Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 11 juni 2004

Oproep voor kandidaten voor het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De Minister van Volksgezondheid, Artikel 8 van de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentsch Het Comité bestaat uit ten hoogste 20 leden (artikel 2 van het koninklijk besluit van 19 mei 2000 b(...)

bron
federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
numac
2004022420
pub.
11/06/2004
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN


Oproep voor kandidaten voor het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De Minister van Volksgezondheid, Artikel 8 van de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (Belgisch Staatsblad van 18 februari 2000) stelt bij het agentschap een Wetenschappelijk Comité in bestaande uit nationale en internationale deskundigen in de materies waarvoor het agentschap bevoegd is. Dit comité adviseert omtrent en onderzoekt, zowel op eigen initiatief als op vraag van de minister of de gedelegeerd bestuurder, alle aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheid van het agentschap en die het door het agentschap gevolgde en te volgen beleid betreffen.

Dit comité dient verplicht te worden geraadpleegd over alle wetsontwerpen en alle ontwerpen van koninklijke besluiten ter uitvoering van wetten betreffende materies waarvoor het agentschap bevoegd is als bedoeld in artikel 4 van de wet van 4 februari 2000. De Koning bepaalt bij een in de Ministerraad overlegd besluit de onverenigbaarheden met betrekking tot de beroepsuitoefening van de deskundigen. De Koning benoemt bij een in de Ministerraad overlegd besluit de leden van het comité.

Het Comité bestaat uit ten hoogste 20 leden (artikel 2 van het koninklijk besluit van 19 mei 2000 betreffende de samenstelling en de werkwijze van het wetenschappelijk comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Het Comité werd geïnstalleerd op 24 januari 2001. Het telt thans 17 leden. Om de samenstelling van het Comité aan te vullen wordt thans een oproep gedaan voor kandidaten die lid willen worden van het comité. De leden worden benoemd voor een periode die afloopt op 24 januari 2005. Die dag worden nieuwe mandaten opengesteld met een duur van 4 jaar. De leden hebben recht op terugbetaling voor hun verplaatsingskosten, prestatiegeld en vergoedingen voor dossieronderzoeken daar ze aangesteld zijn als verslaggever.

Kandidaten moeten rekening houden met het feit dat zij elke maand een plenaire zitting moeten bijwonen, deel moeten uitmaken van werkgroepen, dossiers moeten bestuderen en moeten meewerken aan het uitbrengen van adviezen en het evalueren van risico's. Zij moeten deel uitmaken van een universitaire of wetenschappelijke instelling in België of in het buitenland. Zij moeten geheel onpartijdig en onafhankelijk kunnen werken : de leden van het Wetenschappelijk Comité mogen geen deel uitmaken van de raad van bestuur, de directie of het personeel van een instelling die door het Agentschap wordt gecontroleerd. De leden wordt apart benoemd. Belangstellenden dienen een verklaring in te dienen waarin zij zich ertoe verbinden onafhankelijk van alle externe invloed te zullen handelen alsook een verklaring waarin kennis wordt gegeven van belangen die als nadelig voor hun onafhankelijkheid zouden kunnen worden beschouwd. Zij moeten expert zijn in een of meer vakgebieden waarvoor het Agentschap bevoegd is, in het bijzonder (1) : - Toxicologie De kandidaat is toxicoloog en geeft blijk van een bewezen ervaring op het gebied van mutagenese, cancerogenese en andere chronische gevolgen (immunosuppressie, endocriene storingen, ...) toegepast op voedselcontaminanten, met inbegrip van die afkomstig uit verpakkingen. - Geneeskunde en voeding De kandidaat is doctor in de geneeskunde of arts en geeft blijk van een bewezen ervaring op het gebied van menselijke geneeskunde en voeding. - Dierengezondheid De kandidaat voert de titel van doctor in de diergeneeskunde of dierenarts of een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een grondige ervaring op het gebied van de pathologie van besmettelijke ziekten bij huisdieren (klinische en epidemiologische aspecten en bestrijding). - Plantengezondheid De kandidaat voert de titel van bio-ingenieur of een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op het gebied van de opsporing van quarantaineorganismen en heeft een goede kennis van de plantaardige producties van zowel de landbouw als de tuinbouw (sectoren groenten en fruit). - Epidemiologie en biostatistiek De kandidaat is epidemioloog en biostatisticus en geeft blijk van een grondige ervaring op het gebied van modelvorming. Die ervaring moet betrekking hebben op een of meer schakels van de voedselketen Sollicitaties voor de functie van lid van het Wetenschappelijk Comité van het Agentschap moeten door de kandidaten zelf worden ingediend en vergezeld gaan van een uitgebreid curriculum vitae dat in het bijzonder de aandacht vestigt op elementen die de deskundigheid van de kandidaat in een of meer betrokken vakgebieden aantonen.

Sollicitaties moeten binnen een maand na publicatie van de oproep in het Belgisch Staatsblad aangetekend worden toegezonden aan : Dr. P. Vanthemsche Gedelegeerd bestuurder FAVV, WTC III Simon Bolivarlaan 30 (21e verdieping) 1000 Brussel De sollicitaties zullen worden onderzocht door een door de Minister van Volksgezondheid in te stellen selectiecommissie. Nadere informatie kan worden bekomen bij het secretariaat van het wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Tel. : 02-208 38 45. Fax : 02-208 38 66.

E-mail : claude.saegerman@afsca.be _______ Nota (1) Zie tevens de wetten die zijn vermeld in artikel 5 van de wet van 4 februari 2000 en de bevoegdheid van het agentschap zoals beschreven in artikel 4 van die wet.

^