Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 30 april 2007
gepubliceerd op 06 juli 2007

Omzendbrief. - Wet van 19 augustus 1948 betreffende prestaties van algemeen belang in vredestijd - opeisingen bij sociale conflicten in de sector van de gezondheidsdiensten

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2007201957
pub.
06/07/2007
prom.
30/04/2007
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG


30 APRIL 2007. - Omzendbrief. - Wet van 19 augustus 1948 betreffende prestaties van algemeen belang in vredestijd - opeisingen bij sociale conflicten in de sector van de gezondheidsdiensten


Aan de Dames en Heren Provinciegouverneurs, Aan de sociale partners vertegenwoordigd in het Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten, Aan de werknemers tewerkgesteld in de sector van de gezondheidsdiensten en hun werkgevers, Deze omzendbrief licht de nieuwe procedure toe die gevolgd moet worden bij sociale conflicten in de sector van de gezondheidsdiensten, indien het nodig zou blijken personeel op te eisen om een minimumdienstverlening te verzekeren.

Deze nieuwe procedure kwam tot stand in overleg met de sector en bestaat uit 3 fasen. Zij treedt enkel in werking wanneer de stakingsactie langer dan 24 uur duurt. 1. In een eerste fase worden de instellingen aangemaand om aan de voorzitter van het Paritair Comité alle nodige inlichtingen te verstrekken voor het voorbereiden en uitvoeren van de maatregelen vastgesteld in uitvoering van de wet van 19 augustus 1948 betreffende prestaties van algemeen belang in vredestijd (verder de Prestatiewet genoemd). Dit houdt in dat per instelling en per afdeling zowel de vitale behoeften als de minimale prestaties (zijnde het aantal vereiste personen per kwalificatie) die moeten verzekerd worden, gedetailleerd vastgelegd moeten worden (conform art. 1 van de Prestatiewet en het KB van 25 mei 1951 inzonderheid art. 1, 2 en 6).

Deze informatie moet uiterlijk binnen de zes maanden na de bekendmaking van deze omzendbrief aan de voorzitter van het Paritair Comité worden bezorgd. Deze informatie moet telkens wanneer dit nodig blijkt worden geactualiseerd. 2. Tegelijkertijd wordt op de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een beperkte crisiscel samengesteld bestaande uit vertegenwoordigers van de FOD(1) en van de gouverneurs.De crisiscel wordt geactiveerd telkens in de private gezondheidssector een stakingsaanzegging wordt ingediend.

Wanneer de gouverneurs hierom verzoeken kan de crisiscel instaan voor het opmaken van de opeisingsbevelen.

Zij staat in voor de uitwisseling van informatie, verzorgt de permanentie en verleent bijstand waar nodig. De crisiscel stelt eveneens een adresboek samen met de naam en coördinaten van de personen die in elke instelling gecontacteerd kunnen worden in geval van sociaal conflict. 3. Bij het uitbreken van een conflict dat langer 24 uur duurt, treedt de crisiscel onmiddellijk in verbinding met de contactpersonen in het adresboek. De periode na ontvangst van de stakingsaanzegging, die minstens 15 kalenderdagen bedraagt, wordt in bijkomende fases opgedeeld.

A. Dag 1 tot 7 Binnen de drie dagen vraagt de crisiscel per brief, fax of e-mail de contactpersonen om haar de lijst over te maken waarin de vitale behoeften alsook de minimumprestaties vastgelegd zijn die moeten verzekerd worden (zie boven). Wanneer in een instelling geen akkoord kan bereikt worden, zullen de diensten verzekerd worden zoals op zondag.

Ten laatste zeven dagen voor het begin van de staking (dag G-7), wanneer de aanzegging langer dan 15 kalenderdagen duurt, moet de crisiscel beschikken over een lijst van personen die de functies uitoefenen waarvoor er niet voldoende werkwilligen zijn. Het moet gaan om een integrale lijst van personeelsleden die de gevraagde functies kunnen uitoefenen en een lijst van de gekende werkwilligen. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat er wijzigingen kunnen optreden in de lijst van werkwilligen.

B. Dag G-7 en volgende De gouverneur, of eventueel op diens vraag de crisiscel, staat in voor het opmaken van de opeisingsbevelen (zie boven).

Het opeisingsbevel is per instelling collectief(2), geldt voor één of maximum twee weken en verwijst voor wat de individueel te leveren prestaties betreft naar de stakingsuurroosters zoals aangeplakt op de plaats waar het arbeidsreglement wordt geafficheerd.

Een politieagent brengt de opeisingsbevelen rechtstreeks van bij de gouverneur naar de instellingen. De werkgever of zijn afgevaardigde (bvb. personeelsdirecteur) tekent voor ontvangst en verklaart daarmee tevens de opeisingsbevelen naar eer en geweten aan betrokken personeelsleden te overhandigen. De personeelsdienst van de instelling staat in voor verdere verspreiding van de opeisingsbevelen onder personeelsleden.

Door te "tekenen voor ontvangst" en de "verklaring op eer" wordt de rol van de werkgever beperkt tot loutere praktische bijstand.

Eventuele onregelmatigheden kunnen zowel door de werkgever of zijn afgevaardigde als de personeelsleden of hun vertegenwoordigers gemeld worden bij de crisiscel waarvan de coördinaten bekendgemaakt worden naargelang het geval in het opeisingsbevel zelf, op het ontvangstdocument of op een affiche naast de stakingsuurroosters.

Het personeelslid dat op bovenstaande manier niet binnen redelijke termijn bereikt kan worden, wordt door de instelling verwittigd met een aangetekend schrijven.

Deze omzendbrief dient door de sociale partners verspreid te worden onder hun leden.

Deze omzendbrief kan eveneens geraadpleegd worden via het internet op het volgende adres : www.werk.belgie.be 30 april 2007.

De Minister van Werk P. Vanvelthoven _______ Nota (1) zijnde leden van de beleidscel en van de Administratie van de collectieve arbeidsbetrekkingen, meer bepaald de directeur-generaal, de voorzitter van het paritair comité, bijgestaan door één of meerdere attachés en/of administratieve krachten (2) één brief per instelling met de namen van de op te vorderen personeelsleden, x-aantal gekopieerd

^