Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 26 maart 2010
gepubliceerd op 07 april 2010

Ministerieel besluit tot wijziging van het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de nationale rekeningen

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie
numac
2010011144
pub.
07/04/2010
prom.
26/03/2010
ELI
eli/besluit/2010/03/26/2010011144/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

26 MAART 2010. - Ministerieel besluit tot wijziging van het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de nationale rekeningen


De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Gelet op de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 110;

Gelet op het ministerieel besluit van 29 juni 2009 tot goedkeuring van het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de nationale rekeningen, Besluit :

Artikel 1.Het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse, opgemaakt door de raad van bestuur van het Instituut voor de nationale rekeningen op 23 maart 2010, gevoegd bij dit besluit wordt goedgekeurd. Het vervangt het bestek van 27 maart 2009 dat gevoegd is bij het ministerieel besluit van 29 juni 2009.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Brussel, 26 maart 2010.

V. VAN QUICKENBORNE

Bijlage Bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse opgesteld ter uitvoering van artikel 110 van de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen Dit bestek heeft tot doel het bepalen van de vorm, de inhoud, de kalender en de voorwaarden voor verspreiding van de informatie ingewonnen op het vlak van de prijsobservatie en -analyse, zoals bepaald in artikel 108, i), van de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen (hierna « de wet »).

I. Vorm en inhoud van de informatie ingewonnen op het vlak van de prijsobservatie en -analyse In het kader van de opdracht bedoeld in artikel 108, i) van de wet observeert en analyseert de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie (hierna de « FOD Economie ») de prijzenevolutie, met inbegrip van de structuur van de marges van de diverse tussenpersonen in de geanalyseerde sector.

Op basis van uitsluitend de prijsobservatie en -analyse, bedoeld in het artikel 108, i), van de wet : - worden er drie kwartaalverslagen opgemaakt; - wordt er een jaarverslag opgesteld; - kunnen de Ministers bevoegd voor Economie, voor Consumentenzaken en voor K.M.O.'s en Zelfstandigen punctuele analyses vragen; - neemt het Instituut voor de nationale rekeningen het initiatief voor thematische verslagen. 1. Kwartaalverslagen Die verslagen dienen voor : - het beschrijven van de recente ontwikkelingen in verband met de consumptieprijzen; - in voorkomend geval, het aanduiden van de waarschijnlijke oorzaken van de prijsschommelingen die bijzondere aandacht trekken. 2. Jaarverslag Dit verslag beoogt de meer gedetailleerde analyse van de evolutie der prijzen in de loop van het voorbije jaar en de studie van de waarschijnlijke oorzaken van de prijsschommelingen die bijzondere aandacht trekken. Analyses over de transmissie van de prijzen tussen de betrokken sectoren zullen bijzonder worden belicht. In dit kader zullen er studies worden uitgevoerd over de structuur van de eindprijzen, namelijk de verschillende bestanddelen ervan (productieprijzen en andere). Er zal worden gekozen voor een micro-economische aanpak.

Een vergelijking van de prijsbewegingen in België met die in het buitenland wordt opgenomen in het jaarverslag. 3. Punctuele analyses De Minister bevoegd voor Economie, de Minister bevoegd voor Consumentenzaken of de Minister bevoegd voor K.M.O.'s en Zelfstandigen kan aan het Instituut voor de nationale rekeningen punctuele analyses vragen.

Het Instituut voor de nationale rekeningen vergewist zich van de conformiteit van de aanvraag met de opdrachten toevertrouwd krachtens artikel 108, i), van de wet. 4. Thematische verslagen De thematische verslagen opgemaakt op initiatief van het Instituut voor de nationale rekeningen hebben betrekking op belangrijke thema's qua prijzen, overeenkomstig het artikel 108, i), van de wet. II. Kalender en procedures 1. Kwartaalverslagen De ontwerpen van kwartaalverslagen worden opgemaakt door de FOD Economie, en overhandigd aan de leden van de raad van bestuur voor het einde van de derde volledige week van de maand die volgt op het geanalyseerd kwartaal.Die raad komt samen en keurt bij een eerste lezing elk van de drie ontwerpen van kwartaalverslagen goed vooraleer ze voor te leggen aan het Wetenschappelijk Comité voor prijsobservatie en -analyse, binnen een termijn nodig voor het opstellen van het eerste verslag « t1 » tegen eind april, het verslag « t2 » tegen eind juli en het verslag « t3 » tegen eind oktober van het jaar T. De analyse van de prijsevoluties tijdens het vierde kwartaal van het jaar T is geïntegreerd in het jaarverslag van het jaar T. Na goedkeuring door de raad van bestuur en advies van het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse stuurt het Instituut voor de nationale rekeningen het verslag naar de Minister bevoegd voor Economie en publiceert ze. 2. Jaarverslag Het ontwerp van jaarverslag van het jaar T wordt opgesteld door de FOD Economie en overhandigd aan de leden van de raad van bestuur voor het einde van de tweede volledige week van de maand februari van het jaar T+1.De raad van bestuur komt samen en keurt in een eerste lezing het ontwerp van jaarverslag goed vooraleer het voor te leggen aan het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse binnen een termijn noodzakelijk voor het opstellen van het verslag tegen het einde van de maand februari van het jaar T+1.

Na goedkeuring door de raad van bestuur en advies van het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse stuurt het Instituut voor de nationale rekeningen het verslag naar de Minister bevoegd voor Economie en publiceert ze. 3. Punctuele analyses Wanneer een verzoek om analyse wordt gevalideerd door het Instituut voor de nationale rekeningen, wordt het uitgevoerd door de FOD Economie en voorgelegd aan de raad van bestuur.Die laatste komt samen en keurt het ontwerp van analyse goed in een eerste lezing vooraleer het voor te leggen aan het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse.

Na goedkeuring door de raad van bestuur en advies van het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse stuurt het Instituut voor de nationale rekeningen de analyse naar de bevoegde Minister en publiceert ze. 4. Thematische verslagen Het Instituut voor de nationale rekeningen kan het initiatief nemen om de FOD Economie te gelasten met de opstelling van een ontwerp van thematisch verslag. Nadat de raad van bestuur het ontwerp van verslag heeft goedgekeurd tijdens een eerste lezing, wordt het voorgelegd aan het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse.

Na goedkeuring door de Raad van bestuur en advies van het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse stuurt het Instituut voor de nationale rekeningen het verslag naar de Minister bevoegd voor Economie en publiceert ze.

III. Methodologie De noodzakelijke methodologie voor het uitvoeren van de opdrachten bedoeld in het artikel 108, i), van de wet wordt bepaald door de FOD Economie. Elk verzoek om wijziging van die methodologie afkomstig van het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en -analyse wordt bestudeerd door de FOD Economie en voor beslissing voorgelegd aan de raad van bestuur van het Instituut voor de nationale rekeningen.

Indien noodzakelijk zou blijken om individuele gegevens op te vragen of te gebruiken teneinde de opdrachten bedoeld in het artikel 108, i) van de wet uit te voeren, zal de FOD Economie, via de ADSEI, een beroep doen op de bestaande wettelijke instrumenten die hem deze bevoegdheid toekennen, onder meer de bepalingen over het bekomen en het aanwenden van individuele inlichtingen uit Hoofdstuk IBis « Statistische onderzoekingen met zuiver documentair doel » van de wet van 4 juli 1962 betreffende de openbare statistiek.

Bovendien doet de FOD Economie een beroep op de bepalingen van de wet van 22 januari 1945 betreffende de economische reglementering en de prijzen en het ministerieel besluit van 20 april 1993 houdende bijzondere bepalingen inzake prijzen over het verplicht meedelen van inlichtingen door de ondernemingen in verband met de prijsevolutie.

IV. Kosten voor tenlasteneming De kosten voor het opstellen en de verspreiding van de verslagen zijn ten laste van de FOD Economie.

V. Publicatie van de werkzaamheden De verslagen waarvan sprake onder punt I worden gepubliceerd op de internetsite van de FOD Economie na goedkeuring door de raad van bestuur en na advies van het Wetenschappelijke Comité. De site van het Instituut voor de nationale rekeningen zal de directe link naar de site van de FOD Economie aangeven.

De verslagen worden overgemaakt aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en aan de Commissie tot regeling der prijzen.

Gezien om te worden gevoegd bij het ministerieel besluit van 26 maart 2010 tot wijziging van het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de nationale rekeningen.

V. VAN QUICKENBORNE

^