Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 14 november 2000
gepubliceerd op 22 maart 2001

Ministerieel besluit houdende vaststelling van de nadere regels betreffende de subsidieverlening voor het aankopen van personenalarmtoestellen

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2001035279
pub.
22/03/2001
prom.
14/11/2000
ELI
eli/besluit/2000/11/14/2001035279/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

Departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur


14 NOVEMBER 2000. - Ministerieel besluit houdende vaststelling van de nadere regels betreffende de subsidieverlening voor het aankopen van personenalarmtoestellen


De Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Gelet op het decreet van 14 juli 1998 houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg, gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 18 december 1998, houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse regering van 30 maart 1999, 8 juni 1999, 17 december 1999, 5 mei 2000 en 10 november 2000;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 13 juli 1999 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse regering, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse regering van 15 oktober 1999, 14 april 2000 en 26 mei 2000;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 10 november 2000;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3 § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat de personenalarmtoestellen een belangrijke meerwaarde geven aan de realisatie van een kwaliteitsvolle thuiszorg; dat daarom onverwijld de regels dienen te worden goedgekeurd die de subsidiëring van de aankoop van personenalarmtoestellen verder mogelijk maken zodat er nog lastens de begroting van de Vlaamse Gemeenschap van het jaar 2000 een beleidsmatig antwoord kan worden gegeven op de maatschappelijke noodzaak om de inspanningen uit het verleden voort te zetten en om hulpbehoevende gebruikers die zelfstandig wonen aan te sporen om personenalarmsystemen te gebruiken;

Besluit :

Artikel 1.Aan de erkende lokale en regionale dienstencentra met als optionele werkzaamheden het uitlenen van personenalarmtoestellen en het organiseren van de dienstverlening van een personenalarmcentrale kan de subsidie voor het aankopen van personenalarmtoestellen, bedoeld in artikel 7, § 2, van bijlage II en artikel 7, § 3 van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse regering van 18 december 1998 houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen in welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg, worden verleend onder de voorwaarden en volgens de modaliteiten, bepaald in dit besluit.

Art. 2.De personenalarmtoestellen moeten aan volgende technisch-functionele vereisten voldoen : 1° Een personenalarmtoestel biedt de gebruiker de mogelijkheid om vanuit eender welke ruimte in zijn woning een noodoproep uit te zenden.Door te drukken op de knop van een zender die als een medaillon wordt gedragen, wordt een signaal uitgezonden naar een op het telefoonnet aangesloten ontvanger/automatische selector. Deze laatste zal in een bepaalde volgorde telefonisch contact zoeken met een aantal hulpverleners (familie, buren, vrienden) en een centrale oproepen tot een reactie volgt.

Een personenalarmtoestel bestaat dus steeds uit een combinatie van zender en ontvanger/automatische selector. 2° De zender beschikt over een spatwaterdichte behuizing, is schokbestendig en is uitgerust met een automatische batterijtest.Het zendbereik van de zender bedraagt minstens 30 meter. 3° Via een cascade-systeem kan de ontvanger/automatische selector automatisch meerdere telefoonnummers oproepen en annulering van het alarm is mogelijk binnen een vooraf ingestelde tijd.De noodoproep is communicatief, hetgeen betekent dat bij oproep van de centrale een gesprek met de bejaarde mogelijk is. Tot slot is de ontvanger/automatische selector van een noodvoeding voorzien, die toelaat ook te functioneren bij het uitvallen van de electriciteit. 4° Aan de centrale moeten minstens 2 000 abonnees kunnen aangesloten worden.De centrale zal ofwel 24 uur op 24 uur bemand zijn, ofwel aangesloten zijn aan een personenzoeksysteem waarmee bij een noodoproep de centralist opgeroepen wordt. De centrale kan aangesloten worden aan een computer en is van een noodvoeding voorzien. 5° Het personenalarmtoestel beantwoordt aan de vereisten zoals gesteld in het koninklijk besluit van 18 mei 1994 betreffende de elektromagnetische compatibiliteit, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 24 juni 1994.

Art. 3.De organisatie van de dienstverlening van de alarmcentrale bestaat uit het tot stand brengen van het netwerk en de regelmatige aanpassing van het hulpverlenersbestand.

Art. 4.Aan een in artikel 1 vermeld erkend lokaal dienstencentrum kan de subsidie worden verleend voor maximaal dertig personenalarmtoestellen, aan een in artikel 1 vermeld erkend regionaal dienstencentrum voor maximaal zestig personenalarmtoestellen.

In afwijking van het eerste lid kan de aankoop van een personenalarmtoestel voor het verlenen van de subsidie in aanmerking komen, indien die aankoop gebeurt ter vervanging van een personenalarmtoestel waarvoor de subsidie werd verleend en dat meer dan zeven jaar voordien werd aangekocht.

Art. 5.De in artikel 1 vermelde erkende lokale en regionale dienstencentra kunnen jaarlijks bij de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn van et ministerie van de Vlaamse Gemeenschap de subsidie aanvragen voor personenalarmtoestellen die zij wensen aan te kopen in de periode gaande van april van het jaar van de aanvraag tot en met maart van het daaropvolgende jaar.

De aanvraag gebeurt bij middel van een formulier waarvan het model door voormelde administratie wordt opgesteld. Om ontvankelijk te zijn moet de aanvraag vóór 1 april per aangetekende brief aan de administratie worden verstuurd.

Art. 6.De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, beslist over de aanvraag, bedoeld in artikel 5, binnen de goedgekeurde begrotingskredieten en onverminderd de toepassing van artikel 7, § 2, van bijlage II en artikel 7, § 2, van bijlage III van het besluit van de Vlaamse regering van 18 december 1998 houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen in welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg en van artikel 4 van dit besluit.

Aan het aanvragende lokaal of regionaal dienstencentrum wordt vóór 1 december van het jaar van de aanvraag meegedeeld hoeveel toestellen bij aankoop kunnen worden gesubsidieerd.

Art. 7.De subsidie wordt uitbetaald na ontvangst en goedkeuring door de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn van de aankoopfactuur, het bewijs van betaling en een EG-typeverklaring van overeenstemming. De lokale en regionale dienstencentra, waaraan de subsidie werd toegekend, versturen deze bewijsstukken vóór 1 september van het jaar volgend op de aanvraag per aangetekende brief aan voormelde administratie.

Art. 8.In afwijking van artikel 5 kan aan de in artikel 1 vermelde erkende lokale en regionale dienstencentra lastens de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het jaar 2000 de subsidie verleend worden voor aankopen van personenalarmtoestellen, gefactureerd in de periode van 1 september 1999 tot en met 31 maart 2001. Om ontvankelijk te zijn moeten die dienstencentra een aanvraag daartoe indienen vóór 1 december 2000.

In afwijking van artikel 6 wordt in dat geval vóór 1 februari 2001 aan de aanvragende dienstencentra meegedeeld hoeveel personenalarmtoestellen kunnen gesubsidieerd worden. Voor het overige zijn de bepalingen van dit besluit van toepassing.

Brussel, 14 november 2000.

De Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Mevr. M. VOGELS

^