Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 22 oktober 2015

Te begeven betrekkingen. - Twee betrekkingen van wetenschappelijk onderzoeker staan open op de campussen Elsene en Ukkel van het WIV-ISP De betrekking wordt toegewezen aan kandidaten die kunnen worden ingeschreven op de Franse of op de Ned(...) De kandidaat moet de volgende toelatingsvoorwaarden vervullen: - Belg zijn of burger van een Sta(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2015024245
pub.
22/10/2015
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Te begeven betrekkingen. - Twee betrekkingen van wetenschappelijk onderzoeker (m/v) staan open op de campussen Elsene en Ukkel van het WIV-ISP De betrekking wordt toegewezen aan kandidaten die kunnen worden ingeschreven op de Franse of op de Nederlandse taalrol.

De kandidaat moet de volgende toelatingsvoorwaarden vervullen: - Belg zijn of burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie, - de burgerlijke en politieke rechten genieten, - een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking, - aan de dienstplichtwetten voldaan hebben.

Missie van het WIV-ISP Langer gezond leven voor iedereen Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is de wetenschappelijke referentie op het gebied van de volksgezondheid. Door middel van innovatief onderzoek, analyses, monitoringactiviteiten en deskundig advies ondersteunen wij het gezondheidsbeleid en de beleidsvorming. Op die manier dragen we bij tot een gezond leven voor iedereen.

Aan het WIV-ISP werken meer dan 500 wetenschappers, technici en administratieve medewerkers elke dag aan de bescherming en verbetering van de gezondheid van de bevolking. Het WIV-ISP is vandaag een toonaangevende speler op het gebied van de volksgezondheid, zowel bij de federale als de gefedereerde entiteiten en als op Europees en internationaal niveau. Haar partners zijn toonaangevende instellingen zoals de WHO, de EFSA, ECDC en OIE. Meer dan een eeuw geleden geboren, is het WIV-ISP vandaag in een positie om het toepassingsgebied te verbreden en naar voor te treden als een referentie op het vlak van volksgezondheid op een nationaal en internationaal niveau.

Kernactiviteiten van het WIV-ISP In het kader van zijn missie wil het WIV-ISP : o een toonaangevend "Centre of Excellence" zijn voor epidemiologisch onderzoek, overdraagbare ziekten en andere volks-gezondheidsrisico's, voor vaccin- en geneesmiddelencontrole en kwaliteitscontrole van laboratoria en in dit kader een belangrijke speler worden in het netwerk van Belgische, Europese en internationale referentie-laboratoria en expertcentra; o de beleidsmakers en bevolking op degelijke wijze informeren over nieuwe evoluties betreffende gezondheid, veiligheid van de voedselketen, voeding en leefmilieu door continu de gezondheidstrends en risico's betreffende volksgezondheid in kaart te brengen, te bewaken en te analyseren; o in alle omstandigheden voorbereid zijn om ondersteuning en oplossingen te bieden aan Belgische, Europese en internationale overheden bij gezondheidscrisissen; o door zijn expertise een bevoorrechte gesprekspartner zijn voor Belgische, Europese en internationale overheden betreffende gezondheidsvraagstukken; o er naar streven om hét contactpunt te zijn voor een correcte en onpartijdige informatieverstrekking over de gezondheid en over risico's die de volksgezondheid bedreigen, met inbegrip van milieurisico's.

Voor meer informatie over de activiteiten van het WIV-ISP consulteer de website http://www.wiv-isp.be.

Organogram van het WIV-ISP Het WIV-ISP ontplooit zijn wetenschappelijke opdracht in twee campussen : - Elsene, Juliette Wytsmanstraat 14 te 1050 Brussel, waar zich de administratieve diensten en volgende Operationele directies bevinden : o Volksgezondheid en surveillance; o Overdraagbare en besmettelijke ziekten (deels); o Voeding, geneesmiddelen en consumentenveiligheid; o Expertise, dienstverlening en klantenrelaties. - Ukkel, Engelandstraat 642 te 1180 Brussel waar zich een deel van de Operationele directie Overdraagbare en besmettelijke ziekten bevindt.

De speciale wetenschappelijke geschiktheid voor de openstaande betrekking is als volgt vastgesteld : I. Voor het programma "Gezondheidsindicatoren" van de Operationele directie Volksgezondheid en Surveillance, dienst Enquêtes, levensstijl en chronische ziekten : een betrekking voor een epidemioloog (ref. 15/WIS 01).

Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1. Houders van een doctoraat en die minstens 4 jaar wetenschappelijke ancienniteit tellen, kunnen aangeworven worden in klasse SW2.

Functieprofiel De kandidaat wordt belast met de uitvoering van verschillende taken met betrekking tot de surveillance op de gezondheidstoestand, tot de productie en de overdracht van nuttige informatie, ondermeer aan de bevoegde autoriteiten op het vlak van de volksgezondheid . Dit houdt de deelname aan nationale en internationale projecten in.

De activiteiten, die kunnen evolueren door de jaren heen en de nieuwe projecten, omvatten ondermeer : o de deelname aan de verschillende taken van het Belgische Focal Point WHO-OESO-Eurostat; het betreft in hoofdzaak de inzameling, de verificatie van de coherentie, en de verspreiding naar de internationale instanties van gegevens over gezondheidsindicatoren van de Belgische bevolking, maar ook de deelname aan de coördinatie van de taken, ondermeer met de FOD Volksgezondheid en FOD sociale zaken; o de analyse van de bekomen data, het toetsen van de resultaten aan de beleidsdoelstellingen en het formuleren van adviezen voor het beleid (suggesties ter verbetering, alternatieve beleidsopties, vergelijking met buitenlands beleid, e.a.); o het ontwerp en de ontwikkeling van een communicatie-instrument voor de presentatie van de Belgische gezondheidindicatoren met het oog op een gemakkelijker gebruik van deze informatie door de beleidsmakers; o een betrokkenheid bij internationale projecten, bijvoorbeeld in de ontwikkeling en de implementatie van Europese indicatoren van morbiditeit voor België en deelname aan een "taskforce" m.b.t. dit onderwerp; o deelname aan de monitoring van de performantieïndicatoren van het gezondheidssysteem in België; het betreft de verbetering van de tool voor monitoring, de verzameling en analyse van een aantal gegevens en de interpretatie; o de deelname aan de ontwikkeling en/of de monitoring van de indicatoren van gezondheid en van sterfte in België, met ondermeer de ontwikkeling van de samenvattende gezondheidsmaatregelen (zoals de levensverwachting in goede gezondheid en de DALY's); o het gebruik van een metingsoftware op het vlak van Health Impact assessment (Dynamo-HIA).

Vereist diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma, bij voorkeur in de volksgezondheid, epidemiologie, statistiek of in de psychologie, de sociologie, de biomedische wetenschappen, de geneeskunde, met een professionele ervaring in volksgezondheid. De kandidaat beschikkt bij voorkeur over een doctoraat.

De kandidaat beschikt over : o een grondige kennis van de epidemiologie, volksgezondheid, toegepaste methoden in de epidemiologie; o een grondige beheersing van de data-analyse met behulp van statistische software, bij voorkeur SAS; de kennis van Stata en R is een plus; o een goede kennis op het gebied van de gezondheidsindicatoren : de ontwikkeling, de criteria waaraan zij dienen te voldoen, de methodes van communicatie van informatie en deze die toelaten hun nut/gebruik door de autoriteiten te vergroten; o een goede kennis van de tweede landstaal en het Engels om de vakliteratuur te volgen en te publiceren, om deel te nemen aan conferenties en aan internationale onderzoeksprogramma's en om samen te werken met instellingen en organisaties over heel België en de EU; o goede vaardigheden voor schriftelijke wetenschappelijke communicatie; o goede mondelinge communicatievaardigheden; o een goede vaardigheid in de gangbare software (Word, Excel); o de capaciteiten om in team te werken; o de capaciteiten om projectmatig en resultaatgericht te werken; o in staat om zelfstandig te werken en initiatief nemen voor hun persoonlijke ontwikkeling; o kunnen werken in een kwaliteitssysteem in overeenstemming met ISO 9001 : 2000.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : o een ervaring of interesse in het ontwerp en/of de ontwikkeling van websites.

Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Prof. Dr. H. Van Oyen, directeur van de Operationele directie Volksgezondheid en Surveillance.

Tel. 02-642 50 31 Fax. 02-642 54 10 e-mail : herman.vanoyen@wiv-isp.be II. Voor de dienst Laboratorium van medische microbiologie van de Operationele directie Overdraagbare en Besmettelijk Ziekten : een betrekking van Klinisch bioloog (ref. 15/WIS 02).

Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep II van de wetenschappelijke loopbaan (Wetenschappelijke dienstverlening).

De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2, moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens 5 jaar wetenschappelijke anciënniteit of een doctoraat beschikken.

Functieprofiel Het laboratorium Medische microbiologie (LMM) van de Operationele Directie Besmettelijke en Overdraagbare Ziekten is door het RIZIV erkend als laboratorium voor medische analyses, gespecialiseerd in microbiologie, infectieuzes serologie et moleculaire biologie. Het laboratorium is eveneens door BELAC geaccrediteerd volgens de norm ISO15189. Dertien van de 40 Nationale Referentiecentra humane microbiologie zijn inbegrepen in de klinische activiteit van het platform. Het laboratorium groepeert eveneens de analyses uitgevoerd in onderaanneming voor de Belgische laboratoria van medische analyses en verzekert de coördinatie van de interventie op het niveau van het laboratorium voor de gezondheidsinspecteurs van de gewesten en gemeenschappen.

De aanwerving heeft als doel de activiteiten van expertise van surveillance en van onderzoek inzake overdraagbare en besmettelijke ziekten te versterken.

De kandidaat wordt belast met de volgende taken : o instaan voor de ondersteuning van de klinische omkadering van de medische analysen uitgevoerd door het laboratorium voor medische microbiologie ten nutte van de surveillance van infectieziekten in geval van epidemische incidenten, in het kader van de erkende nationale referentiecentra voor medische microbiologie op het WIV-ISP en als medisch laboratorium gespecialiseerd in de microbiologie, infectieuze serologie en moleculaire biologie (analyselaboratorium); o instaan voor duurzaam contact, intern met de wetenschappelijke diensten van de Operationele Directie Overdraagbare en besmettelijke ziekten, extern met alle laboratoria voor medische analysen in België, en ondersteuning bieden bij de coördinatie van het optreden van de laboratoria tijdens enquêtes aangevraagd door de gezondheidsinspecteurs van de gewesten en gemeenschappen; o bieden van de nodige ondersteuning aan de wetenschappelijke diensten van de Operationele Directie Overdraagbare en besmettelijke ziekten in het kader van het wetenschappelijk onderzoek, het ontwikkelen, op punt stellen, valideren en accrediteren van de methoden voor de opsporing, identificatie en microbiologische surveillance van besmettelijke en overdraagbare ziekten alsook voor de evaluatie van de doeltreffendheid van de aanpak op het gebied van preventie of behandeling; o ontwikkelen van onderzoeksthema's op het vakgebied; o zorgen voor de verdere ontwikkeling van de wetenschappelijke dienstverlening van de dienst.

Vereist diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma in de geneeskundige, farmaceutische of chemische wetenschappen en beschikken over een RIZIV-erkenning als klinische bioloog.

De kandidaat moet beschikken over : o de capaciteit om nieuwe analysetechnieken te identificeren en te introduceren; o de kennis van en ervaring met kwaliteitssystemen en - normen (ISO 15189); 'sterke communicatieve vaardigheden; o een voldoende kennis van het Nederlands, Frans en Engels; o het vermogen om zelfstandig en in teamverband te werken.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : o een deskundigheid op de gebieden van de medische microbiologie of van gezondheid; o een interesse voor de volksgezondheid en de administratieve organisatie van de gezondheidszorg; o een kennis van de structuren en competenties van de bevoegde autoriteiten op het gebied van besmettelijke ziekten; o een wetenschappelijke interesse in het kader van onderzoek en ontwikkeling in klinische biologie, indien mogelijk gestaafd door wetenschappelijke publicaties; o houder van een doctoraat in de medische, farmaceutische wetenschappen, de volksgezondheidswetenschappen (of gelijkwaardig); o goede kennis van computerprogramma's (MS Office; software voor laboratoriumbeheer; software voor bibliografiebeheer). o een ervaring in het projectbeheer en in het aantrekken van externe financiering voor onderzoeksprojecten; o een ervaring in wetenschappelijk onderzoek aangetoond door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen op wetenschappelijke congressen.

Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Michaël Kalai, directeur van de Operationele directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten.

Tel. 02-373 31 14 Fax. 02-373 32 91 e-mail : michael.kalai@wiv-isp.be Voorwaarden voor het indienen van kandidaturen De vereiste diploma's moeten einddiploma's zijn, na ten minste vier jaar universitaire studies, uitgereikt door een universiteit, of door één van de instellingen die ermede gelijkgesteld zijn door één van de Gemeenschappen of door een examencommissie die voor het toekennen van de van de academische graden door de Staat of één van de Gemeenschappen is ingesteld.

In geval van aanwerving van een burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Confederatie, houder is van een diploma zoals bedoeld in vorige alinea dat werd uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling, zal de Commissie voor Werving en Bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vooraf de geldigheid van het door de kandidaat voorgelegde diploma nagaan in overeenstemming met de statutair vastgestelde procedure.

De kandidaten dienen de voorwaarde betreffende nationaliteit te vervullen uiterlijk op de dag waarop de termijn voor het indienen van de kandidaturen eindigt.

Op die datum dienen zij tevens : 1. het vereiste diploma te hebben behaald;bovendien moet de kandidaat die zijn/haar onderwijs niet in het Nederlands, resp. Frans heeft genoten, op dezelfde datum tevens een door het SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen Vast Wervingssecretariaat (Bischoffsheimlaan, 15, 1000 Brussel) afgeleverd bewijs van taalkennis hebben behaald waaruit blijkt dat hij/zij de taalkennis bezit die vereist is voor de ambten van niveau A in het taalkader waar de gesolliciteerde betrekking te begeven is; dit bewijs van taalkennis is in dit geval vereist voor het bepalen van de taalrol waarop de kandidaat kan worden ingeschreven; 2. te voldoen aan de voorwaarden gesteld betreffende vereist profiel en vereiste speciale wetenschappelijke geschiktheid. De kandidaturen, met vermelding van de beoogde betrekking en bijhorende referentie moeten samen met een curriculum vitae, een kopie van het vereiste diploma en een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken binnen de 30 kalenderdagen volgend op de publicatie van dit bericht in het Belgisch Staatsblad per aangetekend schrijven gericht worden aan de heer Dr. D. Cuypers, voorzitter van de Commissie van werving en bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, p/a Directie P&O, Juliette Wytsmanstraat 14, 1050 Brussel.

De kandidaturen kunnen ook samen met de nodige documenten en met vermelding van de referentie via de website van het WIV-ISP worden ingestuurd (http://www.wiv-isp.be/jobs ).

Inlichtingen in verband met de bezoldigingen kunnen bekomen worden bij de dienst P&O van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. (stefaan.vernaeve@wiv-isp.be) De kandidaten moeten lichamelijk geschikt bevonden worden in een geneeskundig onderzoek georganiseerd door het WIV-ISP. Deze vacatures zijn statutaire betrekkingen met een stage van 2 jaar (SW11) of met een proefperiode van 1 jaar (SW21). De kandidaten kunnen worden uitgenodigd voor een assessment door erkend adviesbureau.

^