Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 13 juli 2015

Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie . - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer HRM S 1871 ("UV-Vis DOAS Research") Sommige woorden in de jobomschrijving staan in de mannelijk(...) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. Het gaat om een voltijdse betrekking van een sta(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2015021036
pub.
13/07/2015
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer HRM S 1871 ("UV-Vis DOAS Research") Sommige woorden in de jobomschrijving staan in de mannelijke vorm voor een betere leesbaarheid. De functie is zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk. 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. Het gaat om een voltijdse betrekking van een statutair wetenschappelijk personeelslid.

Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : Werkleider (klasse SW2).

Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort : activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling".

De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de Afdeling "Atmospheric Composition : Reactive Gases" (D30) Team "UV-Vis DOAS Research" (D31) van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, Ringlaan 3, 1180 Brussel. 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of Franse taalrol, bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie van België is een Belgische Federale Wetenschappelijke Instelling (FWI) die ressorteert onder de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

De instelling heeft als taak de hogere lagen van de aardse atmosfeer te bestuderen. De aeronomie, een bij uitstek multidisciplinaire wetenschap die officieel in 1954 door de wetenschappelijke instanties als wetenschappelijk vakgebied werd erkend, heeft een echt hoge vlucht genomen met de opkomst van de kunstsatellieten en de ontwikkeling van nieuwe technieken voor observaties vanuit de ruimte.

De laatste jaren heeft het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie aan internationale erkenning gewonnen met zijn wetenschappelijk onderzoek betreffende de aardse atmosfeer en deze van de andere planeten, maar ook met het onderzoek naar de invloed van de zon op ons milieu. Het BIRA, dat een centrale rol speelt in het onderzoek naar de klimaatwijziging in de wereld, tracht antwoorden aan te reiken op de vragen in onze maatschappij over de staat van onze atmosfeer.

In dat kader is het BIRA betrokken bij talrijke internationale projecten met als thema de studie van planeetatmosferen, zoals Venus express, Mars express, Solspec (observatie van de zonnestraling) of de interplanetaire observatie Cluster 2 (interactie tussen magnetosfeer en zonnewind).

Sinds de oprichting in 1964, doet het BIRA onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aeronomie, d.i. de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

De wetenschappers maken gebruik van instrumenten op de grond, in de lucht, aan boord van ballonnen of in de ruimte en van computermodellen. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1. Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De opdracht van de afdeling "Atmospheric Composition : Reactive Gases" van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA-IASB) bestaat uit het ontwikkelen van onderzoeksactiviteiten en van wetenschappelijke diensten die er op gericht zijn onze kennis van de scheikundige samenstelling van de aardatmosfeer en diens lange-termijnevolutie onder invloed van menselijke activiteit, te verbeteren. Er wordt bijzondere nadruk gelegd op het meten en het modelleren van reactieve soorten met een korte levensduur in de onderste lagen van de atmosfeer (troposfeer en stratosfeer), die de luchtkwaliteit en diens interactie met het klimaat en de ozonlaag, die ons beschermt tegen hoogenergetische zonnestraling, beïnvloeden. Deze activiteiten gebeuren binnen het kader van projecten die gefinancierd worden door het Belgische Wetenschapsbeleid, de Europese Commissie, ESA (European Space Agency) en EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites), in samenwerking met Belgische en internationale wetenschappelijke teams. De te begeven functie situeert zich meer in het bijzonder binnen het team "UV-Vis DOAS Research" dat, binnen de afdeling "Reactive Gases", zich op de waarneming van de atmosferische samenstelling concentreert met behulp van UV en zichtbaar-licht optische absorptiespectrometrie methodes. De activiteiten van de groep zijn onderverdeeld tussen enerzijds het op punt stellen van experimentele technieken op grondniveau en hun opstelling in het kader van internationale netwerken zoals het NDACC (Network for the Detection of Atmospheric Composition Change), en anderzijds de ontwikkeling van algoritmes voor gegevensverwerking toegepast op verschillende satellietsensoren zoals ERS-2 GOME, ENVISAT SCIAMACHY, MetOp GOME-2 en de toekomstige atmosferische Sentinels. Het beheer van deze metingen gebeurt in nauwe samenwerking met de modelleringsgroepen van het BIRA en met talrijke internationale partners. Activiteiten van wetenschappelijke diensten voortkomend uit fundamenteel onderzoek worden ook ontwikkeld, zoals de SACS-dienst (Support to Aviation Control Service) die beoogt luchtvaartactoren gericht te informeren over de emissies van vulkanische as uitgaande van satellietmetingen.

Het UV-Vis DOAS team bestaat momenteel uit 15 medewerkers, waarvan ongeveer 50% verantwoordelijk is voor grondactiviteiten. De aan te werven wetenschapper zal in samenwerking met jonge post-doc wetenschappers algoritmes ontwikkelen voor de analyse van meetgegevens bekomen op grondniveau van verticale profielen van verschillende chemische soorten (O3, NO2, BrO, HCHO, etc.) en hij zal binnen een internationaal kader meewerken aan de exploitatie ervan gericht op het valideren van satellietsensoren, de uitvoering van tendensanalyses en de verificatie van modellen m.b.t. atmosferische scheikunde. 4.2. Resultaatgebieden.

De aan te werven wetenschappelijk medewerker zal een goede algemene kennis hebben van de belangrijke atmosferische scheikundige processen en atmosferische transportprocessen alsook van de optische teledetectie methodes, in het bijzonder in het UV en zichtbaar-licht gebied. Hij zal een goede ervaring hebben op het gebied van de studie van de samenstelling van de atmosfeer (troposfeer en stratosfeer) en eventueel ook in het gebruik van modelleringstools inzake fotochemie van de atmosfeer en stralingsoverdracht. Hij dient zich voortdurend op de hoogte te stellen van de vooruitgangen en de nieuwe resultaten die verkregen worden in dit domein.

Hij zal een team van jonge onderzoekers moeten begeleiden en zal ook met onderzoeksgroepen moeten samenwerken, op het BIRA en daarbuiten (in België en in het buitenland), die innoverende meettechnieken voor de samenstelling van de atmosfeer door optische teledetectie ontwikkelen en gebruiken,. Hij zal dus een goed begrip hebben van de nationale en internationale context van dit soort onderzoek (of zal deze snel kunnen verwerven), en zal verzocht worden actief deel te nemen aan de zoektocht naar nieuwe financiële ondersteuning en aan de uitwerking van partnerschappen met zowel Belgische als buitenlandse onderzoeksgroepen (bijvoorbeeld via projecten van de Europese Commissie en ESA). Hij zal jonge medewerkers in het team begeleiden.

Hij zal actief bijdragen aan het valoriseren van de resultaten van het team via publicaties in internationale `peer reviewed' tijdschriften, via regelmatige voordrachten tijdens conferenties en workshops en door activiteiten die gericht zijn op de verspreiding van deze resultaten onder een minder gespecialiseerd publiek. 5. COMPETENTIEPROFIEL 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

Kandidaten dienen houder te zijn van een diploma van Doctor in de Wetenschappen of van Doctor in de Toegepaste Wetenschappen of van Doctor in de Ingenieurswetenschappen. 5.2. Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaring(en), ...). 5.2.1. Vereiste competenties, specialiteit(en) en ervaring(en) waaraan de kandidaten dienen te voldoen om weerhouden te worden (toelatingscriteria).

Beschikken over een goede algemene kennis van de fysicochemie van de aardatmosfeer;

Beschikken over een goed begrip van optische teledetectie methodes;

Beschikken over een goed begrip van modelleringsprincipes van de stralingstransfer;

Over aantoonbare ervaring beschikken in één of meerdere van de volgende domeinen: a. Ontwikkeling en gebruik van meettechnieken voor de samenstelling van de atmosfeer aan de hand van optische teledetectie methodes;b. Gebruik en evaluatie van modellen voor stralingstransfer Zeer goede competenties kunnen aantonen op het gebied van 1) het schrijven van wetenschappelijke artikels, 2) mondelinge voordracht van wetenschappelijke resultaten, 3) het opstellen van onderzoeksrapporten en/of -voorstellen bij instanties zoals het Belgisch Wetenschapsbeleid en ESA; Een goede (geschreven en gesproken) kennis van het Engels is essentieel; 5.2.3. Bijkomende troeven.

Ervaring hebben met het gebruik van modellen in het domein van de scheikunde van de atmosfeer is een troef. een minimale kennis van de andere landstaal dan die waaronder de kandidaat aangenomen zal worden, is aanbevolen. 5.3. Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...).

Op een zelfstandige wijze, maar binnen een team kunnen werken.

Motivatie, organisatie, verantwoordelijkheidszin, nieuwsgierigheid voor atmosferisch onderzoek in het algemeen en voor waarnemingsmethoden in het bijzonder.

Geïnteresseerd zijn in de verspreiding van resultaten en hun vulgarisering.

Proactieve attitude wat betreft de samenwerkingen binnen en buiten het BIRA. Zijn taken kunnen organiseren in een concreet uitgewerkt resultaatsgericht actieplan.

In team kunnen werken en kennis delen met collega's en taken ter ondersteuning van een goede werking van het team kunnen coördineren.

In staat zijn snel te handelen of te reageren wanneer de situatie dat vereist, stressbestendig zijn.

Oor hebben voor de noden van de professionele contacten (collega's, projectpartners, doelpubliek en eventuele gebruikers van wetenschappelijke diensten/producten, enz.), overleg plegen, hen adviseren.

Een rol kunnen spelen in het zoeken en bekomen van onderzoeksprojecten voor het team.

Zichzelf ontwikkelen: initiatief nemen om kennis uit te breiden, de evoluties opvolgen, zelfkennis over eigen competenties (sterktes en zwaktes).

Objectieven behalen: de inzet, wil en ambitie hebben om resultaten te boeken; verantwoordelijkheid opnemen voor ondernomen acties. 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2.

Minstens 4 jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, § 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021029 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021028 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het geldelijke statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen sluiten tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen).

Eén of meer relevante verwezenlijkingen in het kader van deze functie.

Deze verwezenlijkingen zullen specifiek door de jury geëvalueerd worden op basis van de context en van de voorwaarden vastgesteld onder de rubrieken 4 en 5 hierboven. 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Bezoldiging - loopbaan.

De gekozen kandidaat wordt aangeworven als Werkleider (klasse SW2) met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.

Minimumbezoldiging (brutobedragen aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen): SW21 (4 jaar anciënniteit) : 55.200,29 € per jaar (4.600,02 € per maand) De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat moet op de datum van zijn indiensttreding volgende voorwaarden vervullen : Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; de burgerlijke en politieke rechten genieten; aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn : houder zijn van het/de vereiste diploma('s) (zie punt 5.1 hierboven); voldoen aan de vereiste technische bekwaamheden (zie punt 5.2.1 hierboven) en deze bewijzen. voldoen aan de vereiste generieke competenties (zie punt 5.3.hierboven). beantwoorden aan de vereiste algemene competenties (zie punt 5.4 hierboven) 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de wetenschappelijke instelling vooraf nagaan of het door de kandidaat voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de Richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat aan zijn kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek : een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf) : 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans.

De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken.

Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandidaat een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat.

In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid, Simon Bolivarlaan 15, 1000 Brussel; e-mail: taal@selor.be). Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma: -taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; -taaltest Frans - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat wenst te worden ingedeeld bij de Franse taalrol. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. Meer informatie omtrent de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Dr. Michel Van Roozendael, Diensthoofd van de divisie Atmospheric Composition : reactive gases, tel. : 02 373 04 16, e-mail : michel.vanroozendael@aeronomie.be 9. SELECTIEPROCEDURE De jury van de wetenschappelijke instelling bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen.

De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten.

Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum van bekendmaking van deze vacature in het Belgisch Staatsblad.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan: Stafdienst Personeel & Organisatie, cel "werving en selecties" van de POD Wetenschapsbeleid, Louizalaan 231, 1050 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd : de gesolliciteerde betrekking; het correspondentieadres; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden: een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht: attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen: zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten"). De nota kan ook via mail aangevraagd worden op het adres selections-selecties@belspo.be; een kopie van het/ de vereiste diploma's; indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan bij het voorgelegde dossier tevens een vertaling te worden toegevoegd; een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1., indien het/ de vereiste diploma(`s), behaald door de kandidaat, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2., ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Zijn onontvankelijk : de kandidaturen die bovenstaande sollicitatieprocedure niet respecteren.

^