Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 22 augustus 2001
gepubliceerd op 31 augustus 2001

Omzendbrief tot wijziging van de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het ****. - Identiteitskaart van ****

bron
ministerie van binnenlandse zaken
numac
2001000857
pub.
31/08/2001
prom.
22/08/2001
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN


22 AUGUSTUS 2001. - Omzendbrief tot wijziging van de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het ****. - Identiteitskaart van ****


Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie : Aan de Dames en **** **** **** de Dames en **** Arrondissementscommissarissen **** koninklijk besluit van 4 juli 2001 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juli 1985 betreffende de identiteitskaarten werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 1 augustus 2001.

Overeenkomstig de bepalingen van het artikel 5 is de inwerkingtreding van dit koninklijk besluit vastgesteld op 1 november 2001, hetzij de eerste dag van de derde maand volgend op die gedurende welke het is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

De voornaamste doelstelling van dit koninklijk besluit bestaat erin de verplichting om de identiteitskaart voor personen van **** jaar en ouder te hernieuwen, af te schaffen; het strekt er eveneens toe de vermeldingen op het **** etiket, dat aangebracht wordt op de keerzijde van de identiteitskaart, overeenkomstig bepaalde wijzigingen van wetten en verordeningen aan te passen.

Vanaf 1 november 2001 zal de identiteitskaart van de personen van **** jaar en meer een onbeperkte geldigheidsduur hebben.

**** beschouwd betekent dit dat de burgers van deze leeftijdscategorie niet meer zullen opgeroepen worden met het oog op de hernieuwing van hun identiteitskaart als de geldigheidsduur van deze kaart vervalt na hun vijfenzeventigste verjaardag. Deze maatregel zal de administratieve stappen die deze burgers moeten verrichten, vereenvoudigen, en zal eveneens de taak van de gemeentebesturen verlichten.

**** andere houders van een identiteitskaart, zijn de personen van 75 jaar en meer echter verplicht de identiteitskaart te laten hernieuwen in de volgende gevallen : 1. wanneer ze hun **** naar een andere gemeente overbrengen;2. wanneer ze een kaart wensen in een andere taal dan die waarin de hunne gesteld is, voor zover ze gevestigd zijn in een gemeente die gemachtigd is kaarten in de gekozen taal uit te reiken;3. wanneer de foto van hun kaart niet meer gelijkend is;4. in geval van verlies, diefstal of beschadiging van de kaart;5. wanneer ze van naam of voornaam veranderen. Bovendien zullen deze personen van **** jaar en meer uitdrukkelijk de hernieuwing van hun kaart kunnen aanvragen wanneer ze bijvoorbeeld van plan zijn te reizen naar het buitenland. De identiteitskaart moet eveneens vervangen worden in geval van herinschrijving in België na afvoering van **** of na afvoering voor het buitenland.

Het zou wenselijk zijn dat de gemeenten de betrokken personen op de hoogte brengen van deze nieuwe schikkingen. De Dienst van het **** zal hiervoor aan elke gemeente de lijst met de namen van de personen bezorgen, die de leeftijd van **** jaar bereikt hebben en voor wie de procedure voor het hernieuwen van de identiteitskaart niet werd aangevat.

**** wijzigingen die hierna volgen dienen aangebracht te worden aan de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters; een nieuwe gecoördineerde versie van deze Algemene **** wordt overigens momenteel klaargemaakt door mijn administratie.

Aan te brengen wijzigingen : 1. Een punt 4bis, dat als volgt opgesteld is, wordt ingevoegd : 4bis : Vanaf 1 november 2001 heeft de identiteitskaart van de personen van **** jaar en meer een onbeperkte geldigheidsduur en wordt er geen enkele procedure voor de automatische vernieuwing van de kaart aangevat. De personen van **** jaar en meer behouden dus de identiteitskaart waarvan ze houder zijn voor zover het einde van de geldigheidsduur na hun vijfenzeventigste verjaardag valt of ermee samenvalt. De hernieuwing, de vervanging of de toekenning van een identiteitskaart heeft slechts plaats in de gevallen en volgens de in punt 5 vermelde modaliteiten.

Er dient opgemerkt dat een persoon van **** jaar en meer op elk tijdstip, zonder rechtvaardiging, de hernieuwing van zijn identiteitskaart mag aanvragen op voorwaarde dat de geldigheidsduur verstreken is of op het punt staat te verstrijken.

De lijst met de personen van **** jaar en meer, voor wie de procedure voor de automatische hernieuwing van de identiteitskaart niet werd aangevat, wordt door de Dienst van het **** medegedeeld aan de gemeenten. 2. Het punt 5, eerste lid, wordt als volgt aangepast : 5.De hernieuwing van de identiteitskaarten heeft ook plaats in de gevallen die bepaald worden in artikel 6, § 1, 2° tot 7°, van het koninklijk besluit van 29 juli 1985, namelijk : - wanneer de houder zijn **** naar een andere gemeente overbrengt; - wanneer de houder een kaart **** in een andere taal dan die waarin de zijne gesteld is, voor zover hij gevestigd is in een gemeente die gemachtigd is kaarten in de gekozen taal uit te reiken; - wanneer de foto van de houder niet meer gelijkend is; - in geval van verlies, diefstal of beschadiging van de kaart; - wanneer de houder van naam of voornaam verandert; - wanneer de houder van **** en meer de aanvraag om een nieuwe identiteitskaart doet. 3. Het model van de oproepingskaart (keerzijde), dat onder punt 9 vermeld is, wordt als volgt gewijzigd :

KEERZIJDE Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4.Het punt 28**** betreffende de beschrijving van het **** etiket vóór 1 oktober 1996 wordt door de volgende tekst vervangen : 28. ****.Voor 1 oktober 1996 bedekte het **** etiket dat werd aangebracht op de identiteitskaarten de volledige keerzijde ervan. Het model van dit etiket (model 3 dat is opgenomen in de bijlage van het koninklijk besluit van 29 juli 1985 - Belgisch Staatsblad van 7 september 1985 bladzijde 12.818) zag eruit als volgt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Vanaf 1 oktober 1996 mag dit model van **** etiket niet meer aangebracht worden op de identiteitskaarten. **** **** etiketten van het oude model blijven echter geldig tot het tijdstip dat ze moeten vervangen worden. 5. Het punt 28 ****.betreffende de beschrijving van het **** etiket na 1 oktober 1996 moet vervangen worden door de volgende tekst : ****. Vanaf 1 oktober 1996 bedekt het **** etiket dat wordt aangebracht op de identiteitskaart nog slechts 3/4 van de keerzijde van de identiteitskaart. **** koninklijk besluit van 18 juni 1996 (Belgisch Staatsblad van 27 juni 1996) tot wijziging van model 3, gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 juli 1985 betreffende de identiteitskaarten treedt immers in werking op die datum.

De verkleining van de afmetingen van het **** etiket dat op de keerzijde van de identiteitskaart moet worden aangebracht is immers een van de bijkomende **** die worden toegepast vanaf 1 oktober 1996. Deze verkleining heeft tot doel het onderzoek en de controle van de overeenstemming van sommige **** bedoeld in artikel 3, § 1, van het koninklijk besluit van 29 juli 1985 zowel op de voorzijde als op de keerzijde van de kaart mogelijk te maken.

Het model van het etiket (afmetingen 69**** **** 69****) ziet eruit als volgt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Het etiket moet op de volgende wijze op de identiteitskaart worden aangebracht : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld **** "****-de-****" blijft dus zichtbaar na het aanbrengen van het etiket. De rubrieken die worden vermeld op het etiket moeten verschijnen zoals aangegeven in de hieronder weergegeven grafiek.

De gegevens die kunnen worden vermeld op het **** etiket worden op de volgende manier aangebracht met de schrijfmachine of met behulp van een printer : Rubriek 1 : Het volgnummer van de identiteitskaart. **** komt voor op het **** van de oproepingskaart, boven het adres van de houder.

Rubriek 2 : De volledige familienaam van de houder indien deze uit meer dan 62 lettertekens en spaties bestaat. **** worden hier nooit opgenomen.

Rubriek 3 : Burgerlijke staat : gehuwd, weduwnaar of weduwe.

**** afkortingen "****." en "****." worden toegelaten.

De vermelding "gehuwd" is verplicht. De vermelding "weduwnaar" of "weduwe" is facultatief. **** wordt slechts opgenomen op verzoek van de houder (zie keerzijde van de oproepingskaart).

Elke vermelding betreffende de echtscheiding of de oorzaak ervan is verboden.

Rubriek 4 : Naam en voornaam van de echtgenoot of echtgenote.

Een enkele voornaam moet worden vermeld. Wanneer rubriek 4 door de lengte van de familienaam van de echtgenoot of echtgenote niet voldoende beschikbare ruimte bevat voor de volledige vermelding van zijn/haar voornaam, wordt alleen de initiaal van de voornaam opgenomen (hoofdletter).

Voor de gehuwde personen moeten de naam en de voornaam van de echtgenoot of echtgenote verplicht worden opgenomen in rubriek 4.

Voor de weduwnaars/weduwen moet, wanneer rubriek 3 wordt ingevuld op verzoek van de persoon, rubriek 4 verplicht worden ingevuld met vermelding van de naam en voornaam van de overleden echtgenoot of echtgenote.

Er zal geen melding worden gemaakt van de scheiding van tafel en bed.

Het is verboden melding te maken van de echtscheiding of van de oorzaak ervan. Hetzelfde geldt voor de verstoting.

Rubriek 5 : **** binnen de gemeente waar de identiteitskaart werd uitgegeven.

Vermelding van het nieuw adres binnen de gemeente.

Eventueel de vermelding omschreven in de ****. 24 en 25 : "Ingeschreven te . (naam van de gemeente) op... (datum)" of "Afgevoerd naar... (naam van het land), op... (datum)".

**** **** wordt vermeld indien dit niet op de voorkant van de kaart staat.

Rubriek 6 : Andere vermeldingen opgelegd door de wetten en verordeningen (artikel 3, § 4, tweede lid van het koninklijk besluit van 29 juli 1985).

Aldus : - **** aanbrengen van een vermelding dat de houder van de kaart gemachtigd is tot het dragen van de blindenstok, ook "witte stok" genoemd (****.****. 25.8.1954) of de vermelding van het gebruik van de stok voor ****, "gele stok" genaamd (****.****. 9.3.1992). - Eventuele vermelding van de instelling van het statuut van verlengde minderjarigheid (art. 487bis van het Burgerlijk ****).

Vanaf 1 oktober 1998 moet de vervallenverklaring van het recht tot sturen niet meer vermeld worden op de identiteitskaart (artikel 46 van het koninklijk besluit van 16 maart 1968 houdende coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer en het **** van 6 mei 1998).

Rubriek 7 : **** bij het **** van de natuurlijke personen.

Dit nummer wordt enkel op verzoek van de houder op het **** etiket aangebracht (zie keerzijde van de oproepingskaart).

De Minister van Binnenlandse ****, ****. **** _______ Nota's (1) **** gehuwde personen : verplichte aanduiding van de vermelding «*****» in het derde vakje en verplichte vermelding van de naam en voornaam van de echtgenoot of echtgenote in het vierde vakje. In geval van weduwschap : facultatieve aanduiding van de vermelding «*****» of «*****» in het derde vakje en facultatieve vermelding van de naam en voornaam van de overleden echtgenoot of echtgenote in het vierde vakje.

Krachtens de wet van 12 augustus 2000 (Belgisch Staatsblad van 11 oktober 2000), die in werking is getreden op 21 oktober 2000, mag er op de identiteitskaart geen melding meer gemaakt worden van de echtscheiding, noch van de oorzaak ervan. (2) Facultatief, op schriftelijke aanvraag van de titularis.

^