Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 27 mei 2004
gepubliceerd op 15 juni 2004

Ministerieel besluit houdende erkenning van de "Tafelwijnen met geografische aanduiding" als "Vin de pays des Jardins de Wallonie"

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2004201800
pub.
15/06/2004
prom.
27/05/2004
ELI
eli/besluit/2004/05/27/2004201800/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

27 MEI 2004. - Ministerieel besluit houdende erkenning van de "Tafelwijnen met geografische aanduiding" als "Vin de pays des Jardins de Wallonie"


De Minister van Landbouw en Landelijke Aangelegenheden, Gelet op Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt;

Gelet op Verordening (EG) nr. 753/2002 van de Commissie van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvorm en de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 mei 2004 tot vaststelling van de benaming en de erkenningsvoorwaarden van de wijnen die in het Waalse Gewest geproduceerd worden, Besluit :

Artikel 1.Enkel de wijnen die voldoen aan de in de artikelen 2 tot 10 bedoelde voorwaarden mogen worden gehouden met het oog op de verkoop, in de handel worden gebracht, te koop worden gesteld of worden verkocht onder de benaming "Vin de pays des Jardins de Wallonie".

Art. 2.Om in aanmerking te komen voor genoemde benaming moeten de wijnen afkomstig zijn uit oogsten die verkregen zijn in het Waalse Gewest.

Art. 3.Om in aanmerking te komen voor genoemde benaming, moeten de wijnen afkomstig zijn uit rassen van de soort Vitis vinifera of uit een kruising tussen genoemde soort en andere Vitissoorten.

Art. 4.De verwerking van druiven afkomstig uit de in artikel 3 bedoelde rassen tot druivenmost en van de druivenmost tot wijn geschiedt binnen het bepaalde gebied waar de druiven zijn geoogst.

Art. 5.Voor de verse druiven, de gedeeltelijk gegiste druivenmost of de jonge nog gistende wijn, mag : 1° een verhoging van het natuurlijk alcohol-volumegehalte geschieden door toevoeging van saccharose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;2° een gedeeltelijke ontzuring van wijn geschieden.Deze ontzuring mag slechts plaatshebben tot een maximum van 1 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ofwel 13,3 milli-equivalent per liter.

Die procédés zijn uitsluitend op het wijnbouwbedrijf toegestaan.

Art. 6.Het minimum natuurlijk alcohol-volumegehalte moet 8 % vol bereiken.

Het totale alcohol-volumegehalte mag niet lager zijn dan 9 % vol.

Het minimum effectieve alcoholgehalte moet 8,5 % vol bereiken.

Art. 7.De gemiddelde maximale opbrengst wordt vastgesteld op 90 hl/ha. Deze opbrengst kan jaarlijks door de Erkenningcommissie worden aangepast.

Art. 8.Om voornoemde benaming te bekomen moet een aanvraag bij de Erkenningcommissie worden ingediend. Een minimumproductie van 60 liter per lot is vereist om een erkenningsaanvraag te mogen indienen. Het dossier moet volgende elementen bevatten : - naam en adres van aanvrager/producent; - kuip/vat-nummer; - productiejaar en volume; - wijnstokras(sen); - productie per lot; - natuurlijk alcoholgehalte (= suikergehalte : 17) - een verklaring volgens dewelke de hele bewerking van druif tot wijn in de erkende productiezone plaatsvond.

Art. 9.De producenten moeten wijn die de benaming "Vin de pays des Jardins de Wallonie" mag voeren, aan een analytisch en een organoleptisch onderzoek onderwerpen.

Doel van het analytisch onderzoek is controleren of de wijn voldoet aan de door de Erkenningcommissie opgesomde factoren. Alleen wijnen die voldoen, worden aan een organoleptisch onderzoek onderworpen.

Het organoleptisch onderzoek heeft betrekking op kleur, klaarheid, reuk en smaak. De onderzochte wijn moet ten minste elf punten behalen op een maximum van 20.

Met het oog op deze onderzoeken moeten 3 flessen van 75 cl aan de Erkenningcommissie worden bezorgd. Het eerste monster is bestemd voor het analytisch onderzoek en het tweede voor het organoleptisch onderzoek. Het derde monster wordt door het secretariaat van de Erkenningcommissie, voor een eventuele tegenexpertise, bewaard gedurende drie jaar vanaf datum van het analysebulletin.

Art. 10.Onverminderd de bij de Erkenningcommissie toegestane aanvullende vermeldingen mag, mits de hierboven vermelde voorwaarden werden vervuld, de wijn de aanduiding "Vin de pays des Jardins de Wallonie" dragen.

De etikettering moet de vermelding "Vin de pays des Jardins de Wallonie" dragen.

De termen "Vin de pays des Jardins de Wallonie" en elke term die naar deze benaming verwijst, worden beschermd voor de wijnen die door de Commissie niet zouden erkend zijn.

Art. 11.De producent mag de wijn die recht heeft op de benaming "Vin de pays des Jardins de Wallonie" tot tafelwijn zonder geografische aanduiding declasseren.

Bij wijnverkeer in bulk moeten door de betrokken partijen altijd tegensprekelijke monsters worden genomen. De Erkenningcommissie die voorafgaandelijk van elk bulktransport moet worden verwittigd zal desgevallend de bevoegde controlediensten van de andere lid-Staten verwittigen.

De toepassingsmodaliteiten van de monstername worden door de Erkenningcommissie vastgelegd. Bedoelde producten mogen zich binnen de Gemeenschap slechts in het verkeer bevinden met een begeleidend document dat door de bevoegde overheid is gecontroleerd.

Art. 12.De Erkenningcommissie is belast met de erkenning van de wijn als "landwijn" en zal alles in het werk stellen om die benaming te beschermen.

Alleen de Erkenningcommissie is bevoegd met een twee derde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden de Minister van Landbouw, hierna de Minister genoemd, wijzigingen aan dit besluit voor te stellen.

Elk voorstel tot wijziging zoals hierboven bedoeld moet aan het bevoegde bestuur van het Ministerie van het Waalse Gewest worden genotificeerd.

De Erkenningscommissie doet de Minister voorstellen ter verbetering van de productie van kwaliteitswijnen.

De Erkenningcommissie is als volgt samengesteld : - 4 vertegenwoordigers van de wijnbouwers; - 2 vertegenwoordigers van de v.z.w. Belgische Federatie van Wijn & Gedistilleerd; - 1 vertegenwoordiger van de Horeca; - 1 vertegenwoordiger van de Kleinhandel; - 1 vertegenwoordiger van de Groothandel; - 1 vertegenwoordiger van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie - Directoraat-generaal Controle en Bemiddeling, belast met de officiële controle voor de lid-Staat; - 3 vertegenwoordigers van het Waalse Gewest.

Organisatie, werking en samenstelling van de Erkenningcommissie worden bij een door de Minister goedgekeurd huishoudelijk reglement geregeld.

Art. 13.Elke producent die een erkenningsdossier heeft ingediend moet zich op elk ogenblik onderwerpen aan controles door de Erkenningcommissie en door de bevoegde overheden.

Namen, 27 mei 2004.

J. HAPPART

^