Ministerieel Besluit van 17 juni 2010
gepubliceerd op 17 september 2010
OpenJustice.be: Open Data & Open Source

Ministerieel besluit tot bepaling van de kentekens die de domaniale politieagenten moeten dragen bij de uitoefening van hun ambt

bron
waalse overheidsdienst
numac
2010027199
pub.
17/09/2010
prom.
17/06/2010
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=nl&(...)
Document Qrcode

17 JUNI 2010. - Ministerieel besluit tot bepaling van de kentekens die de domaniale politieagenten moeten dragen bij de uitoefening van hun ambt


De Minister van Openbare Werken, Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Natuur, Bossen en Erfgoed, Gelet op het decreet van 19 maart 2009 betreffende de instandhouding van het gewestelijke openbaar wegen- en waterwegendomein, inzonderheid op artikel 6, § 2;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 18 juni 2009 tot vaststelling van de inwerkingtreding van het decreet van 19 maart 2009 betreffende de instandhouding van het gewestelijke openbaar wegen- en waterwegendomein en de nadere regels voor de aanwijzing van de domaniale politieagenten en de ambtenaren die gemachtigd zijn om administratieve geldboetes op te leggen;

Gelet op het advies van het basisoverlegcomité IV van 18 maart 2010, punt 22, Besluit :

Artikel 1.Uniformen van de domaniale politieagenten Afdeling 1. Het kenteken van de domaniale politie is de haan van

Paulus. Hij is vervaardigd uit rode zijde op een gele zijden achtergrond en bevindt zich in het midden van een vijfhoekig wapenschild (26 mm breed en 30 mm hoog), met een dubbele rand uit rode zijde van 1 mm (afbeelding 1). In de tekst wordt dat embleem « kenteken I » genoemd. Wanneer het door lauriertwijgen omcirkeld is (60 mm doorsnede voor het geheel), wordt het « kenteken II » genoemd (afbeelding 2).

Boven de borstzak van de linker slip van de hierna beschreven gilets, pulls, hemden, poloshirts staan de woorden « police domaniale », met het kenteken II er bovenop.

Boven de borstzak van de linker slip van de hierna beschreven truien, jassen, parka's staan de woorden « police domaniale ». Op de kraag van de trui staat het kenteken II. De kepies, mutsen en petten dragen het kenteken II aan de voorzijde.

De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Afdeling 2. De graad en het kenteken I (afbeelding 1) worden

aangebracht op rood gepassepoileerde zwarte epauletten. Voor de officiers van de gerechtelijke politie wordt de graad met gouddraad geborduurd (afbeelding 3). Voor de gerechtelijke agenten wordt de graad met zilverdraad geborduurd (afbeelding 4).

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Afdeling 3. Samenstelling van het uniform van de domaniale

politieagenten van het Operationeel directoraat-generaal Wegen en Gebouwen : Stadskleding A. Basiselementen : 1. Jekker uit blauwe polyester/wollen stof, half-getailleerd;rechte rug met split naar beneden; uitgesneden kraag met opslag, type jekker Colbert, met afneembare kraagemblemen en epauletten, met een knoop van 17 mm met schroef; een rij van vier middelgrote metalen knopen (mannenmodel) of van vijf middelgrote knopen (vrouwenmodel); twee borstzakken met plooien in het midden en twee opgestikte zijzakken, twee binnenzakken met klep; aan het uiteinde van de mouwen twee kleine metalen knopen langs de naad alsook een gouden zoom (officier van de gerechtelijke politie) of zilveren zoom (gerechtelijk agent) aan de mouwen. Op de kraag moet het kenteken 2 voorkomen. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. De borstzak is voorzien van de woorden « Police Domaniale » schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm ». 2. Broek uit polyester/wol, zomermodel uit polyester - wol - teflon of lycra 258 gr/wintermodel uit polyester wol - teflon of lycra 305 gr, blauw, klassieke vorm, met plooi en opgenaaide gordel;ze is voorzien van lusjes voor het dragen van een gordel; twee zijzakken en twee zgn. "revolver" achterzakken met knopen en kleppen. 3. Rechte rok uit polyester/wol, zomermodel uit polyester - wol - teflon of lycra 258gr/wintermodel uit polyester - wol - teflon of lycra 305 gr, blauw, met split op de achterkant.4. Blauwe loden mantel met metalen uniformknopen en schouderkleppen voor het dragen van insignes verbonden met een graad of een functie. De borstzak is voorzien van de woorden « Police domaniale » schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm ». 5. Wit hemd met korte mouwen, kraag met borstklep.De borstzak van de linker slip is voorzien van de woorden « Police Domaniale », schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten.

B. Toebehoren van de stadskleding : 1. Wit hemd met lange mouwen, kraag met borstklep.De borstzak van de linker slip is voorzien van de woorden « Police Domaniale », schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 2. Blauwe das.3. Zwarte of blauwe lederen molières 4.Stadssokken uit thermolite (winter)/coolmax (zomer)/nylon damespanty 5. Witte lederen handschoenen.6. Kepie (mannenmodel) : de kepie van het model « politie » is vervaardigd uit blauwe stof.De muts is voorzien van een zwarte paspel (achtergrondse stof). Op de kraag moet het kenteken II (afbeelding 2) voorkomen. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. De politiemuts (vrouwenmodel) is een hoed van het model « zeeman », vervaardigd uit blauwe stof. De randen zijn opgeheven langs de kanten (afbeelding 5). Aan de voorzijde moet het kenteken II (afbeelding 2) voorkomen. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 7. Zwarte lederen gordel.8. Nestels 9.Manchetknopen Dienstkleding A. Basiselementen winterkleding : 1. De parka is kort en recht.Hij is vervaardigd uit een tweekleurige waterdichte stof.

Hij is voorzien van een sluiting verborgen onder een dubbele klep met drukknopen.

De twee kleuren zijn : fluo-oranje voor de bovenste kimono voorzijde en rug, bovenste mouwen, buitenkraag, borstzakjes, bovenkant van de klep naar voren; marine voor de onderste kimono voorzijde en rug, gedeelte pols mouwen en strook van de pols tot de mouwen, onderste kraag, onderste zakken, onderste gedeelte van de klep naar voren.

Retroreflecterende banden (50 mm breed) worden op de parka aangebracht : twee banden rondom het lichaam, één onder de borstzak, de andere op min of meer 75 mm van de onderste rand, twee banden rondom de armen, uitgelijnd met de banden van het lichaam. Een gecontrasteerde marineblauwe band loopt van de pols tot de schouwders, over de hele lengte van de mouwen.

De parka is voorzien van twee borstzakken en van twee heupzakken, alsook van een kap. Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 15 mm ». De stof en de kleur van de epauletten zijn dezelfde als die van de parka. De epauletten zijn hard en beschikken over een drukknoop aan de kraagzijde. Aan de achterzijde boven de retroreflecterende borstband staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 50 mm ». 2. Gilet polartec, polair dubbel face, blauw, met mouwen en twee borstzakken.Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 3. Gevaporiseerd blauwe polo, lange mouwen, borstzakken met klep. Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 4. Broek uit polyester/wol, waterafstotend - polyester/katoen + Lycra + Teflon 295 gr, blauw met twee retroreflecterende banden aan de onderkant - twee schuine zakken - 2 aangebrachte zakken. B. Toebehoren van de winterdienstkleding : 1. Schoenen : donkere lederen molières of hoge schoenen anti-perforatie zool - uiteinde versterkt aan de binnenkant;gemengd gebruik. 2. Sjerp : wol, blauw.3. Waterdichte anti-snij handschoenen, al dan niet gevoerd.4. Webbing gordel, blauw.5. Blauwe thermolitesokken.6. Regenoverbroek, blauw, met retroreflecterende banden aan de onderzijde - 2 zijdelingse en waterdichte buitenzakken - elastische gordel met kleine lusjes - ritssluiting en velcro onderaan de benen.7. Thermisch ondergoed (shirt en onderbroek).8. Pet : uit blauwe stof, met het kenteken II.De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 9. Doos vet voor schoenen.10. Producten voor het onderhoud van Gore-Tex schoenen.11. Vochtwerende zwarte veters. C. Basiselementen zomerkleding : idem winterkleding plus : 1.Blauwe polartec pull, met mouwen, twee borstzakken. Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 2.Tweekleurige (blauw/oranje) regenjas type Kway met kap. De twee kleuren zijn dezelfde als die van A1 - afdeling II. 3. Verkeersgilet.Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 15 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. Aan de achterzijde staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 50 mm ». 4. Gevaporiseerd blauwe polo, korte mouwen, met borstzakken.Boven de borstzak van de linker slip staan de woorden « Police Domaniale » (retroreflecterend) schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 7 mm », met het kenteken II er bovenop. De lauriertwijgen zijn met gouddraad geborduurd voor de officiers van de gerechtelijke politie en met zilverdraad voor de gerechtelijke agenten. 5. Broekrok.6. Blauwe Coolmax sokken. D. Toebehoren van de zomerdienstkleding : Dezelfde als die van de winterdienstkleding : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

Art. 2.Kentekens op de voertuigen. Afdeling 1. - Kentekens

De voertuigen die door de domaniale politie gebruikt worden zijn voorzien van de volgende kentekens : de woorden « Police Domaniale », schrift type TT ARIAL NARROW GRAS « 50 mm », met het insigne II (afbeelding 2) in een cirkel van 120 mm op de motorkap en op de kap van de kofferbak en 150 mm op de deuren bestuurder en passagier.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Die woorden moeten aangebracht worden op de motorkap, op de deuren bestuurder en passagier, alsook op de kap van de kofferbak. Afdeling 2. - Blauwe lichten

De voertuigen van de domaniale politie zijn voorzien van een signalisatielichtbalk met een blauw licht aan elk uiteinde.

De lichtbalk is 120 cm lang en ongeveer 10 cm hoog.

Hij bestaat uit 6 modules met oranje LED's en aan de uiteinden uit 2 blauwe omnidirectionele flitslichten 360° met dubbele xenon flikkering.

De flitslichten hebben een vermogen van 15 joules en produceren 120 dubbele flikkeringen per minuut.

De lichtbalk wordt d.m.v. een extravlakke kit op het dak van de voertuigen vastgemaakt en verbonden met een bedieningsdoos die binnen handbereik van de bestuurder van het voertuig geplaatst wordt.

Met de bedieningsdoos kunnen beide blauwe lichten in en buiten bedrijf gesteld worden en kunnen de lichten links, rechts of in het midden apart in bedrijf gesteld worden.

De lichtbalk is bedekt met een kap uit polycarbonaat die tegen schokken en stof bestand is en heeft een aërodynamisch profiel. Afdeling 3. - Voertuigen van de domaniale politie van het

directoraat-generaal Wegen en Gebouwen De voorkant, de achterkant en de zijkanten van het voertuig zijn voorzien van 3 witte strepen (70 mm breed). De woorden « Police Domaniale » worden in witte letters aangebracht (afbeelding 6).

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Namen, 17 juni 2010.

B. LUTGEN

Etaamb biedt de inhoud van de Belgisch Staatsblad aan gesorteerd op afkondigings- en publicatiedatum, behandeld om gemakkelijk leesbaar en afprintbaar te zijn, en verrijkt met een relationele context.
^