Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 27 mei 2004
gepubliceerd op 04 november 2004

Ministerieel besluit van 27 mei 2004 waarbij de « Côtes de Sambre et Meuse » erkend wordt als kwaliteitswijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming V.Q.P.R.D.

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2004203295
pub.
04/11/2004
prom.
27/05/2004
ELI
eli/besluit/2004/05/27/2004203295/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

27 MEI 2004. - Ministerieel besluit van 27 mei 2004 waarbij de « Côtes de Sambre et Meuse » erkend wordt als kwaliteitswijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming V.Q.P.R.D.


De Minister van Landbouw en Landelijke Aangelegenheden, Gelet op Verordening (EG) 1493/1999 van 17 mei 1999 tot vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende de in bepaalde gebieden voortgebrachte kwaliteitswijnen;

Gelet op Verordening (EG) nr. 753/2002 van de Commissie van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvorm en de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 13 september 2001 waarbij de grenzen van de hydrografische bekkens en onderbekkens van het Waalse Gewest worden vastgelegd;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 mei 2004 tot vaststelling van de benaming en de erkenningsvoorwaarden van de in het Waalse Gewest geproduceerde wijnen, Besluit : Enig artikel. De wijn « Côtes de Sambre et Meuse » wordt als kwaliteitswijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming « V.Q.P.R.D. » erkend in de zin van Verordening (EEG) 1493/1999 van 17 mei 1999 tot vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende de in bepaalde gebieden voortgebrachte kwaliteitswijnen en volgens het bestek opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Namen, 27 mei 2004.

J. HAPPART

BIJLAGE Bestek en bijzondere bepalingen inzake de erkenning van de gecontroleerde oorsprongsbenaming V.Q.P.R.D. « Côtes de Sambre et Meuse » Afbakening van het productiegebied.

Artikel 1.Het afgebakende gebied voor de wijnproductie onder de benaming « Côtes de Sambre et Meuse » bevindt zich in het wijnbouwgebied dat overeenstemt met de geografische grenzen van de drie hydrografische onderbekkens die rechtstreeks aan het Maasbekken gekoppeld zijn overeenkomstig de bijlagen bij het besluit van de Waalse Regering van 13 september 2001 waarbij de grenzen van de hydrografische bekkens en onderbekkens van het Waalse Gewest worden vastgelegd als volgt : 1° het hydrografische onderbekken van de Maas stroomafwaarts;2° het hydrografische onderbekken van de Maas stroomopwaarts en de Oise;3° het hydrografische onderbekken van de Samber. De drie onderbekkens bedoeld in het vorige lid bevatten de volgende fusiegemeenten : Aiseau-Presles, Amay, Andenne, Anhée, Ans, Assesse, Aubel, Awans, Bassenge (Bitsingen), Beaumont, Beauraing, Berloz, Beyne-Heusay, Blegny, Braives, Burdinne, Bütgenbach, Cerfontaine, Charleroi, Châtelet, Chimay, Ciney, Clavier, Courcelles, Couvin, Crisnée, Dalhem, Dinant, Doische, Donceel, Eghezée, Engis, Erquelinnes, Faimes, Farciennes, Fernelmont, Fexhe-le-Haut-Clocher, Flémalle, Fléron, Fleurus, Floreffe, Florennes, Fontaine-l'Evêque, Fosses-la-Ville, Froidchapelle, Gedinne, Geer, Gembloux, Gerpinnes, Gesves, Grâce-Hollogne, Hamois, Ham-sur-Heure-Nalinne, Hastière, Havelange, Héron, Herstal, Herve, Houyet, Huy (Hoei), Jemeppe-sur-Sambre, Juprelle, Kelmis, La Bruyère, Les Bons Villers, Liège (Luik), Lobbes, Lontzen, Marchin, Merbes-le-Château, Mettet, Modave, Momignies, Montigny-le-Tilleul, Namur (Namen), Nandrin, Neupré, Onhaye, Ohey, Oreye, Oupeye, Philippeville, Plombières, Pont-à-Celles, Profondeville, Raeren, Remicourt, Saint-Georges-sur-Meuse, Saint-Nicolas, Sambreville, Seraing, Sivry-Rance, Sombreffe, Soumagne, Thimister-Clermont, Thuin, Tinlot, Verlaine, Villers-le-Bouillet, Viroinval, Visé (Wezet), Vresse-sur-Semois, Walcourt, Waremme (Borgworm) en Wasseiges.

Wat betreft de grond en de ondergrond van de hydrografische onderbekkens bedoeld in de vorige leden, dient verwezen te worden naar de kaarten opgesteld door de « Faculté universitaire des Sciences agronomiques de Gembloux » en door de geologische dienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De percelen binnen het afgebakende gebied voor wijnproductie onder de benaming « Côtes de Sambre et Meuse » bevinden zich in gebieden die specifiek voor wijnbouw geschikt zijn. Deze gebieden worden eerst erkend en geïnventariseerd door de erkenningscommissie.

De toepassing van de principes van de biologische landbouw zal aangemoedigd worden.

Druivenrassen.

Art. 2.Voor de productie van de wijn « Côtes de Sambre et Meuse » mogen uitsluitend de volgende druivenrassen gebruikt worden : Pinot noir;

Müller-Thurgau;

Pinot gris;

Rivaner;

Auxerrois;

Sieger;

Chardonnay;

Pinot blanc;

Muscat;

Merlot;

Gamay;

Riesling;

Bronner;

Merzling;

Johanniter;

Régent;

Pinot noir précoce;

Traminer;

Gewürztraminer;

Chenin;

Ortega;

Chasselas;

Madeleine Angevine;

Seibel.

De wijndruiven dienen exclusief voort te komen uit druivenrassen geplant in het wijnbouwgebied bedoeld in artikel 1. De lijst van de geplante druivenrassen kan door de erkenningscommissie herzien worden op voorstel van de belanghebbende wijnbouwers.

Erkende oorsprongsbenaming.

Art. 3.De in artikel 2 bedoelde druiven worden tot druivenmost en van druivenmost tot wijn verwerkt, hetzij binnen het gebied waar ze geoogst worden, hetzij, met de uitdrukkelijke voorafgaandelijke toestemming van de erkenningscommissie, binnen een gebied in de onmiddellijke nabijheid van het in artikel 1 bedoelde wijnbouwgebied.

Bijzondere oenologische procédés.

Art.4. Voor druiven, gedeeltelijk gegiste druivenmost, druivenmost of jonge, nog gistende wijn : 1° kan het natuurlijke alcohol-volumegehalte verhoogd worden door toevoeging van sacharose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;2° mag wijn gedeeltelijk worden ontzuurd.Wijn mag ontzuurd worden tot maximum 1 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ofwel 13,3 milli-equivalent per liter.

Deze procédés worden uitsluitend voor wijnbouw toegestaan.

Alcohol-volumegehalten.

Art. 5.Het natuurlijke alcohol-volumegehalte wordt op minimum 8 % vol. vastgelegd.

Het totale alcohol-volumegehalte mag niet lager zijn dan 9 % vol.

In geval van verhoging van het minimale natuurlijk alcoholvolumegehalte, zoals bepaald in artikel 4, 1°, mag het totale alcohol-volumegehalte geenszins hoger zijn dan 13,5 % vol.

Opbrengst per hectare.

Art. 6.De gemiddelde maximumopbrengst per hectare wordt beperkt tot 65 hl/ha. De opbrengst kan jaarlijks door de erkenningscommissie aangepast worden.

Aanvraag.

Art. 7.De benaming « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming » wordt bij de erkenningscommissie aangevraagd. Een minimale productie van 60 liter per partij wordt vereist om een erkenningsaanvraag te kunnen indienen. Het dossier moet de volgende gegevens bevatten : - de naam en het adres van de aanvrager/producent; - het nummer van het vat/de kuip; - het productiejaar en het volume; - het/de druivenras(sen); - de productie per partij; - het natuurlijke alcoholgehalte (= suikergehalte : 17); - een verklaring waaruit blijkt dat de druiven tot wijn verwerkt worden, hetzij binnen het erkende productiegebied, hetzij binnen een gebied in de onmiddellijke nabijheid van het in artikel 1 bedoelde wijnbouwgebied.

Analyse en beoordeling van de organoleptische kenmerken.

Art. 8.Wijn die de benaming « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming » mag voeren, worden door de producenten aan een analytisch en aan een organoleptisch onderzoek onderworpen.

Het analytisch onderzoek gaat na of de wijn voldoet aan de door de erkenningscommissie opgesomde factoren. Enkel de conforme wijnen worden aan een organoleptisch onderzoek onderworpen.

De kosten van het organoleptisch onderzoek worden door de aanvrager gedragen.

Het organoleptisch onderzoek heeft betrekking op kleur, klaarheid en smaak. De onderzochten wijn moet minstens 11 punten halen op een maximum van 20.

Drie flessen van 75 cl worden voor analyse aan de erkenningscommissie overhandigd. Het eerste monster wordt gebruikt voor het analytisch onderzoek en het tweede voor het organoleptisch onderzoek. Het derde monster dient voor een eventuele tegenexpertise. Het wordt door het secretariaat van de erkenningscommissie bewaard gedurende een periode van drie jaar, die ingaat op de datum van het analysebulletin.

Aanduiding.

Art. 9.Onverminderd de bijkomende vermeldingen toegestaan door de erkenningscommissie en mits naleving van de voorwaarden bedoeld in de vorige artikelen, mag de wijn de aanduiding « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming » dragen. De woorden « Côtes de Sambre et Meuse » en elk ander woord dat verwijst naar het productiegebied van de « Côtes de Sambre et Meuse » en verwarring zou kunnen zaaien bij de consument worden verboden voor elke wijn die niet door de erkenningscommissie is erkend.

Etikettering, verplichte en facultatieve vermeldingen.

Art. 10 De omschrijving en de aanbieding van de « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming » worden geregeld door de volgende voorschriften : De verplichte vermelding « Côtes de Sambre et Meuse » wordt gevolgd door de verplichte vermelding « gecontroleerde Oorsprongsbenaming » of wordt geplaatst tussen de woorden « Benaming » en « Gecontroleerde ».

De facultatieve vermeldingen betreffende de geschiedenis van de wijn, de informatie over het productiegebied of de wijnbouwer moeten vermeld worden, hetzij op een deel van het etiket dat duidelijk apart staat van het deel met de verplichte vermeldingen, hetzij op één of meerdere bijkomende etiketjes of op een label.

Bijzondere bepalingen.

Art. 11.De producent kan een wijn die recht heeft op de aanduiding « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming » declasseren tot tafelwijn. De gedeclasseerde wijn verliest het recht op de gecontroleerde Oorsprongsbenaming overeenkomstig artikel 9.

In geval van vervoer van onverpakte wijn moeten de betrokken partijen altijd monsters nemen in het bijzijn van de andere partij. De erkenningscommissie, die over elk vervoer van onverpakte wijn ingelicht moet worden, verwittigt desgevallend de bevoegde controlediensten van de andere lid-Staten.

De toepassingmodaliteiten van de monsterneming worden door de erkenningscommissie bepaald. Onverpakte wijn mag binnen de Gemeenschap slechts met een officieel gecontroleerd begeleidend document in het verkeer worden gebracht.

Erkenningscommissie.

Art. 12.De erkenningscommissie moet de erkenning van de wijn als « gecontroleerde Oorsprongsbenaming » aan de Minister voorleggen. Zij draagt bij tot de verwezenlijking van de doelstellingen om een kwaliteitswijn te produceren en stelt alles in het werk om de gecontroleerde oorsprongsbenaming te beschermen.

De erkenningscommissie is bevoegd om na advies van de Minister met een tweederde meerderheid van haar aanwezige en vertegenwoordigde leden wijzigingen in dit bestek aan te brengen en, krachtens de Europese Verordeningen, in de artikelen 2, 4 tot 8, 10, en 12 tot 14. De erkenningscommissie is ook bevoegd voor de erkenning van andere percelen die geschikt zijn voor de productie van kwaliteitswijn. Elke hierboven bedoelde wijziging wordt meegedeeld aan de bevoegde administratie van het Ministerie van het Waalse Gewest.

De erkenningscommissie richt elk voorstel tot verbetering van de productie van kwaliteitswijn aan de Minister.

De erkenningscommissie is samengesteld als volgt : - 4 vertegenwoordigers van de wijnbouwers; - 2 vertegenwoordigers van de v.z.w. Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd; - 1 vertegenwoordiger van de Horeca; - 1 vertegenwoordiger van de Kleinhandel; - 1 vertegenwoordiger van de Distributie; - 1 vertegenwoordiger van de Federale Overheidsdienst Economie, Middenstand, K.M.O. en Energie - Directoraat-generaal voor Controle en Bemiddeling belast met de officiële controle van de lid-Staat; - 3 vertegenwoordigers van het Waalse Gewest.

De organisatie, de werking en de samenstelling van de erkenningscommissie worden geregeld door een huishoudelijk reglement dat voorafgaandelijk ter goedkeuring aan de Minister wordt voorgelegd.

Situatie van de wijngaard op het ogenblik van de indiening van het dossier

Art. 13.Elke producent van het in artikel 1 bedoelde wijnbouwgebied mag bij de erkenningscommissie aan de hand van een volledig dossier een aanvraag indienen om opgenomen te worden op de lijst van wijnproducenten met de aanduiding « Côtes de Sambre et Meuse - gecontroleerde Oorsprongsbenaming ». Binnen drie maanden na ontvangst van het volledige dossier geeft de erkenningscommissie de producent een gemotiveerd advies. Een afschrift van het gemotiveerd advies wordt aan de Minister overgemaakt.

De ministeriële erkenning « Côtes de Sambre et Meuse » wordt aan de producent op grond van het gemotiveerde advies verleend binnen drie maanden na de verlening ervan door de erkenningscommissie.

Controle.

Art. 14.Elke producent die een erkenningsdossier heeft ingediend moet zich steeds onderwerpen aan de controles die door de erkenningscommissie en de bevoegde overheden uitgevoerd worden.

Gezien om te worden gevoegd bij het ministerieel besluit van 27 mei 2004 waarbij de « Côtes de Sambre et Meuse » erkend wordt als kwaliteitswijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming V.Q.P.R.D. Namen, 27 mei 2004.

De Minister van Landbouw en Landelijke Aangelegenheden, J. HAPPART

^