Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 06 februari 1998
gepubliceerd op 24 april 1998

Ministerieel besluit houdende vaststelling van een type renovatiehuurovereenkomst voor sociale of bijzondere woonprojecten

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1998035440
pub.
24/04/1998
prom.
06/02/1998
ELI
eli/besluit/1998/02/06/1998035440/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

6 FEBRUARI 1998. - Ministerieel besluit houdende vaststelling van een type renovatiehuurovereenkomst voor sociale of bijzondere woonprojecten


De Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Stedelijk Beleid en Huisvesting, Gelet op de Huisvestingscode, gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 december 1970 en bekrachtigd door de wet van 2 juli 1971, inzonderheid op de artikelen 94 en 96, § 3, gewijzigd bij de decreten van 5 juli 1989 en 23 oktober 1991;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 1996 houdende de subsidiëring van de renovatie van woningen en gebouwen en van de bouw van nieuwe sociale woningen, inzonderheid op de artikelen 3, § 1, 2°, en 7, § 1, Besluit :

Artikel 1.De inhuurneming van de gebouwen en woningen, zoals bedoeld in artikel 3, § 1, 2°, van het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 1996 houdende de subsidiëring van de renovatie van woningen en gebouwen en van de bouw van nieuwe sociale woningen, verloopt op grond van de typehuurovereenkomst die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking op 1 maart 1998.

Brussel, 6 februari 1998.

L. PEETERS

Renovatiehuurovereenkomst (model conform artikel 7 van het besluit van 19 december 1996 houdende de subsidiëring van de renovatie van woningen en gebouwen en van de bouw van nieuwe sociale woningen) De ondergetekende (voornaam of rechtsvorm, naam en adres van de eigenaar) vertegenwoordigd door . . . . . (voornaam, naam en functie van degene die de rechtspersoon vertegenwoordigt), hierna genoemd de VERHUURDER, EN de ondergetekende (rechtsvorm, naam en adres van de initiatiefnemer) vertegenwoordigd door . . . . . (voornaam, naam en functie van degene die de initiatiefnemer vertegenwoordigt), hierna genoemd de HUURDER, ZIJN OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT :

Artikel 1.Omschrijving en bestemming van het gehuurde goed De verhuurder geeft in huur aan de huurder, het goed gelegen te . . . . . bestaande uit (opsomming van kamers, vermelding van tuin, garage, enz.) . . . . .

Vóór de inwerkingtreding van de huurovereenkomst wordt een omstandige plaatsbeschrijving op tegenspraak opgemaakt. De plaatsbeschrijving maakt integraal deel uit van deze overeenkomst.

Na de uitvoering van de werken waarvan sprake in artikel 5, zal het goed als woongelegenheid dienen en bestemd zijn als hoofdverblijfplaats voor één of meer onderhuurders (en hun gezin).

Artikel 2.Duur van de huur De huur wordt gesloten voor een periode van . . . . . (meer dan 9 jaar).

De huur neemt een aanvang op . . . . .

Artikel 3.Huurprijs en waarborg De basishuurprijs bedraagt . . . . . . . . . . (in cijfers en voluit geschreven) per . . . . .

Tot het verstrijken van de in artikel 5 voorziene termijn om de geplande renovatie-, verbeterings- en aanpassingswerken uit te voeren, is er geen huur verschuldigd. * Na het verstrijken van die termijn wordt de basishuurprijs voor de periode van . . . . . tot . . . . . verlaagd tot . . . . . frank (in cijfers en voluit geschreven) per . . . . . * De verhuurder doet afstand van het recht om tijdens de periode van . . . . . . . . . . de huurprijs te herzien.

De huurprijs zal worden betaald door overschrijving op het rekeningnummer . . . . . van de verhuurder, voor de.................... dag van de periode waarop de huurprijs betrekking heeft. * De huurder stort overeenkomstig artikel 10 van de Woninghuurwet een waarborg van . . . . . . . . . . frank (max. 3 maanden basishuurprijs) op een afzonderlijke, geblokkeerde rekening op zijn naam. Dit bedrag, verhoogd met de intresten, zal op het einde van de huurovereenkomst aan de huurder worden terugbetaald, na aftrekking van de vergoeding voor eventuele schade aan het goed. *

Artikel 4.Indexering Op elke verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst kan de huurprijs, op schriftelijk verzoek van de verhuurder, worden aangepast volgens de formule : basishuurprijs x nieuw indexcijfer/aanvangsindexcijfer Het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.

Het aanvangsindexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de maand tijdens dewelke de huurovereenkomst is afgesloten.

De aanpassing vindt slechts plaats op schriftelijk verzoek van de belanghebbende partij en werkt slechts terug tot drie maanden voorafgaand aan die van het verzoek.

Artikel 5.Werken De verhuurder geeft hierbij toestemming aan de huurder om de geplande renovatie-, verbeterings- en aanpassingswerken te laten uitvoeren. In de bijlage bij de overeenkomst worden deze werken precies omschreven en geraamd.

De vermoedelijke aanvangsdatum is . . . . .

De vermoedelijke uitvoeringstermijn bedraagt . . . . .

Als de voormelde aanvangsdatum en/of uitvoeringstermijn niet kan gerespecteerd worden omwille van verborgen gebreken of buitengewone verwikkelingen, kan de huurder de wijziging ervan vragen. Als de partijen niet tot een vergelijk komen, dan leggen zij dit volgens de procedure van de minnelijke schikking aan de vrederechter voor.

De huurder zal de kosten van de werken te zijnen laste nemen en is aansprakelijk voor alle risico's verbonden aan de uitvoering van de werken.

Na de definitieve oplevering van de werken wordt op tegenspraak een bijvoegsel bij de oorspronkelijke plaatsbeschrijving opgemaakt. Dit bijvoegsel zal integraal deel uitmaken van de overeenkomst.

De werken zijn door de verhuurder stelselmatig verworven naarmate ze geïncorporeerd worden in het gehuurde goed, zonder dat hij daarvoor een vergoeding verschuldigd is.

De verhuurder ziet af van het recht om op het einde van de huurovereenkomst de verwijdering van de werken te vorderen.

Artikel 6.Herstellingen Gedurende de duur van de overeenkomst zal de huurder de herstellingen uitvoeren die de wet of de gebruiken hem opleggen, met inbegrip van de herstellingen die nodig zijn door : - het niet overeenstemmen van de werken die de huurder moet uitvoeren, - verborgen gebreken van deze werken, - schade ten gevolge van de uitvoering van de werken, - de fout van de huurder, - de fout van een persoon voor wie de huurder moet instaan (bv. de onderhuurder).

De verhuurder neemt de herstellingen die nodig zijn wegens normale slijtage, ouderdom, gebrek in het gehuurde goed of wegens overmacht te zijnen laste, tenzij zij opgenomen zijn in de lijst van werken waarvan sprake in artikel 5. De huurder zal de verhuurder per aangetekend schrijven op de hoogte brengen van het bestaan van de schade die de verhuurder moet herstellen.

Artikel 7.Voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst door de verhuurder De verhuurder ziet af van het recht om binnen de periode van . . . . . . . . . . (minstens 9 jaar) vanaf de aanvang van de huur een einde te maken aan de huurovereenkomst.

Na die periode kan de verhuurder de huurovereenkomst voortijdig beëindigen overeenkomstig de bepalingen van de Woninghuurwet, met dien verstande dat hij dan, bovenop de eventuele wettelijke vergoedingen, een bijkomende vergoeding verschuldigd is, die volgens de volgende formule berekend wordt : totale kostprijs van de werken x aantal niet nageleefde huurjaren/aantal na te leven huurjaren vanaf de definitieve oplevering Bij de bepaling van het aantal huurjaren wordt een gedeelte van een jaar als een volledig jaar aangerekend (bv. het jaar van de definitieve oplevering wordt als een volledig jaar beschouwd).

Als de huurovereenkomst voortijdig beëindigd wordt ingevolge een onteigening, is de verschuldigde vergoeding gelijk aan de meerwaarde die de woning heeft gekregen door de uitgevoerde werken.

Artikel 8.Onderverhuring De verhuurder geeft hierbij zijn toestemming om het goed geheel onder te verhuren aan één of meerdere kandidaat-onderhuurders die voldoen aan de voorwaarden van het Sociale Huurbesluit en die het goed of het hen toegewezen gedeelte van het goed uitsluitend als hun hoofdverblijfplaats zullen gebruiken.

Deze onderhuur is een onderhuur in de zin van artikel 1, § 1bis van de Woninghuurwet.

Als de huurovereenkomst vervalt of door de verhuurder opgezegd wordt, en de (hoofd)huurder geen andere, passende en betaalbare woongelegenheid vindt voor de zittende onderhuurder(s), dan wordt dit als een buitengewone omstandigheid in hoofde van de (hoofd)huurder beschouwd, op grond waarvan hij een verlenging van de (hoofd)huurovereenkomst kan vragen.

De aanvraag tot verlenging moet, op straffe van nietigheid, uiterlijk een maand vóór de vervaldag van de (hoofd)huurovereenkomst aan de verhuurder bij aangetekende brief worden gevraagd.

Bij gebrek aan overeenstemming tussen de partijen kan de rechter, overeenkomstig artikel 11 van de Woninghuurwet, een verlenging toestaan.

Artikel 9.Verzekering De huurder zal voor de gehele duur van de overeenkomst een verzekering sluiten die zijn aansprakelijkheid als huurder en zijn aansprakelijkheid voor de risico's verbonden aan de uitvoering van de werken waarvan sprake in artikel 5, dekt.

De verhuurder zal zijn aansprakelijkheid dekken.

Artikel 10.Bijzondere kosten De onroerende voorheffing is ten laste van de verhuurder, evenals de kosten van . . . . .

De huurder draagt de kosten van aansluiting en verbruik van water, gas en elektriciteit, alsmede de kosten van... * De huurder betaalt bovendien maandelijks een vast bedrag van . . . . . . . . . . frank als voorschot op de kosten van : - verwarming, schoonmaak en elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke delen * Elk jaar wordt de gedetailleerde afrekening gemaakt, waarna de huurder of de verhuurder, al naargelang het geval, het verschil tussen de gestorte voorschotten en de werkelijke kosten aan de andere partij betaalt.

Artikel 11.Bodemattest De huurder verklaart kennis te hebben genomen van het door de verhuurder aangevraagde bodemattest d.d. . . . . . , waarvan de inhoud luidt : Bij het einde van de huurovereenkomst vraagt de huurder een bodemattest aan en deelt de inhoud ervan aan de verhuurder mee.

Artikel 12.Opmaak van een notariële akte Partijen komen overeen dat het verlijden van de notariële akte binnen de 2 maanden zal plaatsvinden. Deze akte zal overgeschreven worden op het kantoor van de hypotheekbewaarder.

De kosten van de akte, de registratie en de overschrijving worden gedragen door . . . . . *

Artikel 13.Specifieke bepalingen Aantal geschrapte bepalingen (zie opmerking onderaan) : Aantal bijgevoegde bepalingen (in artikel 13) : Aantal bladzijden (bijlagen inbegrepen) : Opgemaakt te . . . . . op . . . . . in.......... exemplaren.

Elke partij erkent één exemplaar ontvangen te hebben.

De verhuurder, De huurder, Opmerking : de voorgedrukte bepalingen aangeduid met een * zijn facultatief en kunnen geschrapt worden; de andere voorgedrukte bepalingen zijn verplichtend.

Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 februari 1998 houdende vaststelling van een type- renovatiehuurovereenkomst voor sociale of bijzondere woonprojecten.

De Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Stedelijk Beleid en Huisvesting, L. PEETERS

^