Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 11 maart 2003
gepubliceerd op 21 maart 2003

Omzendbrief GPI 35 over de nieuwe ziekteverlofregeling van de geïntegreerde politie. - In aanmerking komende dienstjaren vóór 1 april 2001 voor de leden van de ex-gemeentepolitie. - Nadere regels inzake de indisponibiliteitsstelling en de berekening van de wachttermijn

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2003000140
pub.
21/03/2003
prom.
11/03/2003
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


11 MAART 2003. - Omzendbrief GPI 35 over de nieuwe ziekteverlofregeling van de geïntegreerde politie. - In aanmerking komende dienstjaren vóór 1 april 2001 voor de leden van de ex-gemeentepolitie. - Nadere regels inzake de indisponibiliteitsstelling en de berekening van de wachttermijn


Aan Mevrouw en Heren Provinciegouverneurs, Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, Aan de Dames en Heren Burgemeesters, Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Politiecolleges, Aan de Dames en Heren Korpschefs van de lokale politie, Aan de Heer Commissaris-generaal van de federale politie, Aan de Heer Inspecteur-generaal van de federale politie en de lokale politie, Ter informatie : Aan de Heer Directeur-generaal van de Algemene Directie Veiligheids- en Preventiebeleid, Aan de Heer Voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie, Aan de Dames en Heren Arrondissementscommissarissen, Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester, Mevrouw, Mijnheer de Voorzitter, Mevrouw, Mijnheer de Korpschef, Mijnheer de Commissaris-generaal, Mijnheer de Inspecteur-generaal, I. IN AANMERKING KOMENDE DIENSTJAREN VOOR 1 APRIL 2001 VOOR DE LEDEN VAN DE EX-GEMEENTEPOLITIE Artikel VIII.X.5 RPPol stelt dat voor de berekening van het aantal ziekteverlofdagen als basisprincipe geldt dat alle werkelijke prestaties in aanmerking worden genomen die het personeelslid in welke hoedanigheid ook en zonder vrijwillige onderbreking verricht heeft, als titularis van ambten met volledige prestaties in een andere overheidsdienst of een door de staat of een gemeenschap opgerichte erkende of gesubsidieerde onderwijsinrichting, psycho-medische sociaal centrum, dienst voor beroepskeuze of medisch pedagogisch instituut.

Hoewel dit artikel juridisch-technisch enkel betrekking heeft op de loopbaan vanaf 1 april 2001, geldt als uitgangspunt dat de berekeningsprincipes van die regeling moeten worden toegepast op de volledige loopbaan van het personeelslid, dus ook op het gedeelte van de loopbaan vóór 1 april 2001.

Vandaar werd een artikel XII.VIII.10bis RPPol ingevoegd waarbij werd gesteld dat, voor de personeelsleden van het operationeel korps van een korps van gemeentepolitie, voor de statutaire personeelsleden van het administratief en logistiek kader van een korps van gemeentepolitie en voor de statutaire leden van het niet-politioneel gemeentelijk personeel, het gecumuleerd ziektecontingent opgebouwd bij openbare besturen wordt in aanmerking genomen.

Hoewel voormeld artikel juridisch-technisch de in aanmerking komende dienstprestaties beperkt tot gepresteerde diensten bij openbare besturen onderworpen aan een ziekteverlofregeling met een jaarlijkse toekenning van ziektecontingent, strookt dergelijke toepassing niet met het initieel uitgangspunt terzake.

Deze omzendbrief beoogt dan ook de formele bevestiging van een ruimere interpretatie van artikel XII.VIII.10bis RPPol waarbij ook de dienstjaren bij openbare besturen die geen systeem van ziektecontingent kenden, in aanmerking worden genomen.

Concreet betekent dit dat gepresteerde diensten bij de ex-rijkswacht of bij het leger, maar ook bij andere openbare besturen die geen ziektecontingent kenden, in aanmerking komen voor de berekening van het ziektecontingent. Voor die diensten wordt het ziektecontingent in principe berekend overeenkomstig de forfaitaire berekeningswijze bedoeld in artikel XII.VIII.10 RPPol, hetgeen neerkomt op een toekenning van twee ziektedagen per maand dienstanciënniteit. Het personeelslid kan evenwel desgewenst de toepassing krijgen van de niet-forfaitaire berekeningswijze bedoeld in de artikelen VIII.X.1 e.v. RPPol.

Voor het gedeelte van de loopbaan bij openbare besturen waar wel een systeem van ziektecontingent van toepassing was, blijven de richtlijnen in mijn omzendbrief GPI 9 van 20 juli 2001 van toepassing.

Zodoende wordt er voor de loopbaan vóór 1 april 2001 rekening gehouden met alle werkelijke gepresteerde diensten bij openbare besturen, ongeacht de toepasselijke ziekteverlofregeling.

II. NADERE REGELS INZAKE DE INDISPONIBILITEITSSTELLING EN DE BEREKENING VAN DE WACHTTERMIJN De invloed van de toekenning van een quotum aan ziektedagen tijdens de periode van disponibiliteit en de gevolgen van de hervatting van het werk na een periode van disponibiliteit, zijn niet altijd even duidelijk. Hierna vindt u enige toelichting ter zake.

We onderscheiden twee hypotheses in functie van de toestand op de verjaardatum van de dienstanciënniteit : Hypothese 1 : De betrokken persoon is in disponibiliteit op de verjaardatum van zijn dienstanciënniteit We onderscheiden twee mogelijkheden : - wanneer die persoon, gelet op zijn permanente afwezigheid het afgelopen dienstjaar, geen nieuw quotum aan ziektedagen ontvangt, loopt de disponibiliteit en de wachttermijn gewoon verder; - was die persoon het afgelopen dienstjaar evenwel niet permanent afwezig, ontvangt hij het in evenredigheid verminderd deel van zijn jaarlijks quotum aan ziektedagen en zal de disponibiliteit worden geschorst voor de duur van dit toegekend quotum; in dat geval moet dit quotum aan ziektedagen ter kennis worden gebracht van het sociaal secretariaat GPI met het oog op de toekenning van een bezoldiging ten belope van 100 % voor die dagen; na uitputting van die toegekende dagen, loopt de disponibiliteit en de wachttermijn gewoon verder.

Hypothese 2 : De betrokken persoon is, na een periode van disponibiliteit, opnieuw aan het werk - Op het ogenblik van het hernemen van het werk zal de disponibiliteit en de wachttermijn worden geschorst. - Tussen de datum van herneming van het werk en de eerstvolgende verjaardag van de dienstanciënniteit, zullen alle nieuwe werkelijke ziektedagen worden beschouwd als disponibiliteit en worden aangerekend op de aangevangen wachttermijn.

We onderscheiden verder twee mogelijkheden in functie van de toestand op de verjaardatum van de dienstanciënniteit : - wanneer die persoon op de verjaardatum van zijn dienstanciënniteit opnieuw met ziekteverlof is (buiten ziekteverlof ingevolge een arbeidsongeval waarvoor nog geen consolidatie van de letsels werd vastgesteld), is de regeling bedoeld in hypothese 1 van toepassing; - is die persoon nog steeds aan het werk op de verjaardatum van zijn dienstanciënniteit (of is hij met ziekteverlof ingevolge een arbeidsongeval waarvoor nog geen consolidatie van de letsels werd vastgesteld), ontvangt hij zijn jaarlijks quotum aan ziektedagen (in voorkomend geval verminderd in evenredigheid met niet gepresteerde diensten) na uitputting waarvan een nieuwe periode van disponibiliteit en een nieuwe wachttermijn start.

De Minister, A. DUQUESNE

^