Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 23 mei 2008

Oproep voor kandidaatstelling voor de vernieuwing van het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De Minister van K.M.O's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid, Artikel 8 van de wet v Dit Comité dient verplicht voor advies te worden geraadpleegd over alle wetsontwerpen en alle ontwe(...)

bron
federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
numac
2008024207
pub.
23/05/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN


Oproep voor kandidaatstelling voor de vernieuwing van het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De Minister van K.M.O's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid, Artikel 8 van de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (Belgisch Staatsblad van 18 februari 2000) stelt bij het Agentschap een Wetenschappelijk Comité in bestaande uit deskundigen in de materies waarvoor het Agentschap bevoegd is. Dit Comité onderzoekt en brengt advies uit, zowel op eigen initiatief als op vraag van de minister of de gedelegeerd bestuurder, over alle aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheid van het Agentschap en die het door het Agentschap gevolgde en te volgen beleid betreffen.

Dit Comité dient verplicht voor advies te worden geraadpleegd over alle wetsontwerpen en alle ontwerpen van koninklijke besluiten betreffende de risico-evaluatie en het risicobeheer in de voedselketen. De Koning bepaalt bij een in de Ministerraad overlegd besluit de onverenigbaarheden met betrekking tot de beroepsuitoefening van de deskundigen. De Koning benoemt bij een in de Ministerraad overlegd besluit de leden van het Comité.

Het Comité bestaat uit ten hoogste 22 leden (koninklijk besluit van 20 december 2007 tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 mei 2000 betreffende de samenstelling en de werkwijze van het wetenschappelijk comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). De mandaten van de huidige leden lopen tot 24 januari 2009. Die dag worden nieuwe mandaten opengesteld met een duur van 4 jaar.De leden hebben recht op terugbetaling van hun verplaatsingskosten, op presentiegeld en op vergoedingen voor dossieronderzoeken wanneer ze aangesteld zijn als verslaggever.

Kandidaten moeten rekening houden met het feit dat zij elke maand een plenaire zitting moeten bijwonen, deel moeten uitmaken van werkgroepen, dossiers moeten bestuderen en moeten meewerken aan het uitbrengen van adviezen en het evalueren van risico's. Zij moeten behoren tot een universiteit, een hogeschool of een wetenschappelijke instelling in België of in het buitenland. Zij moeten geheel onpartijdig en onafhankelijk kunnen werken : de leden van het Wetenschappelijk Comité mogen geen deel uitmaken van de raad van bestuur, de directie of het personeel van een instelling die door het Agentschap wordt gecontroleerd. De leden worden ten persoonlijke titel benoemd. Belangstellenden moeten expert zijn in één of meer van onderstaande vakgebieden : - Dierengezondheid en dierziektenbestrijding De kandidaat is dierenarts en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen bij productiedieren : infectieuze dierziekten, overdraagbare spongiforme encephalopathieën, preventieve en therapeutische dierziektenbestrijding, diergeneesmiddelen en antibioticaresistentie, risico-evaluatie van dierziekten. - Zoönosen De kandidaat is dierenarts of arts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : pathogenese en epidemiologie van zoönosen, risico-evaluatie van zoönosen. - Diergeneeskundige epidemiologie De kandidaat is dierenarts of bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : datamanagement, biostatistiek, onzekerheidsanalyse, epidemiologie, risico-evaluatie. - Diergeneeskundige volksgezondheid en voedselveiligheid De kandidaat is dierenarts, bio-ingenieur of apotheker of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : volksgezondheidsaspecten van dierlijke productiesystemen, voedselveiligheid, levensmiddelenmicrobiologie, levensmiddeleninspectie, residu analyse, risico-evaluatie in de voedselketen. - Veeteelt De kandidaat is dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : bedrijfsdiergeneeskunde, zoötechnie, diervoedingsleer, bioveiligheid, risico-evaluatie in de veeteelt. - Bijzondere voedselproductiesystemen De kandidaat is dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : bijenteelt, aquacultuur, visserij, biologische teelten, waterkwaliteit, risico-evaluatie van bijzondere voedselproductiesystemen. - Plantenteelt De kandidaat is bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : akkerbouw, groenteteelt, fruitteelt, waterkwaliteit, risico-evaluatie in de plantenteelt. - Plantengezondheid en plantenziekten bestrijding De kandidaat is bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : infectieziekten bij gewassen, groenten, fruit en sierplanten, plantenziekten bescherming en pesticiden, meststoffen, risico-evaluatie van pesticidengebruik. - Insecten, vectoren en bestrijding van schadelijke organismen De kandidaat is bio-ingenieur, bioloog of dierenarts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : entomologie, bestrijding van vectoren en schadelijke organismen, risico-evaluatie van insleep en verspreiding van schadelijke organismen. - Voederkwaliteit en -hygiëne De kandidaat is bio-ingenieur, dierenarts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voederproductiesystemen, voederkwaliteit, procescontaminatie, hulpstoffen, diermeel en bijproducten, voederkwaliteitscontrole, risico-evaluatie van voederproductie. - Voedselkwaliteit De kandidaat is bio-ingenieur, dierenarts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voedselproductiesystemen, procescontaminatie, hulpstoffen, functionele voeding, voedselkwaliteitscontrole, risico-evaluatie van de voedselkwaliteit. - Voedselveiligheid, levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne De kandidaat is bio-ingenieur, dierenarts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voedselpathogenen en hygiëne indicatoren, bewaring, predictieve microbiologie, voedselintoxicatie, risico-evaluatie van de voedselhygiëne. - Levensmiddelentechnologie De kandidaat is bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : levensmiddelentechnologie, -transformatie en -processing, risico-evaluatie van de levensmiddelentechnologie. - Voedingsleer en chemie van de voeding De kandidaat is arts, bio-ingenieur, doctor in de scheikunde of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voedingsleer, chemie van de voeding, voedselconsumptie, risico-baten evaluatie van de voeding. - Voedselketen controlesystemen De kandidaat is bio-ingenieur, dierenarts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : kwaliteitssystemen in de voedselketen en hun controle, voedselketen contaminatie, etikettering, traceerbaarheid, autocontrole. - Voedselallergieën De kandidaat is arts, dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voedselallergie, voedselallergenen en hun detectie, immunologie van de spijsvertering, risico-evaluatie van voedselallergenen. - Chemische contaminanten en residuen in de voedselketen De kandidaat is doctor in de scheikunde, arts, dierenarts, bio-ingenieur, apotheker of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : chemische contaminanten en residuen, milieucontaminanten, migratie van contaminanten uit contactmaterialen of uit verpakkingsmateriaal, bio-accumulatie, chemische risico-evaluatie van voedsel. - Voedselketen data monitoring en data analyse De kandidaat is arts, dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : voedselketen en voedselconsumptie dataverzameling en -analyse, biomonitoring, risico-evaluatie van de voedselketen. - Milieu- en humane toxicologie De kandidaat is apotheker, arts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : milieu- en humane toxicologie, carcinogene en genotoxische aspecten van voeding, contaminanten van de voedselketen, toxicologische risico-evaluatie - Maatschappelijke gezondheidskunde en voeding De kandidaat is arts of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op het gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : maatschappelijke gezondheidskunde en epidemiologie, relatie tussen voeding en gezondheid, risico-baten evaluatie van de voeding. - Diagnose en detectie methoden De kandidaat is doctor in de scheikunde, apotheker, arts, dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : kwaliteitscontrole van diagnostische en analytische methoden. - Nieuwe technologieën in de voedselketen De kandidaat is doctor in de wetenschappen, arts, dierenarts, bio-ingenieur of heeft een gelijkwaardige titel en geeft blijk van een bewezen ervaring op gebied van één of meerdere van volgende competentiedomeinen : nanotechnologie, klonen en transgenese, nieuwe voedselverwerking en -verpakkings technieken, genetisch gemodificeerde organismen, irradiatie, enz..., risico-baten evaluatie van nieuwe technologieën in de voedselketen.

Sollicitaties voor de functie van lid van het Wetenschappelijk Comité van het Agentschap moeten door de kandidaten zelf worden ingediend en vergezeld gaan van : - (i) een uitgebreid curriculum vitae dat in het bijzonder de aandacht vestigt op elementen die de deskundigheid van de kandidaat in één of meer betrokken vakgebieden aantonen. De kandidaat vermeldt de vakgebieden van deze oproep waarvoor hij/zij postuleert. - (ii) een verklaring waarin de kandidaat zich ertoe verbindt onafhankelijk van elke externe invloed te zullen handelen; - (iii) een verklaring waarin kennis wordt gegeven van belangen die als nadelig voor de onafhankelijkheid van de kandidaat zouden kunnen beschouwd worden.

Sollicitaties moeten vóór 1 juli 2008 aangetekend worden toegezonden aan : Ir. G. Houins Gedelegeerd bestuurder FAVV WTC III, Simon Bolivarlaan 30 (21e verdieping) 1000 Brussel Een elektronische versie van het sollicitatiedossier wordt eveneens overgemaakt aan het secretariaat van het Wetenschappelijk Comité (Secretariaat.SciCom@favv.be).

Bijkomende informatie kan worden bekomen bij Dr. X. Van Huffel - Directeur van het Wetenschappelijk Secretariaat van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Tel. : 02-208 38 45.

E-mail : xavier.vanhuffel@favv.be

^