Etaamb.openjustice.be
Mededeling
gepubliceerd op 16 september 2019

Mededeling aangaande de federale steunmaatregel "Luchtvaart in het kader van Airbus-programma's" De federale Regering heeft op 20 oktober 2016 de beslissing genomen om de O&O&I activiteiten van de Belgische industrie op het De regeringsbeslissing laat toe om projectkosten, gemaakt na de introductie van de initiële steunaa(...)

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie
numac
2019041804
pub.
16/09/2019
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE


Mededeling aangaande de federale steunmaatregel "Luchtvaart in het kader van Airbus-programma's" De federale Regering heeft op 20 oktober 2016 de beslissing genomen om de O&O&I activiteiten van de Belgische industrie op het gebied van luchtvaartprogramma's te ondersteunen, en heeft in dit kader een budget van 45 miljoen euro voorzien.

De regeringsbeslissing laat toe om projectkosten, gemaakt na de introductie van de initiële steunaanvraag bij de federale overheid, te financieren via terugbetaalbare voorschotten in overeenstemming met de Europese regelgeving.

Er wordt in het kader van deze regeringsbeslissing een tweede oproep tot het indienen van projecten gelanceerd. Nieuwe projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij het Federaal Luchtvaartplatform tot en met 28 februari 2020.

De steunmaatregel is gebaseerd op artikel 2, lid 21, 26, 85 en 86, artikel 4, lid 1, i), nr. ii) en iii), artikel 7, lid 5 en artikel 25 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van 17 juni 2014(1), alsook op de Kaderregeling betreffende Staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie van 27 juni 2014(2).

Individuele steun aan ondernemingen ten aanzien waarvan er een bevel tot terugvordering uitstaat ingevolge een eerder besluit van de Commissie waarbij de steun onrechtmatig en onverenigbaar met de interne markt is verklaard, met uitzondering van steunregelingen tot herstel van de schade veroorzaakt door bepaalde natuurrampen, worden uitgesloten van deze steunmaatregel.

De Belgische bedrijven kunnen vrij kiezen tussen een aantal scenario's van terugbetaalbare voorschotten met interest, of zonder interest met lagere steunintensiteiten. In wat volgt worden deze steunmodaliteiten verder toegelicht. ? Steun in de vorm van terugbetaalbare voorschotten met interest De basissteunintensiteiten voor terugbetaalbare voorschotten met interest komen overeen met deze vermeld in de artikelen 7 en 25 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.

Hierin wordt bepaald dat 60% van de aanvaardbare kosten van het Industrieel Onderzoek (IO) en 35% van de aanvaardbare kosten van de Experimentele Ontwikkeling (EO) van het project kunnen worden gefinancierd. Op deze percentages worden voor KMO's verhogingen toegepast van 10% voor middelgrote ondernemingen (minder dan 250 werknemers en een zakencijfer kleiner dan 50 Mio euro of een balanstotaal kleiner dan 43 Mio euro per jaar) en 20% voor kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers en een zakencijfer of een balanstotaal kleiner dan 10 Mio euro per jaar).

De steun wordt integraal terugbetaald door de begunstigde ondernemingen aan de Belgische Staat in de mate waarin succes werd behaald (dit is een vastgesteld bedrag/percentage op de gegenereerde omzet), met inbegrip van samengestelde interest op de uitgekeerde bedragen.

Het interestpercentage wordt berekend op basis van een door de Europese Commissie vastgesteld referentiepercentage op datum van de toekenning van de steun.

Het succes van een project zal worden bepaald op basis van de verkoopsprognoses op het moment van toekenning van de steun. Er wordt ook een einddatum voorzien tegen wanneer het succes behaald zou moeten worden. In het geval van succes dat verder gaat dan hetgeen initieel als succesvol werd beschreven ("eclatant succes"), eist de Belgische Staat bijkomende vergoedingen bovenop de terugbetaling van het voorschot vermeerderd met de samengestelde interest.

De firma's hebben de keuze uit verschillende terugbetalingsscenario's: - Lineaire terugbetalingen met variabele rentelasten - Lineaire terugbetalingen met vaste rentelasten - Terugbetalingen in vijf loten met vaste rentelasten - Exponentiële terugbetalingen met vaste rentelasten - Exponentiële terugbetalingen met variabele rentelasten ? Steun in de vorm van terugbetaalbare voorschotten zonder interest De basissteunintensiteiten voor terugbetaalbare voorschotten zonder interest komen overeen met deze vermeld in artikel 25 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.

Hierin wordt bepaald dat 50% van de aanvaardbare kosten van het Industrieel Onderzoek (IO) en 25% van de aanvaardbare kosten van de Experimentele Ontwikkeling (EO) van het project kunnen worden gefinancierd. Op deze percentages worden voor KMO's verhogingen toegepast van 10% voor middelgrote ondernemingen (minder dan 250 werknemers en een zakencijfer kleiner dan 50 Mio euro of een balanstotaal kleiner dan 43 Mio euro per jaar) en 20% voor kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers en een zakencijfer of een balanstotaal kleiner dan 10 Mio euro per jaar).

De steun wordt integraal terugbetaald door de begunstigde ondernemingen aan de Belgische Staat in de mate waarin succes werd behaald (dit is een vastgesteld bedrag/percentage op de gegenereerde omzet), maar dit zonder interest.

Het succes van een project zal worden bepaald op basis van de verkoopsprognoses op het moment van toekenning van de steun. Er wordt ook een einddatum voorzien tegen wanneer het succes behaald zou moeten worden.

De firma's hebben de keuze uit verschillende terugbetalingsscenario's: - Lineaire terugbetalingen - Terugbetalingen in vijf loten - Exponentiële terugbetalingen De steun wordt door de Belgische Staat toegekend na grondig onderzoek en studie van het projectvoorstel. Het Federaal Luchtvaartplatform onderzoekt de technische, economische, financiële en wetenschappelijke aspecten van het project, gaat na of er voldoende interesse is vanwege mogelijke aankopers, en beoordeelt aan de hand van een aantal op voorhand gedefinieerde criteria of het project in aanmerking kan komen voor steun.

Verdere informatie kan ingewonnen worden bij: Federaal Luchtvaartplatform Postbus 191 1210 BRUSSEL NOORDSTATION Het Federaal Luchtvaartplatform is een nauw samenwerkingsverband tussen de FOD Economie en de POD Wetenschapsbeleid opgericht voor de behandeling van de Belgische industriële deelname aan AIRBUS-programma's op federaal vlak ten einde te komen tot een collegiale behandeling van deze programma's, in overeenstemming met de competenties van de beide Departementen. In dat kader is overeengekomen dat het wetenschappelijk beheer van de luchtvaartdossiers onder de verantwoordelijkheid van de POD Wetenschapsbeleid valt en het economisch, financieel en boekhoudkundig beheer onder de verantwoordelijkheid van de FOD Economie.

De contactpersonen binnen het Federaal Luchtvaartplatform zijn: Voor de FOD Economie: Xavier HAEZEBROUCK, Attaché tel. : +32 2 277.92.37 e-mail: xavier.haezebrouck@economie.fgov.be Voor de POD Wetenschapsbeleid: Georges JAMART, Attaché tel. : +32 2 238.36.90 e-mail: georges.jamart@belspo.be _______ Nota (1) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/ALL/ ?uri=CELEX%3A32014R0651 (2) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/ ?uri=uriserv:OJ.C_.2014.198.01.0001.01.NLD .

^