Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 10 juni 2004
gepubliceerd op 22 december 2004

Ministerieel besluit tot vaststelling van het model van huurcontract, onderhuurcontract en renovatiehoofdhuurcontract, bedoeld in artikelen 4 en 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2004036800
pub.
22/12/2004
prom.
10/06/2004
ELI
eli/besluit/2004/06/10/2004036800/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 JUNI 2004. - Ministerieel besluit tot vaststelling van het model van huurcontract, onderhuurcontract en renovatiehoofdhuurcontract, bedoeld in artikelen 4 en 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren


Departement Leefmilieu en Infrastructuur De Vlaamse minister van Wonen, Media en Sport, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op artikel 56 tot 58;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren, inzonderheid op artikel 4 en 5;

Besluit :

Artikel 1.Elk erkend sociaal verhuurkantoor gebruikt voor de onderverhuring of verhuring van de door hem beheerde woningen het model van huurcontract, gevoegd als bijlage 1 bij dit besluit.

Art. 2.Voor de woningen die in eigendom zijn van het sociaal verhuurkantoor of woningen die in beheer zijn genomen waarbij het sociaal verhuurkantoor als lasthebber optreedt, worden de woorden hoofdhuurder en onderhuurder in het model van huurcontract, gevoegd als bijlage 1 bij dit besluit, vervangen door respectievelijk verhuurder en huurder. Deel drie van het model van huurcontract is in dat geval niet van toepassing.

Art. 3.§ 1. Het sociaal verhuurkantoor sluit met de huurder of onderhuurder een huur- of onderhuurcontract af voor een periode van 9 jaar.

In afwijking van het eerste lid kan het sociaal verhuurkantoor een kortlopend huur- of onderhuurcontract aanbieden in de volgende gevallen : 1° wanneer het sociaal verhuurkantoor, op basis van onder meer sociale verslagen, verstrekt door een erkende welzijnsdienst, lokaal bestuur of huisvestingsdienst, omstandig aantoont dat de kandidaat-huurder in de periode van zes jaar voorafgaandelijk aan de mogelijke toewijzing van een woning een zodanige negatieve woonhistoriek heeft opgebouwd dat kan worden getwijfeld dat hij zal voldoen aan zijn huurderverplichtingen.Als tegen het verstrijken van de overeengekomen korte duur de huur- of onderhuurovereenkomst niet is opgezegd, dan wordt dit contract omgezet in een negenjarig huur- of onderhuurcontract te rekenen vanaf de aanvang van het oorspronkelijke kortlopende huur- of onderhuurcontract. 2° wanneer de kandidaat-huurder een echtscheidingsprocedure, een procedure voor dringende en voorlopige maatregelen op basis van artikel 223 van het Burgerlijk Wetboek of een procedure gesteund op de wet van 28 januari 2003 tot toewijzing van de gezinswoning aan de echtgenoot of aan de wettelijk samenwonende die het slachtoffer is van fysieke gewelddaden vanwege zijn partner en tot aanvulling van artikel 410 van het Strafwetboek, heeft opgestart of wil opstarten;3° wanneer het sociaal verhuurkantoor voor de woning in kwestie met de eigenaar-verhuurder een kortlopend hoofdhuurcontract heeft afgesloten. De mogelijkheid om een kortlopend onderhuurcontract af te sluiten kan slechts in het laatste jaar van het kortlopend hoofdhuurcontract. Als tegen het verstrijken van de overeengekomen korte duur het onderhuurcontract niet is opgezegd, dan wordt dit contract omgezet in een negenjarig onderhuurcontract te rekenen vanaf de aanvang van het oorspronkelijke kortlopende onderhuurcontract. § 2. Het sociaal verhuurkantoor brengt de kandidaat-huurder op de hoogte van zijn gemotiveerde beslissing om een kortlopend huur- of onderhuurcontract aan te bieden. Het sociaal verhuurkantoor vermeldt uitdrukkelijk de motivaties tot en het aantal kortlopende huur- of onderhuurcontracten in het jaarverslag, bedoeld in artikel 18 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren.

De toezichthouder kan onder meer op basis van het jaarverslag bijkomende informatie opvragen over de motivatie voor het afsluiten van kortlopende huur- of onderhuurcontracten. Wanneer wordt vastgesteld dat die motivatie onvoldoende is, kan de toezichthouder, na het sociaal verhuurkantoor te hebben gehoord, haar de mogelijkheid tot het aanbieden van kortlopende huur- of onderhuurcontracten voor een bepaalde termijn ontzeggen.

Art. 4.Wanneer een erkend sociaal verhuurkantoor renovatie, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden wenst op te nemen in een renovatiehuurovereenkomst moet zij het model van renovatiehoofdhuurcontract, gevoegd als bijlage 2 bij dit besluit, gebruiken.

Art. 5.De bij dit besluit gevoegde modellen worden gebruikt voor de huur-, onderhuur- en renovatiehoofdhuurcontracten die worden afgesloten na de inwerkingtreding van dit besluit.

Brussel, 10 juni 2004.

M. KEULEN

Bijlage 1 S.V.K. Adres Postn. Gemeente Tel.

Fax.

Reknr.

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR De ondergetekende : het SVK, (naam, adres, gemeente) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . hierna genoemd de hoofdhuurder, ook wel het Sociaal Verhuurkantoor, en Dhr. en/of Mevr. (1) : . . . . . . . . . . . . . . . wonende te : . . . . . . . . . . hierna genoemd de onderhuurder, zijn overeengekomen wat volgt : 1. DE VERHURING De hoofdhuurder geeft in huur aan de onderhuurder een woonhuis / appartement / studio / kamer (2), gelegen te .. . . . .................................................................................................................................................................................bestaande uit (3) : . . . . . . . . . . . . . . .

Bij het gebruik van een of meerdere ruimten of voorzieningen gelden volgende regels : (4) . . . . . . . . . .

Werd de onderhuurder ingevolge onjuiste en/of onvolledige verklaringen onrechtmatig tot een huurwoning toegelaten, dan is het huurcontract van rechtswege nietig, onverminderd het recht op schadevergoeding en dient het betrokken gezin de woning uiterlijk binnen de zes maanden te ontruimen.

Blijkt uit een onderzoek dat de onderhuurder ingevolge onjuiste of onvolledige verklaringen onrechtmatige voordelen heeft genoten, dan is hij ertoe verplicht het bedrag van de hem toegekende voordelen terug te storten aan de hoofdhuurder. Werden die verklaringen te kwader trouw gedaan, dan wordt de terugstorting verhoogd met de wettelijke interesten.

De onderhuurders zijn hoofdelijk en ondeelbaar verbonden tot uitvoering van dit onderhuurcontract. De onderhuurder verklaart de woning tot zijn hoofdverblijfplaats te bestemmen en voor de uitvoering van dit contract woonst te kiezen in het gehuurde goed. Indien hij de woning verlaat, deelt hij kennis het nieuwe adres mee aan de hoofdhuurder.

De duur en de opzegmogelijkheden van dit onderhuurcontract hangen mede af van de opzegmogelijkheden en de resterende duur van het hoofdhuurcontract afgesloten tussen het sociaal verhuurkantoor en de eigenaar-verhuurder. De duur van deze onderhuur kan dus nooit de nog resterende duur van het hoofdhuurcontract overtreffen. De bepalingen van het hoofdhuurcontract zijn opgenomen in deel 3 van deze overeenkomst.(5) 2. BESTEMMING De onderhuurder mag de woning voor hem en zijn gezin enkel tot hoofdverblijf bestemmen.Als bijlage bij dit huurcontract wordt een overzicht van de gezinsleden gevoegd, bevattende minstens een opsomming van alle gezinsleden, geboortedatum en de band met de onderhuurder.

De onderhuurder brengt de hoofdhuurder onmiddellijk op de hoogte van eventuele wijzigingen in de gezinssamenstelling. Ook het uitzonderlijk verstrekken voor enige tijd van onbetaalde logementen valt onder deze meldingsplicht. Onder geen beding mag de woning overbevolkt worden.

De onderhuurder mag in geen geval de woning geheel of gedeeltelijk onderverhuren, noch overdragen. Op deze wijze zouden de toewijzingsregels van het sociaal verhuurkantoor omzeild worden, hetgeen indruist tegen de sociale opdracht van het sociaal verhuurkantoor. 3. ALGEMEEN Zowel het hoofdhuurcontract als dit onderhuurcontract vallen onder toepassing van de Woninghuurwet.(6) Voor alles wat met de uitvoering van dit onderhuurcontract verband houdt, dient de onderhuurder zich rechtstreeks te richten tot het Sociaal Verhuurkantoor, en niet tot de eigenaar-verhuurder.

DEEL 1 : Duur van de huur, huurprijs, waarborg, kosten,... 4. DUUR VAN DE HUUR De huur van de onderhuurovereenkomst wordt in beginsel afgesloten voor een termijn van 9 jaar en neemt een aanvang op :...../....../...... 5. HUURPRIJS De huurprijs bedraagt......................... euro per maand.

De huurprijs zal door de onderhuurder vóór de..... (7) van de betrokken maand worden betaald op rekeningnummer......./......................../...... van de hoofdhuurder bij de post of de bank. 6. INDEXATIE (8) A.Recht op indexatie De huurprijs is gekoppeld aan de index der consumptieprijzen. De aanpassing van de huurprijs aan de kosten van levensonderhoud kan één maal per huurjaar schriftelijk gevraagd worden op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract. Deze aanpassing werkt slechts terug tot drie maanden voorafgaand aan die van het verzoek.

De aanpassing van de huurprijs kan nooit meer bedragen dan volgens de wettelijke formule bepaald in artikel 1728bis B.W., waarbij : wettelijk eisbare huurprijs = basishuurprijs x nieuw indexcijfer/aanvangsindexcijfer waarbij : ? de basishuurprijs de naakte aanvangshuurprijs is; ? het nieuw indexcijfer het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract is; ? het aanvangsindexcijfer het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de ondertekening van het huurcontract is.

OF B. uitsluiting van indexatie Partijen sluiten uitdrukkelijk uit dat de huurprijs kan aangepast worden aan de schommelingen van de levensduurte.

OF C. Beperking van de indexatie in de tijd Partijen komen overeen dat gedurende de eerste.... jaren geen indexaanpassing van de huurprijs verschuldigd is. 7. HUURPRIJSHERZIENING Bij het verstrijken van iedere driejarige periode kan de huurprijs herzien worden tussen partijen tussen de negende en de zesde maand voorafgaand aan het verstrijken van iedere driejarige periode.Bij niet akkoord kan een verzoek ingeleid worden door de meest begunstigde partij tussen de zesde en de derde maand voorafgaand aan het verstrijken van iedere driejarige periode.

De huurprijs kan herzien worden op grond van 'nieuwe omstandigheden' als aangetoond wordt dat hierdoor de normale huurwaarde met minstens 20 % gestegen of gedaald is. De huurprijs kan eveneens naar omhoog herzien worden als de normale huurwaarde tengevolge van werken uitgevoerd op kosten van de verhuurder/hoofdhuurder met minstens 10 % gestegen is.

Verbeteringswerken om de woning in overeenstemming met de elementaire vereisten te brengen komen hiervoor evenwel niet in aanmerking.

Mocht de eigenaar-verhuurder op een huurprijsherziening aandringen dan zal de onderhuurder binnen de kortst mogelijke termijnen hiervan op de hoogte gebracht worden, zodat ook de onderhuurder zijn rechten kan behartigen. 8. WAARBORG (9) De waarborg strekt tot garantie van alle verplichtingen die voor de huurder uit het huurcontract voortvloeien. A. Waarborg verschuldigd De waarborg die de onderhuurder bij aanvang van het contract dient te betalen, bedraagt..............euro.

Deze waarborg wordt bij een financiële instelling op naam van de onderhuurder op een geblokkeerde rekening geplaatst.

Dit bedrag zal, samen met de gekapitaliseerde intrest, aan de onderhuurder worden terugbetaald, na verrekening van nog openstaande schulden en/of aftrekking van de vergoeding voor eventuele schade, bij het einde van het huurcontract.

De waarborg mag niet meer dan drie maanden huur bedragen, en zal als volgt voldaan worden : A.1. Betaling bij aanvang De waarborg wordt volledig betaald bij aanvang van het huurcontract.

OF A.2. Gespreide betaling van de waarborg De hoofdhuurder stemt toe in de gespreide betaling van de waarborg in schijven. Deze gespreide betaling gebeurt in..... schijven van..... euro, voor de eerste keer tegen.. /../.... en dan telkenmale tegen de..... van de daaropvolgende maand, zodat de volledige som tegen.. /../.... betaald is OF B. Bankgarantie als waarborg Bij wijze van waarborg wordt een schriftelijke bankgarantie gesteld, ten bedrage van .. euro, zonder evenwel het bedragequivalent van 3 maanden de huurprijs te kunnen overschrijden. Hieraan wordt ook voldaan wanneer een O.C.M.W. zich schriftelijk garant stelt voor elke schuldvordering voortvloeiend uit de gehele of gedeeltelijke niet-nakoming door de onderhuurder van zijn verplichtingen zonder dat deze garantie evenwel het bedrag van drie maanden huur kan overtreffen.

OF C. Geen waarborg verschuldigd 9. BIJKOMENDE KOSTEN EN LASTEN De grondlasten (onroerende voorheffing) zijn ten laste van de eigenaar-verhuurder. De onderhuurder draagt de kosten van water-, gas- en electriciteitsverbruik, alsook de huurkosten voor de tellers.

De onderhuurder betaalt aan de hoofdhuurder een bijdrage voor de kosten en lasten die de hoofdhuurder voor rekening van de onderhuurder maakt.

Deze kosten omvatten (10) : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De aanrekening van de kosten zal als volgt gebeuren : (11) A. Vast Bedrag Voor de aanrekening van de kosten en de lasten wordt een vast bedrag bepaald, betaalbaar in vaste maandelijkse betalingen van . euro.

Iedere partij kan evenwel te allen tijde aan de vrederechter een herziening van de vaste kosten vragen of een omzetting ervan in werkelijke kosten en lasten OF B. Maandelijkse Provisie Voor de aanrekening van de kosten en de lasten wordt samen met de huurbetaling een maandelijks voorschot betaald ten bedrage van euro.

Ieder jaar bezorgt de hoofdhuurder de onderhuurder een afrekening van de werkelijke kosten en lasten met opgave van de rekeningsposten en de gehanteerde verdeelsleutel. Naar aanleiding van de jaarlijkse afrekening bepaalt de hoofdhuurder het saldo in het voordeel of het nadeel van de onderhuurder evenals het nieuw bedrag van het maandelijks voorschot in functie van de werkelijke ontwikkeling van de uitgaven.

De onderhuurder kan op eenvoudig verzoek op het kantoor van het SVK inzage krijgen van de stukken die deze uitgaven staven. 10. ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN De hoofdhuurder moet de woning in goede staat leveren en hiertoe de nodige herstellingen uitvoeren of laten uitvoeren door de eigenaar-verhuurder (art.1719 en 1720 B.W.).

Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid.

Zowel de onderhuurder als de hoofdhuurder zullen die herstellingen laten uitvoeren die de wet of de gebruiken hen opleggen.

De onderhuurder is verantwoordelijk om het gehuurde goed te beheren en te onderhouden als een goede huisvader.

De onderhuurder zal de hoofdhuurder verwittigen van het bestaan van schade, waarvan de herstelling ten laste is van de verhuurder.

De onderhuurder mag geen structurele wijzigingen of verbeteringen in het gehuurde goed aanbrengen, zonder de uitdrukkelijke geschreven toestemming van de hoofdhuurder. 11. VERZEKERING Gedurende de hele duur van de huur zal de hoofdhuurder een brandverzekering (water- en stormschade inclusief) afsluiten, die zijn aansprakelijkheid als hoofdhuurder dekt.(12) Gedurende de hele duur van de huur zal de onderhuurder een brandverzekering (water- en stormschade inclusief) afsluiten, die zijn aansprakelijkheid als huurder dekt. 12. AANPASSINGEN Elke aanpassing van dit contract wat betreft huurprijs, opzegmogelijkheden en dergelijke, zal gebeuren volgens de voorziene wettelijke regelingen dienaangaande.13. AANVULLINGEN A. De hoofdhuurder verbindt er zich toe om uiterlijk tegen de aanvang van het huurcontract volgende zaken in orde te brengen : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

B. Andere aanvullingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14. GEMEENRECHT EN AANVULLENDE BEPALINGEN De bepalingen van de woninghuurwet en het gemeen huurrecht zijn van toepassing op deze huurovereenkomst. Partijen kunnen de type-huurovereenkomst verder aanvullen voorzover zij niet strijdig zijn met deze type-huurovereenkomst of met de dwingende én aanvullende bepalingen van de woninghuurwet en het gemeen huurrecht (artikel 1714 tot en met 1762bis van het Burgerlijk Wetboek).

De in het huurcontract voorkomende bepalingen die hiermee strijdig zouden zijn, worden evenwel voor niet-geschreven gehouden.

DEEL 2 : De beëindigingsmogelijkheden van de onderhuurovereenkomst voor de onderhuurder en hoofdhuurder 15. ALGEMENE BEPALING Elke opzeg moet per aangetekend schrijven gebeuren.De opzegtermijn begint steeds te lopen de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzeg betekend wordt. 16. BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN De onderhuurovereenkomsten kunnen onder geen beding de duur van deze hoofdhuurovereenkomst overschrijden. De onderhuurder kan enkel een verlenging wegens buitengewone omstandigheden verzoeken indien de onderhuurovereenkomst wordt opgezegd, hetzij door de hoofdhuurder, hetzij door de onderhuurder. In ieder geval dient het verzoek tot verlenging wegens buitengewone omstandigheden uiterlijk één maand voor het verstrijken van de opzegtermijn bij aangetekend schrijven betekend te zijn aan de hoofdhuurder. Bij niet akkoord beslist de vrederechter over het al dan niet toestaan van deze verlenging. 17. OPZEGMOGELIJKHEDEN VAN DE ONDERHUURDER De onderhuurder kan het huurcontract op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van minstens drie maanden. Indien de onderhuurder het huurcontract evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de hoofdhuurder recht op een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang het huurcontract een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.

Indien de hoofdhuurder vervroegd opzegt tegen het verstrijken van het derde of zesde jaar (voor verbouwingswerken of ongemotiveerd) dan kan de onderhuurder tegenopzeggen met 1 maand, zonder vergoeding. De hoofdhuurder blijft gehouden tot hetzij de uitvoering van het motief, hetzij de betaling van de vergoeding. 18. OPZEGMOGELIJKHEDEN VAN DE HOOFDHUURDER Het huurcontract kan door de hoofdhuurder bij aangetekend schrijven opgezegd worden zes maanden voor het verstrijken van de negenjarige termijn of één der volgende driejaarlijkse periodes.Bij gebrek aan dergelijke opzeg wordt het huurcontract telkens verlengd met driejaarlijkse periodes. 1. Uitsluiting voor eigen gebruik In toepassing van art.3, § 2, laatste lid, van de Woninghuurwet sluiten partijen de mogelijkheid uit van het opzegrecht te allen tijde voor eigen gebruik door het sociaal verhuurkantoor. 2. Opzeg voor verbouwingswerken (13) A.Opzeg voor verbouwingswerken mogelijk In toepassing van artikel 3, § 3, van de Woninghuurwet, kan de hoofdhuurder het huurcontract opzeggen tegen het derde en zesde jaar, mits een vooropzeg van zes maanden, hetzij voor verbouwings-, wederopbouw- of renovatie-werken.

Om geldig te zijn moet het slaan op werken aan de woonvertrekken, en in overeenstemming met de voorschriften van stedenbouw inzake bestemming.

De werken moeten minstens een bedrag van drie maal de jaarlijkse huurprijs vertegenwoordigen.

Indien echter werken worden uitgevoerd aan verscheidene woongelegenheden in een zelfde gebouw en die aan dezelfde hoofdhuurder toebehoren, dan bedraagt de minimale waarde van de werken twee maal de jaarlijkse huurprijs van de woningen die er ongemak van hebben.

In dit laatste geval kan de hoofdhuurder te allen tijde opzeggen met zes maanden, voor zover gedurende het eerste jaar niet opgezegd wordt.

In geval van opzeg voor werken zal de hoofdhuurder hetzij een bestek, hetzij een aannemingsovereenkomst, hetzij een beschrijving van de werken met gedetailleerde kostenraming aan de onderhuurder bezorgen.

De werken moeten een aanvang nemen binnen de zes maanden en beëindigd worden binnen de vierentwintig maanden na het verstrijken van de opzeg van de hoofdhuurder, of bij verlenging, vanaf de teruggave door de onderhuurder.

Wordt het motief niet uitgevoerd dan heeft, behoudens in het geval van buitengewone omstandigheden, de onderhuurder recht op een schadevergoeding van 18 maanden huur.

OF B. Uitsluiting opzeg voor verbouwingswerken In toepassing van artikel 3 § 3 laatste lid, van de Woninghuurwet sluiten partijen voor de duur van negen jaar de mogelijkheid uit voor de hoofdhuurder om het onderhuurcontract vroegtijdig op te zeggen voor verbouwingswerken. 3. Opzeg ongemotiveerd met vergoeding (14) A.Ongemotiveerde opzeg met vergoeding mogelijk In toepassing van artikel 3, § 4, van de Woninghuurwet kan de hoofdhuurder, mits vooropzeg van 6 maanden, het huurcontract beëindigen tegen het derde of zesde jaar. De respectievelijke vergoeding voor de onderhuurder bedraagt dan negen of zes maanden huur.

OF B. Uitsluiting ongemotiveerde opzeg met vergoeding De hoofdhuurder ziet af van de mogelijkheid om de onderhuurder ongemotiveerd met vergoeding op te zeggen.

DEEL 3 : De duur en beëindigingsmogelijkheden van het onderhuurcontract ingeval van beëindiging van het hoofdhuurcontract 19. OPZEG ONDERHUUR DOOR OPZEG HOOFDHUUR Indien het hoofdhuurcontract een einde door opzeg neemt, betekent dit automatisch ook het einde van de onderhuurovereenkomst.De huurwet legt de hoofdhuurder een verplichting op om de onderhuurder hiervan op de hoogte te brengen, en wel als volgt (15) : ? indien het hoofdhuurcontract een einde neemt op initiatief van de eigenaar-verhuurder, dan zal de hoofdhuurder de onderhuurder binnen de vijftien dagen volgend op de ontvangst van de opzegbrief hiervan een afschrift bezorgen aan de onderhuurder en hem mededelen wanneer ook het onderhuurcontract een einde neemt. ? indien het hoofdhuurcontract een einde neemt op initiatief van het sociaal verhuurkantoor zal hij de onderhuurder opzeggen met minstens drie maanden en hem tevens een afschrift van de opzeg aan de eigenaar-verhuurder bezorgen. Enkel wanneer het een 9-jarig hoofdhuurcontract betreft en de hoofdhuurder het hoofdhuurcontract vervroegd beëindigt, is de hoofdhuurder een vergoeding van drie maanden huur aan de onderhuurder verschuldigd.

In geen geval kan de onderhuurovereenkomst langer duren dan het hoofdhuurcontract. In bovenstaande gevallen kan de onderhuurder dus geen verlenging wegens buitengewone omstandigheden verkrijgen. 20. DUUR VAN HET HOOFDHUURCONTRACT De duur van de onderhuur kan nooit de nog resterende duur van het hoofdhuurcontract overtreffen.De duur van de onderhuurovereenkomst hangt dus samen met de resterende duur van het hoofdhuurcontract afgesloten tussen het Sociaal Verhuurkantoor en de eigenaar-verhuurder.

Deze hoofdhuurovereenkomst is ingegaan op...../...../........... voor een duur van.................. om derhalve door opzeg te kunnen beëindigd worden tegen het verstrijken van de overeengekomen duur op...../...../........... (16).

Wordt het hoofdhuurcontract tegen het einde van het hoofdhuurcontract niet opgezegd, dan wordt dit contract verlengd als volgt : (17) ? Indien het hoofdhuurcontract voor negen jaar is afgesloten, wordt dit contract bij gebrek aan voorafgaandelijke opzeg van zes maanden telkens verlengd voor periodes van drie jaar, enzoverder. ? Indien het hoofdhuurcontract een korte duur heeft (drie jaar of minder), zijn partijen gebonden door de overeengekomen duur en kan dit niet voortijdig opgezegd worden. Het huurcontract met een duur van minder dan drie jaar kan hoogstens éénmaal, schriftelijk, en tegen dezelfde voorwaarden verlengd worden onder het korte duurstelsel, voorzover de gecumuleerde duur te rekenen vanaf de aanvang van het oorspronkelijk huurcontract met een korte duur een termijn van drie jaar niet overschrijdt. Indien tegen het verstrijken van de overeengekomen korte duur niet is opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van minstens drie maanden, dan wordt het omgezet in een negenjarig huurcontract te rekenen vanaf de aanvang van het oorspronkelijk kortlopend hoofdhuurcontract. Vanaf dat moment worden de opzegbepalingen van het negenjarig hoofdhuurcontract van toepassing. 21. VERVROEGDE OPZEGMOGELIJKHEDEN EIGENAAR-VERHUURDER Betreft het een negenjarig hoofdhuurcontract dan kan de verhuurder als volgt het hoofdhuurcontract vroegtijdig beëindigen : 1.Opzegrecht van eigenaar-verhuurder voor eigen gebruik (18) A. Opzeg voor eigen gebruik De eigenaar-verhuurder kan te allen tijde opzeggen met zes maanden voor eigen gebruik en zijn familieleden tot in de derde graad (neven en nichten, nonkels en tantes inbegrepen) of deze van zijn echtgen(o)t(e).

OF B. Uitsluiting opzeg voor eigen gebruik De eigenaar-verhuurder kan niet opzeggen voor eigen gebruik omdat dit zo overeengekomen is in het hoofdhuurcontract.

OF C. Beperking voor opzeg eigen gebruik De eigenaar-verhuurder kan voor eigen gebruik slechts opzeggen vanaf................................. en/of voor............................................................................................., omdat dit zo overeengekomen is in het hoofdhuurcontract (19) 2. Opzegrecht voor verbouwingswerken (20) A.Opzeg voor verbouwingswerken De eigenaar-verhuurder kan het huurcontract beëindigen tegen het verstrijken van het derde of zesde jaar en mits een opzegtermijn van zes maanden opzeggen indien hij verbouwingswerken aan het gehuurde goed wil uitvoeren.

Deze werkzaamheden dienen aan bepaalde voorwaarden (21) te voldoen en de hoofdhuurder kan bepaalde stukken of documenten opvragen waaruit moet blijken of de voorgenomen werkzaamheden aan de voorwaarden voldoen.

Indien echter het gebouw uit verscheidene verhuurde woningen bestaat, die aan een zelfde verhuurder toebehoren, en de werkzaamheden aan de woningen die er ongerief van hebben vertegenwoordigen een kostprijs van meer dan twee jaar huur voor al die woningen samen, dan kan de verhuurder met het oog op het goede verloop van die werken te allen tijde verscheidene huurovereenkomsten beëindigen, met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden. In dat geval kan het hoofdhuurcontract niet tijdens het eerste jaar worden opgezegd.

De verhuurder moet aan de hoofdhuurder kennis geven van de hem verleende bouwvergunning indien dit vereist is, en een omstandig bestek, of een beschrijving van de werkzaamheden samen met een gedetailleerde kostenraming, of een aannemingsovereenkomst.

De werken moeten worden aangevat binnen zes maanden en worden beëindigd binnen vierentwintig maanden na het verstrijken van de opzeg door de verhuurder, of in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de hoofdhuurder.

Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de werken niet uitvoert, heeft de hoofdhuurder het recht op een vergoeding gelijk aan achttien maanden huur.

Op verzoek van de hoofdhuurder is de verhuurder verplicht hem kosteloos de documenten mee te delen, waaruit blijkt dat de werken overeenkomstig de gestelde voorwaarden zijn uitgevoerd.

OF B. Uitsluiting opzeg voor verbouwingswerken In toepassing van artikel 3, § 3, laatste lid, van de Woninghuurwet sluiten partijen voor de volledige duur van negen jaar de mogelijkheid uit voor de verhuurder om vroegtijdig op te zeggen voor verbouwingswerken.

OF C. Beperking opzeg voor verbouwingswerken In toepassing van art. 3, § 3, laatste lid, van de Woninghuurwet beperken partijen de mogelijkheid van het opzegrecht van de verhuurder voor verbouwingswerken en wel als volgt in de tijd : . . . . . . . . . . . . . . . 3. Ongemotiveerd opzegrecht met betaling van vergoeding (22) A.Ongemotiveerde opzeg met vergoeding De verhuurder kan het huurcontract beëindigen tegen het verstrijken van het derde of zesde jaar en mits een opzegtermijn van zes maanden, zonder motivering, maar met betaling van een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan negen dan wel zes maanden huur naargelang het huurcontract beëindigd wordt tegen het derde of het zesde jaar.

OF B. Uitsluiting ongemotiveerde opzeg met vergoeding In toepassing van artikel 3, § 4, laatste lid, van de Woninghuurwet sluiten partijen voor de volledige duur van negen jaar de mogelijkheid uit voor de verhuurder om vroegtijdig ongemotiveerd, doch met vergoeding op te zeggen.

OF C. Beperking ongemotiveerde opzeg met vergoeding In toepassing van art. 3, § 4, laatste lid, van de Woninghuurwet beperken partijen de mogelijkheid van het ongemotiveerd opzegrecht van de verhuurder, mits betaling van de schadevergoeding, en wel als volgt in de tijd : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22. OPZEG VAN HET HOOFDHUURCONTRACT DOOR DE HOOFDHUURDER De wet biedt de hoofdhuurder de mogelijkheid om te allen tijde mits naleving van een opzegtermijn van drie maanden het hoofdhuurcontract te beëindigen. Indien de hoofdhuurder echter het hoofdhuurcontract voor het verstrijken van de overeengekomen duur beëindigt, is de hoofdhuurder een vergoeding aan de onderhuurder verschuldigd van drie maanden huur.

DEEL 4 : Slotbepalingen en handtekeningen 23. PUBLICITEIT BIJ HET EINDE VAN DE HUUR De verhuurder heeft het recht tijdens de drie maanden voorafgaand aan het verstrijken van de opzegtermijn, een bericht aan de voorgevel van het goed aan te brengen, op een goed zichtbare plaats. Naargelang het geval, mag de verhuurder of hoofdhuurder in deze periode ook het goed laten bezichtigen gedurende twee dagen per week en twee opeenvolgende uren per dag.

Onderhuurder en hoofdhuurder, eventueel in overleg met de verhuurder, zullen dagen en uren afspreken. 24. PLAATSBESCHRIJVING Uiterlijk tegen het verstrijken van de eerste maand van gebruik door de onderhuurder zal op initiatief van het Sociaal Verhuurkantoor een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt worden.Tevens zal ook bij het einde een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt worden, teneinde eventuele huurschade vast te stellen. 25. REGISTRATIE Het huurcontract wordt door het sociaal verhuurkantoor uiterlijk binnen de vier maanden ter registratie aangeboden.Hoofdhuurder en onderhuurder betalen elk de helft van de hiermee verbonden kosten 26. HUURREGLEMENT (23) Bij dit huurcontract is een huurreglement gevoegd dat samen met het huurcontract moet worden gelezen. 27. HANDTEKENINGEN Opgemaakt op../../...... te (gemeente) :..................................................... in evenveel exemplaren plus één, als er partijen zijn. Het laatste exemplaar is bestemd voor de registratie.

Elke partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 10 juni 2004 tot vaststelling van het model van huurcontract, onderhuurcontract en renovatiehoofdhuurcontract, bedoeld in artikel 4 en 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren.

Brussel, 10 juni 2004.

De Vlaamse minister van Wonen, Media en Sport, M. KEULEN

Bijlage 2 MODEL-RENOVATIEHOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR (24) De ondergetekende(n) : Dhr. en/of Mevr. (25) : . . . . . . . . . . wonende te :. . . . . . hierna genoemd de verhuurder, en SVK (naam, adres, gemeente) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . hierna genoemd de hoofdhuurder, ook wel SVK genoemd, zijn overeengekomen wat volgt : 1. DE VERHURING De verhuurder geeft in huur aan de hoofdhuurder een woonhuis/appartement/studio/kamer (26), gelegen te .. . . . . . . . . bestaande uit (27) . . . . . . . . . . . . . . .

In toepassing van artikel 1717 B.W. evenals van artikel 1, § 1bis van de Woninghuurwet (28) en binnen het kader van artikel 4, § 2bis, geeft de verhuurder uitdrukkelijk de toestemming aan de hoofdhuurder, de.............................................................. (naam SVK) om in zijn geheel onder te verhuren aan onderhuurders om uitsluitend tot hoofdverblijfplaats van de onderhuurders te dienen.

Derhalve zal de verhuurder enkel op het kadastraal inkomen dat in aanmerking wordt genomen, belast (29) worden. Mocht één van de onderhuurders buiten medeweten van de hoofdhuurder een deel van het door hem gehuurde goed toch voor zijn persoonlijke belastingsaangifte inbrengen als aftrekbare beroepskosten, zodat de verhuurder voor dit gedeelte op de werkelijke huurinkomsten belast zou worden, zal hij dit onmiddellijk meedelen aan de hoofdhuurder die de verhuurder dan zal vergoeden voor de gebeurlijke hogere belasting.

De hoofdhuurder is gemachtigd om bij uitsluiting van derden, onder te verhuren aan personen welke ingeschreven zijn bij het SVK, en volgens de toewijzingsregels van het SVK in aanmerking komen als onderhuurder.

Hierdoor valt dit hoofdhuurcontract onder toepassing van de Woninghuurwet. 2. DUUR VAN DE HUUR De huur wordt afgesloten voor een termijn van 9 jaar en neemt een aanvang op :...../...../...... De huurovereenkomst kan door de verhuurder bij aangetekend schrijven opgezegd worden zes maanden voor het verstrijken van de negenjarige termijn of één der volgende driejaarlijkse periodes. Bij gebrek aan dergelijke opzeg wordt de huurovereenkomst telkens verlengd met driejaarlijkse periodes.

VERVROEGDE OPZEGMOGELIJKHEID DOOR DE VERHUURDER 2. A.Uitsluiting opzeg voor eigen gebruik In toepassing van art. 3, § 2, laatste lid, van de Woninghuurwet, sluiten partijen de mogelijkheid uit van het opzegrecht te allen tijde voor de verhuurder en zijn begunstigden. 2. B.Uitsluiting opzegrecht voor verbouwingswerken In toepassing van artikel 3, § 3, laatste lid, titel I van de Woninghuurwet, sluiten partijen voor de volledige duur van negen jaar de mogelijkheid uit voor de verhuurder om vroegtijdig op te zeggen voor verbouwingswerken. 2. C.Uitsluiting opzegrecht ongemotiveerd met vergoeding In toepassing van artikel 3, § 4, laatste lid, sluiten partijen voor de volledige duur van negen jaar de mogelijkheid uit voor de verhuurder om ongemotiveerd vroegtijdig op te zeggen met betaling van vergoeding.

OPZEG DOOR DE HOOFDHUURDER De hoofdhuurder kan de huurovereenkomst evenwel op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van minstens drie maanden.

Indien de hoofdhuurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.

Elke opzeg moet per aangetekend schrijven gebeuren. De opzegtermijn begint steeds te lopen de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzeg betekend wordt.

BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN De onderhuurcontracten kunnen onder geen beding de duur van dit hoofdhuur-contract overschrijden.

Indien echter tengevolge van een opzeg het SVK geen vervangende woongelegenheid vindt voor de betrokken onderhuurder(s) dan kan de hoofdhuurder uiterlijk één maand voor het verstrijken van de opzegtermijn per aangetekend schrijven een verlenging wegens buitengewone omstandigheden verzoeken. Bij niet akkoord beslist de vrederechter over het al dan niet toestaan van deze verlenging.

Partijen komen overeen dat het niet vinden van een aangepaste betaalbare woning voor de zittende onderhuurders in hoofde van het Sociaal verhuurkantoor in aanmerking wordt genomen als een buitengewone omstandigheid eigen aan het Sociaal verhuurkantoor, nu het sociaal verhuurkantoor precies tot doelstelling heeft om huurders in sociaal moeilijke omstandigheden te huisvesten.

Deze bepaling moet samen gelezen worden met het feit dat verhuurder tenslotte door te verhuren aan het sociaal verhuurkantoor zekerheid van betaling verwerft. 3. HUURPRIJS De huurprijs bedraagt......................... euro per maand.

De huurprijs zal door de huurder vóór de 15de van de betrokken maand worden betaald op rekeningnummer.........../.............................../...... van de verhuurder bij de post of de bank. 3.1. Kwijtschelding en/of vermindering huur ingevolge renovatiewerken (30) 3.1. A. Kwijtschelding huur ingevolge renovatie m.b.t. de elementaire vereisten (31) Aangezien in het kader van het renovatiehuurcontract de huurder op zijn kosten de in artikel 6. A van dit huurcontract welomschreven werken uitvoert teneinde de woning in overeenstemming met de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid te brengen is gedurende de eerste termijn van........ jaren en...... maanden tot en met...../...../.......... geen huurprijs verschuldigd.

Dit is een toepassing van artikel 8, tweede lid van de Woninghuurwet.

EN/OF 3.1. B. Vermindering van de huurprijs ingevolge renovatiewerken die normaal door de verhuurder moeten worden verricht Aangezien in het kader van het renovatiehuurcontract de huurder op zijn kosten de in artikel 6. B van dit huurcontract welomschreven werken uitvoert teneinde werken uit te voeren die normaal ten laste van de verhuurder-eigenaar zijn, doch niet slaan op de elementaire vereisten, wordt gedurende de eerste termijn van........ jaren en...... maanden tot en met...../...../.......... hetzij de huur kwijtgescholden en/of de huurprijs verminderd (32) met............. euro per maand. Indien de huurprijs geïndexeerd wordt zal de vermindering van de huurprijs met dezelfde indexeringsformule aangepast worden.

Dit is een toepassing van artikel 8, eerste en derde lid van de Woninghuurwet. 3.2. Indexatie (33) 3.2. A. Recht op indexatie De huurprijs is gekoppeld aan de index der consumptieprijzen. De aanpassing van de huurprijs aan de kosten van levensonderhoud kan één maal per huurjaar schriftelijk gevraagd worden op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Deze aanpassing werkt slechts terug tot drie maanden voorafgaand aan die van het verzoek.

De aanpassing van de huurprijs kan nooit meer bedragen dan volgens de wettelijke formule bepaald in artikel 1728bis B.W. : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld waarbij : ? de basishuurprijs is de naakte aanvangshuurprijs. ? het nieuw indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst ? het aanvangsindexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de ondertekening van het huurcontract/ OF 3.2. B. Uitsluiting van indexatie Partijen sluiten uitdrukkelijk uit dat de huurprijs kan aangepast worden aan de schommelingen van de levensduurte.

OF 3.2. C. Beperking van de indexatie in de tijd Partijen komen overeen dat gedurende de eerste.... jaren geen indexaanpassing van de huurprijs verschuldigd is. 3.3. Herziening (34) 3.3. A. Uitsluiting recht op herziening In toepassing van dit renovatiehuurcontract, zoals bepaald in artikel 8 van de Woninghuurwet, sluiten partijen het recht op een huurprijsherziening uit, zowel op grond van nieuwe omstandigheden, als op grond van werken uitgevoerd op kosten van de verhuurder.

OF 3.3. B. Beperking recht op herziening In toepassing van onderhavig renovatiehuurcontract, zoals bepaald in artikel 8 van de Woninghuurwet, beperken partijen het recht op een huurprijsherziening, zowel op grond van nieuwe omstandigheden, als op grond van werken uitgevoerd op kosten van de verhuurder, gedurende de.............eerste jaren.

OF 3.3. C. Recht op herziening Bij het verstrijken van iedere driejarige periode kan de huurprijs herzien worden tussen partijen tussen de negende en de zesde maand voorafgaand aan het verstrijken van iedere driejarige periode. Bij niet akkoord kan een verzoek ingeleid worden door de meest begunstigde partij tussen de zesde en de derde maand voorafgaand aan het verstrijken van iedere driejarige periode.

De huurprijs kan herzien worden op grond van 'nieuwe omstandigheden' als aangetoond wordt dat hierdoor de normale huurwaarde met minstens 20 % gestegen of gedaald is. De huurprijs kan eveneens naar omhoog herzien worden als de normale huurwaarde tengevolge van werken uitgevoerd op kosten van de verhuurder met minstens 10 % gestegen is.

Verbeteringswerken om de woning in overeenstemming met de elementaire vereisten te brengen komen hiervoor evenwel niet in aanmerking. 4. WAARBORG (35) 4.A. Waarborg verschuldigd De waarborg die de hoofdhuurder bij aanvang van het contract dient te betalen, bedraagt..............euro.

Deze waarborg wordt bij een financiële instelling op naam van de hoofdhuurder geplaatst.

Dit bedrag zal, samen met de gekapitaliseerde intrest, aan de hoofdhuurder worden terugbetaald, na verrekening van nog openstaande schulden en/of aftrekking van de vergoeding voor eventuele schade, bij het einde van de huurovereenkomst.

OF 4. B.Bankgarantie als waarborg Bij wijze van waarborg wordt een schriftelijke bankgarantie gesteld, ten bedrage van .. euro, zonder evenwel het bedragequivalent van 3 maanden de huurprijs te kunnen overschrijden.

OF 4.C. Geen waarborg verschuldigd Er moet geen huurwaarborg betaald worden door de hoofdhuurder. 5. BIJKOMENDE KOSTEN EN LASTEN Alle belastingen van welke aard ook, die op het gehuurde goed worden gelegd zijn ten laste van de eigenaar-verhuurder. De hoofdhuurder draagt de kosten van water-, gas- en electriciteitsverbruik, alsook de huurkosten voor de tellers.

De hoofdhuurder betaalt aan de eigenaar-verhuurder een bijdrage voor de kosten en lasten die de eigenaar-verhuurder voor rekening van de huurder maakt.

Deze kosten omvatten (36) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De aanrekening van de kosten zal als volgt gebeuren : (37) 5.A. Vast Bedrag Voor de aanrekening van de kosten en de lasten wordt een vast bedrag bepaald, betaalbaar in vaste maandelijkse betalingen van . euro.

Iedere partij kan evenwel te allen tijde aan de vrederechter een herziening van de vaste kosten vragen of een omzetting ervan in werkelijke kosten en lasten OF 5.B. Maandelijkse Provisie Voor de aanrekening van de kosten en de lasten wordt samen met de huurbetaling een maandelijks voorschot betaald ten bedrage van euro.

Ieder jaar bezorgt de eigenaar-verhuurder de hoofdhuurder een afrekening van de werkelijke kosten en lasten met opgave van de rekeningsposten en de gehanteerde verdeelsleutel. Naar aanleiding van de jaarlijkse afrekening bepaalt de eigenaar het saldo in het voordeel of het nadeel van de hoofdhuurder evenals het nieuw bedrag van het maandelijks voorschot in functie van de werkelijke ontwikkeling van de uitgaven.

De hoofdhuurder kan op eenvoudig verzoek inzage krijgen van de stukken die deze uitgaven staven. 6. RENOVATIE DOOR DE HUURDER (38) 6.1. Renovatiewerken m.b.t. de elementaire vereisten De hoofdhuurder verbindt er zich toe om op zijn kosten volgende werken uit te voeren, teneinde de woning in overeenstemming te brengen met de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid, zoals bepaald in artikel 2 van de Woninghuurwet. Partijen hebben zich hierbij reeds laten leiden door het Koninklijk Besluit van 8 juli 1997 tot vaststelling van de elementaire vereisten waaraan een goed moet voldoen dat als hoofdverblijfplaats wordt verhuurd.

Het gehuurde goed moet tevens na renovatie beantwoorden aan de veiligheids-, gezondsheids- en woonkwaliteitsnormen zoals opgenomen in Titel III, hoofdstuk 1 van de Vlaamse Wooncode. Teneinde hierover zekerheid te scheppen, zal het SVK binnen de maand volgend op de oplevering van de werken een verzoek richten aan het College van Burgemeester en Schepenen met het oog op de toekenning van een conformiteitsattest. De kosten die verbonden zijn aan de aanvraag of de hernieuwing ervan, worden ten laste van de verhuurder gelegd.

Precieze omschrijving van de werken met bij voorkeur kostenraming . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De aanvang van de werken wordt bepaald op uiterlijk......../.........../............, waarbij erover gewaakt moet worden dat deze binnen een redelijk tijdstip bepaald worden.

De termijn waarbinnen de werken zouden duren indien zij door een doorsnee huurder zouden uitgevoerd worden, bedraagt........... jaar en............... maanden.

Deze termijn komt overeen met de termijn van huurkwijtschelding zoals bepaald in art. 3.1.A van dit huurcontract.

De verhuurder levert of zorgt voor : (precieze omschrijving van grondstoffen, bouwmaterialen, evenals aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning indien nodig) : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

EN/OF 6.2. Werken met betrekking tot eigenaarswerken, andere dan de elementaire vereisten De hoofdhuurder verbindt er zich toe om op zijn kosten volgende herstelling- of verbeteringswerken werken uit te voeren, andere dan deze die nodig zijn om de woning in overeenstemming te brengen met de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid, zoals bepaald in artikel 2 van de Woninghuurwet Precieze omschrijving van de werken met bij voorkeur kostenraming . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De aanvang van de werken wordt bepaald op uiterlijk......../.........../............, De termijn waarbinnen de werken zouden plaatsvinden indien zij door een doorsnee huurder zouden uitgevoerd worden, bedraagt........... jaar en............... maanden.

Deze termijn komt overeen met de termijn van huurkwijtschelding of huurprijsvermindering zoals bepaald in art. 3.1.B van dit huurcontract.

De verhuurder levert of zorgt voor : (precieze omschrijving van grondstoffen, bouwmaterialen, evenals aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning indien nodig) : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6.3. Gemeenschappelijke bepalingen Indien verborgen gebreken of buitengewone complicaties aan de basis liggen van een uitstel van de werken en/of bijkomende werkzaamheden noodzaken zal de hoofdhuurder de eigenaar-verhuurder hiervan op de hoogte brengen en uitnodigen tot een nieuw vergelijk die rekening houdt met de nieuwe omstandigheden of het verborgen gebrek. Ingeval van verborgen gebrek verbonden aan het gehuurde goed, vallen in beginsel deze werken ten laste van de verhuurder.

Komen partijen niet tot een vergelijk dan zullen zij dit in het kader van een minnelijke schikking eerst aan de vrederechter voorleggen. (FACULTATIEVE BEPALINGEN) (39) Vergoeding natrekking verbeteringswerken bij einde van de huur Wanneer de verhuurder met een vooropzeg van zes maanden het huurcontract beëindigt, is hij de hoofdhuurder een vergoeding verschuldigd voor het recht op natrekking van deze verbeteringen t.b.v.............. procent op de geraamde totale waarde van de werken.

Voorkooprecht hoofdhuurder Indien een woning te koop wordt aangeboden heeft het sociaal verhuurkantoor of een derde bepaald in deze overeenkomst (40), zijnde................................................., een voorkooprecht.

Partijen verklaren de regels van het voorkooprecht zoals bepaald in artikelen 48 en 85 tot en met 89 van de Vlaamse Wooncode van toepassing op dit huurcontract. 7. ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN Voor alles wat niet uitdrukkelijk in het renovatiehuurcontract geregeld is, moet de verhuurder de woning in goede staat leveren en hiertoe de nodige herstellingen uitvoeren (art.1719 en 1720 B.W.).

Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid.

Zowel de hoofdhuurder als de verhuurder zullen die herstellingen laten uitvoeren die de wet of de gebruiken hen opleggen.

De hoofdhuurder is verantwoordelijk om het gehuurde goed te beheren en te onderhouden als een goede huisvader.

De hoofdhuurder zal de verhuurder verwittigen van het bestaan van schade, waarvan de herstelling ten laste is van de verhuurder. 8. PLAATSBESCHRIJVING Voor de aanvang van de overeenkomst uiterlijk gedurende de eerste maand van gebruik en bij de beëindiging ervan zal op initiatief en door de hoofdhuurder een tegensprekelijke plaatsbeschrijving worden opgesteld. In toepassing van het renovatiehuurcontract zal op initiatief van de belanghebbende na de uitvoering van de renovatiewerken een tegensprekelijke oplevering van de door de huurder op zijn kosten uitgevoerde werken gebeuren. 9. VERZEKERING (41) Gedurende de hele duur van de huur zal de eigenaar een brandverzekering (water- en stormschade inclusief) afsluiten, die zijn aansprakelijkheid als eigenaar dekt. Gedurende de hele duur van de huur zal de hoofdhuurder een brandverzekering (water- en stormschade inclusief) afsluiten, die zijn aansprakelijkheid als hoofdhuurder dekt.

In het bijzonder zal hij, ingevolge het renovatiehuurcontract, zijn aansprakelijkheid dekken voor de werken die hij aan de woning uitvoert. 10. PUBLICITEIT BIJ HET EINDE VAN DE HUUR De verhuurder heeft het recht tijdens de drie maanden voorafgaand aan het verstrijken van de opzegtermijn, een bericht aan de voorgevel van het goed aan te brengen, op een goed zichtbare plaats. Hij mag in deze periode ook het goed laten bezichtigen gedurende twee dagen per week en twee opeenvolgende uren per dag.

Hoofdhuurder, in overleg met de onderhuurder(s) en verhuurder zullen dagen en uren afspreken. 11. AANPASSINGEN Elke aanpassing van dit contract wat betreft huurprijs, opzegmogelijkheden en dergelijke, zal gebeuren volgens de voorziene wettelijke regelingen dienaangaande.12. AANVULLINGEN 12.A De verhuurder verbindt er zich toe om uiterlijk tegen de aanvang van de huurovereenkomst volgende zaken in orde te brengen : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12. B Andere aanvullingen .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13. REGISTRATIE De huurovereenkomst wordt door het sociaal verhuurkantoor uiterlijk binnen de vier maanden ter registratie aangeboden.Hoofdhuurder en verhuurder betalen elk de helft van de hiermee verbonden kosten 14. GEMEENRECHT EN AANVULLENDE BEPALINGEN De bepalingen van de Woninghuurwet en het gemeen huurrecht zijn van toepassing op deze huurovereenkomst.Partijen kunnen de typehuurovereenkomst verder aanvullen voorzover zij niet strijdig zijn met deze typehuurovereenkomst of met de dwingende én aanvullende bepalingen van de Woninghuurwet en het gemeen huurrecht (artikel 1714 tot en met 1762 bis van het Burgerlijk Wetboek). De in de huurovereenkomst voorkomende bepalingen die hiermee strijdig zouden zijn, worden voor niet-geschreven gehouden.

Opgemaakt de dato../..../...... te (gemeente) :.................................................................. in..... exemplaren, zijnde het aantal partijen plus één. Dit laatste exemplaar is bestemd voor de registratie.

Elke partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 10 juni 2004 tot vaststelling van het model van huurcontract, onderhuurcontract en renovatiehoofdhuurcontract, bedoeld in artikel 4 en 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2004 houdende bepaling van de erkennings- en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren.

Brussel, 10 juni 2004.

De Vlaamse minister van Wonen, Media en Sport, M. KEULEN _______ Nota's (1) Schrappen wat niet past en aanvullen. (2) Idem (3) Gelieve de verhuurde vertrekken omstandig op te sommen, of ingeval van woning met aangelanden zoals tuin, garage e.a., dit uitdrukkelijk te vermelden. (4) Te gebruiken indien bepaalde ruimten moeten worden gedeeld met andere huurders (bv.berging), doorgang moet worden verleend (erfdienstbaarheden), .. (5) Schrappen indien de woning eigendom is van de verhuurder.(6) Met de Woninghuurwet wordt de wet van 20 februari 1991 houdende wijziging van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake huishuur, gewijzigd door de wetten van 1 maart 1991 en 13 april 1997, bedoeld.Indien de huurwoning eigendom is van het sociaal verhuurkantoor, vervangen door Het huurcontract valt onder de toepassing van de Woninghuurwet. (7) Invullen, bijvoorbeeld 5e, 10e (8) Het SVK heeft de keuze tussen A, B of C.Gelieve aan te vullen indien nodig. De andere mogelijkheden worden geschrapt. (9) Het SVK kan kiezen tussen A, B of C.Bij A kan men kiezen of de waarborg volledig dan wel via gespreide betaling kan betaald worden.

Gelieve aan te vullen indien nodig. De andere mogelijkheden worden geschrapt. (10) Gelieve aan te vullen voor welke kosten de onderhuurder een vergoeding verschuldigd is aan de hoofdhuurder, en deze volledig op te sommen.Naar gelang het geval kan dit zijn : onderhoud en kleine huurdersherstellingen in de individuele en/of gemeenschappelijke delen, onderhoudskosten centrale verwarming, verbruik, nutsvoorzieningen, beheerskosten, eventueel verzekering van de huurdersaansprakelijkheid enz. (11) Kies hier tussen A of B en schrap de andere mogelijkheid.(12) Het SVK kan een alternatief verzekeringssysteem toepassen, bijvoorbeeld een verzekering die de eigenaars- en/of hoofdhuurdersaansprakelijkheid dekt, dit met een afstand van verhaal-clausule ten voordele van de onderhuurder.In deze situatie dient uitdrukkelijk worden vermeld of de verzekering van de eigen goederen van de huurder al dan niet in deze verzekering is opgenomen, dit met vermelding van het verzekerde bedrag. (13) Het SVK kan een opzeg voor verbouwingswerken al dan niet uitsluiten.Afhankelijk van de situatie neemt men formulering A of B. De andere mogelijkheid wordt geschrapt. (14) Men kan de onderhuurder al dan niet ongemotiveerd opzeggen met een vergoeding.Afhankelijk van de situatie kiest men A of B. De andere mogelijkheid wordt geschrapt. (15) Dit is een toepassing van artikel 4, § 2bis van de Woninghuurwet.(16) Gegevens van het hoofdhuurcontract invullen.(17) Schrappen wat niet past : hoofdhuurcontract van negen jaar of hoofdhuurcontract van korte duur.(18) Keuzemogelijkheid tussen A, B en C : schrappen wat niet past, in functie van het hoofdhuurcontract, en in geval van C verder aanvullen.(19) In het eerste geval gaat het over een beperking in tijd, in het tweede geval over een beperking in verwantschap.Combinaties zijn uiteraard ook mogelijk. (zie ook hoofdhuurcontract). (20) Kies voor A, B of C.Het SVK kan de eigenaar-verhuurder de mogelijkheid geven om tegen het derde of zesde jaar op te zeggen voor verbouwingswerken of deze mogelijkheid juist uitsluiten of beperken (in tijd). De niet-gekozen mogelijkheden worden geschrapt. (21) De verhuurder kan opzeggen, indien hij het voornemen heeft om het gehuurde goed of een gedeelte weder op te bouwen, te verbouwen of te renoveren, onder volgende voorwaarden : - de werkzaamheden worden uitgevoerd met eerbiediging van de bestemming van het goed die voortvloeit uit de wets- en verordeningsbepalingen inzake stedenbouw; - de werkzaamheden worden uitgevoerd aan het door de huurder bewoonde gedeelte; - de werkzaamheden kosten meer dan drie jaar huur van het verhuurde goed. (22) Kies voor A, B of C.Het SVK kan de eigenaar-verhuurder de mogelijkheid geven om tegen het derde of zesde jaar ongemotiveerd op te zeggen, mits betaling van een vergoeding aan de hoofdhuurder van respectievelijk negen maanden of zes maanden huur of deze mogelijkheid juist uitsluiten of beperken (in tijd). De niet-gekozen mogelijkheden worden geschrapt. (23) Het SVK kan deze mogelijkheid van huurreglement - soms ook huishoudelijk reglement genoemd - toepassen.Indien dit niet van toepassing is, wordt dit artikel geschrapt. (24) Ingeval van zware renovatiewerken, is het wellicht aangewezen een huurcontract van meer dan negen jaar af te sluiten.Dergelijk contract dient echter bij notariële akte opgemaakt te worden evenals overgeschreven op het hypotheekkantoor, om voor zijn volledige duur tegenstelbaar te zijn aan derden. (25) Schrappen wat niet past en aanvullen.(26) Idem (27) Indien er aangelanden zijn, zoals tuin, stalling, garage, deze eveneens uitdrukkelijk vermelden in het huurcontract (28) Met de Woninghuurwet wordt de wet van 20 februari 1991 houdende wijziging houdende wijziging van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake huishuur, gewijzigd door de wetten van 1 maart 1991 en 13 april 1997, bedoeld. (29) Bedoeld is in het kader van de personenbelasting (30) Wordt een renovatiehuurcontract met betrekking tot de elementaire vereisten afgesloten dan is 3.A van toepassing en dient eventueel 3.B geschrapt. Zijn enkel de werken die slaan op eigenaars-verhuurdersherstellingen in het geding, schrap dan 3.A. en vul 3.B. in. Vul alle gegevens met zorg in. (31) Aangezien hier de werken ertoe strekken de woning in overeenstemming met de elementaire vereisten te brengen, dient een huurkwijtschelding doorgevoerd te worden, zoniet kan niet geldig afgeweken worden van artikel 2 van de woninghuurwet, dat bepaalt dat de verhuurder de woning in overeenstemming met de minimumnormen moet leveren.(32) Schrappen wat niet past.Aangezien het hier werken betreft, andere dan deze die nodig zijn om de woning in overeenstemming met de elementaire vereisten te brengen, beschikken partijen hier over een keuzerecht : of kwijtschelding of vermindering van de huurprijs gedurende een welbepaalde periode. (33) Het SVK kan kiezen tussen 3.2.A, 3.2.B en 3.2.C. De andere mogelijkheden worden geschrapt. (34) Het SVK kan kiezen tussen 3.3. A., 3.3.B. en 3.3.C. De andere mogelijkheden worden geschrapt. Bij 3.3.B., gelieve in te vullen. (35) Kies tussen 4A, 4B of 4C.De andere mogelijkheden worden geschrapt. (36) Gelieve aan te vullen voor welke kosten de onderhuurder een vergoeding verschuldigd is aan de hoofdhuurder, en deze volledig op te sommen.Naar gelang het geval kan dit zijn : onderhoud en kleine huurdersherstellingen in de individuele en/of gemeenschappelijke delen, onderhoudskosten centrale verwarming, verbruik nutsvoorzieningen, beheerskosten, eventueel verzekering van de huurdersaansprakelijkheid enz. (37) Kies hier tussen 5.A. of 5.B. en schrap de andere mogelijkheid. (38) Vul onderstaande gegevens zeer gedetailleerd en zorgvuldig in.Ze maken de essentie van het contract uit. (39) Deze bepalingen kan je al dan niet opnemen in het huurcontract.(40) Schrappen wat niet past.Indien nodig aanvullen. (41) Er kan voorgesteld worden om op basis van de verzekering die de eigenaarsaansprakelijkheid dekt, een afstand van verhaalclausule te hanteren.Met dergelijke clausule betaalt de huurder een premie die lager ligt, dan indien hij zelf zijn huurdersaansprakelijkheid zou verzekeren. Doordat bovendien een premie betaald wordt op de verzekering van de eigenaar, is er slechts één verzekeringsmaatschappij die zowel de eigenaars- als huurdersaansprakelijkheid dekt, zodat er bij schadegevallen geen betwisting is tussen de verzekeringsmaatschappijen wiens aansprakelijkheid in het geding is.

Departement Leefmilieu en Infrastructuur

^