Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 11 juni 1999
gepubliceerd op 15 oktober 1999

Ministerieel besluit tot bepaling van de vorm, de inhoud, de wijze van bijhouden, de modaliteiten van de actualisering en de controle van de registers van de kandidaat-huurders voor sociale woningen

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1999036296
pub.
15/10/1999
prom.
11/06/1999
ELI
eli/besluit/1999/06/11/1999036296/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

11 JUNI 1999. - Ministerieel besluit tot bepaling van de vorm, de inhoud, de wijze van bijhouden, de modaliteiten van de actualisering en de controle van de registers van de kandidaat-huurders voor sociale woningen


De Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Stedelijk Beleid en Huisvesting, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op titel VII;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 1997 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse regering, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse regering van 28 september 1998, 19 december 1998, 23 maart en 30 maart 1999;

Gelet op het besluit van Vlaamse regering van 11 mei 1999 tot reglementering van het sociale huurstelsel voor de woningen die door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of door sociale-huisvestingsmaatschappijen, erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, worden verhuurd in toepassing van titel VII van de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op artikel 3, § 1;

Gelet op het voorstel van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, gegeven op 28 mei 1999, Besluit : HOOFDSTUK I. - De vorm, de inhoud, de wijze van bijhouden en de controle van de registers

Artikel 1.Elke sociale-huisvestingsmaatschappij houdt een register bij waarin volgens de orde van hun indiening, de aanvragen van de kandidaat-huurders met de hand worden ingeschreven met vermelding van de eventuele prioriteiten, genoemd in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 1999 tot reglementering van het sociale huurstelsel voor de woningen die door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of door sociale huisvestingsmaatschappijen, erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, worden verhuurd in toepassing van titel VII van de Vlaamse Wooncode.

Een model van dat register is gevoegd als bijlage I bij dit besluit.

Iedere pagina van het register is genummerd en wordt door de opdrachthouder, bedoeld in artikel 1, 20°, van hetzelfde besluit, geparafeerd.

Art. 2.§ 1. Gelijktijdig met het in artikel 1 vermelde register wordt een tweede register bijgehouden overeenkomstig het model gevoegd als bijlage II bij dit besluit. Dit tweede register ligt ter inzage van de kandidaat-huurders.

De kandidaatstellingen voor het huren van een sociale woning worden zonder enige openlating met de hand ingeschreven in het register. De sociale-huisvestingsmaatschappijen worden verplicht gebruik te maken van het model, dat hen door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij ter beschikking wordt gesteld.

Iedere pagina van het tweede register is genummerd en wordt door de opdrachthouder geparafeerd. § 2. Als de sociale-huisvestingsmaatschappij het in § 1 bedoelde register vervangt door registers per wijk of gemeente, moet ze dit melden aan de VHM. In die registers worden enkel die kandidaat-huurders opgenomen die voor deze wijk of gemeente hebben gekozen.

Wanneer inbreuken worden vastgesteld, kan de VHM aan de sociale-huisvestingsmaatschappij de verplichting opleggen om het in § 1 bedoelde register te gebruiken.

Art. 3.Als de sociale-huisvestingsmaatschappij de registers vervangt door geautomatiseerde bestanden overeenkomstig de modellen, gevoegd als bijlage I en II, moet ze dit aan de VHM melden.

Als gebruik gemaakt wordt van een geautomatiseerd bestand, dan worden maandelijks de nieuwe inschrijvingen afgedrukt en geviseerd door de opdrachthouder.

Wanneer de geautomatiseerde registers niet beantwoorden aan de opgelegde modellen of inbreuken op het gebruik ervan worden vastgesteld, kan de VHM aan de sociale-huisvestingsmaatschappij de verplichting opleggen om handgeschreven registers te gebruiken.

Art. 4.Om de controle over de registers en de toewijzingen te kunnen uitoefenen moet de sociale-huisvestingsmaatschappij aan de Vlaamse minister, bevoegd voor de huisvesting, of zijn afgevaardigde, aan de gemachtigde ambtenaar van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij en aan de opdrachthouder de registers ter beschikking stellen. De Vlaamse minister, bevoegd voor de huisvesting, of zijn afgevaardigde, de gemachtigde ambtenaar van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij en de opdrachthouder hebben het recht een afschrift van de registers te vragen. De opdrachthouder is gerechtigd om de conformiteit tussen het tweede register en het eerste register na te zien.

Art. 5.De gemachtigde ambtenaar van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij en de opdrachthouder viseren de registers bij controle.

Art. 6.De kandidaat-huurder heeft het recht, het register ter inzage van de kandidaat-huurders ten minste een dag per week in te kijken.

Op het ontvangstbewijs deelt de sociale-huisvestingsmaatschappij de kandidaat-huurder mee op welke dagen en uren hij dat register kan inkijken. HOOFDSTUK II. - Actualisering van de registers Afdeling 1. - Periodieke actualisering van de registers

Art. 7.De kandidaat-huurders die bij de actualisatie, door te voeren tussen 1 januari en 30 juni 1999 overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering van 6 april 1995, uit de registers werden geschrapt omdat zij niet meer aan de inschrijvingsvoorwaarden gesteld in het besluit van de Vlaamse regering van 29 september 1994 voldeden, worden voor zover zij aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen, bepaald in het besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 1999 tot reglementering van het sociale huurstelsel voor de woningen die door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of door sociale-huisvestingsmaatschappijen, erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, worden verhuurd in toepassing van titel VII van de Vlaamse Wooncode, opnieuw opgenomen in de registers van de kandidaat-huurders. Deze kandidaten krijgen hun oorspronkelijke inschrijvingsdatum en hun oorspronkelijke inschrijvingsnummer terug.

Als de actualisatie, vermeld in het vorig lid, nog niet werd afgesloten blijven de kandidaat-huurders die aan de inschrijvingsvoorwaarden bepaald in hetzelfde besluit van de Vlaamse regering voldoen, ingeschreven in de registers van de kandidaat-huurders met behoud van hun inschrijvingsdatum en hun inschrijvingsnummer;

De prioriteitscodes moeten worden aangepast zoals bepaald in hetzelfde besluit van de Vlaamse regering. Deze actualisatie moet uiterlijk op 1 november 1999 worden afgesloten.

Art. 8.Vanaf 2001 worden om de twee jaar in de loop van het eerste semester de registers van de kandidaat-huurders volledig geactualiseerd. De tweejaarlijkse actualisering wordt telkens afgesloten op 30 juni. Na deze actualisering krijgt de kandidaat-huurder een nieuw volgnummer. Zijn inschrijvingsnummer blijft evenwel ongewijzigd.

Art. 9.De sociale-huisvestingsmaatschappij zendt met het oog op de actualisering van de registers aan elke kandidaat-huurder een brief met een standaard-antwoordformulier waarop ten minste de gegevens moeten worden vermeld die betrekking hebben op het inkomen (vergezeld van de nodige attesten) en de gezinssamenstelling van de kandidaat-huurder en die ze niet zelf kunnen bekomen.

De kandidaat-huurder stuurt het ingevulde antwoordformulier terug binnen een maand na de datum van de brief, vermeld in het eerste lid.

Aan de kandidaat-huurder, die niet geantwoord heeft binnen de maand, wordt een tweede brief verstuurd. Als hij niet antwoordt binnen een termijn van veertien dagen na het versturen van deze tweede brief kan de kandidatuur geschrapt worden.

Art. 10.Bij de actualisatie wordt nagegaan of de kandidaat-huurder en de persoon met wie hij wettelijk of feitelijk samenwoont nog voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden gesteld in artikel 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 1999 tot reglementering van het sociale huurstelsel voor de woningen die door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of door sociale-huisvestingsmaatschappijen, erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, worden verhuurd in toepassing van titel VII van de Vlaamse Wooncode. De kandidaat-huurder wordt geschrapt als dit niet meer het geval is. De kandidaat-huurder wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. De opdrachthouder wordt hiervan eveneens op de hoogte gebracht.

De kandidaat-huurder die geschrapt is uit de registers kan opnieuw worden ingeschreven zodra hij opnieuw voldoet aan voormelde voorwaarden. In dat geval krijgt hij een nieuw inschrijvingsnummer. Afdeling 2. - Tussentijdse actualisering

Art. 11.Aan de kandidaat-huurder wordt schriftelijk meegedeeld dat hem een woning voor toewijzing wordt aangeboden. Zijn kandidatuur kan worden geschrapt uit de registers als hij, conform artikel 3, § 4, 2°, van het besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 1999 tot reglementering van het sociale huurstelsel voor de woningen die door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of door sociale-huisvestingsmaatschappijen, erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, worden verhuurd in toepassing van titel VII van de Vlaamse Wooncode, na tweemaal een aanbod te hebben ontvangen niet schriftelijk reageert binnen een maand na de datum van de mededeling of wanneer de mededeling onbestelbaar terugkeert na het tweede aanbod.

De kandidaat-huurder die bij de toewijzing van een woning niet aan de toelatingsvoorwaarden blijkt te voldoen, wordt geschrapt uit de registers.

De kandidaat-huurder die hierom schriftelijk verzoekt, wordt geschrapt uit de registers. Afdeling 3. - Algemene bepalingen

Art. 12.Alle gegevens met betrekking tot de geschrapte kandidaten en met betrekking tot de personen aan wie een woning werd toegewezen, worden bijgehouden.

Bovendien blijven ze, samen met de vermelding van de schrapping of van de toewijzing van een woning, in de registers opgenomen tot het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin de schrapping of de toewijzing is gebeurd. HOOFDSTUK III. - Slotbepalingen

Art. 13.Het besluit van de Vlaamse regering van 6 april 1995 tot bepaling van de vorm, de inhoud, de wijze van bijhouden de modaliteiten van de actualisering en de controle van de registers van de kandidaat-huurders wordt opgeheven.

Art. 14.Dit besluit treedt in werking op 1 juli 1999.

Brussel, 11 juni 1999.

L. PEETERS

Bijlagen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 11 juni 1999 tot bepaling van de vorm, de inhoud, de wijze van bijhouden, de modaliteiten van de actualisering en de controle van de registers van de kandidaat-huurders voor sociale huurwoningen.

Brussel, 11 juni 1999.

De Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Stedelijk Beleid en Huisvesting, L. PEETERS

^