoortgang en verhelpen van kleine storingen. - Recupereren van verwerkte koffie uit niet-conforme verpakkingen. - Reinigen van omgeving van productielijn en omgeving machines. - Ordelijk en rein houden van de werkomgeving.

Sociale interactie

- Uitwisselen van informatie met leidinggevende. Melden van bijzonderheden aan collega's bij de ploegovergang.

Specifieke handelingsvereisten

- Accuraat tellen van verpakkingen. Aandachtig zijn voor plotse afwijkingen in grote reeksen van gelijkaardige verpakkingen. - Bedienen van een transpallet, stapelaar en manueel bediende interne transportmiddelen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Assisteren van de operatoren bij de aanvoer en de controle op grondstoffen op basis van aanwijzingen ter plekke zodat wordt bijgedragen aan een vlotte productie. Hiertoe onder meer : - aanbrengen met behulp van transpallet van zakken, kisten of containers met de gevraagde grondstoffen; - toevoegen, manueel volgens ontvangen instructies van bepaalde ingrediënten; - aanvoeren en voorbereiden van verpakkingsmateriaal; - plooien van dozen, bevoorraden machines met verpakkingsmateriaal.

- Bewaken op aangeven van de operatoren van de productievoortgang en verhelpen van kleine storingen zodat wordt bijgedragen tot een vlotte productiedoorstroming. Dit houdt onder andere in : - visueel inspecteren van de productievoortgang, signaleren van machinefalen aan operator; - letten op de uiterlijke kwaliteit van de producten, stoppen van de band en verwittigen van de operator bij problemen; - verwijderen van niet-conforme producten en/of signaleren van repetitieve afwijkingen; - herpositioneren op band van omgevallen verpakking of producten.

- Recupereren van koffie uit niet-conforme verpakkingen zodat deze opnieuw verwerkt of herverpakt kan worden. Hiertoe onder meer : - uitzoeken van niet-conforme verpakkingen op uiterlijke kenmerken; - wegnemen van niet-conforme producten; - openen van verpakkingen en ledigen in daartoe aangewezen recuperatiecontainers; - manueel herverpakken.

- Reinigen van omgeving productielijn en omgeving van machines zodat wordt bijdragen aan de algemene orde en hygiëne. Dit houdt onder andere in : - schoonmaken vloer; - opscheppen van overflow productie; - afvoeren van lege verpakkingen; - uitvoeren van specifieke opdrachten in opdracht en volgens instructie van de lijnoperators.

- Ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieuregels. Dit omvat onder andere : - reinigen van de installatie; - vernietigen van afgekeurde producten, openen van zakken en uitschudden in containers; - wegvoeren van afvalcontainers.

Bezwarende omstandigheden

- Uitoefenen van kracht bij verplaatsen van (half)product en verpakkingsmateriaal. - Inspannende houding, staan, bukken, reiken bij uitvoering van bepaalde werkzaamheden. - Hinder van lawaai. - Kans op letsel bij uitvoeren van werkzaamheden aan productie-installaties.

Functie : Technieker buitendienst

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.06.01


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Techniek


Plaats in de organisatie

Directe chef : Verantwoordelijke technische dienst met diverse techniekers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Plaatsen, onderhouden en herstellen van koffiemachines en espressoapparaten zodat klanten onder optimale omstandigheden over koffie kunnen beschikken.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Organiseren van de eigen werkzaamheden op basis van aangereikte planning. - Herstellen en/of onderhouden van koffiemachines en espressoapparaten. - Installeren van nieuwe toestellen. - Informeren van klanten inzake het gebruik en onderhoud van de geplaatste toestellen. - Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Uitwisselen van informatie met dispatcher, commerciële en administratieve medewerkers. Adviseren van klanten omtrent bediening, afstelling en onderhoud. Invullen van bezoekoverzicht.

Specifieke handelingsvereisten

- Besturen van een bestelwagen. Werken met handgereedschappen. Gebruik van meetinstrumenten. - Aandacht en concentratie bij deelname aan het wegverkeer.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Organiseren van de eigen werkzaamheden teneinde interventies bij de klanten op een vlotte manier te kunnen uitvoeren. Hiertoe onder meer : - opstellen dagplanning en routing op basis van de ontvangen opdrachten, nakijken informatie bezorgd door commerciële of administratieve medewerkers; - telefonisch contacteren, zo nodig, van klanten om afspraak vast te leggen; - nakijken of materiaal beschikbaar is voor het type van toestel; - afhalen van toestellen en wisselstukken in magazijn.

- Herstellen en/of (periodiek) onderhouden van koffiemachines en espressoapparaten zodat klanten deze onder beste omstandigheden kunnen gebruiken. Dit houdt onder andere in : - navragen bij de klant naar type van storing, bevragen gebruik van toestel; - onderzoeken van de storing; - vervangen van onderdelen, kuisen van leidingen, reinigen van filters, controleren stroomtoevoer teneinde storing op te heffen; - uitvoeren van tijdelijke noodreparatie indien probleem niet onmiddellijk kan verholpen worden; - controleren van de werking van de machine; - klanten attenderen op mogelijke storingen door verkeerd gebruik.

- Installeren en terugnemen van toestellen zodat klanten vlot over de gewenste producten kunnen beschikken. Hiertoe onder meer : - informatie opvragen bij verantwoordelijke; - informeren klant, rechtstreeks of via vertegenwoordiger, omtrent vereiste aansluitingspunten water, elektriciteit; - leggen van korte verbindingen met waterleiding, elektriciteit; - aansluiten toestellen en testen werking.

- Informeren van klanten inzake het gebruik en onderhoud van de geplaatste toestellen zodat deze correct worden gebruikt en kwaliteitsverlies en storingen vermeden worden. Hiertoe onder meer : - demonstreren van het gebruik; - geven van onderhoudsadviezen, inclusief het opheffen van kleine storingen; - afgeven van handleidingen, hygiëne- en onderhoudsinstructies en wijzen op bijzondere aandachtspunten.

- Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures zodat de kostenopvolging en/of facturatie op een correcte wijze kan gebeuren. Hiertoe onder meer : - laten aftekenen van leveringsnota's en werkorders; - registeren en doorgeven van gebruikte wisselstukken; - bijhouden inventaris eigen voorraad wisselstukken.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de bedrijfswagen en werkmiddelen; - naleven van alle verkeersregels en voorschriften; - signaleren en melden van (dreigende) problemen aan het voertuig; - respecteren van alle HACCP-voorschriften; - attenderen op het belang van een goed hygiënisch onderhoud toestellen.

Bezwarende omstandigheden

- Af en toe verplaatsen van zwaardere stukken (maximum 35 kg, gedurende een beperkte tijd). - Inspannende houding bij uitvoeren van herstellingen en inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen. - Hinder van vuil, slechte verluchting en verlichting op sommige werkplekken. Stress door deelname aan het verkeer. - Kans op letsel door frequente deelname aan het verkeer. Kans op elektrocutie.

Functie : Spuitgiettechnicus

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.06.03


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Techniek


Plaats in de organisatie

Directe chef : Verantwoordelijke technische dienst met diverse techniekers.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Instellen, onderhouden van spuitgietmachines, oplossen van acute technische storingen en mede optimaliseren van het oordeelkundig gebruik van de beschikbare machines zodat een zo efficiënt mogelijke productie kan gerealiseerd worden.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Productieklaar maken van spuitgietmachines aan de hand van ontvangen planning. - Overdragen van ingestelde machine aan de operator. - Instaan voor het beheer en onderhoud van matrijzen. - Uittesten van nieuwe producties, matrijzen of grondstoffen. - Instaan voor het onderhoud en het uitvoeren van herstelling aan spuitgietmachines. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Overleggen met ploegverantwoordelijke, productieverantwoordelijke en/of verantwoordelijke technische dienst bij storingen of eventuele problemen of over de dagelijks te verrichten werkzaamheden. Informatie inwinnen bij operatoren in verband met storingen en noodzakelijk onderhoud. Informatie uitwisselen met collega's over technische aspecten.

Specifieke handelingsvereisten

- (De)monteren en afregelen van apparatuur. Hanteren van meet- en testinstrumenten, en verschillende andere gereedschappen. Gebruik van verspanningsmachines. - Aandachtig en correct vastleggen van instelwaarden tijdens proefdraaien.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Productieklaar maken van spuitgietmachines aan de hand van ontvangen planning zodat een kwalitatieve productie met een optimale efficiëntie mogelijk word. Hiertoe onder meer : - demonteren en monteren van vormmatrijzen; - nakijken van installatie, onder andere koelwatercircuit, persluchtleidingen; - instellen op controlescherm van cyclustijden, druk, warmte aan de hand van instelkaarten; - opstarten en controleren proefrun; - controleren kwaliteit, opmeten kritische dimensies.

- Overdragen van ingestelde machine aan de operator voor opvolging van de ingestelde productie-uitvoering. Dit houdt onder andere in : - geven van operationele richtlijnen aan machineoperatoren; - functioneren als eerste aanspreekpunt voor de operatoren, verduidelijken van procedures, wijzen op aandachtspunten en nieuwe procedures; - introduceren, verzorgen van praktische opleiding van nieuwe medewerkers.

- Instaan voor het beheer en onderhoud van matrijzen zodat de beschikbaarheid voor de productie gegarandeerd wordt. Dit houdt onder andere in : - controleren retour gebruikte matrijzen op beschadiging; - reinigen, behandelen van gebruikte matrijzen; - controleren van de technische specificaties van nieuw aangeleverde matrijzen; - uitvoeren van kleine aanpassing of herstelling aan matrijzen met inbegrip van draai- en freeswerk; - op een oordeelkundige wijze opslaan van tijdelijk niet gebruikte matrijzen.

- Uittesten van nieuwe producties, matrijzen of grondstoffen, zodat op een oordeelkundige wijze de optimale procesvariabelen kunnen worden vastgelegd. Hiertoe onder meer : - verzorgen van proefspuitingen; - evalueren kwaliteit product; - advies verstrekken over eventuele noodzakelijke matrijswijziging; - advies verstrekken over bruikbaarheid van type granulaat; - optimaliseren cyclustijden door het onderling op elkaar afstemmen van instelvariabelen, zoals druk, temperaturen, snelheden; - vastleggen bevindingen machinegegevens, opmaken van instelkaarten.

- Instaan voor het onderhoud en het uitvoeren van herstelling aan spuitgietmachines zodat een optimale beschikbaarheid verzekerd wordt.

Hiertoe onder meer : - analyseren van storingen op algemeen technisch vlak, pneumatisch, hydraulisch, mechanisch, sturingstechnisch; - vervangen van onderdelen, leidingen of elektronische componenten; - uitvoeren van door fabrikant voorgeschreven preventief onderhoud; - bijhouden historiek uitgevoerd onderhoud.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van de werkomgeving overeenkomstig de geldende veiligheids-, kwaliteits- en milieurichtlijnen; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Occasionele krachtuitoefening bij het heffen van zware onderdelen tijdens de herstellingen aan installaties (5 à 15 kg, maximum 1 uur per dag). - Ongemakkelijke houding bij het werken aan moeilijk bereikbare plaatsen (maximum 2 uur per dag). - Hinder van warmte. - Kans op letsel door in aanraking te komen met bewegende delen.

Functie : Chauffeur besteller

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.08.01


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Logistiek


Plaats in de organisatie

Directe chef : Dispatcher goederen.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Verzorgen van leveringen bij diverse klanten-eindgebruikers en opnemen van orders bij bestaande klanten zodat wordt bijgedragen tot het realiseren van de voorgestelde omzet.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Voorbereiden van de uit te voeren leveringen. - Afleveren van bestelling en opnemen van nieuwe bestellingen. - Informeren van de bezochte klant over producten en promoties. - Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Uitwisselen van informatie met klanten. Uitwisselen van informatie met commerciële en administratieve medewerkers.

Specifieke handelingsvereisten

- Besturen van bestelwagen. Gebruik van transpallet. - Aandachtig zijn bij het afrekenen van leveringen.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Voorbereiden van de uit te voeren leveringen zodat deze op een doelmatige wijze kunnen worden uitgevoerd. Hiertoe onder meer : - wagens laden met klaargezette koffie op basis van de klaargemaakte zendnota's; - controleren en sorteren van de klaargezette goederen per leveringsadres; - melden van ontbrekende palletten; - handmatig laden van de bestelwagen.

- Afleveren van bestelling en opnemen van nieuwe bestellingen zodat de klanten tijdig voorzien worden van de koffieproducten. Dit houdt onder andere in : - rijden van ritten volgens opgestelde routelijst of algemene aanwijzingen leidinggevende; - afleveren goederen in magazijn of plaatsen in de rekken volgens instructies van de klant; - zendnota's laten aftekenen en in bijzondere gevallen afleveren van factuur en ontvangen betaling.

- Informeren van de bezochte klant over producten en promoties zodat wordt bijgedragen tot de commerciële ontwikkeling van de klant.

Hiertoe onder meer : - klant informeren over nieuwe producten of promoties; - informeren naar en opnemen van nieuwe bestelling, opmaken bestelbon; - aanbieden van reclamemateriaal, klant stimuleren tot het plaatsen van dit promotormateriaal; - signaleren van commerciële opportuniteiten of klachten aan commercieel administratieve medewerker.

- Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures zodat de facturatie, betalingsopvolging en orderregistratie op een correcte wijze kan gebeuren Hiertoe onder meer : - doorgeven bestelbons, afgetekende zendnota's aan verkoopsadministratie; - innen van geld bij klanten; - afgeven van geld en voor ontvangst afgetekende facturen aan facturatieadministratie; - melden van ontvangen retourgoederen aan magazijn en commercieel verantwoordelijke.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van voertuig en werkmiddelen; - naleven van alle verkeersregels en voorschriften; - signaleren en melden van (dreigende) problemen aan het voertuig; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Beperkte krachtuitoefening bij het hanteren van pakketten (maximum 20 kg, gedurende 2 uur per dag). - Inspannende houding bij laden en afleveren van pakketten, veelvuldig in- en uitstappen. - Hinder van weersomstandigheden tijdens afleveren. Stress door deelname aan het verkeer. - Kans op letsel bij verkeersongevallen.

Functie : Chauffeur

Status : Goedgekeurd

Functiecode : 03.08.02


Datum : 26 november 2009

Functiereeks : Logistiek


Plaats in de organisatie

Directe chef : Dispatcher.

Onder : niet van toepassing.

Doel van de functie

- Afleveren van goederen bij distributeurs of grote afnemers zodanig dat bestellingen tijdig op de juiste plaats bezorgd worden.

Verantwoordelijkheidsgebieden

- Instaan voor een correcte belading van de vrachtwagen. - Afleveren van goederen aan afnemers in België en buurlanden. - Uitvoeren van bijzondere opdrachten op vraag van de magazijnverantwoordelijke. - Zorgen voor het tijdig periodiek onderhoud. - Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures. - Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid.

Sociale interactie

- Geven van aanwijzingen aan expeditiepersoneel inzake wijze van beladen. Verstrekken van informatie aan afnemers. Informeren van intern commerciële-administratieve medewerkers omtrent bijzonderheden.

Specifieke handelingsvereisten

- Besturen, bedienen van en manoeuvreren met vrachtwagen en met handpallet en heftruck. - Aandacht hebben in het verkeer tijdens soms langdurige ritten. Aandacht hebben bij laad- en loswerkzaamheden en voor correcte afhandeling van documenten.

Verantwoordelijkheden Kerntaken

- Instaan voor een correcte belading van de vrachtwagen zodat de juiste goederen op een veilige manier kunnen vervoerd en geleverd worden. Hiertoe onder meer : - toezien op of controleren van de wijze waarop goederen geladen zijn, onder andere met het oog op stabiliteit en het vermijden van beschadiging; - controleren van de volledigheid van de lading, controleren overeenstemming met zendnota's of vrachtbrieven; - verlenen van assistentie bij het laden of zelf laden, gebruik van heftruck of transpallet.

- Afleveren van goederen aan afnemers en ophalen van goederen bij leveranciers in België en buurlanden zodanig dat de juiste goederen bij de juiste afnemer op het gewenste tijdstip aanwezig zijn. Dit houdt onder andere in : - bepalen van de te rijden route aan de hand van vrachtbrieven rekening houdend met locatie en leveringstijdstip en/of mondelinge opdrachten van de chef; - rijden van de route; - afleveren en/of ophalen, geven van los- en laadaanwijzingen; - meehelpen bij het lossen van goederen met behulp van transpallet; - laten aftekenen van leveringsbon; - opnemen rembourspalletten, aftekenen ontvangstbewijs; - occasioneel innen van geld bij klanten; - occasioneel afgeven van geld en voor ontvangst afgetekende facturen aan facturatieadministratie.

- Uitvoeren van bijzondere opdrachten op vraag van de logistiek verantwoordelijke teneinde diverse opdrachten uit te voeren ten behoeve van de verschillende interne afdelingen. Hiertoe onder meer : - ophalen van retourvrachten; - vervoeren van promotiestanden; - ophalen van palletladingen; - uitvoeren van dringende levering rechtsreeks naar detailhandel.

- Zorgen voor het tijdig periodiek onderhoud, zodanig dat een optimale bedrijfszekerheid wordt gewaarborgd. Dit houdt onder andere in : - uitvoeren van dagelijks onderhoud en brandstofinname; controleren van accu-, olie- en waterpeil; - schoonhouden van het voertuig; - maken van afspraken met de garage via de leidinggevende.

- Uitvoeren van alle voorgeschreven administratieve procedures zodat controle op de uitgevoerde opdrachten verzekerd is. Hiertoe onder meer : - afgetekende zendnota's doorgeven aan verkoopsadministratie; - melden van ontvangen retourpalletten aan magazijn; - registreren van brandstofverbruik, kilometerstand en verwisselen tachograaf.

- Meewerken aan het bewaken van veiligheid, kwaliteit en voedselveiligheid zodat deze op een constante wijze kan gewaarborgd worden : - ordelijk en rein houden van het gebruikte voertuig; - naleven alle verkeersregels en voorschriften en rij- en rusttijden; - signaleren en melden van (dreigende) problemen aan het voertuig; - respecteren van alle HACCP-voorschriften.

Bezwarende omstandigheden

- Beperkte krachtuitoefening bij laden en lossen (minder dan 25 kg, gedurende 1 uur per dag). - Inspannende houding bij laden en lossen.

Eénzijdige houding bij het uitvoeren van lange ritten. - Hinder van weersomstandigheden tijdens laden en lossen. Stress door deelname aan het verkeer. - Kans op letsel bij verkeersongevallen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 maart 2019.

De Minister van Werk, K. PEETERS

^