Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 20 januari 2010
gepubliceerd op 08 februari 2010

Ministerieel besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie
numac
2010011038
pub.
08/02/2010
prom.
20/01/2010
ELI
eli/besluit/2010/01/20/2010011038/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

20 JANUARI 2010. - Ministerieel besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens


De Minister van Energie, Gelet op de wet van 9 februari 1981 houdende de voorwaarden voor export van kernmaterialen en kernuitrustingen, alsmede van technologische gegevens, artikel 1;

Gelet op het koninklijk besluit van 12 mei 1989 betreffende de overdracht aan niet-kernwapenstaten van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden, artikel 6, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 5 juni 2004 en het koninklijk besluit van 9 december 2008;

Gelet op het positief advies van 23 november 2009 van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens, Besluit : Enig artikel. Het huishoudelijk reglement van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens, gevoegd als bijlage bij dit besluit, wordt goedgekeurd.

Brussel, 20 januari 2010.

P. MAGNETTE

Bijlage COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE NIET-VERSPREIDING VAN KERNWAPENS (CANVEK) HUISHOUDELIJK REGLEMENT Gelet op het koninklijk besluit van 12 mei 1989 betreffende de overdracht aan niet-kernwapenstaten van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden, artikel 6, § 5;

Gelet op het koninklijk besluit van 5 juni 2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 mei 1989 betreffende de overdracht aan niet-kernwapenstaten van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden;

Gelet op het koninklijk besluit van 9 december 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 mei 1989 betreffende de overdracht aan niet-kernwapenstaten van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden;

De Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens stelt zijn huishoudelijk reglement als volgt vast :

Artikel 1.Definities Voor de toepassing van het voorliggend huishoudelijk reglement wordt verstaan onder : 1° « Commissie » : de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens, opgericht door artikel 1 van de wet van 9 februari 1981 houdende de voorwaarden voor export van kernmaterialen en kernuitrustingen, alsmede van technologische gegevens.2° « Minister » : de federale minister of staatssecretaris tot wiens bevoegdheid de Energie behoort.

Artikel 2.Samenstelling De Commissie is samengesteld overeenkomstig artikel 6, § 3 van het koninklijk besluit van 12 mei 1989 betreffende de overdracht aan niet-kernwapenstaten van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden, gewijzigd door het koninklijk besluit van 5 juni 2004 en het koninklijk besluit van 9 december 2008.

Artikel 3.Ambtstermijn De duur van het mandaat van de leden is vastgesteld overeenkomstig artikel 6, § 4 van hetzelfde koninklijk besluit.

Wordt een lid vervangen voor het einde van zijn mandaat, dan wordt zijn opvolger benoemd voor de overblijvende duur van de aanvankelijke voorziene periode.

Artikel 4.Plaatsvervanging De plaatsvervangende leden kunnen de effectieve leden vervangen telkens deze laatsten verhinderd zijn, zonder dat het nodig is het secretariaat of de voorzitter vooraf te verwittigen.

Artikel 5.Secretariaat Het secretariaat wordt waargenomen door ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie.

In het bijzonder is het secretariaat belast met : 1° het inontvangstnemen van de aanvragen en het registreren ervan;2° het versturen van de aanvragen met alle relevante documenten;3° het opstellen van de uitnodigingsbrieven tot deelname van de vergaderingen;4° het opstellen van de dagorde, op instructie van de voorzitter of de ondervoorzitter;5° het opstellen van de verslagen van de vergaderingen;6° het opstellen van het ontwerp van advies en het ter ondertekening voorleggen aan de voorzitter of de ondervoorzitter;7° het ontwerp van machtiging of weigering van machtiging voorleggen aan de Minister;8° het versturen van relevante documentatie;9° het uitvoeren van taken die de leden aan het Secretariaat hebben opgedragen;10° de verificatie van de relevante gegevens en de informatieverstrekking aan de Administratie, in het kader van artikel 3, 4° van de wet van 1 juni 2005 betreffende de toepassing van het Aanvullend Protocol van 22 september 1998 bij de Internationale Overeenkomst van 5 april 1973 ter uitvoering van artikel III, leden 1 en 4, van het Verdrag van 1 juli 1968 inzake de niet-verspreiding van kernwapens.11° het mededelen van de beslissing aan de exporteur en de vergunningsautoriteit.

Artikel 6.Bijeenroepen van de Commissie § 1. De Commissie vergadert op uitnodiging van de voorzitter. § 2. De Commissie kan samengeroepen worden op aanvraag van één of meer leden. De aanvraag dient gericht te worden aan de voorzitter en gestuurd naar het secretariaat. § 3. De Commissie wordt bijeengeroepen binnen de tien werkdagen vanaf de dag van ontvangst bij het secretariaat van het formulier voor de aanvraag van een machtiging tot overdracht van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden. § 4. De uitnodiging tot vergadering vernoemt de datum, uur en plaats van de bijeenkomst alsook de dagorde.

De uitnodiging wordt minstens acht werkdagen voor de vastgestelde datum van vergaderen verstuurd, behalve in geval van hoogdringendheid.

De uitnodigingen worden verstuurd door het secretariaat.

In geval van hoogdringendheid vergadert de Commissie binnen de vijf werkdagen. § 5. De Commissie vergadert eveneens indien zij door de Minister om advies wordt gevraagd.

Artikel 7.Agenda De voorzitter stelt de agenda op in samenwerking met het secretariaat.

Indien één of meerdere leden een punt op de agenda wil(len) laten zetten, stellen zij het secretariaat hiervan schriftelijk op de hoogte. Indien de vraag wordt voorgelegd in de loop van een vergadering kan hier enkel worden op ingegaan indien alle aanwezige leden het hiermee eens zijn. Zo niet wordt het op de agenda van de volgende vergadering geplaatst.

Artikel 8.Vergaderen § 1. De Commissie kan niet geldig vergaderen indien niet minstens zes leden (waaronder de voorzitter of de ondervoorzitter die de voorzitter vervangt) aanwezig zijn. Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, wordt de Commissie opnieuw bijeengeroepen binnen de vijf werkdagen, onverminderd de voorwaarden van paragraaf 2, en op deze vergadering zal de Commissie over de dagorde kunnen beraadslagen, welke ook haar samenstelling is. § 2. Op elke vergadering dient telkens minstens één lid aanwezig te zijn die respectievelijk de Minister van Economische Zaken, de Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister die de Staatsveiligheid onder zijn bevoegdheden heeft, de Minister van Defensie en de Minister die het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle onder zijn bevoegdheden heeft, vertegenwoordigt.

In dringende gevallen kan de Commissie geldig vergaderen als rekening gehouden wordt met het schriftelijk advies van de vertegenwoordigers van de genoemde Ministers. § 3. De vergaderingen vinden plaats in de gebouwen van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie gelegen in het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad.

Artikel 9.De schriftelijke procedure Voor dringende aanvragen kan, na akkoord van de voorzitter, het advies van de leden schriftelijk ingewonnen worden, indien het aanvraagdossier volledig in orde is. De leden moeten hun advies geven binnen de vijf werkdagen volgend op de verzending van het aanvraagdossier.

De Commissie wordt niettemin samengeroepen indien tenminste één lid er om verzoekt binnen de termijn vermeld in de eerste paragraaf.

De Commissie moet samengeroepen worden indien het secretariaat binnen de termijn vermeld in de eerste paragraaf, geen schriftelijk positief antwoord ontvangt vanwege de vertegenwoordigers van de in artikel 8, § 2 genoemde Ministers.

De schriftelijke procedure kan niet ingeroepen worden voor een advies over een uitvoer naar een land van bestemming dat geen partij is van het Verdrag van 1 juli 1968 inzake de niet-verspreiding van kernwapens of naar een land van bestemming dat het voorwerp uitmaakt van een verslag van de Directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie aan de Raad van Gouverneurs van hiervoorgenoemde Organisatie over de niet-naleving van de nucleaire non-proliferatieverplichtingen door het land van bestemming.

Artikel 10.Doel § 1. De Commissie brengt advies uit bij de Minister over elke aanvraag van een machtiging tot overdracht van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden. Dit advies wordt gegeven op een formulier waarvan het model zich in bijlage bevindt. § 2. Indien op de vergadering, bijeengeroepen volgens artikel 6, niet alle vereiste gegevens of stukken voorhanden zijn, kan de Commissie een voorwaardelijk advies geven. Dit advies mag pas overgemaakt worden aan de Minister als de ontbrekende gegevens of stukken in het bezit zijn van de voorzitter. De voorzitter zal de leden op de hoogte brengen van deze overmaking. § 3. De Commissie mag zich uitspreken over onderwerpen of aanvragen van exporteurs die aansluiten bij de nucleaire non-proliferatie, zelfs indien zij krachtens de wet van 9 februari 1981 geen advies hoeft te geven. Dit advies is evenwel niet-bindend.

Artikel 11.Besluitprocedure De Commissie tracht te besluiten bij consensus.

Bij gebrek aan consensus, wordt beslist bij meerderheid der uitgebrachte stemmen.

Bij staking der stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 12.Advies § 1. Het advies bindt alle leden van de Commissie, na handtekening door de voorzitter. § 2. Indien over het advies bij meerderheid werd beslist, dient de afwijkende mening weergegeven te worden. Deze afwijkende mening dient eveneens met redenen omkleed te worden en dit binnen het kader van de voorwaarden bepaald in de artikelen 7 en 8 van het voormeld koninklijk besluit van 12 mei 1989.

Artikel 13.Werkdocumenten De werkdocumenten worden opgesteld in de taal van de aanvrager.

Het advies wordt opgesteld in het Nederlands en het Frans en in twee exemplaren : een exemplaar voor de Minister en een exemplaar voor het secretariaat.

De leden van de Commissie gebruiken de taal van hun keuze.

De verslagen van de vergaderingen dienen in het Nederlands en het Frans te worden opgesteld.

Artikel 14.Vertrouwelijk karakter De werkdocumenten zijn intern aan de Commissie en blijven als « vertrouwelijk » geklasseerd. Alleen de leden van de Commissie zijn bevoegd om er kennis van te nemen.

De voorzitter, de ondervoorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden, alsook de waarnemers dienen houder te zijn van een overeenstemmende veiligheidsmachtiging zoals bedoeld in artikel 13, 2°, van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen.

Zij zijn houder van een veiligheidsmachtiging die recht geeft op toegang tot informatie dat als « GEHEIM » is geclassificeerd.

Het is verboden aan de voorzitter, de leden, waarnemers, het secretariaat en andere personen die eventueel deelnemen aan de vergadering om de informatie in verband met de werkzaamheden van de Commissie mede te delen aan derden, behalve aan de Ministers en/of Staatssecretarissen die vertegenwoordigd zijn in de schoot van de Commissie.

Artikel 15.Experten Indien nodig kan de Commissie experten raadplegen op voorstel van de meerderheid van de aanwezige leden. Met dit doel zal een lijst van experten bijgehouden worden.

De experten mogen toegang hebben tot relevante geclassificeerde informatie, indien aan de voorwaarden van artikel 14 is voldaan.

Artikel 16.Wijziging van het huishoudelijk reglement De Commissie kan slechts geldig beraadslagen over wijzigingen aan het huidige huishoudelijk reglement indien de voorgestelde wijzigingen voorafgaandelijk op de dagorde waren gezet. Geen enkele wijziging wordt aangenomen zonder een vier vijfden meerderheid der uitgebrachte stemmen.

Iedere wijziging moet worden goedgekeurd door de Minister.

Bijlage bij het huishoudelijk reglement FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE ENERGIE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE NIET-VERSPREIDING VAN KERNWAPENS (C.A.N.V.E.K.) Advies over een aanvraag tot machtiging voor de overdracht van kernmaterialen, kernuitrustingen, technologische kerngegevens en hun afgeleiden.

De Commissie van Advies voor de Niet-Verspreiding van Kernwapens (C.A.N.V.E.K.), ingesteld bij het koninklijk besluit van 12 mei 1989, heeft op haar zitting van......xx....xxxxxxxx...2010. beraadslaagd over de aanvraag vanwege : (naam en adres van de uitvoerder) tot het bekomen van een machtiging tot overdracht van : (korte beschrijving) met bestemming : (naam en adres van de bestemmeling) Deze aanvraag tot machtiging werd ingeschreven in het register, bijgehouden bij de Algemene Directie Energie, onder het nummer CANVEK......

De Commissie heeft vastgesteld dat er [een/geen] gevaar bestaat voor inbreuk op de artikelen 7 en 8 van het koninklijk besluit van 12 mei 1989 en geeft bijgevolg een [negatief/positief] advies voor deze uitvoer.

Uitleg : Brussel, De Voorzitter van de CANVEK, (handtekening) Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 20 januari 2010 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens.

De Minister van Energie, P. MAGNETTE

^