Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 16 april 2007

Informatie over het houden van een raadpleging over het voorontwerp van nationale strategie inzake biodiversiteit Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en p Dit voorontwerp werd opgemaakt overeenkomstig artikel 6 van het Verdrag van de Verenigde Naties inz(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2007022422
pub.
16/04/2007
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Informatie over het houden van een raadpleging over het voorontwerp van nationale strategie inzake biodiversiteit Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, vond er van 3 april 2006 tot en met 1 juni 2006 een raadpleging van het publiek plaats in de drie landstalen over het voorontwerp van nationale strategie inzake biodiversiteit 2006-2016. Deze verplichting vloeit voort uit de Overeenkomst inzake de toegang tot de informatie, de deelname van het publiek aan het besluitvormingsproces en de toegang tot de rechtbank wat milieuproblematiek aangaat, doorgaans de conventie van Aarhus genaamd.

Dit voorontwerp werd opgemaakt overeenkomstig artikel 6 van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake biologische diversiteit (Rio 1992), dat door België op 22 november 1996 werd geratificeerd.

Artikel 6 van dit Verdrag bepaalt dat elke Verdragsluitende partij nationale strategieën, plannen of programma's voor het behoud en het duurzame gebruik van de biologische diversiteit dient te ontwikkelen en voor zover mogelijk en passend, het behoud en het duurzame gebruik van de biologische diversiteit dient op te nemen in de desbetreffende op één of meerdere sectoren betrekking hebbende plannen, programma's en beleidslijnen.

De informatie over het houden van een raadpleging over het voorontwerp van nationale strategie inzake biodiversiteit werd op de volgende drie manieren bekend gemaakt : (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de portaalsites van de federale en de gewesten (portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de websites van de Ministeries van Leefmilieu van de Gewesten.

Tegelijk met de raadpleging van het publiek werden ook de volgende adviezen verstrekt over het voorontwerp van nationale Strategie inzake Biodiversiteit : advies van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO, 24 februari 2006) op verzoek van minister B. Tobback, overeenkomstig de beslissingen van de Interministeriële Conferenties Leefmilieu van 16 juni 2000 en 15 december 2005; advies op eigen initiatief vanwege de Waalse Hoge Raad voor het Natuurbehoud (CSWCN, 7 februari 2006); advies op eigen initiatief vanwege de Economische en Sociale Raad van het Waals Gewest via diens « Commission de l'Aménagement du Territoire et de l'Urbanisme, de l'Environnement, de l'Energie, des Ressources naturelles, de la Politique agricole et de la Ruralité » (CESRW, 3 april 2006); advies op eigen initiatief vanwege de Waalse Milieuraad voor Duurzame Ontwikkeling (CWEDD, 1 juni 2006).

Na afloop van de raadplegingstermijn heeft de werkgroep nationale strategie biodiversiteit de binnengekomen opmerkingen en voorstellen bestudeerd. De Belgische actoren op het gebied van biodiversiteit die deel uitmaken van deze groep zijn driemaal bijeengekomen om alle opmerkingen en adviezen in overweging te nemen en om het voorontwerp van strategie om te vormen tot een ontwerp van Nationale Strategie inzake Biologische Diversiteit 2006-2016.

Gezien het grote aantal opmerkingen over de onderdelen landbouw en jacht werden er bovendien twee thematische bijeenkomsten georganiseerd met experts ter zake om de commentaren ontvangen na de raadpleging zo goed mogelijk te behandelen. De tekst werd vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan alle experts die betrokken waren bij de opstelling van de Strategie en bij de stuurgroep « Conventie Biodiversiteit » van het CCIM. In totaal hebben 175 personen gereageerd op de raadpleging, waaronder 91 % individueel en 9 % als lid van een instelling/ vereniging/ngo...

De meeste commentaren waren kwalitatieve beoordelingen in verband met het belang van de aangesneden thema's, de relevantie van de aanpak en de vooropgezette doelstellingen, enz. Analyse van de commentaren heeft aangetoond dat : - van de deelnemers die zich hebben uitgesproken over de leidende beginselen uit het voorontwerp (zijnde 19 % van de deelnemers), 52 % het eens is met die principes, 33 % het helemaal eens is, 12 % geen mening heeft en 3 % het oneens is; - van de deelnemers die zich hebben uitgesproken over de gevolgde werkwijze bij het opstellen van het voorontwerp, met name het definiëren van de prioritaire strategische doelstellingen die verder uitgewerkt zijn in operationele doelstellingen (antwoordpercentage : 20 %), 51 % het eens is met de aanpak, 26 % het helemaal eens is, 14 % geen mening heeft en 9 % het oneens is; - De strategische doelstellingen die als meest prioritair werden bestempeld door de deelnemers zijn de volgende : ? De biodiversiteit in België op peil houden of herstellen tot een gunstige behoudsstatus. ? De effecten van bedreigende processen en activiteiten en hun oorzaken onderzoeken en opvolgen; ? De gemeenschap erbij betrekken via communicatie, onderwijs, bewustmaking en opleiding.

Een klein aantal reacties gaat over tekstuele verbeteringen die kunnen worden aangebracht. De experts hielden rekening met deze commentaren en ze werden dan ook ingelast in de definitieve versie van de Strategie waarbij ze zorgen voor meer nauwkeurigheid en een betere leesbaarheid en structuur.

Onder de suggesties was er onder meer de noodzaak om de inbreuken op de reglementering beter te vervolgen en ook de noodzaak om in de leidende beginselen voor de toepassing van de strategie ook het subsidiariteitsbeginsel in te lassen (principe volgens hetwelk de problemen zouden moeten behandeld worden door het laagste niveau dat het meest geschikt is om efficiënt op te treden).

In aansluiting op die commentaren werden er doelstellingen en leidende beginselen toegevoegd, in het bijzonder werd er een strategische doelstelling in verband met de versterking van het controlekader op het gebied van biodiversiteit en met de naleving van de wetgeving ingelast in de strategie.

Het ontwerp van Nationale Strategie inzake Biodiversiteit 2006-2016 dat werd aangepast in functie van de opmerkingen geformuleerd bij de raadpleging werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu en goedgekeurd op 26 oktober 2006.

De nationale strategie inzake biodiversiteit 2006-2016 zoals ze werd goedgekeurd door de interministeriële conferentie leefmilieu schetst een beeld van de strategieën en/of programma's en acties op het gebied van de biodiversiteit op regionaal en federaal niveau en werkt een reeks strategische en operationele doelstellingen uit om de oorzaken van het verlies aan biodiversiteit te beperken en te voorkomen en om mee te werken aan het bereiken van de doelstelling, zowel op nationale als op internationale schaal, om de afname van de biodiversiteit tegen 2010 tot staan te brengen.

De nationale Strategie inzake Biodiversiteit 2006-2016 en deze mededeling zullen kunnen worden geraadpleegd op de federale portaalsite www.belgium.be onder de rubriek « news ».

De strategie en de mededeling zullen ook integraal te vinden zijn op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Links naar deze laatste website zullen gepubliceerd worden op de regionale websites van de ministeries van leefmilieu : - de site van het Brussels Instituut voor Milieubeheer http://www.ibgebim.be; - de site van de Algemene Directie van Natuurlijke Bronnen en Leefmilieu van het Waals Gewest http://environnement.wallonie.be; - de site van LNE, de administratie « Leefmilieu, Natuur en Energie » van het Vlaams Gewest http://www.lne.be.

De strategie zal ook kunnen worden geraadpleegd op het centrum voor informatie-uitwisseling in verband met het biodiversiteitsverdrag www.biodiv.be.

^